טובלות בנחת: מרחב נשי לשיתוף בטבילה, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

טובלות בנחת: מרחב נשי לשיתוף בטבילה

כ"ה בטבת תש"ף 22.1.2020
קו מפריד גלויה

טובלות בנחת הוא מרחב אינטרנטי שקם כדי לדבר על חוויית המקווה, ללמוד ולדבר על הלכה, מיניות, פמיניזם – ועל הטבילה עצמה.

מה את מרגישה כלפי המצווה הזאת, טבילה במקווה? איך בדרך כלל מתנהל יום הטבילה שלך? האם גיבשת סדר יום שעוזר להתמודד עם תוספת המשימה הזו לשגרה? האם את נלחצת או נרגשת לקראת ההכנות והטבילה עצמה? האם יש לך רצון או פנאי ליצוק משמעות לתוך הטבילה? האם את טובלת בנוכחות בלנית? עם חברה? לבד? ובן הזוג, הוא מחכה לך בבית או, מלווה אותך ומחכה בחוץ? האם הטבילה מעצימה את הזוגיות ביניכם או מקשה עליה? רגע… מכירה מקווה מומלץ באזור, אחד נקי ומטופח באמת? – מקבץ השאלות הללו עולה באופן שוטף ומשתנה במרחב אינטרנטי בו נשים משוחחות עם נשים, תוך ידיעה שלכל אחת יש נתיב משלה עם ההלכות הנוגעות לטבילה ולתקופת הנידות המקדימה אותה.

שששש… טבילה!

ראשית יש לזכור עם מקרא השאלות המרובות שהונחו כאן שאלו שאלות שרלוונטיות לנשים טובלות לאורך שנות ההיסטוריה היהודית (בהתאמה לעת ולרוח הזמן). גם היום, כל השאלות המשמעותיות הללו הן שאלות שבדרך כלל לא נשאלות בחברה. אנחנו יכולות לשבת עם חברה טובה על כוס קפה ולדבר על הכל בפתיחות, אבל ישנה תפיסה שהפומביות לא יפה לעצם הטבילה ובטח שלא שיח חברי-נשי קרוב. אפשר לחשוב שהתפיסה הזו נובעת מרתיעה אנושית מלהניח בקדמת הבמה של החיים את מה שהטבילה מסמנת בבירור: לאחריה בני הזוג שבים זו לזה ומתייחדים (בליל הטבילה או, שמחלו בהדדיות והכריעו על זמן אחר). ברם, לא רק אנושיות בכללה מניעה כאן את הטאבו וכנראה שיש קשר אל שלשלת הפסיקה ולקו שהותווה בעדות השונות; אפשר שזה בגלל הפסיקה האשכנזית לא לפרסם את דבר הטבילה ואפשר שזה אובדן ההליכה של החמולה הנשית המשפחתית שנשתמרה בעיקר בעדות המזרח וכנראה ששני הדברים יחד הביאו לנוכחותו הברורה של הטאבו. בעבר, בית הטבילה היווה מקום מפגש נשי, בין אם זה היה מקום בנוי ומסודר ובין אם קבוצת נשים הלכה יחד לטבילה בטבע לעת לילה וקיימה את המצווה ללא חוויה מודעת של הווי אלא שיישום המצוה עמד לנגד עיניהן בלבד.

ניתן בכל זאת לשער שאולי פעם (אבל אימתי זה הפעם הזה? בעברנו הרחוק או הקרוב?!) נשים שוחחו יותר בפתיחות ביניהן, כשהלכו למקווה ופגשו זו את זו, או עם בנות המשפחה – אמא שלהן, האחיות, הגיסות. אולי כשפסעו יחד אל הנהר וכל אחת היתה הבלנית של השניה, היה גם דיבור פשוט ומצוי עוד יותר וכנראה שלא היתה אותה השתיקה. אבל, לא נדע. עתה אנו הולכות אחרת אל בית הטבילה ואף התקשורת בתוכו שונה ואולי עוד מגלמת את החוסר בהדרכה מבית, בדיבור מכין בחיק המשפחתי. היום, הפייסבוק מאפשר לנשים מצד אחד לשתף ולשאול, ומצד שני לשמור על הפרטיות שבקרב קבוצות סגורות (תוך ידיעה שגם לגבולות הפרטיות במרחב זה יש מגבלות).

טובלות בנחת - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Carlos Alberto Gómez Iñiguez

אני משמשת כבלנית מזה כעשור, אבל מעבר לזמנים בהם אני מגיעה לסייע במקווה לבלניות ולטובלות, אני עסוקה בקידום שיח גלוי יותר על טבילה במרחבים ראויים ומתאימים על מנת שיסייעו לטובלות מתחילות ובכלל. כחלק משאיפה זו הצטרפתי ב-2012 לקבוצת "אדוות" והייתי שותפה בהקמת קבוצת הפייסבוק "טובלות בנחת", שהוקמה ב-2012 כקבוצת "טובלות בירושלים" (בשיתוף "אדוות"). הכוונה היתה לשתף בחוויות הטבילה, סביב האקטיביזם שליווה את יחסי הבלניות והטובלות, שהתרחש בירושלים בעיקר. סיבה נוספת להקמת הקבוצה היתה מצבו של המקווה ברחוב האר"י, שהיה סגור לאורך מספר שנים בגלל שיפוץ שהתארך והתארך וגבה מחירים בעומס שנוצרות במקוואות אחרים ובהליכה בשבת למקווה על ידי הנשים שנהגו להשתמש בו. ביקשנו להשמיע את קול הנשים שאמורות לטבול במקווה זה ומשלמות מחיר יקר בהליכה בלילות שבת קרים וחמים למקוואות מרוחקים ועל כך שהתורים במקוואות הסמוכים גדושים ביותר. בנוסף, לאורך התנהלות "בג"ץ המקוואות" היוותה הקבוצה מרחב לשיתוף סביב סוגיית הבקשה לטבול לבד ללא בלנית. למן אותו זמן והלאה התווספו בקבוצה שאלות ושיתופים רבים בהתמודדות עם הטבילה בכלל הן מצד זמנים מורכבים כמו ליל שבת וחג, מוצאי צומות וכדומה וכן, בקשת עזרה במציאת מקוואות נעימים הן מצד יחסי האנוש והן מצד האסתטיקה וההיגיינה. שאלות נשאלות גם מן הצד ההלכתי וגם מן הצד היישומי של הליכה למקווה. 

מאוחר יותר להקמה, צוות המנהלות של הקבוצה – נעמה פלסר, רני חזון וייס ותמר אוחנה ואני (ולאחר מכן התווספה נחמה שולמן), חשנו שיש לעדכן את שם הקבוצה על מנת שהיא תהווה מענה עבור כלל הטובלות בארץ. ברור היה לנו כי המטרה היא לתת שם שיגלם את העובדה שכל מה שאישה מבקשת בהליכתה למקווה זה לטבול כפי רצונה ולאחר מכן לשוב אל הבית רגועה אל המשך חיי היחד. יש מי שבחרו להיאבק עבור הזכות הזו ויש מי שביקשו פשוט לחוות את הטבילה בהנאה. בשל כך הצעתי את השם "טובלות בנחת", שמטרתו לגלם את הנינוחות המבוקשת וכנגד כל אמירה כאילו מאבק המקוואות הוא 'להכעיס' וכן, לגלם בשם הזה את המטרה לשמה פוסעות נשים אל המקווה, לשם ה"נחת" שהיא הכינוי למצוות עונה ולעונג הזוגי בכלל, כלשון ספר הזוהר וכן אצל האר"י. שהרי "מצות עונה" מתורגמת לציווי המעשי: עָבֵיד לָהּ נִיחָא.
שם הקבוצה עודכן ומאז הוא אכן "טובלות בנחת" והקבוצה נפתחה לטובלות מכל רחבי הארץ והעולם. 

לדבר על מקווה - טובלות בנחת - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Christopher Campbell

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מקום לדבר, להתייעץ, לשתף

קבוצת "טובלות בנחת" היא קבוצת פייסבוק סגורה (רק פרופיל נשי ואישי יכול להיכנס לקבוצה, ורק באישור אחת המנהלות) שמעוררת את השיח סביב הטבילה ויוצרת, על ידי כך, שינוי בתחום המקוואות. מטרת הקבוצה היא מצד אחד להבליט את אחריות הטובלת על חווית הטבילה, ומצד שני ליצור שיחה ושיתוף, שאלות ותשובות בענייני הלכה ומנהג ובמה כדי לדבר באופן גלוי על חווית הטבילה של נשים. בקבוצה יש גם מקום לשיח ביקורתי במפגש שבין ההלכה – המיניות והפמיניזם. בין הנושאים המדוברים בקבוצה, מעבר לטהרת המשפחה וחווית הטבילה, גם שאלות בנושאי אמצעי מניעה, אובדן הריון, התמודדות עם דיכאון לאחר לידה, ועוד. 

הנושא המרכזי הוא הלכות טהרת המשפחה, כשהרוח של הקבוצה היא – קחי אחריות על חוויה הטבילה שלך. האווירה היא מאד מכבדת – כללי השיח הם לא לשפוט או לבטל אלא לאפשר לכל אחת לשתף מתוך אמונתה ואורח חייה. לכל תחושה או חוויה יש מקום והתגובות הן בדרך כלל מפרגנות, מעצימות, מכבדות ונותנות מקום. המגוון האנושי בקבוצה הוא רב:
מכלות חילוניות שטובלות באופן חד פעמי או לא סדיר, לצד כלות חילוניות שנשואות לבני זוג דתיים שעבורם הטבילה חשובה ועד נשים דתיות וחרדיות שהטבילה היא להן מצווה חשובה ומשמעותית. הגיוון יוצר עושר, רוחב ועומק בדיונים השונים אך לעיתים מהווה אתגר סביב מחלוקות יסודיות על מהות ואופן הטבילה וסביב אמירות של חברות קבוצה שצורמות מאד לאחרות. כוחה של הקבוצה הוא בגיוון שבה ובהיותה ארכיון של שאלות קודמות ביחס למקוואות ספציפיים בארץ ובעולם, בסוגיות ששבות ועולות במעבר מן הנידה אל הטהרה ואף בתחום של אמצעי מניעה.
כלות רבות חשות כי הקבוצה הזו מסייעת להן בהתארגנות לקראת הטבילה הראשונה ובחודשי השגרה הראשונים. גם נשים נשואות מסתייעות בקבוצה ומוצאות בה את המרחב המוצנע והראוי לשיח וחשות לא לבד במה שבדרך כלל הפך שתוק כמעט לגמרי.

טובלות בנחת - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Pascal Debrunner

במה הקבוצה יכולה לשמש אותך?

  • מידע על מקוואות שונים ("איך המקווה בשכונת הפרחים? ואיך הבלנית? מחפשת מקווה שאפשר לטבול בו לבד, מחפשת מקווה מומלץ לכלה וכו')
  • שיתוף בחוויות טבילה שונות ובסוגיות שונות בחיי האישות בהקשר של הטבילה והימים שלאחריה
  • שיתוף בתחושות ורגשות לגביי שמירת טהרה וטבילה במקווה
  • בירור הלכתי בענייני טבילה וטהרה – מותר לטבול עם תחבושת רפואית על חתך ביד? אתן מתקלחות אחרי המקווה? מה עושה מי שצריכה לטבול אבל חשה לא בטוב ביום הטבילה? (בקבוצה מספר מורות הלכה, בודקות טהרה ובלניות)

אפשר לכתוב פוסטים בעילום שם דרך אחת ממנהלות הקבוצה. לפעמים רק תקראי פוסטים של אחרות, ופשוט תהנהני, תביני שאת לא לבד בתחושות שלך. לפעמים תוכלי להשתמש בפורום הזה כדי לשתף או להתייעץ. העיקר הוא – שיהיה לך מקום שבו תוכלי להרגיש בנוח ולא תלכי עם ה"משא" של מצוות הטבילה וטהרת המשפחה לבדך. 

הקבוצה היא למעשה מענה טכני שמספק מידע ושיתוף, לבעיה שהיא מהותית ונובעת מהבדידות הקיומית שלעיתים המבנה החברתי גורם לנו, ובתקווה שנצליח לפרוץ את מעטה השקט והבדידות גם אל מול הנשים הקרובות לנו, ולא מול המסך.

המדריכה לטובלת היא סדרת מאמרים מתעדכנת בנושאי שאלות נפוצות על טבילה, כולל הנחיות מעשיות. לחצי לקריאת כל הפוסטים בסדרת המדריכה לטובלת >>

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"א בכסלו תש"ף 9.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הלכות נידה נמסרות בידי נשים ונובעות מגופה של האשה, אבל הן משפיעות באופן ישיר על חיי שני בני הזוג
י״ג בניסן תשפ״ג 4.4.2023
גלויה מראיינת את
הרב מייק שולץ
שיחה גלוית עיניים עם הרב מייק שולץ על תפקידו של מלווה רוחני, על הכשרות המתקיימות במרכז הרפואי רמב״ם ועל מה שהוא מקבל בעת ליווי חולים ובתהליך ההכשרה שהוא מנהל בתוך המרכז הרפואי רמב"ם.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הדרכת כלה, הדרכת חתן או הדרכה זוגית? ואולי בכלל שילוב בין האפשרויות? דיון בין החלופות השונות של מפגשי ההדרכה לקראת כלולות, עבור הזוג המאורס
כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מאמר על המחויבות בקרב מאורסים וזוגות צעירים בגילאי העשרים, שפורסם בכתב העת ״דעות״. הגליון כולו עוסק במושג המחויבות.
י"ט באדר תש"ף 15.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
המדריכה לטובלת בטבע: באילו מאגרי מים ניתן לטבול וכיצד, כולל הצעת פתרונות לקשיים ולחששות נפוצים אצל נשים הטובלות בטבע.
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
החל משנת תש"ף נעלמה מתקנון הרישום לנישואין של המשרד לשירותי דת הדרישה להביא אישור על טבילה של כלה לפני חופתה. רשומה קצרה על נאמנות האישה להעיד על עצמה בהלכות נידה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם