״להיות כתובת נגישה ורגישה״ - ראיון עם הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

״להיות כתובת נגישה ורגישה״ – ראיון עם הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל

כ״ג באייר תשפ״ב 24.5.2022
קו מפריד גלויה

מגזין גלויה שמח לארח את הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל לשיחה על עשיה במרחב ההלכתי עם כלים מתחום הליווי הרוחני והנחיית קבוצות – על הדרך, היעדים והתקוות.


ספרי לנו קצת על עצמך.

נולדתי בארצות הברית ועליתי עם משפחתי כשהייתי בת עשר שנים. כיום אני מתגוררת ביישוב אלעזר עם אישי וילדינו.
במשך יותר מעשור למדתי בבתי מדרש שונים לנשים עד שהתיישבתי למשך חמש שנים בתוכנית ההלכה של בית מורשה אצל הרבנית ד״ר מיכל טיקוצ'נסקי. למורות הלכה ושם הוסמכתי. לצד לימוד תורה שתמיד היה אצלי במקום הראשון למדתי גם תוארראשון ושני (כלכלה ומנהל עסקים), תעודת הוראה, הכשרה בהנחיית קבוצות והכשרה כמלווה רוחנית (וכעת עומדת לקראת ההסמכמה).
כיום אני בתפקיד "רבנית אולפנה" באולפנת אמי"ת נגה בבית שמש ומנהלת את אתר "משיבת נפש" למענה על שאלות בהלכה על ידי רבניות ארגון "בית הלל".

הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל הרבנית ד״ר מיכל טיקוצ׳ינסקי
הרבנית ד״ר מיכל טיקוצ׳ינסקי והרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל, מתוך טקס חלוקת התעודות לבוגרות תכנית ההלכה של בית מורשה.
צילום: אדם כ״ץ

איך הגעת למקום שלך היום, איך החלטת שאת רוצה להיות מורת הלכה?

ההחלטה שאני רוצה להיות מורת ההלכה לא היתה החלטה מודעת שהוביל אותי ללימודי ההלכה, אלא הגיעה אלי כתובנה כשנתיים אחרי שכבר התחלתי את לימודי ההלכה בהעמקה. הגעתי לתוכנית ההלכה (שהיתה "תכנית הלכה" ולא נקראה אז "..להכשרת מורות הלכה") כיוון שנמשכתי ללימודי הלכה ורציתי "אתגר חדש".
רק לאחר תקופה של לימוד הבנתי שזה לא רק מה שאני רוצה לעשות, אלא מה שאני חייבת לעשות. הבנתי שיש לי שליחות בתחום הזה ושיש צורך חיוני בנשים דוברות הלכה שיכולות לתת מענה הלכתי. הפנמתי שלהיות מורת הלכה זה יותר מחוייבות מאשר בחירה או רצון. כמובן שגם רציתי!

בשלב מסויים בלימודי ההלכה היתה לי תובנה שעבורי היתה משמעותית. הבנתי שכדי להיות שותפים בשיח התורני וכדי שנשים ייכללו בשיח הזה, יש חשיבות ביכולת לדבר את השפה ההלכתית דווקא. ברוך ה' כבר לא מעט שנים יש נשים מלמדות וכותבות תנ"ך, גמרא ומחשבת ברמה מרשימה. אך יחד עם זאת, השיח ביחס לשינויי הדור, לצרכים שעולים מן השטח, לליבטים של הקהילה הדתית – קורה ברובו בשפה ההלכתית. זה העצים בי את הרצון ללמוד את השפה ואף להביע אותה בכתב כיוון שהכתיבה נותנת נוכחות ברורה ועוצמתית יותר בתוך השיח הרבני של הדור. 

נקודת המפנה שהביאה אותי לרצות להיות מורת הלכה בתיכון קשור לשיח שקורה בשנים האחרונות הקורא לנשים לנהל מוסדות חינוך של בנות כדי שיהוו מודלים ויוכלו לדבר מתוך קרבה (שלא מתאימה עם גברים) ובשפה נשית.

"יש ערך רב בשאלה, בחקירה ובחיבור בעולם התורה ובכלל, אך השאלה מה קורה כאשר לא מבינים."

התבהר שלי שהדבר נכון עוד יותר ביחס לתפקיד רב בית הספר כאשר חלק מהתפקיד דורש לקיים שיחות אישיות, לפעמים אינטימיות, להיות מודל לאן אפשר לצמוח בלימוד תורה וכתובת נגישה. הבנתי שהתפקיד הזה נחוץ מאד באולפנות והיו מספר אולפנות שמינו נשים כאלו. נדלקתי מהרעיון הזה וחיפשתי להתקדם לתפקיד מעין זה.

חלוקת תעודות הסמכה של מורות הלכה, בוגרות התכנית של "בית מורשה", כ"ב אלול התשע"ו
צילום: אדם כ״ץ
מתוך: טקס הסמכת מורות הלכה, בוגרות תכנית ההלכה לנשים של "בית מורשה".
עומדות מימין לשמאל, הרבנית ד״ר חנה אדלר-לזרוביץ', הרבנית דבורה עברון, הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל, הרבנית שרה סגל-כץ, ראש התכנית – הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי, הרבנית רחל קרן, הרבנית ד״ר חנה פרידמן, הרבנית שלומית פלינט, אביטל קלר, אביגיל זוהר. צילום: אדם כ"ץ

האם יש תחנות בדרך שהיו משמעותיות עבורך?

בשנות העבודה שלי במדרשת נשמת כמורה לגמרא הכרתי נשים שלמדו בתוכנית יועצות ההלכה והערכתי מאד את ההשקעה שלהן והרצון שלהן להורות הלכה בתחום טהרת המשפחה. אך בתור רווקה חלק גדול משנים אלו ואחר כך כנשואה ואמא טרייה, לא מצאתי עניין להתמקצע בטהרת המשפחה.

"אני מוצאת בכל שבילי התורה שיח פנימי שמדבר אלי, אל השאלות והטרדות שלי."

לא פעם אמרתי לרבנית הנקין שכאשר תפתח תוכנית ללימוד הלכות שבת בהעמקה שאהיה הראשונה שארשם. שנים זה ההשתאות מלומדות ההלכה הלכה איתי עד שהתגלגלתי לתוכנית בבית מורשה (אשר בה למדתי בסופו של דבר גם הלכות נידה).

גלוית עיניים - תהרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל מגזין גלויה

מהו ה"אני מאמינה" בעבודתך?

אני מאמינה בחשיבות להיות כתובת נגישה ורגישה לתיווך הלכה לכל דורשת ודורש. חשוב לי להיות נאמנה להלכה בכל מצב ויחד עם זאת לראות את האדם הייחודי שמולי עם צרכים משלו ולראות מה יש להלכה להגיד לו או לה בתוך המנעד הקיים. 

כיצד הרוחניות ממלאת את חייך, לצד התפקידים הרשמיים בחיי ההלכה?

עם התפקיד שלי אני מרגישה שמגיעה אחריות גדולה מאד. אני נשענת על התפילה והפניה לבורא עולם שיאיר את דרכי, שלא אכשל חלילה בדבר הלכה ושתמיד אגלה את הרגישות הנדרשת לכל אדם ולכל שאלה.
מעבר לכך, רוחניות עבורי היא התפתחות ולמידה מתמשכות. כשיש תקופות שהמשפחה או העבודה דורשים את תשומת ליבי באופן שאיני פנויה ללמידה אני מרגישה צמאון גדול שלא מרפה. לימוד תורה ולימוד בכלל מפיחים בי רוח שהיא ממש מים קרים על נפש עייפה. אני מוצאת בכל שבילי התורה שיח פנימי שמדבר אלי, אל השאלות והטרדות שלי.

האם בנוסף לפעילותך כדמות הלכתית יש עוד תחומים בהם את פועלת?

לאחרונה סיימתי הכשרה כמלווה רוחנית בעמותת קשובות ואני עומדת לפני ההסמכה לתפקיד. בשנתיים האחרונות עשיתי סטאז' בבית אבות ובבית חולים במחלקות סיעודי מורכב ושיקום. אני רואה קשר הדוק בין הליווי הרוחני (שאינו תחום דתי) לבין היותי רבנית. בליווי הרוחני למדתי איך ללוות אנשים במצבי מצוקה ומשבר, דבר שלעיתים רבות דמויות רבניות נדרשות אליו.

אני מתנדבת כבלנית ביישוב שלי וגם בתפקיד הזה אני מחברת בין הצורך להיות דמות הלכתית וגם דמות מכילה ונעימה אשר פוגשת נשים בנוקדת זמן שעלולה להיות רגישה עבורן.

הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל הרבנית שלומית פלינט
הרבנית שלומית פלינט והרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל, מתוך טקס חלוקת התעודות לבוגרות תכנית ההלכה של בית מורשה.
צילום: אדם כ״ץ

 מהו לדעתך האתגר הגדול של הדור שלנו?

מעבר לקשר עם קהילה אני פוגשת את ההתמודדויות של הדור (ובעיקר הדור הצעיר ונערות) בעבודתי כרבנית אולפנה ובאתר משיבת נפש. אני רואה שהרוח הפוסט מודרנית שנושבת בעולם (ושהיום היא כבר פוסט פוסט מודרנית) שמביאה עימה הרבה ברכה, מביאה גם התמודדויות רבות בתחום התורני. למדנו ברוח הזמנים לא לקבל שום דבר כמות שהוא אלא שצריך לשאול, לחקור ובעיקר להתחבר אליו. יש ערך רב בשאלה, בחקירה ובחיבור בעולם התורה ובכלל, אך השאלה מה קורה כאשר לא מבינים. ההכרזה של עם ישראל "נעשה ונשמע" כבר אינה הנחת יסוד וכן הרעיון של קבלת עול מלכות שמים דרך ההלכה. בעקבות כך יש מי שמתיר לעצמו להזניח חלקים בתורה ובהלכה שאינם ברורים לו או שלא נוחים לו. אני מחכה לתנועת המטוטלת שתחזיר אותנו למקום טוב באמצע בו יש קבלת מחוייבות כערך עליון גם כאשר אני לא מתחברת, אך יחד עם זאת שאיפה וכמיהה לחיבור והבנה בכל חלק של התורה.

הנושא שאני מזהה כמאתגר במיוחד את הדור הזה הוא תחום שרק בשנים האחרונות נהיה לגיטימי לדבר עליו באופן גלוי והוא המיניות. שמירת ההלכה בתחומי המגע בין נשים וגברים, קשר מיני לפני הנישואין, איתגור הלכות נידה ושמירת מרחק לכשבועיים, מיניות חד-מינית ויחד ולצד אלו השאלה של חשיפת גוף האישה והאם וכיצד זה משפיע על היחס אליהם בהיבט מיני.

האתגר השני הוא הגדרת התא המשפחתי ויצירת תא משפחתי תורני והלכתי שאינו זה המתואר בבראשית פרק ב'. אנשים בוחנים מה שהיו הנחות יסוד עד עתה כגון האם אפשר להקים תא משפחתי ללא ילדים, האם אם יחידנית ובנה הם משפחה, כיצד נתייחס לשני אבות וילדיהם וכהנה רבות.

מהן התובנות שיש לך על הדור הצעיר היום – בגיל תיכון – ביחס לעולם הערכים שבתוכו צמחת?

גלוית עיניים - תהרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל מגזין גלויה
צילום: Bench Accounting

הדור הצעיר הוא דור מדהים ומשמח אותי לעבוד עם נערות בגיל התיכון – עם כל האתגרים הכרוכים בעבודה עם מתבגרות. 

כשאני הייתי בגיל התיכון כל הסמינריונים שהשתתפתי בהם דרך האולפנה או תנועת הנוער היו סביב נושאים שבאמונה. במבט לאחור אני מבינה שהיינו נטועים חזק בעולם ההלכה והמרד ההלכתי היה משהו שולי בנוער. כיום, הדברים התהפכו – יש לצעירים היום אמונה מהממת! חיבור וקשר לקב"ה ואמונה מאד ברורה בקיומו ובאהבתו אותם. יחד עם זאת, עם השינוי בזמנים, המחוייבות ההלכתית מאד רופפת וכיום סמינריונים לנוער עוסקים בעיקר בנושא של מחוייבות לתורה ולהלכה. הקשר שבין אהבה לביטוי האהבה דרך מעשים ומחוייבות אינו מובן מאליו. התייסות לאתגר הזה הוא אחד התפקידים שלי ושל חבריי בתחום החינוך הדתי. 

מעבר לכך, החשיפה לעולם כולו בכף היד, לטוב אך בעיקר לרע שבו, מציב אתגר עצום עבור הנוער – אתגר שאני לא הכרתי בילדותי. חשיפה למיניות, לגירויים, לתכנים שלא מתאימים לנוער ולאג'נדות שונות ומשונות בעולם הרחב שמביא לעיתים למשברים והתמודדויות נפשיותואף לפעמים קשות מאד. יוצא לי הלב אל הנוער שלא יודע לתמרן בין כל התכנים האלו, להילחם במשיכה שבמסך ושיכולת ההתקשורת שלהם עם אחרים לעיתים נפגע. יש בי רצון עז לעטוף אותם, את ילדיי הפרטיים ותלמידותיי, בחזרה לתוך הצמר גפן (היחסי) של פעם ולחסוך מהם את ההתמודדויות. אך לחזור אחורה לא נוכל, אז אני במבט קדימה ביחד ומשתפת פעולה עם אנשי מקצוע כדי להבין כיצד להעניק לנוער כלים להתמודדות. 

האם יש לך צד מפתיע שלרוב אנשים לא מצפים לו מדמות הלכתית? תחביב מפתיע?

כשאני צריכה ממש לנקות את הראש ולתת לו לנוח מהתנועה המתמדת שלו, אני מציירת בשמן ויוצרת תכשיטים כתחביב.

גלוית עיניים - תהרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל מגזין גלויה
צילום: Eric Prouzet

מה התוכניות שלך קדימה? האם את מתכננת פרויקטים עתידיים?

יש לי חלום לפתוח את תחום הליווי הרוחני בקרב דמויות רבניות, לבנות הכשרה ייעודית ל"מלווים רבניים". כמו כן, אני מקווה להנחות קבוצות לשיח בנושא המוות כדי להתיידד עם הנושא במקום לפחד ממנו ולסלוד מהזכרתו.

גלוית עיניים - ראיונות אישיים במגזין גלויה

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מאמר ותפילה שכתבה הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל במגזין גלויה:

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

כנס ברית אמונים שהתקיים בחודש יוני 2023 הניב נוכחות רבה של שדה הארגונים והקהילות של זירת היהדות הישראלית, כמו גם כתיבה והתבטאות של מחוייבות לערכים של אתיקה בתחום הפגיעות המיניות. תשומת הלב הציבורית לכנס זה מבטאת את הצורך העז בהשקעה בהענקת כלים ושפה להתמודדות עם פגיעות מיניות בכלל, עם החטאת הרובצת לפתחם של הסמכויות הדתיות/רוחניות/אידיאולוגיות ועם הסבך הקשור בחיי היחיד/ה והיחד - כדי לתת מענה קהילתי נכון בעת התרחשות פגיעה.
י״ד בתשרי תשפ״א 2.10.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - י״ד בתשרי תשפ״א אסופה מרוכזת של התכנים שעלו במגזין לכבוד חגי תשרי וביחס לתקופה מאתגרת זו בחיינו, נוכח נגיף הקורונה.
מאת
צוות גלויה
מגזין גלויה מזמין לספר לנו על על ספרים, מוסיקה, אמנות, תערוכות קבועות ומשתנות, אתרים וכל ׳עולם׳ מקביל אחר שכדאי שניתן לו כאן הד, כדי להמשיך ולְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס. ההזמנה פתוחה תמיד!
י״ג בכסלו התשפ״ב 17.11.2021
גלויה
מתארחת
כתבה שהתפרסמה בראשונות - מקור ראשון, על המצב הרגיש בו נמצאות הטובלות מול הבלנית, מצד המוגנות וההישמרות מהטרדה פוטנציאלית. הרבנית שרה סגל-כץ התראיינה לכתבה של יטבת פייראיזן וייל לצד נשות מקצוע נוספות ומתראיינות אנונימיות.
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
צוות גלויה
על הָאֲבֵלוּת: מאמר שנועד לכלל הציבור - האבלים, המנחמים, מעגל הקרובים והקהילה. סקירה בשלבי האבל בצמוד לחיוב ההלכתי בעת התאבלות.
י"ט באלול תש"ף, 8.9.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - י"ט באלול תש"ף

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

קראת את הראיון ונהנית?

קו מפריד גלויה

לדעתך כדאי שנראיין דמות נוספת
לגלוית עיניים?

נשמח לשמוע על כך,
עם נימוקים כמובן :)

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם