לעמעם אורות ולהיות בעלת הבית: היכולת לבחור בלידה ובטבילה, מאת: אביה רייכנר - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

לעמעם אורות ולהיות בעלת הבית: היכולת לבחור בלידה ובטבילה

כ"ב בסיון תש"ף 14.6.20
קו מפריד גלויה

כמו במקווה כך גם בחדר הלידה, האשה יכולה להיות אורחת ואנשי הצוות הם בעלי הבית, או שהיא יכולה לקחת בעלות ולפעול באופן המיטבי עבורה.

"מה, ולצוות זה לא מפריע?" זאת התגובה הנפוצה של זוגות בקורסי הכנה ללידה כשאני מציעה להם לעמעם את האורות בחדר הלידה ולהשאיר מעט תאורה למיילדת. 

רוב הפעמים זוגות שואלים אם לא מפריע לצוות שהם יכבו את האור בעצמם. אני מדגישה להם שמעבר להצעה הפרקטית לגבי התאורה – יש כאן הזדמנות להתבונן על עניין מהותי יותר ששייך לאוטונומיה של האשה על גופה.  שאלת האוטונומיה של האשה על גופה מתערערת כשאשה יוצאת מהבית ונפגשת עם נציגים משני מוסדות דומים: המקווה וחדר הלידה. כאשר האוטונומיה מתערערת, צריך קודם לשים לב לכך, שנית לבחון האם רוצים להשיב אותה ושלישית למצוא דרכים לעשות זאת.

לידה וטבילה - אביה רייכנר
צילום: Kari Shea

לעמעם תאורה בלידה

אחד ההורמונים שמופרשים בלידה הוא אוקסיטוצין, המכונה גם "הורמון האהבה". אוקסיטוצין מקל על הלידה וישחק תפקיד בהנקה (והוא משתחרר גם המהלך אורגזמה). בתאורה מעומעמת קל לו יותר להשתחר באופן טבעי, מה שאומר שתאורה מעומעמת מאפשרת ליולדת תנאים טובים יותר. 

שאלת התאורה מאפשרת לבחון את הדינמיקה בחדר לידה: האם היולדת היא רק "אורחת" בחדר לידה, והצוות הרפואי הם "המארחים", הקובעים את הטון, או שהיולדת יכולה "להרגיש בבית", להרגיש בנח, לבקש, לשאול, לנהל דיאלוג עם הצוות, לקבל תשובות ולפעול לטובתה, והצוות מספק לה את התמיכה לה היא זקוקה. במילים אחרות השאלה היא: מה המקום של האשה במפגש שלה עם הממסד, במקרה זה הממסד הרפואי, וכמה מרחב לבחירה יש לה במפגש הזה. 

אני כותבת את הדברים מתוך כבוד והערכה רבה לצוותים הרפואיים. אני מאמינה שמיילדות, אחיות, אחים, רופאות ורופאים הגיעו לתחום הזה מתוך תחושת שליחות ורצון להיטיב, והם עושים עבודת קודש. כדולה וכמדריכת הכנה ללידה אני מעודדת זוגות ליצור תקשורת טובה בחדר לידה, ליצור אווירה של אהבה ולא אנרגיה של מלחמה, לרבות עם הצוות הרפואי שיסייע להם. ובכל זאת, נקודת הבחירה האישית בלידה יכולה להיות נקודת מחלוקת בין היולדת והצוות הרפואי.

כשמדברים על תאורה בחדר לידה, יחד עם נושאים נוספים שמועברים בקורסים, מדברים בעצם על שינוי תודעתי שאשה וזוג יכולים לעשות לפני לידה בבית חולים: לא רק מה צפוי להתרחש במהלך הלידה ואחריה אלא מה הציפיות מחדר הלידה. האם חדר הלידה קיים שם עבורם ולטובתם והם יכולים להרגיש בו בנוח ולבחור את הבחירות שטובות להם, או האם אין להם יכולת בחירה והשפעה, והצוות "מנהל" את היולדת ואת הלידה?

זה יכול לבוא לידי ביטוי בתאורה, בהחלטה של היולדת להישאר בבגדים שלה, במוזיקה שהזוג בוחר להשמיע, באופן בו האשה מתמודדת עם צירי הלידה, בתנוחת הלידה, ביכולת של היולדת והזוג לשאול שאלות על אופן הטיפול ולקבל תשובות מבוססות ידע, ועוד ועוד.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

טבילה ולידה - אביה רייכנר
צילום: Manu Franco

לטבול במקווה כרצונך

שאלת החוויה של אשה מול ממסד שלוקח אחריות על הגוף שלה דומה גם במפגש של האשה עם הממסד הדתי, מדי חודש, במקווה. כטובלת וכבלנית לפעמים עולה התחושה שהבלנית היא "בעלת הבית" במקווה ומכתיבה את רמת העיון בגוף הטובלת, מספר הפעמים שהאשה תטבול במים, את ההשגחה מתחת למים – והטובלת עלולה להיוותר חסרת אמירה ויכולת לבחור. 

אני רוצה להציע גם כאן שינוי תודעתי זהה: הטובלת היא בעלת המצווה והבלנית תומכת במצווה. המקווה שייך לטובלת לא פחות משהוא שייך לבלנית. ושוב, אני כותבת את זה מתוך הערכה לבלניות ולתפקיד שהן ממלאות. הבלניות שאני פגשתי במשך השנים פועלות מרצון להיטיב ומתחושת שליחות עמוקה. ועדיין חשוב לזכור שהן נמצאות בשביל הטובלת, והטובלת יכולה לבחור איך היא רוצה לטבול את הטבילות שלה.

כבלנית אני מציעה לטובלות להישאר במים כמה רגעים אחרי הטבילה, לזמן עם עצמן. נשים מופתעות מההצעה. מהיכולת לייצר מרחב אישי בתוך המרחבי הממסדי. זה יכול לבוא לידי ביטוי בעוד דרכים: לטבול לבד בלי בלנית, לבקש מהבלנית להסתובב כשהטובלת נכנסת למים, לבקש לצאת לבד ועוד.

בחדר הלידה ובטבילה קל להגיד שאת לא יודעת מה את רוצה ומה את צריכה ונותנת אמון מלא במצב הקיים. אבל מרגע שתתחילי לבדוק עם עצמך מה את רוצה ומה יכול להיות מיטבי עבורך, את יכולה למצוא את עצמך עוברת מהתנהלות של אורחת להתנהלות של בת בית ולקחת אחריות על חוויית הגוף שלך – על הטבילה או על הלידה. שינוי התודעה הוא צעד אחד. הוא מתנה שיכולה להעניק לך את עצמך, את הגוף שלך, הלידה שלך, המצווה שלך. כל השאר נמצאים פה בשבילך.

לידה וטבילה - אווירה לטובת האישה - אביה רייכנר
עיצוב: לאה סולטר צילום: מורית סולטר

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

דולה, מדריכת הכנה ללידה, רפלקסולוגית, מדריכה לחיי אישות ובלנית מתנדבת. עוסקת בחיבור לגוף ובחיבור של הגוף והנפש.
לעמוד הפייסבוק של אביה רייכנר.

תוכן נוסף מהמגזין:

ט׳ בטבת תשפ״ד 21.12.2023
מאת
צוות גלויה
שירים ותפילות הנוגעים באובדן, בחורבן ובזיכרון, שעלו בשבוע האחרון למגזין גלויה ומפורסמים עתה בסמוך לעשרה בטבת.
כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
גלויה מראיינת את
יפה צוקרמן
גלויה שמחה לראיין את יפה צוקרמן ולשמוע על העשיה שלה בתחום המיניות הבריאה ועל תובנות שמלוות אותה בפעילותה בהדרכות ובנוכחות ברשתות החברתיות
ב׳ בניסן תשפ״ג 24.3.2023
מאת
צוות גלויה
לכבוד הפעם השביעית בה מתקיימת שבת ״דורשות טוב״ ביוזמן ארגון קולך - גם אנו במגזין גלויה מפרגנות ומוסיפות גם תשומת לב למורות ההלכה וללמדניות שמשמיעות את קולן גם בשבת זו וגם במגזין. בהצלחה לכולן ותודה לכל הקהילות המארחות!
כ"ב בסיון תש"ף 14.6.2020
מאת
צוות גלויה
חלק מהמחוייבות שלנו לשמור את גופנו נוגעת לבדיקה ולאיתור מוקדם של מחלות. סרטן צוואר הרחם היא מחלה שקל לזהות מוקדם ולהפחית את הסיכויים לחלות בה באמצעות חיסון ובאמצעות גילוי מוקדם בבדיקת פאפ המוגדרת כבדיקה "אבחנתית-מניעתית"
ט"ו בתמוז תש"ף 7.7.2020
מאת
צוות גלויה
בדברי ימיה של האנטומיה המינית סבל הדגדגן מיחס של התעלמות, זלזול וחוסר הבנה מתמשך. מעבר להצעת מגזין גלויה לכנות את האיבר בשם ״עינוגית״, מונגש כאן תרגום לעברית של סרטון מקצועית בנושא.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם