דיאלוג במפגש משפחות לפני החתונה, מאת: עו"ד שירה לב-ציון - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

דיאלוג במפגש משפחות לפני החתונה

כ׳ בתשרי תשפ״א 8.10.2020
קו מפריד גלויה

בימים עברו היו חותמים לפני החתונה על שטר תנאים שבו הוסדרו מחוייביות ממוניות ומעשיות ביחס לזוג שעתיד להינשא. בימינו, מנהג זה הופך לפחות ופחות נפוץ. עורכת הדין שירה לב-ציון מציעה להורים של הזוגות המאורסים הנתקלים במחלוקת – להיפגש לדיון כן בנושא. היא מציעה נתיב להלך בו בעת תכנון החתונה מתוך כלים של גישור ותקשורת מקרבת. כך, המשפחות של הזוג המאורס יכולות לקדם בנחת את מה שמוסכם וליישב גם בנחת מחלוקות שעולות. תהליך שכזה עשוי לסייע לזוג הצעיר בהצטיידות בכלים שיעצימו את המשפחה החדשה שנולדת, ובתוך כך גם את שתי משפחות האם, שנים רבות קדימה.

הילדים התארסו? מזל-טוב! עם השמחה וההתרגשות של הורים שילדיהם החליטו להתחתן, רבים מוצאים את עצמם בפתחה של תקופה מאתגרת של תכנון החתונה, ושל תכנון החיים המשותפים. בני הזוג האוהבים עברו תקופה משמעותית יחד, בה בנו את הקשר העמוק ביניהם. ייתכן שהיחסים אף עברו בדרך עליות ומורדות, אך בסופו של דבר החליטו בני הזוג להתחתן, והאהבה ניצחה.

כעת, בפתחה של תקופת האירוסין, היחסים מקבלים משמעות נוספת. מעגל התקשורת מתרחב בין משפחות האוהבים. אם עד עכשיו היו בני הזוג במערכת יחסים מצומצמת של שניהם בלבד, כעת מצטרפים אליה ההורים של כל צד, ולפעמים בני משפחה נוספים.

רקמת היחסים אף הולכת ומסתעפת, ובתוכה מתנהלים קשרים בין שני זוגות ההורים (ה"מחותנים" לעתיד), בין ההורים לבנם/ביתם העומד/ת להינשא, ובין המתחתנים להורי הצד השני (החם והחמות לעתיד). גם התקשורת ונושאי הקשר שונים מאלה שהיו קודם.

הורים כסף חתונה
צילום: David Clode

במקום שטר תנאים

בין אם המשפחות הכירו קודם, ובמיוחד כשלא, כעת העניין הופך ליותר מורכב. החל ממפגש המשפחות לפני החתונה, נכנסים עניינים קונקרטיים שיש לתת עליהם את הדעת ולהגיע להסכמות, כגון: איך הולכת להיראות החתונה? איפה היא תתקיים? באיזה תקציב? באיזה סגנון? בימים אלה של חתונות בתקופות קורונה נוסף אלמנט של אי ודאות לגבי הכללים שיחולו במועד האירוע, וסימן שאלה על יכולת השתתפותם של מעגלים קרובים בשמחה. נוסף על כך, ישנם עניינים כלכליים נוספים הקשורים לתמיכה בבני הזוג – במגורים, ברכישת ציוד לחייהם המשותפים וכו'.

בעבר היה מקובל בקהילות ישראל לערוך טקס פורמלי של אירוסין, ולחתום על "שטר תנאים": הסכם בין בני הזוג והסכם בין הורי החתן והורי הכלה, המפרט את ההתחייבויות ההדדיות בין המשפחות. ואולם, בימינו מנהג זה פחות רווח, ורבים מסתפקים בעריכת מסיבת אירוסין, עם או בלי שבירת צלחת שהיתה נהוגה בטקס המסורתי, אך ללא עריכת "שטר תנאים".

ועדיין, גם ללא האקט הפורמלי של עריכת הסכם בין הצדדים, ואולי בשל העדרו, קיימות נקודות פוטנציאליות רבות למחלוקת. גם כשלא מדברים עליהן, הן קיימות ורוחשות.

כמי שעוסקת בגישור ובתקשורת מקרבת, אני מאמינה שכל קונפליקט הוא הזדמנות לחיבור. הדבר חשוב אף יותר ביחסים שבין בני זוג מאורסים ומשפחותיהם, המהווים יחידה חדשה של משפחה בהתהוות. דיאלוג מיטבי סביב נקודות המחלוקת, ללא ניסיון "לדלג" עליה ולהתעלם ממנה, יכול להיות המתנה הגדולה ביותר שניתן להעניק לבני הזוג. דיאלוג כזה יכול לסלול לחתן ולכלה דרך לחיים משותפים המבוססים על כנות, הקשבה וחיבור עמוק זה לזו, כמו גם יחס בריא למשפחות המוצא.

איך זה עובד?

בתקשורת מקרבת ובעולם הגישור, מדברים על כך שמאחורי כל אמירה או התנהגות של כל אדם מונח ניסיון לענות על צורך. הצרכים השונים משותפים לכל בני האדם באשר הם. אם ננסה לחקור לעומק מה עומד מאחורי אמירה או מעשה שמישהו אמר או עשה ושלא היה נעים לנו, נוכל להגיע לחיבור, אחרי שנעבור כמה שלבים נוספים בדרך.

מפגש משפחות לפני החתונה
צילום: Biel Morro

תקשורת מקרבת בקונפליקט בין משפחות

כך למשל במקרה הבא שאירע לחברה טובה לפני מספר שנים, אותו אתאר בקצרה:

הורים לבת שהתארסה עם בחור שחי באותה קהילה נפגשו עם הורי החתן לאחר שבני הזוג הודיעו על החלטתם להתחתן זה עם זו. כאשר ההורים דיברו ביניהם על הצד המימוני, הבהירו הורי החתן, שהם מקצים לחתונה תקציב מוגדר מראש, ושאותו בלבד הם מעוניינים להעניק לזוג לטובת העניין.
הורי הכלה, התאכזבו לשמוע זאת, מאחר והם מצידם תכננו להשקיע גם באירוע עצמו וגם לסייע לבני הזוג ברכישת דירה. הם מאוד קיוו שגם הצד השני יפעל כמותם, ובכך יוכלו להרגיש שותפות במאמץ המושקע לטובת הזוג הצעיר. הם גם היו מופתעים מאוד, ולא הבינו מדוע הורי החתן החליטו על תקציב כה נמוך, שהרי הם נתפסו בעיניהם כאנשים אמידים. נוסף על כך, באותה קהילה מקובל הדבר שהורים רוכשים עבור הזוג הנישא דירה, או לפחות מסייעים ברכישתה.
להורי הכלה הייתה תחושה מאוד לא נעימה מהעניין ואף מחשבות שיפוטיות על הורי החתן. מאחר והם לא רצו להרגיש "פראיירים", ולהשקיע סכום כסף נכבד באופן חד צדדי, הם החליטו לסגת מתוכנית רכישת הדירה לבני הזוג, אך היו מאוד ממורמרים מכך.

אם נתבונן בסיפור ונרצה ללמוד כיצד ניתן היה לפעול אחרת בסיטואציה הזאת, רציתי להציע, שבמקום לקבל החלטה כה גורפת, שבה כל הצדדים מפסידים – על סמך פגישה אחת בודדת של הורי החתן והכלה, ועל סמך הסקת מסקנות חפוזה, כדאי ליזום פגישה נוספת, ולדבר באופן פתוח על הנושא, גם ובמיוחד כאשר יש מחלוקת בעניין. לפני הפגישה הזאת, הייתי מציעה להורי הכלה להתכונן לפגישה, לבדוק עם עצמם לעומק מה, בעצם, חשוב להם, שבגללו הם תכננו להשקיע את סכומי הכסף שתכננו באופן שבו הם תכננו. באותו אופן, הייתי מציעה להם לחשוב, מה יכולים להיות הצרכים של הצד השני כשהחליטו אחרת מהם, ולהגיע לפגישה מתוך מקום של פתיחות, סקרנות ומוכנות לקיים דיאלוג כנה על מה חשוב לכל צד, ואיך אפשר למצוא פתרון שיענה על הצורך של כולם.

אמת, סביר להניח שכסף שלא היה קיים קודם לטובת העניין, כנראה לא "יצמח" כתוצאה מהפגישה. אולי גם צד אחד לא ישכנע את הצד האחר לפעול הפוך ממה שתכנן. אבל אולי לאחר שהצדדים יקשיבו זה לזה ויבינו מה חשוב לכל אחד, ישמעו הורי הכלה על הסיבה שבגללה בחרו הורי החתן להשקיע את הסכום שבחרו להשקיע, במקום להסיק מסקנות שרק מזיקות ליחסים? ואולי הורי החתן ישמעו מהורי הכלה מדוע חשוב להם כל-כך לרכוש דירה לבני הזוג, ולעשות זאת בצורה הדדית על-ידי שני הצדדים? אני מאמינה שלאחר שתהיה הקשבה הדדית כנה, יימצאו פתרונות שיהיו מוסכמים על כולם. אולי תישקל נטילת הלוואה? אולי תישקל הענקת הגנה באמצעות כלים משפטיים על כספים שיושקעו באופן חד צדדי מצד הורי הכלה? אולי יוחלט על תמיכה כלכלית אחרת בבני הזוג? ואולי פתרונות אחרים לגמרי.

נראה כי יהיה מאתגר להגיע לפתרון אידיאלי ומשביע רצון עבור כולם. יחד עם זאת, אני מאמינה, בכל לבי, שמפגש כזה, בתוספת הכנה טובה, יסייע במציאת פתרונות שיענו על הצרכים של כולם. לא פחות חשוב מכך, הוא יתרום למערכת היחסים בין ההורים, יחזק אותה, ויהווה מודל לתקשורת מיטבית עבור החתן והכלה. מפגש כזה יראה לזוג הצעיר כי מחלוקת היא דבר טבעי ובריא, ושיש דרך להתנהל בה באופן מקרב ומצמיח.

אם זאת תהיה האווירה לקראת החתונה, סיכוי טוב שהמשך חייהם המשותפים של בני הזוג, יתנהל באופן דומה, על כל הקונפליקטים הנקרים בדרכם.

בברכת דרך צלחה לכל הזוגות החדשים שבדרך מתוך קרבה, אהבה והקשבה!

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

עו"ד ומגשרת מוסמכת ומנוסה בתחום המשפחה, מנחה בתקשורת מקרבת, מתמחה בגישור בין משפחות לקראת נישואין מאושרים.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
צוות גלויה
מיתוסים רבים נקשרו בקרום הבתולין ורבים לא יודעים להבחין בין עובדות לסיפורים. נשים רבות יודעות כיצד הוא נראה לא מדברות עליו כלל.
י״ב בניסן תשפ״ג 3.4.2023
גלויה מראיינת את
נעמה סדן
שיחה גלוית עיניים עם נעמה סדן על הבקשה לחיבור בין עולם התורה ועולם היופי ועל הבחירה והיצירה, על השפה המאד אישית שלה עם היופי שבטבע ועל היכולת לפתוח שערים ללימוד ולמעשה.
ט"ז בשבט תש"ף 11.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא אירוסין לתחילת הקריאה במגזין
כ״ח באב תשפ״ג 15.8.2023
גלויה מארחת
הרבנית שלומית פיאמנטה
שיחה גלויית עיניים עם הרבנית שלומית פיאמנטה על חינוך, על לימוד תורה ושו"ת, ועל מקומן של נשים בקודש - עם כניסת לתפקיד מנכ״לית ארגון רבני ורבניות בית הלל.
י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
גלויה מראיינת את
חלי טל שלם
דו-שיח עם המשוררת חלי טל שלם, על המפנה בו השירה החלה לתפוס יותר נפח בחייה, על חוויית הלבד ועל עולמות חיים מיצירות שמלוות אותה תמיד.
ג׳ בטבת תשפ״ד 15.12.2023
מאת
צוות גלויה
שירים ותפילות שעלו לכבוד ״זאת החנוכה״ החותמת את החג. האתר ממשיך להוות במה לכתיבה המגיבה אל העת הזו ומתוכה, תוך שילוב טקסטים שאינם תלויים בזמן הזה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם