מה זו לידה פעילה, מאת: הלה שוורצורגן - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

מה זו לידה פעילה

י"ט באייר תש"ף 13.5.2020
קו מפריד גלויה

לידה פעילה היא דרך ללדת בה היולדת לא שוכבת על הגב, אלא נמצאת בתנועה ומוצאת את התנוחות הנכונות לה. ללידה פעילה מספר עקרונות פשוטים ולא מעט יתרונות על פני הלידה בשכיבה על הגב

נהוג לייחס את תחילתה של הלידה בשכיבה ללואי ה-14 (1638-1715) שביקש שפילגשו תלד על הגב על מנת שיוכל לצפות בלידה עצמה. עד אותה תקופה נשים באירופה ילדו בתנוחות שונות ביניהן כריעה, עמידה על שש או שרפרף לידה. בין אם הסיפור הזה אמיתי ובין אם מדובר במיתוס פופולרי, על דבר אחד אין עררין: תנוחות הלידה שהיו נפוצות בעבר פינו את מקומן ללידה בשכיבה.

את המושג “לידה פעילה” טבעה ג’אנט בלאסקאס. מאז תחילת שנות ה-80 בלאסקאס חוקרת את נושא הלידה הטבעית הפעילה, מכינה זוגות רבים ללידות ומלמדת אנשי מקצוע בתחום הלידה.

במחקריה גילתה בלאסקאס כי לאורך ההיסטוריה ובתרבויות שונות בעולם נשים נהגו ללדת בתנוחות זקופות. סביב הגילוי הזה פיתחה בלאסקאס תורה שלמה של מהי לידה פעילה, איך מיצרים סביבה תומכת ליולדת ואיך להכין נשים וזוגות ללידה פעילה והיא עדיין ממשיכה להעמיק ולחקור את הנושא ומפרסמת חידושים ועידכונים.

לידה פעילה
לואי ה-14. הסיפור הפופולרי תולה בו את תחילתן של הלידות בשכיבה. ציור: ריגו

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

עקרונות הלידה הפעילה

בעת לידה פעילה, היולדת תבחר לא לשכב על הגב אלא תהיה בתנועה ותמצא לעצמה את התנוחות הנכונות לה.

בלידה פעילה אין חוקים מדויקים. החשוב בלידה פעילה הוא ליצור אוירה נעימה ורגועה ליולדת: לעמעם את התאורה, להשמיע מוזיקה אהובה, ליצור סביבה תומכת, לנשום ולהיות במצב של הקשבה לגוף.

במהלך הצירים היולדת יכולה להחליף תנוחות על פי הנוחות שלה ובין הצירים לנוח, לדבר, לשתוק, לרקוד, לצחוק ולאהוב – הכל על־פי הסיטואציה, ופשוט לבטוח בגוף ולתת לו לעשות את מה שהוא יודע היטיב.
בתנאים האלה הגוף מייצר אוקסיטוצין ואנדרופינים שעוזרים להשאר בפוקוס, ברוגע ולהתמודד עם הצירים והשינויים.

לידה פעילה לא חייבת להיות לידת בית. היא יכולה להתחיל בבית (בשלב הלטנטי) ולהמשיך בבית החולים גם בחדר רגיל בו ניתן להשתמש בכדור, מקלחת ותמיכה של בני זוג ו/או דולה.

צילום: תמר בהרב, טרונצ'ו  

יתרונות הלידה הפעילה לאם ולתינוק/ת

ללידה פעילה יש יתרונות ברורים על פני לידה בשכיבה על הגב:

1. הקטנת סיכונים והתערבויות רפואיות – מחקר גדול מ-2012 (שכלל יותר מ-7000 יולדות), מראה שתנוחות זקופות – עמידה, ישיבה, סקווט או עמידה על שש, מקטין את הצורך בהתערבויות ומרחיב את פתח האגן עד לכ-30% יותר ממצב של שכיבה, ועל ידי כך מאפשר לתינוק להתקדם במסע הלידה בצורה מיטבית.

2. לידה קצרה יותר – ממחקרים עולה כי תנוחות זקופות מקצרות את השלב הראשון והשני של הלידה בכ-40% לעומת לידות בשכיבה.

3. התמודדות טובה עם הצירים – בשכיבה על הגב יש לחץ על עצם העצה (הסקרום) דרכה עוברים עצבי פלג גוף תחתון והלחץ על העצבים מעצים את תחושת הצירים. בנוסף, במצב של תנוחה זקופה, ניתן לשנות תנוחה על פי הנוחות, לקבל עיסוי תומך באזור הגב התחתון (שאינו חשוף אם היולדת שוכבת על הגב) וגם להשתמש במים במקלחת כגורם מרגיע ומשכך.

4. אספקת חמצן טובה יותר לאם ולתינוק – אבי העורקים עובר לאורך עמוד השידרה. שכיבה על הגב מפעילה לחץ על כלי הדם ואספקת החמצן לאם ולעובר נפגעת, דבר היכול להביא להתערבויות מיותרות.

הלה שוורצורגן
צילום: תמר הרצברג-שוסיוב

5. שימוש בכח הכבידה – במצב זקוף, כח הכבידה ממשיך באופן טבעי את פעילות הרחם: קרקעית הרחם מתחילה את הציר ודוחפת את התינוק מטה וכח הכבידה עושה את שלו ומושך. בין הצירים ראש התינוק לוחץ על צוואר הרחם, מה שמאפשר לו להפתח באופן יעיל ומהיר יותר.
במצב של שכיבה כח הכבידה פועל נגד הכיוון שאליו דוחפים הצירים.

6. מעורבות בני הזוג בלידה – בתהליך הלידה הפעילה יש מקום רב לבן הזוג לתמוך ביולדת באופן פעיל ולהרגיש חלק בלתי נפרד מתהליך הלידה. ע”י הכנה טובה ללידה (ועוד יותר בליווי של דולה) מעורבות זו תהיה טבעית ואפקטיבית יותר ותייצר חוויה מקרבת ומחזקת לבני הזוג כמעבר לקראת ההורות החדשה.

7. שביעות רצון היולדת – במחקר מ-2009 נראה כי נשים שחוו לידות פעילות היו יותר שבעות רצון מהלידות שלהן , פער של 30% מול קבוצת הנשים שלא חוותה לידה פעילה. נתון זה נמצא בקורולציה גבוהה לשביעות רצון ללידה בליווי דולה (כנראה שרוב הנשים שבחרו ללדת לידה פעילה נעזרו בליווי של דולה).

אין דרך אחת נכונה ללדת באופן פעיל, אלא כל אשה מיישמת את הלידה הפעילה באופן שנוח לה. הלידה שלך היא שלך והיא שיאו של ההריון ושל השינוים שהוא מביא עמו. ההיכרות עם מגוון האפשרויות הקיימות מעניק לך אוטונומיה על הלידה שלך ומאפשרת לך ללדת בצורה הטובה והנכונה ביותר לך ולתינוק/ת שאת מביאה לעולם.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

שירים על הריון ולידה:

לקריאה נוספת על 

דולה, מלווה זוגות ונשים בחווית ההריון הלידה ואחריה.

לעמוד הפייסבוק של הלה שוורצורגן

תוכן נוסף מהמגזין:

י״ד בניסן תשפ״ב 15.4.2022
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מאמר שפורסם באתר כיפה לכבוד פסח התשפ״ב ולכבוד כל יום מימות השנה, מתוך בקשה להזכיר כי אחריות הענקת ידע והכנה לחיים מצויה במרחב שבין הורים לילדים. תמיד ניתן להרחיב את הדעת ולהיעזר בדמויות נוספות, אך חבל להחמיץ את המרחב הפוטנציאלי שבהעברה הישירה בחיק הביתי לצד מורכבויות אפשריות.
כ"א באייר תשף 15.5.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - כ"א באייר תש"ף
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
סקירה על התפתחות ושינוי מושג האירוסים, תוך יציקת משמעות רוחנית והצעות לטקסים עבור מעמד "השידוכין".
י"ז באייר תשפ"א 29.4.2021
מאת
צוות גלויה
⏱️ 7 דקות קריאה
'גלויה' בראיון עם גילי פליסקין, מחברת הספר 'דברים שרציתי לגעת", מתוך בקשה לעסוק בנושא האוננות הנשית בצורה פתוחה, כנה ומכילה, ולהציע לו נקודת מבט עכשווית ונשית.
כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
מאת
צוות גלויה
סקירה של כל התכנים החדשים שעלו לקראת חודש טבת תשפ"ב, ינואר 2022, למגזין גלויה; מאמרים, שירים ותפילות.
י״ט בניסן תשפ״ג 10.4.2023
גלויה מראיינת את
נגה באומס
לרגל צאת ספרה של המשוררת והמעצבת החזותית, נגה באומס, ראיינו אותה עבור מגזין גלויה - על החיבור בין הפואטיות לניהול ויוזמה מעשית, על מקורות הצמיחה והרוח הגבית ועל תכניות קדימה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם