״עלינו ללמד את ילדינו לראות את המיניות מנקודת מבט של קדושה״, ראיון עם ד״ר יוכבד דיבו - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

״עלינו ללמד את ילדינו לראות את המיניות מנקודת מבט של קדושה ושל כבוד הדדי עמוק״ – ראיון עם ד״ר יוכבד דיבו

כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
קו מפריד גלויה

גלויה שמחה לארח את ד״ר יוכבד דיבו ולשמוע ממנה על עבודה ארוכת שנים בתחום המיניות הבריאה – במחקר אקדמי, בהכשרת צוותי הוראה ומדריכות בתחום ובהענקת ידע להורים, ועל תרגום הידע הרחב שלה אל הספר החדש שהוציאה השנה עבור כל המבקשים ידע על מיניות ואינטימיות


ספרי לנו עלייך.

אני עוסקת בתחום המיניות הבריאה כבר שנים ארוכות, מלמדת במסגרות שונות בעברית ובאנגלית.

את הדוקטורט שלי עשיתי בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר אילן, במחקרי התמקדתי בחינוך למיניות ואינטימיות בבתי ספר דתיים בארץ. יחד עם העמיתה שלי, ד"ר אנה וולובסקי–רובל ובתמיכת המרכז לעתיד היהודי בישיבה אוניברסיטה בניו יורק, פרסמנו תוכנית לימודים מקיפה לחינוך למיניות בריאה לבתי ספר יהודיים. התוכנית נמצאת כיום בשימוש בבתי ספר יסודיים ותיכוניים בארה"ב, אנגליה, אוסטרליה וישראל.
אני מכשירה מורים ברחבי העולם בכדי שילמדו את תחום המיניות הבריאה בבתי ספר שלהם מנקודת מבט של היהדות. אני גם מכשירה ומדריכה צוותי מורים לחנך למיניות בריאה וגם מפתחת תוכניות לימודים המותאמות לכל בית ספר ספציפי. לצד זאת אני מלמדת גם קורסים בחינוך למיניות בריאה במכללות כדי שהדור הבא של מורות יוכלו ללמד על מיניות בדרך בריאה, מושכלת אקדמית ותורנית. הייתי המנחה האקדמית של מרכז יהל בקורס להכשרת מחנכות למיניות בריאה, במשך שבע שנים וממשיכה ללמד בקורסי הכשרה של מכון פועה.
לאורך כל הדרך אני גם מרצה להורים ברחבי הארץ והעולם על דרכים לדבר עם ילדיהם על מיניות ואינטימיות.

את דרכי המקצועית התחלתי בלימודים לתואר ראשון בפסיכולוגיה וחינוך ובתואר שני כפסיכולוגית חינוכית וקלינית של הילד. על בסיס הידע ואחרי שנים של נסיון בחינוך וניהול בבתי ספר דתיים, פניתי אל הדוקטורט ואל העשיה הרחבה יותר עבור העולם היהודי בישראל ומחוצה לה.

"אני מזהה שיש היום הרבה יותר מוכנות לדבר"


כיום, אני המנהלת האקדמית של מדרשת אמונה ואומנות וממשיכה ללמד מיניות בריאה במסגרות מגוונות להורים, מורים ותלמידים.

אני מתגוררת באלון שבות עם בן זוגי הרב דוד דיבו. יש לנו ששה ילדי וזכינו השנה להכנס למועדון המיוחד כל כך – סבא וסבתא.

ראיון עם ד״ר יוכבד דיבו - מגזין גלויה

מהו ה"אני מאמין" בעבודתך?

הגישה שלי לחינוך ילדים לאינטימיות ומיניות מעודדת היכרות עם ערכים מסורתיים מתוך החיים היהודיים אל מול הנורמות התרבותיות הרווחות. לדעתי, עלינו ללמד את ילדינו לראות את המיניות מנקודת מבט של קדושה ושל כבוד הדדי עמוק. אני חושבת שחובתנו כהורים להקנות באופן פעיל ערכים מסורתיים העוסקים במיניות, באינטימיות ובמערכות יחסים, שהם הבסיס להמשכיות ולחיי משפחה יהודיים.

בנוסף, נוכל לחנך את ילדינו להתייחס באופן ביקורתי למסרים שמשדרים אמצעי התקשורת בפרט והחברה הסובבת אותם בכלל. תקוותי היא שאם נאפשר לילדים לדבר על מיניות בהקשר של ערכים יהודיים דתיים, נעזור להם להפנים את הערכים, את המסורות ואת החכמה הטמונים ביהדות כך שהם יוכלו לשלב את נקודת המבט הזו באופן מועיל בחייהם הדתיים. מטרתי היא לעזור לילדים שלנו לפתח קול פנימי תורני עצמאי וחזק בהקשר של אינטימיות ומיניות. וגם להיות מחונכים על ידי הוריהם ולא על ידי המדיה!

במה שונה המרחב בו את פועלת עכשיו לעומת לפני עשור או שניים?

במרחב בו אני פועלת כבר הרבה שנים אני מוצאת שיש כבר הרבה יותר פתיחות, הרבה יותר חינוך, הרבה יותר ידע. אני גם מזהה שיש הרבה יותר מוּכָנוּת לדבר, לפקוח עיניים ולדון בעניינים שפעם היתה נדרשת לגביהם תעוזה גדולה מאוד; היום ברור יותר שפשוט צריך לתת ביטוי וקול לנושאים חשובים, למען החינוך ולמען בריאות הנפש של היחידים ושל החברה. אני גם שמה לב שכיום כבר לא נדרש המאמץ המקצועי הגדול שאליו נדרשתי לאורך שנים רק כדי שאפשר יהיה לפתוח שער לנושא המיניות הבריאה, היום כבר לא צריך לשכנע הורים או בתי ספר שצריך לדבר – צריך רק לתת להם כלים. המרגש ביותר הוא שאני פוגשת כיום יותר הורים שבאמת מדברים עם הילדים שלהם על מיניות ואינטימיות עם ערוץ פתוח ממש. עבורי זו חוויה של משהו מן הגאולה ואף מעבר לכך.

ד״ר יוכבד דיבו - ראיון במגזין גלויה
על מיניות ואינטימיות – כריכות הספרים בעברית ובאנגלית.
עיצוב תמונה: צוות מגזין גלויה

האם היו בדרכך תחנות שהיו משמעותיות עבורך?

בהחלט. סיום הדוקטורט היה רגע משמעותי בחיי שנתן לי תחושת התמחות בתחום שלא הייתה קורית בלעדיו. פרסמתי גם שני ספרים בנושא – אחד המכיל תוכני לימוד למורים ואחד המיועד להורים. הספר להורים, שיצא לאור באנגלית, הודפס כבר במהדורה שנייה וזה מרגש מאוד. תהליך העדכון, התרגום וההוצאה לאור של ספרי בעברית היה ארוך וקשה אבל אני שמחה מאוד ומתרגשת שהוא זמין כעת גם לקהל דובר העברית.

היה לי גם הכבוד והעונג לעבוד עם כמה אנשים נפלאים מהתחום, כולל ד"ר אנה וולוסקי־רובל, ד״ר מיכל פרינס, עינת לב ועוד. שיתופי פעולה תמיד מעשירים אותי מאוד.

האם הייתה נקודת מפנה בחייך שהביאה אותך לתפקיד זה?

כן, לפני כעשרים וחמש שנה כיהנתי כמנהלת האקדמית של בית ספר פוקס-מזרחי בקליבלנד, וכל שנה היו מביאים את אותה הרצאה על גיל ההתבגרות לחטיבת ביניים. ראיתי שהמחנכת למיניות עושה עבודה גרועה בדיבור עם אימהות ובנות על גיל ההתבגרות, והרגשתי שאני יכולה לעשות עבודה טובה יותר. עם הרקע שלי בפסיכולוגיה, בלימוד תורה והוראה, חשבתי שאני יכולה להציע מודל טוב יותר. התמזל מזלי שהייתי בפוקס-מזרחי בדיוק כשהציעו להם מענק לפיתוח תכנית לימודים לחינוך מיני.

"אנחנו חייבים להפוך את השיח על מיניות ואינטימיות לחלק מתכנית הלימודים בבתי ספר דתיים"

זה היה המיזם הראשון מסוגו בעולם ה'מודרן-אורתודוקס' ונבחרתי לפתח את התכנית. זה הפך להיות תפקיד במשרה מלאה שהוביל אותי לכתוב את הדוקטורט בתחום – תחום שעד אז כמעט לא היה קיים. ברוך ה', היום אני מעורבת בפיתוח התחום ובמאמץ להגדיל את התכנים של מיניות וחינוך לאינטימיות בבתי ספר אורתודוקסיים ברחבי העולם. זוהי זכות גדולה.

ראיון עם ד״ר יוכבד דיבו - מגזין גלויה
צילום: The Jewish Life Photo Bank

איך הגעת למקום שלך היום?

אני מרגישה שזכיתי לכך שהייתי האדם הנכון במקום הנכון ובזמן הנכון. הרגשתי שניתנה לי הזדמנות למלא שליחות בקרב הציבור האורתודוקסי. הייתי ואני ממשיכה להיות אסירת תודה על ההזדמנות הזאת.

מה היית מציעה לשנות בחינוך, בחברה הדתית, בכלל מתוך הפרספקטיבה המקצועית שלך וכיצד את תורמת לכך בעבודתך?

עלינו למצוא את האיזון הנכון של פתיחות ודיבור. יותר מדי פתיחות זה לא טוב אבל גם מעט מדי לא. אנחנו חייבים להפוך את השיח על מיניות ואינטימיות – במשמעות הרחבה ביותר של המילים – לחלק מתכנית הלימודים הסטנדרטית בבתי ספר דתיים. באוניברסיטאות ובמכללות המכשירות מחנכים חייבים להיות קורסים בחינוך מיני, שיעניקו למחנכים כלים וביטחון ללמד נושאים אלה. ועלינו לתת גם להורים כלים ותחושת נוחות לדבר על מיניות ואינטימיות, על מיניות בריאה ומיניות לא בריאה, על תשוקה, על פורנוגרפיה ועל הסכמה, על בטיחות ועל העוצמה שבמערכת יחסים מינית, עמוקה ואינטימית, ולדבר גם על התקשורת והאמיתות והשקרים שהיא מציעה – הכול בדרך שתהיה נוחה ומתאימה. כדי שלא יהיו נושאים שהם 'טאבו' אלא שיחות בריאות והולמות בלבד.

האם פגשת קושי גדול ונקודת שבר שהציפו בך שאלות יסוד על ׳מה הטעם׳ במהלך דרכך המקצועית?

לא, ברוך ה', לא פגשתי בהתנגדויות שערערו על דרכי באופן יסודי. אכן, נתקלתי מדי פעם בהתנגדות, בשאלות על מה שיש לי להגיד והאם זה מתאים לקהילות דתיות. אבל אפילו בתחילת העבודה שלי בתחום, כשבכלל עוד לא היה תחום כזה אז – בתי ספר הכירו בכך שגם הם זקוקים לחינוך. הם פשוט לא ידעו כיצד או מה. זאת השליחות שלי. לפתוח נתיבים לתקשורת ולדבר על נושאים מורכבים גם כאשר אין לנו בהכרח תשובות פשוטות. אפילו כשהדת מסבכת את הסוגיות עוד יותר. אני מקדישה זמן רב לחינוך לסוגיות של להט"ב שטעונות מאוד בציבור האורתודוקסי ונוטות לעורר קולות חזקים. אני מרגישה שהחינוך החשוב ביותר שלנו מתרחש בדיוק במרחבים הללו. ואני מתפללת שיהיו לי תמיד המילים הנכונות לעזור לאנשים להבין את המורכבויות ואת האתגרים הטמונים בחלק מסוגיות אלו.

ראיון עם ד״ר יוכבד דיבו - מגזין גלויה
צילום: The Jewish Life Photo Bank
גלוית עיניים - ראיונות אישיים במגזין גלויה

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

קווי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

 1202: נשים |  1203: גברים
02-6730002: נשים דתיות  |  02-5328000: גברים דתיים
סיוע דרך WhatsApp ב-052-8361202  |  קולמילה – צ'אט סיוע אנונימי

מענה רפואי ראשוני | הליך פלילי והליך אזרחי | סיוע וליווי בהליך הפלילי | מענה טיפולי ורגשי
איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית | רקע, חזון ומטרות להקמת האיגוד

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

ראש חודש סיון
מאת
השל״ה הקדוש, הרב ישעיה הלוי הורוביץ
תפילת השל"ה היא תפילה שנוהגים להתפלל הורים על ילדיהם וילדותיהן בראש חודש סיון. התפילה הובאה בספר שני לוחות הברית (=של"ה), על-ידי הרב ישעיה הלוי הורוביץ.
ח' בשבט תשפ"א 21.1.2021
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? סקירה של כל התכנים החדשים שעלו לאחרונה למגזין גלויה בנושאים מגוונים: זוגיות, הלכה, מיניות, ספרות ורוח, טקסי חיים, בריאות ותברואה.
י״ד באלול תשפ״ג 31.8.2023
גלויה מראיינת את
הרבנית שלומית פלינט
שיחה גלוית עיניים עם הרבנית שלומית פלינט על בקשת השם, עולם ההלכה המתפתח, ועל דוגמה אישית.
י״ח באייר תשפ״ג 9.5.2023
מאת
צוות גלויה
לקראת ל"ג בעומר המזוהה עם טקס החלאקה, מקובצות ברשומה שלפניכם המלצות למאמרים, שירים ותפילות מתוך המגזין, שיסייעו ביצירת טקס 'חלאקה' או 'תלאתה' משלכם.
כ"ג בטבת תשפ"א 7.1.2021
גלויה מזמינה:
ערב עיון מקוון
הזמנה לערב עיון - לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס: סוגיות זוגיות בחיים הלכתיים - דיון מקוון בהשתתפות מורות הלכה
מאת
צוות גלויה
מגזין גלויה עתיד לפרסם מגוון תכנים הקשורים ב: פְּגִיעוּת וּמוּגָנוּת. מוזמנות.ים לשלוח מאמרים, שירים, תפילות ויצירות אמנות הקשורים לנושא.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

קראת את הראיון ונהנית?

קו מפריד גלויה

לדעתך כדאי שנראיין דמות נוספת
לגלוית עיניים?

נשמח לשמוע על כך,
עם נימוקים כמובן :)

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם