ההתרגשות בשיאה… רגע לפני החתונה את הולכת לראשונה בחייך לטבול במקווה. מה מצפה לך שם? עד כמה ביכולתך לנהל את האירוע ולהתאים אותו לרצונותייך ולאופייך? ריכזנו עבורך כל מה שכדאי לדעת לקראת טבילתך הראשונה והטבילות שיבואו אחריה, במטרה לצמצם את החששות, להפוך את הטבילה ל'שלך', ולחזק את חוויית ההתחדשות והשמחה
טבילה ראשונה במקווה מתקיימת בדרך כלל לפני החתונה ואינה דומה לטבילות השגרה הצפויות לאישה במהלך חייה. בכל אישה הטבילה מציפה רגשות שונים ולעתים סותרים: התרגשות ותחושת התחדשות, חוויה מיוחדת של טבילה במי המקווה וטהרה לקראת החופה; וגם חששות ואולי חרדות מהצלילה למים, מהיגיינה לקויה או מתחושת הפלישה והחדירה לפרטיות בעמידה מול הבלנית. יש קהילות הנוהגות לקיים מסורות משפחתיות בטבילה לפני החתונה, ולא כל אחת מקבלת אותן בברכה, ויחד עם המתח וההתרגשות של לפני החתונה, הרגשות יכולים לצוף בעוצמה.
אף כי לרוב, הכלה מגיעה למקווה לאחר לימוד והכנה, אין בה ידע מעשי שנספג בה בילדות, כמו מצוות אחרות שראתה את אמה מקיימת מגיל ינקות. אולי היא השתתפה בכמה שיעורים בבית הספר, אבל בחיק המשפחה, בדרך כלל הנושא אינו מדובר. לפי הפסיקה האשכנזית, נשים לא מפרסמות את טבילתן גם לא עם בנותיהן, ובארץ התרחש תהליך של הידמות הלכה זו כך שקוד השתיקה הופנם בכל העדות וברוב המשפחות לא מקובל לשתף את בני המשפחה בהליכה למקווה. כך מגיעה הכלה על פי רוב למקווה כאורחת ולא כבת בית.
ואולם, בשונה מהליכה שגרתית למקווה הנעשית במסתרים, כשכלה הולכת למקווה אין עניין של סודיות משום שהכול יודעים שכלה טובלת לפני חופתה. אף כי בחלק מהקהילות עדיין נשמרת הדיסקרטיות, בקהילות אחרות האירוע הופך לחגיגה נשית שבה הכלה מזמינה חברות ובנות משפחה שמלוות אותה בשירים, בריקודים ובמיני מתיקה.
בשנים האחרונות נפתח מעט הדיבור על המקווה והחל לקבל מקום רחב יותר גם בשיח הנשי, ומתוך כך החלו להתפתח דיונים באשר לאופן קיום הטבילה, ליחס אל הטובלות ואף היחס של הטובלות לבלניות ולממסד המעסיק אותן. נוצרה מגמה השואפת להנכיח את בית הטבילה כבית קהילתי לנשים, כחלק מרצף החיים וכמקום תומך ומעצים.
בשולי הדברים נזכיר כי גם טבילת גברים במקווה הפכה לאחרונה לנפוצה בקרב חסידויות ויחידים הנוהגים לטבול לטהרה לפני אירוע מיוחד (שבת, יום כיפור, או יום חתונתם) או כחלק משגרה דתית.
בשורות הבאות נבקש להרחיב ולתווך עבורך, כלה הטובלת לראשונה, כל מה שחשוב שתדעי לקראת ביקורך הראשון במקווה, כדי לסייע לך לחוות חוויה ראשונית זו מתוך שמחה ומודעות.
למה כלה צריכה לטבול במקווה לפני החתונה?
על פי ההלכה, יחסי מין בין בני זוג נשואים מותרים רק בטהרה. וכדי להגיע לליל הכלולות טהורה מטומאת נידה, צריכה כלה לטבול לפני החתונה, שכן הטבילה במקווה היא המעשה המטהר את טומאתה.
במשך זמן רב דרשה הרבנות כחלק מהמסמכים הנדרשים לתיק הנישואין גם הצגת אישור על טבילת הכלה לפני כלולותיה. האישור היה צריך להיות חתום על-ידי בלנית במקווה מוכר (ובדרך-כלל על נייר לוגו עם חותמת המקווה) כי היא היתה נוכחת וראתה את הכלה בטבילתה. אף על פי שלהלכה אישה נאמנת להעיד על עצמה בהלכות נידה ולכן היא הנאמנת להעיד גם על טבילתה, התעורר למעשה קושי דווקא עם הטבילה הראשונה ולעתים פוטנציאל ההתרגשות התחלף בחוויית תסכול בשל מגבלה על אופן קיום הטבילה. זאת בשל הצורך באישור התעוררו קשיים עבור כלות אשר ביקשו לטבול בטבע וכלות אשר ביקשו שבמקווה תהיה להם לבלנית האמא או החברה, זאת בשל הטענה שאישור מבלנית במקווה לא יוכל להיות מונפק ויהיה חסר בתיק המסמכים הנדרשים.
הצגת אישור על קיום הטבילה נעדר מן הפרוטוקול לרישום בני הזוג כנשואין החל משנת תש"פ ואינו הכרחי כדי להשלים את ההליך ועל כן איננו מהווה חובה רשמית עוד. אולם הטבילה, אף על פי שאין חובה רשמית לבצע אותה, נדרשת כמובן להלכה עבור כלה והיא גם פתח והזמנה לאירוע משמעותי בשרשרת החגיגות לקראת החתונה.
לטבילה במקווה יש פונקציות רבות -יש טבילות לסגולה וטבילות כמנהג, כמו טבילה לפני יום הכיפורים, אך על פי רוב, נקשרת הטבילה במקווה בהלכות נידה המוטלות על נשים בשגרה חיי נישואיהן.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
מתי חל יום הטבילה של הכלה?
יום הטבילה של כל אישה בתקופת הפוריות נקבע בדרך כלל לפי הווסת. לאחר שדימום הווסת פוסק, יש לעשות 'הפסק טהרה' (בדיקה פנימית בעזרת בד לבן שמתקיימת לפני שקיעת החמה) ואחריו לספור שבעה ימים נקיים. בסוף ימי הספירה, לאחר צאת הכוכבים במוצאי היום השביעי (שהוא למעשה תחילת היום השמיני), מתקיימת הטבילה.
'שבעת הימים הנקיים' מכונים בהלכה 'ימי ליבון' ואציע כאן לנקוט במינוח אחר, שיסייע להבין יותר את מהות ימי הליבון; 'שבעת ימי הִתְנַקּוּת'. ההצעה היא לכנות את הימים הללו כ״שבעת ימי התנקות״ נובעת מכך שבמהלכם מתקיים תהליך של התנקות ולא בהכרח כל מה שייראה לעין יהיה צח ונקי מצד האסתטיקה של ימינו. כלומר, ייתכנו הפרשות גוף שונות, למשל בגוני לבן וצהוב, שהן נקיות מבחינת ההלכה ומעידות על תקינות גופנית ותפקוד המערכת הגינקולוגית. גם גוונים אחרים יכולים שלא לאסור, ומומלץ להתייעץ בנושא עם מורת הלכה או רב, על מנת להימנע מהחמרה מיותרת.
בשונה מאישה נשואה, הכלה מתחילה לספור שבעה ימים לפני יום הטבילה, גם אם ישנו מרווח של כמה ימים בין תום הווסת ל'הפסק הטהרה' ותחילת הספירה שלה. כלומר, לא פעם קורה שהווסת האחרונה של הכלה מסתיימת כמה שבועות לפני החתונה, על כן הכלה תתחיל לספור את שבעת ימי ההתנקות לא מיד בתום הוסת אלא שבעה ימים לפני הטבילה בפועל. משמעות הדבר הוא שיהיה מעין ריווח של כמה ימים (ואף למעלה משבוע) בין תום הוסת לבין תחילת ספירת הימים. יש לציין כי זהו מקרה יוצא דופן שמתרחש ברוב מוחלט של הפעמים בחיי כלות ונדיר בחייהן של נשואות.
אם אפשרי הדבר, יכולה הכלה לטבול גם כמה ימים לפני החתונה. מומלץ לנסות לקבוע את ערב הטבילה יומיים לפני החתונה ולא בערב שלפניה, כדי למנוע מאמץ ומתח רגשי בלילה שלפני החתונה.
לעיתים כאשר ישנו חשש שהכלה לא תהיה מסוגלת לטבול לפני החופה, בין אם משום שראתה מראות או משום שהוסת שלה "נופלת" על החופה ישנן שתי אפשרויות: הראשונה היא קיום החופה כאשר הכלה נידה (הדבר לא ניכר לרוב לנוכחים משום שמדובר בהבדלים זעירים ביותר בין הטקס הרגיל לבין חופת נידה). השנייה היא התייעצות עם גניקולוגית שעשויה לתת גלולות שידחו את הדימום.
מסורות טבילה
נשים נוהגות לטבול כמסורת אִמן, ולפיכך נוצרו מנהגים רבים סביב הטבילה. מספר הצלילות במים נע בין פעמיים לשבע פעמים; את הברכה אומרות חלק מהנשים (אשכנזיות) בתוך המים תוך כיסוי הגוף ואחרות (עדות מזרח) כשהן לבושות לפני הכניסה למים, ועוד. נשים רבות מקיימות מסורות טבילה אקלקטיות מכל מורשות העדות שמרכיבות את משפחתן. יפה וראוי, אם אפשר, לשאול את אמך או נשים ממשפחתך כיצד הן טובלות ואם יש להן מנהג מיוחד. בררי כמה צלילות, מתי ובאיזה אופן לומר את הברכה, והאם מקובלים במשפחתך מנהגים נוספים כמו נטילת ידיים או מתן צדקה לפני הטבילה, וכדומה. ככלה את מוזמנת לצרף לברכה גם את ברכת "שהחיינו".
על פי רוב, נשים הטובלות לפי מנהג אשכנז טובלות פעמיים או שלוש, כשהטבילה השנייה היא זו שנחשבת להלכה והאחרות הן ליתר בטחון. לכן, הברכה על הטבילה נאמרת לפני הטבילה השנייה, בתוך המים. נשים הטובלות לפי מנהג עדות המזרח נוהגות לברך כשהן לבושות על שפת המקווה, ואז לרדת לבור הטבילה ולטבול שבע טבילות רצופות.
שמירת מסורת אמך היא יפה וראויה אך את יכולה לאמץ לך מסורת אחרת או לבחור לכונן לעצמך מנהג משלך בעת הטבילה, כדבר שנעשה 'בלי נדר' אלא כנדבה. כך למשל, יש נשים שבוחרות לטבול עשר פעמים ולכוון בכל טבילה על אחת מעשר הספירות בקבלה. בטבילות אלה, שהן מעבר לחובה ההלכתית (ועל כן הן בגדר 'נדבה'), אין חובה כלל בנוכחותה של בלנית, גם לדעת המחמירים בנושא.
כדאי להשקיע מאמץ בליקוט רעיונות ובהעמקה עם עצמך כיצד תרצי לטבול. עם זאת זכרי שתוכלי גם בטבילות הראשונות להוסיף ולשנות, עוד לפני שתהיה לך 'חזקה' והרגל של דרך הטבילה שלך.
בכל בחירה שלך, חשוב לשמור על תקשורת בהירה ולהסביר לבלנית במילים ברורות כיצד את בוחרת לטבול, ומה את רוצה. אם בחרת להוסיף למעמד תפילה, שיר, ריקוד או אפילו לעשות מדיטציה – כל מה שיהפוך את הטבילה לשלך, מבורך.
עוד כדאי להחליט מראש היכן את רוצה לערוך את ההכנות לטבילה – בבית או בחדר ההכנה במקווה. ההכנות כוללות מקלחת יסודית והסרת כל חציצה שאת נוהגת להסיר (שיער, לק, עגילים, לכלוך מתחת לציפורניים, וכדומה), צחצוח שיניים וסירוק השיער, ואחריו הסרת שערות שנשרו על הגוף. יש נשים המעדיפות לעשות את ההכנות בביתן ולהגיע למקווה למקלחת וטבילה בלבד, ויש המעדיפות להתכונן בחדר ההכנה במקווה.
בעת הירידה לבור הטבילה, מומלץ להרטיב קודם את כל הגוף ורק אחר כך לטבול לטהרה בגוף רפוי, כדי שהמים יגעו בכל חלקי הגוף בבת אחת. נהוג לשלב את הידיים באופן רופף באזור המותניים, על מנת ליצור חציצה בין הראש והלב למקום הערווה בזמן הברכה.
בסיום הטבילה – בקהילות אשכנז נהגו שלא להתקלח לאחר הטבילה, משום גזרת חכמי אשכנז שחששו שהרחצה מטמאת. מנהג זה לא נפסק להלכה, וכל אישה יכולה להכריע בהתאם לרצונה.
בחירת המקווה
ברחבי הארץ יש מקוואות בסגנונות שונים; יש מקוואות קטנים ואינטימיים יותר, ויש מקוואות גדולים עם חדרים רבים; יש מקוואות חדשים ומשופצים, ויש כאלה שזקוקים לשיפוץ. תוכלי לאסוף המלצות מחברות ולהיעזר בקבוצת הפייסבוק טובלות בנחת או באתר האינטרנט מקווה.נט.
לפני טבילתך הראשונה ככלה, כדאי לתאם מראש עם הבלנית אם את מתכוונת להגיע עם ליווי, כדי לתאם את האירוח. במקוואות רבים יש 'חדר כלה' גדול ומטופח במיוחד שמתאים לאירוע. במהלך שגרת טבילה של חיי נישואין אין צורך לתאם מראש; בדקי את שעות הפתיחה והנהלים (במיוחד בליל שבת).
לפי ההלכה, גם טבילה במקור מים טבעי כמו מעיין או ים היא אפשרית, ובלבד שהוא עומד בקריטריונים הלכתיים.
האם חובה לטבול עם בלנית?
לכתחילה, ההלכה דורשת לטבול עם השגחה, כדי לוודא שכל הגוף נכנס למים ללא חציצה, כולל השיער. ההשגחה יכולה להתבצע על ידי כל אישה מעל גיל בת מצווה, ללא צורך בהכשרה מיוחדת.
רבות מעדיפות לטבול עם חברה במקום בלנית. כיום לאחר בג"ץ המקוואות הדבר מותר על פי חוק, ובכל זאת, בטבילה ראשונה את עשויה להיתקל בבעיה כי הבלנית צריכה להנפיק לך אישור על הטבילה ואולי היא לא תרצה לחתום על מה שלא ראתה. לכן, אם חשוב לך לטבול בנוכחות חברה או אמא ולא בלנית, כדאי לתאם זאת מראש כדי למנוע אי הבנה ואי נעימות. יש לציין שבחלק מהמועצות הדתיות, תיק הנישואין יעבור גם ללא אישור הבלנית – תוכלי לברר זאת עם מסדר הנישואין שלכם. אם את מתחתנת באופן פרטי ולא דרך הרבנות, בדקי עם הארגון או עם מסדר/ת הקידושין אם יש להם דרישות בנושא.
בדיעבד, גם טבילה ללא בלנית כשרה להלכה ולאחרונה קיבל הדבר תוקף חוקי המורה שאין לכפות על הטובלת נוכחות של בלנית. מעבר לכך, בעבר היתה הכלה נדרשת להביא אישור כתוב וחתום מאת הבלנית והמקווה על כך שטבלה לקראת כלולותיה, ברם בשנים האחרונות המשרד לשירותי דת הסיר חובה זו ושב לכלל ההלכתי כי האישה נאמנת להעיד על עצמה באם טהרה.
אפשרות נוספת המקובלת מאוד היא לבקש מהמלווה או הבלנית שלא להביט בך בשעת הירידה אל המים ולכבד את פרטיותך. רק כשאת כולך בתוך המים היא תיכנס ותוודא שכל גופך מכוסה. גם בעלייה מבור הטבילה הבלנית לא בהכרח צריכה להיות נוכחת.
חגיגה נשית
כאמור, בעדות שונות התפתחו מנהגים שונים באשר לטבילת כלה במקווה. אשכנזים נוהגים להצניע את הטבילה, ולהגיע עם מלווה או שתיים. בעדות המזרח נהגו להפוך את טבילת הכלה לחגיגה נשית הכוללת את נשות המשפחה וחברות הכלה, המלוות אותה בשירים, ריקודים ומיני מתיקה. ובסיום הטבילה עורכים בבית ההורים ארוחה חגיגית. יש גם קהילות שבהן נוהגים שהמלוות נכנסות עם הכלה למים, לסגולה לפרי בטן או זיווג.
בדקי מראש מה המנהג המתאים לך ומה את מעדיפה – האם תרצי לחלוק את הרגע עם חברות או לבקש מהן להמתין לך בחדר ההמתנה. אם את מעוניינת לאפשר לחברות לטבול אחרייך, בדקי מראש עם הדבר אפשרי במקווה.
חשוב למצוא את הדרך להפוך את הטבילה הראשונה לרגע שתנצרי בלבך כרגע משמח ומחיה עבורך, ולא לחוויה שבה נכנעת לרצונות ומסורות חיצוניים לך.
בתוך החגיגה הנשית לא נשכח את הדמות הנוכחת-נפקדת ממנה – בן הזוג, שאליו נשואות המחשבות וההתרגשות. הטבילה קשורה באיש ובחיי הזוגיות שלכם, ומומלץ לשתף אותו בחוויה. תוכלי לכתוב לו מכתב לקראת הטבילה במקווה, ויש חתנים שנהגו לקנות לכלה שלהם מתנה קטנה לקראת הטבילה. במקרה שהחתן והכלה נוהגים שלא להיפגש בימים שלפני החתונה, את המתנה ניתן להעביר באמצעות חבר או חברה. מנהג אחר, הוא שהחתן שולח לכלה סעודה לארוחתה שלאחר המקווה, משום שלכאורה הוא מחוייב במזונותיה החל מהשלב בו היא מכינה עצמה לקראת נישואיהם.
תעריפים
בכל המקוואות הציבוריים בישראל, במהלך השנה הראשונה לנישואין זכאית הכלה לטבול ללא תשלום. אחרי השנה הראשונה, התמחור משתנה בהתאם לשימוש של הטובלת במגבת ובאמבטיה של המקווה. אפשר כאמור להתארגן בבית מראש ולשלם את הסכום המינימלי. ניתן לראות זאת בחוזר מנכ"ל משרד הדתות לתש"ף (עמוד 20).
אחרי הטבילה
בעבר, נהגו בקהילות צפון אפריקה לערוך לאחר הטבילה במקווה את טקס החינה. כיום, משיקולי נוחות, נהוג להפריד בין האירועים ולערוך את החינה כשבוע לפני החתונה. בררי עם עצמך מה נכון עבורך לעשות אחרי הטבילה – לצאת עם חברות למסעדה, לערוך אירוע אינטימי בבית, או להיות עם עצמך ולהתכונן לקראת יום החתונה.
הטבילה היא חוויה עוצמתית, ובהחלט יכולה להפוך לציון דרך משמעותי עבורך ולרגע מיוחד בפני עצמו של קדושה. הבחירה בידייך כיצד לעצב לעצמך חוויה זו באופן הנכון עבורך, שישאיר בך חוויה טובה גם לטבילות בהמשך חייך (ולא רק בדרך לחופה).
נספח: שאלון אישי לקראת הטבילה
לסיכום, ריכזנו עבורך שאלות שתוכלי לשאול את עצמך ולברר מה נכון לך. בהתאם לתשובותייך עדכני את הבלנית או את החברות המלוות אותך, כדי שתחושי שהאירוע התנהל בדיוק כפי שרצית.
- היכן אני רוצה לטבול?
- מי אני רוצה שתלווה אותי?
- עד כמה ארצה שהמלוות יהיו מעורבות, ובאיזה אופן?
- עד כמה ארצה שהבלנית תהיה מעורבת, ובאיזה אופן?
- האם ברצוני לייצר טקס משלי בטבילה? מה הדבר דורש?
- האם אעדיף להתארגן לטבילה מראש בבית, או במקווה? כיצד להיערך בהתאם?
המדריכה לטובלת היא סדרת מאמרים מתעדכנת בנושאי שאלות נפוצות על טבילה, כולל הנחיות מעשיות. לחצי לקריאת כל הפוסטים בסדרת המדריכה לטובלת >>
***
לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- מגוון תפילות לטבילה
- הכנות לפני טבילה במקווה
- נשים שונות מספרות על חוויית הטבילה שלהן במקווה
- שגרה של טבילה כחלק מהחיים
- טקס טבילה לקראת כינון זוגיות
- הלכות נידה לא נועדו להרחיק אותך מגופך
- מגמות של הקלה והחמרה בהלכות נידה
- לצאת חוצץ כנגד החמרות בדיני חציצה בעת הטבילה – הרבנית שרה סגל-כץ
- נאמנות אישה להעיד על עצמה: האם כלה צריכה להביא אישור על טבילה במקווה? – הרבנית שרה סגל-כץ
- דחיית טבילה במקווה: האם ומתי מותר לקיים טבילה שלא בזמנה? – הרבנית שרה סגל-כץ
- "זאת תורת היולדת": מקורות, התפתחות ומעשה – הדרכה עיונית ומעשית להלכות טהרת יולדת – הרבנית שרה סגל-כץ