הדרכת כלות: מה זה ועל מה זה, הסברים ללימוד קראת כלולות - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

הדרכת כלות: מה זה ועל מה זה

ד' בטבת תש"ף 1.1.2020
קו מפריד גלויה

שיחה עם אשה זרה יכולה להיות הצלה לנשים שלא מעוניינות לנהל את השיחה הזאת עם אשה מוכרת וקרובה, ומדריכה מנוסה יודעת להתאים את העבודה שלה לנשים המגיעות אליה.
מה עושה מדריכת הכלות ואיך נולד התפקיד הזה?

עם ההכרזה הרשמית על האירוסין, נפתחת תקופת הביניים שבין רווקות לנישואין: שלב ההכנות לחתונה. זוהי מעין נסיעה ברכבת הרים, תקופה מרגשת אך גם לחוצה. הציפיות והתכנונים לקראת החתונה מעצימים את ההתרגשות והשמחה, אך הארגונים והסידורים הרבים רודפים זה את זה באינטנסיביות. בתוך ריבוי המטלות, המאמץ הוא תמידי לשמירה על מצב רוח יציב, שפיות ורוגע במערכת היחסים. בין כל המשימות וסוגי ההכנות, ישנה גם הדרכת הכלה. מהיכן צמחה המסגרת המשונה בה שתי נשים זרות משוחחות על נושאים אינטימיים, מה למעשה קורה שם, ולמה בכלל יש בכך צורך?

על הדרכת כלות - הרבנית שרה סגל-כץ, מגזין גלויה
צילום:danielle-macinnes

שישים שניות של היסטוריה של הדרכת הכלות

אי שם במהלך המחצית השנייה של המאה ה-17, נכתב באיטליה הספר "תפארת בחורים", שנחשב למעשה למדריך החתנים הראשון. עם חיבורו היה הספר לחידוש גדול: עיסוק בארוטיקה ובהכנה לקראת המפגש המיני הראשון לא היו דבר של מה בכך בתקופה היסטורית זו, שלא הצטיינה בפתיחות יתרה. בימים הללו נהוג היה שגברים עוזבים את הבית ויוצאים ללמוד בישיבות מרוחקות. בהעדר נוכחותו הקרובה של האב, נוצר פער בידע וצורך בהסברים, וכך נולד הספר שהשלים את החסר. 

עבור נשים לא חובר ספר הדרכה ייעודי. ככל הנראה שתי סיבות מרכזיות הביאו לכך שלא נוצר מדריך-כלות: בתקופה בה רובן של הנשים לא ידעו קרוא וכתוב, כתיבת ספר היתה בלתי רלוונטית וכלל לא עלתה על הדעת. בנוסף, שלא כמו הגברים שהרחיקו נדוד, נשים היו סמוכות לביתן. סביר להניח שאת הידע וההדרכה הנדרשת הן למדו מן האמא, האחיות הגדולות או הדודות. 

ובאמת, בכל פעם בהיסטוריה שיש חסך בהדרכה הורית, צצו ספרי הדרכה שתפקידם היה להשלים את הפער. למשל, החל מהמחצית השנייה של המאה ה-20 הופיעו ספרי הדרכה רבים המיועדים לזוגות. הסיבה היא אובדן דור ההורים בשואה שבעקבותיו רציפות הקבלה והמנהג התערערו. כדי לדעת כיצד יש לנהוג אין עוד את מי לחקות, אז מה עושים? פותחים ספר חוקים שמגדיר מה מותר ומה אסור. במקביל, בישראל בתי הדין הדתיים הופקדו על נישואין וחייבו את הנשים המאורסות לעבור הדרכת כלות.

הדרכה לקראת כלולות - מגזין גלויה
צילום: אביגיל פיפרנו-באר

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

הסתייעות במעגלים קרובים

גם כיום, כשיש רציפות דורית וקרבה להורים, ובמיוחד כאשר יש יחסים עם פתיחות, אין תחליף לשיחה כנה עם ההורים (או לפחות עם אמא) על חיי הנישואין. הדרכת כלות אינה מתמצה בהלכות נידה ואישות. הכלה ניצבת על מפתנו של שינוי גדול, וכמו בכל מקרה של מפנה בחיים, צעדים של הכנה והתכווננות יכולים לסייע מאוד. באופן טבעי, שיחה בנושאים אינטימיים מלווה בתחושות רתיעה, מבוכה וקושי. אבל כאשר יש קרבה, בטחון ותחושת אמון, שיחה כזו יכולה להפתיע במידת התמיכה והפורקן שביכולתה להעניק, בנוסף כמובן לידע עצמו. את השיחה אפשר לקיים עם אמא, אחות, חברה או כל אשה קרובה ומנוסה שהתחושה במחיצתה נוחה ומאפשרת. שמירה על "אצבע על הדופק" לאורך השיחה ותשומת לב לגבולות הנוחות, מסייעים לזהות אם השיחה הגיעה למקומות בלתי-רצויים ולא נוחים, ותמיד ניתן לבקש בעדינות לסיים אותה.

יחדיו נמתיק סוד, בבית אלוהים נהלך ברגש

הדרכת הכלות המוסדרת, כפי שאנחנו מכירות אותה, באה לעולם כחלק ממכלול הדרישות שהגדירה הרבנות במסגרת תהליך הרישום לנישואין בארץ. הכלה בוחרת בעצמה את המדריכה שלה, לפי הגישה המתאימה לאישיותה ולהשקפותיה. מדריכת הכלות צריכה להיות דמות מנוסה ונעימה, הבקיאה בפרטי הדינים וההלכות ומורגלת בקיום מפגשי הדרכה שכאלה. אשה שנוח להיות במחיצתה, שאפשר להיות כנות איתה ולשאול בפתיחות מירבית כל שאלה שתתעורר. 

מה באמת קורה בהדרכת כלות? הרבנית שרה סגל-כץ, מגזין גלויה
צילום: צמר הרצברג-שוסיוב

מי צריכה הדרכה

הפנייה לגורם זר, אשה בלתי מוכרת, מהווה הצלה עבור מי שלא מעוניינת לנהל שיחה אינטימית על יחסים עם אמא או אשה קרובה אחרת. גם עבור מי שכן מנהלת שיחות כאלה, או עבור מי שלא נישאת דרך הרבנות ולכן אינה מחויבת רשמית בהדרכה, מפגשים עם מדריכת כלה יכולים להעניק רובד נוסף של ידע, ולהשלים פרטי הלכות וידע כללי בתחום כה חשוב ולא פשוט.

הדרכת הכלות היא מעין צוהר קטן, סדק בתוך תקופה צפופה ולחוצה, הזדמנות להמתקת סוד, למידה וצבירת בטחון. בשונה מרוב עולם המצוות, הלכות נידה נוחתות אל תוך חיי האדם כאשר הוא כבר מבוגר.  עבור כלה דתיה מי שגדלה בבית משנות הינקות על הרגלים דתיים, מדובר במקרה חריג בו על מנת לקיים הלכה יש צורך לערוך הליך למידה מוגדר. למעשה, הדרכת הכלות היא גם הזדמנות חשובה ללימוד תורה. מדובר בתחום אינטימי שאמנם הצניעות יפה לו, אך כשלעצמו אין בו כל פסול. אדרבה, "תורה היא, וללמוד אני צריך".

פסק זמן של משמעות

מדריכה מנוסה יודעת להתאים את מפגשי ההדרכה לידע, לרמה ולצרכים של הכלה שנפגשת איתה. המפגשים עשויים להפתיע גם כלות מלומדות ומשכילות. זוגות רבים מופתעים לגלות תוך כדי ההדרכה שדברים מסוימים שהחשיבו כאסורים – דווקא מותרים לכל הדעות. תחומים רבים בחיי הנישואין והאישות נותרים חתומים ולא מדוברים, וההדרכה מהווה הזדמנות יקרה של פסק זמן מהמולת ההכנות לחתונה. הזדמנות לעצור, לשוחח על תחושות וציפיות כלפי החיים המשותפים עם בן הזוג, להשלים פרטים שאינם נהירים כל צרכם, ולהתוודע אל ההלכה מתוך לימוד בהיר ומסודר. המפגשים עם המדריכה הם לעתים קרובות תהליך מהנה חוויה חיובית. הדרכה טובה מותירה תחושה טובה של התמלאות בידע, במשמעות ובבטחון בתחום כה זר וחדש.

מגזין גלויה - זוגיות הלכה מיניות - הרבנית שרה סגל-כץ
צילום: איילת לנדאו

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

על הכנות בלימוד ובתהליך, לקראת כלולות:

דינמיקות בין-אישיות של בני הזוג, של חיי החברה ושל חיי המשפחה שבוודאי נוכחות גם בתקופת האירוסין

בניה זוגית ויחידאית לקראת חיי היחד:

חופה וקידושין:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם


היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״, עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות לימוד בית מדרשי וכתיבה יצירתית.

שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"ז באלול תש"ף, 6.9.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
הצעה להתבוננות וחלופות ניסוח שונות שעשויות לסייע בעצם הודעת ההיאסרות בעקבות נידה
ג' בכסלו תש"ף 1.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
רמת ההיגיינה בהרבה מקוואות היא נמוכה, לעתים אף מתחת לתקן, ולרבות מהבלניות אין הכשרה לביצוע בדיקות תברואתיות נדרשות. כיצד ניתן בכל זאת לטבול במקווה ולהישמר מפני לקויות תברואתיות?
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הדרכת כלה, הדרכת חתן או הדרכה זוגית? ואולי בכלל שילוב בין האפשרויות? דיון בין החלופות השונות של מפגשי ההדרכה לקראת כלולות, עבור הזוג המאורס
י"ז באלול תש"ף 6.9.20
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מבט נוסף על גדרי מצוות עונה יכול ללמדנו על יתרונות העיסוק בגדרים הטכניים כגון מתי וכמה פעמים על בני זוג לקיים יחסים, הרלוונטיים גם לימינו.
י"ט בכסלו תש"ף, 17.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 3 דקות קריאה
מהות החיים היחידאיים לא מתמצה בבדידות, אלא מכילה את מכלול הרכיבים של האדם הפרטי העומד בפני עצמו
כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מאמר על המחויבות בקרב מאורסים וזוגות צעירים בגילאי העשרים, שפורסם בכתב העת ״דעות״. הגליון כולו עוסק במושג המחויבות.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם