מי יגן על המנהיגים מכוח השררה שלהם עצמם? - עם השקת יוזמת ״ברית אמונים״ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

מי יגן על המנהיגים מכוח השררה שלהם עצמם? – עם השקת יוזמת ״ברית אמונים״

י' אייר תשפ"ג, 01.06.2023
קו מפריד גלויה

יוזמת "ברית אמונים" שואפת לשרטט גבולות ברורים במרחבים קהילתיים-אמוניים ובכך לאפשר למנהיגי הקהילות להרגיש בנוח יותר מול סיטואציות שנחשבות ל"תחום אפור". היוזמה מציעה לקהילות לאמץ אמנה ברורה אודות המותר והאסור ביחסים בין בני הקהילה וגורמי הסמכות.
לקריאת המאמר באתר זמן ישראל >>


שוו בנפשכם מקרה לא מאוד חריג מחייו של מנהיג קהילה, שרועה את צאנו בקדושה ושואף להניח כל אינטרס זר מחוץ לשיקול דעתו בכל הקשור להנהגותיו האישיות והציבוריות: האדם ההגון הזה מקבל שיחת טלפון או הודעת טקסט בשעת לילה מאוחרת מאחת הנשים בקהילתו, שמבקשת בשעה מוזרה זו לראות אותו בדחיפות ובפרטיות בכדי שיסייע לה במצוקה, או במצב חירום כזה או אחר שנקלעה אליו. לפני שנדון בדרך הראויה בה עליו לנהוג, נקדים ונדבר על המרחב הקהילתי ותרומתו הרחבה לחברים בו, לצד הסכנות הטמונות בו.

הצורך האנושי הבסיסי לחיות כחלק מקהילה נובע מתוך רצון מובנה לחיבור, שייכות ותחושת החום והביתיות הנלווים לכך. בני אדם הם יצורים חברתיים, ולאורך ההיסטוריה המין האנושי שגשג על ידי יצירת קהילות ושיתוף פעולה. קהילה מספקת לנו תחושת זהות, שייכות, תמיכה ומטרה משותפת.

שייכות לקהילה מקנה לנו יכולת לחוש חיבור אנושי עמוק ומספקת לנו את הצורך באינטראקציה חברתית, חברות ותמיכה רגשית. כאשר אנו מוקפים באנשים בעלי דעות דומות החולקים ערכים, מטרות ותחומי עניין משותפים, אנו חשים קבלה ואישור. הקשרים המתהווים במרחב הקהילתי מספקים לנו מערכת תמיכה, המציעים נחמה בזמנים מאתגרים וחוגגים את ההנאות וההישגים שלנו יחד, במרחב משותף.

קהילה גם מטפחת תחושה של חום וביתיות. במרחב הקהילתי, אנשים מפתחים קשרים אישיים, מכירים את שכניהם ומעורבים באינטראקציות חברתיות קבועות. תחושת היכרות זו יוצרת סביבה מנחמת שבה אנשים מרגישים שרואים, שומעים ומטפלים בהם.

שיתוף חוויות, מסורות וחגיגות עם אחרים בתוך קהילה מטפח תחושת אחדות ויוצר מרחב שבו אנשים יכולים למצוא נחמה וחיבור. עבודה משותפת למען מטרות זהות ועיסוק במאמצים קולקטיביים מקדמים תחושת מטרה והגשמה. בין אם זה באמצעות התנדבות, השתתפות באירועים קהילתיים או תרומה לפרויקטים קהילתיים, אנשים חשים תחושת גאווה וסיפוק ביצירת שינוי והשפעה חיובית על סביבתם.

עד כאן עסקנו בחברי הקהילה הנהנים מהמרחב המשותף. כמובן שלכל קהילה יש את הפרטים המובילים ומנהיגים אותה. בין אם מדובר בבעלי סמכות דתית רבנית כזו או אחרת, כלכלית, לוגיסטית ועוד. מנהיגים אלו נדרשים לנתב את דרכה של הקהילה בבטחה, תוך שמירה על אחדותה ושלמותה. בדרך, הם נאלצים להתמודד עם אתגרים לא פשוטים המאיימים על השאיפה להרמוניה.

כעת, נשוב אל הדמות בה עסקנו בראשית הדברים. מה יעשה מנהיג הקהילה ההגון אל מול בקשה שכזו? האם יאות להיפגש עימה ביחידות בשעה זו של הלילה? האם הפגישה צריכה להיערך במקום ציבורי, או שמא דווקא במקום הסמוי מן העין? האם הדבר תואם את האינטרס הקהילתי, יסודות ההלכה וגדרי הצניעות, או שמא הדבר מנוגד להם?

שאלות אלו ועוד רבות אחרות יתרוצצו במוחו של המנהיג ובעל הסמכות. שאלות כבדות משקל שאכן טוב וראוי שיעסיקו אותו, אך לא תמיד אפשר למצוא להן תשובה ברורה. בשל כך, ייאלץ בעל הסמכות לסמוך על עצמו ולהחליט את אשר יעשה ברגע הזה מתוך עמדה לא אובייקטיבית מספיק. על אותו משקל,  מה תעשה מנהיגת הקהילה בשעה שהיא נתקלת בבקשה דחופה של אחד מחברי הקהילה למצוא נחמה בנוכחותה בזמן ומקום שאינם מתאימים בדרך כלל?

כל זה, כאשר אנו עוסקים במנהיג קהילה בעל מניעים טהורים והגונים. כאשר המצב הוא אינו כזה, הרי שהנחיצות של כללים ברורים שלא משתמעים לשני פנים הינה קריטית אף יותר, ובמקרים מסוימים אף עשוי להציל את חייהם של נפשות שכל אשר ביקשו הוא עצה, תושייה ונחמה מאת האדם שעליו הם סומכים והדמות עליה הם משליכים את יהבם.

על אתגרים מעין אלו, בא מיזם "ברית אמונים" לתת מענה וכלים. המיזם הוקם על מנת להציג כללי התנהגות אחידים, ברורים ובעלי מענה רחב וכולל למגוון סיטואציות בהן המתח בין בעל הסמכות לבין חבר.ת הקהילה מגיע לכדי נקודת פגיעה פוטנציאלית.

מטרת המיזם היא להגיע לכמה שיותר מרחבים קהילתיים-אמוניים, כך שקהילה שתקבל על עצמה את יישום האמנה, תהיה כולה מודעת לעקרונות שלה והיא תהווה עמוד תמך עליו נשענת הקהילה בימים שגרה וחלילה בזמני משבר.

נוסף למיצוב הכללים בציבוריות הקהילתית, ימונה "נאמן ברית", נציג מתוך הקהילה שתפקידו יהיה לוודא שמנהיגי וחברי הקהילה מודעים לכללי התנהגות החדשים, ובעת משבר חלילה, הוא יהיה האדם הממונה על ידי הקהילה על ניהול המשבר ושמירה על המרחב הקהילתי בטוח ומוגן בעתיד.

המיזם שיוצג לראשונה בפני רבנים ורבניות, מנהיגי.ות קהילות, אנשי ונשות טיפול מכל רחבי ישראל בכנס "ברית אמונים", שיתקיים בתאריך ה-5.6.2023 במכון הרטמן בירושלים, הוא פרי עבודה ושיתוף פעולה של מגוון אנשים העוסקים זה שנים בתחומים הנוגעים לעניין. ביניהם רבניות, רבנים, אנשי אקדמיה, אנשי טיפול ופעילים חברתיים ששמו להם למטרה לפתח כלי ייחודי ורגיש תרבותית ודתית, שיספק הגנה וביטחון לכל קהילה שתראה לעצמה לנכון לאמץ אותו לחיקה.

צביקי פליישמן הוא פסיכולוג בשירות הציבורי. ממייסדי "לא תשתוק" ומנהל שותף ב"ברית אמונים"

לקריאת המאמר באתר זמן ישראל >>

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

פסיכולוג בשירות הציבורי. ממייסדי עמותת "לא תשתוק" למלחמה בפגיעות מיניות בחברה החרדית, וממנהלי מיזם "ברית אמונים".

מיזם המבקש להעניק כלים ושפה על מנת לשמור על מוגנות רגשית ומינית במרחבים קהילתיים-אמוניים בשדה היהדות הישראלית, לשרטט מודעות ואחריות ביחסי הכוחות בקהילה ולייצר מנגנוני מודעות ומוגנות מפני ניצול ופגיעה. המיזם פונה הן להנהגה הקהילתית – רבנות מכל הזרמים והובלה מכל סוג, והן לקהילות עצמן.

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

ט״ז בסיון תשפ״ג 5.6.2023
מאת
צוות ברית אמונים
את ההתכנסות הראשונה של ״ברית אמונים״ פתחו מילים ממעמקי הכאב, יחד עם כמיהה גדולה לתיקון. הרי כאן מילות מנהלי הכנס, לשנת תשפ״ג
י' אייר תשפ"ג, 01.06.2023
מאת
צביקי פליישמן
יוזמת "ברית אמונים" שואפת לשרטט גבולות ברורים במרחבים קהילתיים-אמוניים ובכך לאפשר למנהיגי הקהילות להרגיש בנוח מול סיטואציות שנחשבות ל"תחום אפור".
ה׳ בכסלו ה׳תשפ״ה 5.12.2024
מאת
צביקי פליישמן
כדינה אז, גם שורדי ושורדות פגיעה מינית בהווה, מתמודדים עם התעלמות, השתקה והסחת השיח והקשב מהנרטיב שלהן אל עבר דיונים חברתיים או פוליטיים. התיקון החברתי המתבקש אינו רק שבירת השתיקה, אלא יצירת תרבות של הקשבה, אמפתיה והגנה. סיפורה של דינה צריך להפוך ממקרה פרטי לזרקור המאיר סוגיות מהותיות של כוח, טראומה ותיקון.
ט״ו בכסלו תשפ״ד 28.11.2023
מאמר מאת
צביקי פליישמן
בעצה אחת שמעון ולוי החליטו לקחת את הפגיעה של אחותם ולעשות בה כטוב בעיניהם. מהטקסט ניתן ללמוד כי הם התעלמו לחלוטים מדינה ומהשבר שלה והתרכזו בכאב הפרטי שלהם. הם לא חשבו אף לרגע אחד, להיכנס אל דינה בדחילו ורחימו, לשבת מולה להישיר אליה מבט ולהיות איתה שם בכאבה.
י' אייר תשפ"ג, 01.06.2023
מאת
צביקי פליישמן
יוזמת "ברית אמונים" שואפת לשרטט גבולות ברורים במרחבים קהילתיים-אמוניים ובכך לאפשר למנהיגי הקהילות להרגיש בנוח מול סיטואציות שנחשבות ל"תחום אפור".
ט"ו בסיוון התשפ"ג 4.6.2023
מאמר מתארח מאת
אילה דקל
"לא רק הביטחון של הנפגעות והנפגעים עומד כאן על הכף, ולא רק תחושת הנוחות של נשים במוסדות שלנו. כבודה של היהדות עומד כאן על הכף, כבודו של המוסד הרבני, של ההנהגה הרוחנית". אילה דקל, תלמידה ברבנות הישראלית ונפגעת בעצמה, מספרת על מעגל ההדף של הפגיעות המיניות
סיון ה׳תשפ״ג, יוני 2023
מאת
צוות גלויה וברית אמונים
כנס ברית אמונים שהתקיים בחודש יוני 2023 הניב נוכחות רבה של שדה הארגונים והקהילות של זירת היהדות הישראלית, כמו גם כתיבה והתבטאות של מחוייבות לערכים של אתיקה בתחום הפגיעות המיניות. תשומת הלב הציבורית לכנס זה מבטאת את הצורך העז בהשקעה בהענקת כלים ושפה להתמודדות עם פגיעות מיניות בכלל, עם החטאת הרובצת לפתחם של הסמכויות הדתיות/רוחניות/אידיאולוגיות ועם הסבך הקשור בחיי היחיד/ה והיחד - כדי לתת מענה קהילתי נכון בעת התרחשות פגיעה.
י"ב בסיון תשפ"ג 01.06.2023
טור מתארח
אתר כיפה
בשבוע הבא תושק יוזמת "ברית אמונים", במסגרתה שואפים רבנים, אנשי טיפול ודמויות מובילות מקהילות אמוניות מכל גווני הקשת הישראלית, לייסד אמנה משותפת שתסדיר את המותר והאסור למובילי מרחבים אמוניים
ט״ו בסיון תשפ״ג, 04.06.2023
מאמר מתארח מאת
יאיר שלג
יוזמת הכנס נולדה על רקע מקרים רבים של מנהיגי קהילות שניצלו את מעמדם למעשים שפגעו עמוקות בבנות ובני הקהילה "אחריותה של כל קהילה היא להיות מרחב מודע ובטוח". מאמר מאת יאיר שלג, בעיתון מקור ראשון.
ג׳ בסיון תשפ״ד 23.5.2023
מאמר מתארח מאת
מנדי ביתאן
מיזם ברית אמונים מבקש להכשיר רבנים ורבניות לטיפול במקרים של פגיעות מיניות בתוך הקהילה. שיחה עם שניים ממובילי המיזם, הפסיכולוג צביקי פליישמן והרבנית שרה סגל-כץ
כ״ד בטבת תשפ״א 8.1.2021
גלויה
מפרסמת
מגזין גלויה הזמין את הציבור הרחב לערב עיון בנושא ״סוגיות זוגיות בחיים הלכתיים״ בהשתתפות מורות הלכה. השתתפות הקהל בערב היתה חופשית ופתוחה לנשים ולגברים.
ט״ו בסיון תשפ״ג, 04.06.2023
מאת
צביקי פליישמן
'ברית אמונים' הוא מיזם שמטרתו גיבוש קוד אתי וכללים שיימנעו מקרי ניצול מיני מצד בעלי סמכות בתוך הקהילה וכן לתת כלים לטיפול באירועי משבר
כ״ט באלול ה׳תשפ״ד 2.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
עבור השבועות הקרובים, בהם נתמודד עם ‘עונת החגים’ לצד כל מה שצברנו בשנה הזו, ומה שמצטרף עכשיו - בחרנו ליצור, ביחד עם “רשות הרבים” סדרת אסופות לחגים ולמועדים הקרבים בראי השבעה באוקטובר וההתמודדות שמלווה את כולנו בכל רגע בשנה האחרונה ועם כניסת השנה החדשה.
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל המועדים הלאומיים והמפגש בהם אחרי מתקפת השבעה באוקטובר ובתוך המלחמה, ובעקבות ההיסטוריה האישית, המשפחתית והקולקטיבית. יצירה המגיבה אל דפוסי מעגל השנה הישראליים ומציעה מבט אישי וחדש, מעניינת אותנו במגזין גלויה עבור הקהל הרחב.
חדש
כ' בתמוז תש"ף, 12.7.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 5 דקות קריאה
לדגדגן חשיבות חסרת תקדים בכל הקשור לעונג ולהנאה מינית של האישה, ובהבנת מנגנון העונג בעת קיום מגעים ויחסים מיניים.
ג׳ בטבת תשפ״ד 15.12.2023
מאת
צוות גלויה
שירים ותפילות שעלו לכבוד ״זאת החנוכה״ החותמת את החג. האתר ממשיך להוות במה לכתיבה המגיבה אל העת הזו ומתוכה, תוך שילוב טקסטים שאינם תלויים בזמן הזה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם