הריון: שינויים ברגש, שינויים בחשק והצעות מסייעות- מגזין גלויה
תפריט
תפריט

הריון: שינויים ברגש, שינויים בחשק והצעות מסייעות

כ' באייר תש"ף 14.5.2020
קו מפריד גלויה

תקופת ההריון היא תקופה עמוסת התרגשות וקרבה, אך השינויים הפיזיים הרבים בגופה של האישה עלולים לאתגר את חיי המיניות של בני הזוג. איך אספקטים שונים של ההריון משפיעים על התחושות ועל החשק של האשה ועל חיי המין של בני הזוג?

הריון הוא תקופה עמוסת רגשות ושינויים. כאשר מדובר בהריון ראשון, בני הזוג פוגשים פתאום לראשונה תקופה ממושכת ללא איסורים והרחקות שבה מחד, הם מותרים זה לזו, ומאידך רגישויות וקשיים חדשים צפים ופוגעים בחשק או ביכולת האינטימית של בני הזוג.

את תקופת ההריון ניתן לראות כהזדמנות להתחדשות וקרבה משמעותית אף יותר משהייתה לפני כן. הדבר דורש התכווננות והכרה בצורך להתמודד עם השינויים והשפעות ההריון, וגם יכולת לשוחח בקרבה ובלב גלוי על הנושאים האינטימיים הללו

הצעד הראשון שחשוב לעשות הוא להכיר את השינויים הפיזיים ואת הקשיים שתקופת ההריון יכולה להביא עמה. במקביל ללמידה זו, יש לזכור כי כל אישה היא שונה וכל הריון הוא שונה, ולכן מה שעבור אחת מהווה השפעה דרמטית וקשה על המפגש האינטימי, עבור אחרת לא יהווה השפעה כלל ועבור שלישית ייתפס כהשפעה מיטיבה. 

שינויים ברגש בחשק הריון  זוגיות הלכה מיניות מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Georgia Maciel

שינויים, רגישויות, אינטימיות

השינויים המתרחשים בגוף האישה הם רבים ומשתנים מאישה לאישה, מהריון להריון ואף משליש לשליש בתוך ההריון. הרגישות המוגברת שקיימת במהלך ההריון, כמו בחילות ורגישות לריחות, או רגישות רבה באיזור החזה, יכולה לשנות את מה שהיה נהוג ביניכם עד כה ולהפריע בשלב הכניסה ליחסים האינטימיים עוד לפני שבעצם קרה משהו ביניכם. המענה לקושי הזה טמון ביכולת להיות גמישים וקשובים זה עם זו, ולשנות מההרגלים שרכשתם לכם עד כאן. 

אצל חלק מהנשים, הרגישות לריחות מתעצמת ויכולה להווצר רתיעה מריחות מסוימים, לעיתים אפילו של אדם אהוב. כאשר קושי כזה נוצר בין בני הזוג, נדרשת כנות רבה ואמירה ברורה של הקושי, כדי להתמודד איתו. ברוב המקרים, החלפה של סבון כביסה, שמפו, דאודורנט או נותני ריח אחרים תוכל לשפר את המצב ולעיתים גם לפתור את הבעיה.

מורכבות נוספת יכולה להתעורר לאור העייפות הרבה שמאפיינת את רוב הנשים בהריון. אצל חלק גדול מהנשים, עייפות זו תשתפר במהלך השליש השני, אבל לא אצל כולן. גם הגוף ההולך ונהיה כבד וקוצר הנשימה שנשים רבות חשות עקב השינויים במחזור הדם שלהן, מקשים על קיומם של יחסי אישות. גם כאן נדרשת יצירתיות: ייתכן שיהיה עדיף לקיים יחסים בשעות היום ולא לחכות לערב או למשל לשים שעון מעורר לשעה מוקדמת יותר בבוקר. 

השינויים החלים בגוף לא מדלגים על הפות, שעוברת שינויים רבים במהלך ההריון. יובש בנרתיק או הפרשות מרובות יכולים שניהם להשפיע על התחושה בקיום יחסים ואף על היכולת לקיים יחסי אישות בכלל. אם יש יובש, כדאי לשקול כמובן להשתמש בחומרי סיכה.

שינויים ברגש, שינויים בחשק

גם מקומם של השינויים הרגשיים לא נפקד במהלך ההריון. ההתרגשות והחששות לקראת לידתו של ילד חדש תופסים מקום נרחב בנפש וגם בזמן הפנוי של בני הזוג, וחשוב לתת תוקף וקשב לכך, גם אם הדבר מקצר את זמני היחד המשותפים לכם. השינויים התכופים בגוף יכולים ליצור גם חוסר ביטחון אל מול דימוי הגוף וחוויית הגוף של האישה, ולגרוע מהחשק שלה ומתחושת הנינוחות בעת קיום יחסי אישות. 

בכל הנוגע לסוגיות שמפריעות לחשק המיני של האישה, כדאי לזכור את התיאוריה של פרופסור רוזמרי בסון, שמבחינה בין חשק ספונטני שנובע מתוך האדם ללא כל גירוי, לבין חשק תגובתי, שמופעל כתוצאה מגירויים חיצוניים. לטענתה, כולנו נמצאים לרוב במצב נייטרלי, וכדי להכנס אל מצב שיש בו אינטימיות נדרשת בחירה אקטיבית ממש. ישנן סיבות רבות לקיים יחסי מין (למעשה: 237 סיבות! ועל כך נרחיב בהמשך). גם כשהתחושה היא ש'אני ממש לא שם', כדאי להרפות ולבטוח זו בזה: להכיר את בן או בת הזוג שלנו, ולתת להם אפשרות להכיר אותנו, על אף השינויים. בנוסף חשוב לדעת מה מסייע לכם להכנס אל מעגל החשק בימים אלו, מה מעורר בכם את התשוקה כלפי בן או בת הזוג שלכם. מתוך הידיעה הזו, אפשר לבחור באופן אקטיבי להכנס אל החוויה האינטימית ואל יחסי אישות. 

חוויית ההשתנות יכולה גם להקשות על ההגעה לאורגזמה – שיא העונג וגם כאן, חשובה שיחה פתוחה, הכרות וסבלנות. בנוסף, לזכור שאורגזמה היא לא חזות הכל וגם אם לא מגיעים אליה אפשר לחוות הנאה ועונג. 

תמר בהרב שינויים ברגש בחשק הריון  זוגיות הלכה מיניות מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: תמר בהרב, טרונצ'ו  

גורמים חיצוניים שיכולים להשפיע על החשק בהריון

ההריון לא מתקיים בחלל ריק: חווית יחסי האישות של בני הזוג לפני ההריון משפיעה גם היא רבות. כשיש חוויות מיטיבות רבות של אינטימיות וקרבה, שבצידן יכולת שיח ותקשורת על נושאים אלה, יהיה פשוט יותר להתגבר על אתגרים בתקופת ההריון, באם יהיו כאלה. אם בני הזוג נישאו לא מזמן, וחוו תקופה קצרה של מגע הדדי וקרבה, ההריון מתרחש בדיוק בתחילתה של השגרה המשותפת. כך, במקום יצירת חוויות של קרבה ואמון מתרחשים שינויים רבים המפריעים ליצירת הביטחון שכל כך נדרש ליחסי אישות מיטיבים. 

עוד לפני ההריון וללא קשר אליו ישנה השפעה לגורמים חיצוניים על החשק. השפעות נוספות נוגעות למשל, לבחירה למנוע הריון: אמצעי מניעה שונים משפיעים על חווית המפגש האינטימי בדרכים שונות. כך למשל, אמצעי מניעה הורמונליים יכולים להשפיע על החשק המיני של האישה וכן ליצור יובש בנרתיק שיפריע להנאה מיחסי האישות. אם ניסיתם להיכנס להריון במשך תקופה, הציפייה הגדולה והאכזבות שבצידה יכולות ליצור חוויה משימתית סביב יחסי האישות ולהפריע להנאה ומתוך כך גם לחשק. 

הריון: שינויים ברגש, שינויים בחשק שינויים ברגש בחשק הריון  זוגיות הלכה מיניות מגזין גלויה הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: megan lynette

טיפולי פוריות משפיעים גם הם: על החשק, על דימוי הגוף, על חוויית המשימתיות בקיום יחסי האישות, וכל אלו מקשים על המפגש האינטימי הפשוט, המשמח. המענה לכל הקשיים הללו הוא בפשטות, רצון. חשוב לזכור שהאינטימיות הפיזית והנפשית משפיעות זו על זו, והתרחקות פיזית עלולה לגרום גם להתרחקות נפשית. לכן, גם אם לא פשוט לקיים יחסי אישות 'כרגיל', חשוב לשמר מגע וקרבה פיזית כחלק מהזוגיות שלכם ולעבוד על הרצון שלכם למפגש אינטימי. התבוננות ביחסי מין במבט רחב, שרואה את כל המגע האינטימי בין בני הזוג כיחסי מין יכולה לסייע בהתמודדות עם התסכול כשלאחד מבני הזוג קשה עם קיום יחסי מין במובן המסורתי בזמן ההריון. 

ועוד בנושא הרצונות: שני חוקרים מאוניברסיטה בטקסס, פסיכולוגים בשם ד"ר סינדי מסטון וד"ר דיוויד בוס ערכו מחקר ושאלו יותר מ400 איש, מהן הסיבות שבגללן הם מקיימים יחסי מין. במחקר עלו לא פחות מ-237 סיבות שונות לקיום יחסים אינטימיים. בצד תשוקה, רצון בקרבה ושימור הזוגיות, יש סיבות נוספות ורבות משדות שונים. כשרוצים לקיים יחסי מין, השאלה היא "מהי הסיבה שלך?". היכרות עם התשובה לשאלה זו, בין אם את בהריון ובין אם לא, יכולה לסייע בכניסה למעגל החשק שאותו תיארה רוזמרי בסון – ומשם הדרך לקרבה והנאה קצרה עד מאד. 

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

ועוד להרחבה בקטגוריית נחוגה – על טקסים בחיים הקשורים להריון, לידה וכל שסובב אותם:

לקריאה נוספת על 

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און, רחל רזחורש אל-עמיתפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

כ״ט באלול תשפ״א 6.9.21
מאת
צוות גלויה
מבחר ציטוטים והפניות לתפילות, שירים ומאמרים המופיעים במגזין גלויה לשם השראה וסיוע בגיבוש מילים משלכן.ם במסיבת האירוסין, בין כבני משפחה, בין כאורחים ובין כזוג המתארס עצמו.
י״ח באייר תשפ״ג 9.5.2023
מאת
צוות גלויה
מקבץ המלצות לקריאה במגזין על מנת להנגיש ידע עבור החתן המאורס ולסייע בעת הלימוד לקראת החתונה
ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
מאת
צוות גלויה
גירושין אינם נדירים בימינו והם יכולים להיות תהליך בחיי הסביבה הקרובה והרחוקה שלנו ועשויים להיות רלוונטיים לנו עצמנו. במכוון, מתוך הידיעה כי פרידה אפשרית - הנחנו במגזין תכנים לעת שברירית זו שלעיתים השקט מלווה אותה ויש צורך בדיאלוג ובהפגת הבדידות. תקוותנו היא כי גם בעת שבר ופירוק, לצד בקשת החירות, נוכל לסייע עם מאמרים, שירים ותפילות הנוכחים באתר ומאירים היבט אחר של תהליך ומעמד הגירושין ותקופות החיים שלאחר הגט.
כ"ג באדר תש"ף 19.3.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - כ"ג באדר תש"ף
כ״ד בטבת תשפ״א 8.1.2021
גלויה
מפרסמת
מגזין גלויה הזמין את הציבור הרחב לערב עיון בנושא ״סוגיות זוגיות בחיים הלכתיים״ בהשתתפות מורות הלכה. השתתפות הקהל בערב היתה חופשית ופתוחה לנשים ולגברים.
כ״ד באב תשפ״ב 21.8.2022
מאת
צוות גלויה
במהלך הקיץ האחרון התחדשנו במאמרים ובשירים רבים, ובמיוחד תחום הליווי הרוחני שתפס אצלנו מקום מרכזי. עדכון בתתכנים החדשים שעלו לאחרונה במגזין גלויה

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם