מה חדש במגזין גלויה #40 – שבת דינה | נובמבר 2023

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

מאגר תכנים לכבוד שבת התייצבות לצד דינה | רשומה שהתפרסמה בנובמבר 2023

לכבוד ״שבת דינה״, בפרשת ״וישלח״
קו מפריד גלויה

כאן תוכלו למצוא פירוט והפנויות לכל התכנים שהעלינו במסגרת קיום ההתכנסות ״מה שלומך אחות״ ו״שבת התייצבות לצד דינה״. יוזמה זו התקיימה לכבוד שבת פרשת ״וישלח״ ולמען הפניית תשומת הלב, תוך הבעת תמיכה בדינה ובנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. הפעילות התקיימה בנובמבר 2023.
*רשומה זו מובאת במסגרת עדכוני התוכן במגזין גלויה – במדור ׳מה חדש׳ – ומהווה מעין תוכן עניינים שהתפרסם בי״ח בכסלו תשפ״ד 1.12.2023.

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

קבוצת הרבות 'בנות דינה', שמקדמת שיח יהודי בנושא אלימות נגד נשים ופגיעה מינית בנשים וגברים, העניקו שם לשבת פרשת 'וישלח': "שבת דינה". ואכן, ראוי להעניק לדינה מקום ולהדהד את סיפורה מסוף העולם ועד סופו. גלויה מבקשת לחזק את פועלן של קבוצת 'בנות דינה' ולהרחיב את הקהלים והמעגלים בהם מצוינת שבת דינה, עד כדי שעניין זה יהיה המובן מאליו  – ולא יוצא הדופן. 

בשנה זו, השבת ממוקמת בסופו של שבוע שתחילתו בתאריך 25/11, שהינו היום הבינלאומי למניעת אלימות כנגד נשים. התלכדות התאריכים השנה חשובה וקריטית להדהוד הנושא, אף יותר מבכל שנה אחרת. סיפור דינה, מכיל בתוכו פגיעה, אלימות, שתיקה והשתקה. הטקסט המקראי מהווה גם בימות 'חול' טקסט הדורש ומזמן דיון ושיח חברתי על סוגיות כואבות אלו, ובצוק העיתים, לצערנו הרב, הדיון הזה כאוב וחזק מתמיד. התגייסות של קהילות רבות בארץ ובעולם לציין את שבת פרשת וישלח ואת סיפור אונס דינה, היא דרך להביע סולידריות ותמיכה בנפגעים ובנפגעות – אלו שנפגעו בתקיפה הברוטלית שהתרחשה ואלו שנפגעו בכל מקום, עת ומרחב שהם.

שבת דינה, לצד האסון הנורא שחווינו וההשלכות הרבות שלו, הם גם הזדמנות קדושה ליצירת שיח קהילתי משמעותי וחיוני על שימור כללי מוגנות מינית בכל הגילאים. היוזמה הקוראת לקהילות ולאלו אשר מובילים ומובילות אותן לעסוק בדינה ובסיפורה בשבת זו – היא יוזמה הנעשית מתוך הכרה במורכבות הנושא בכלל, וכעת יותר מתמיד. לכן, גלויה התמלאה במאמרים, שירים, דפי לימוד, דרשות, תפילות ושירים – מקורות רבים שמטרתם לעזור למי שרוצה להכין דרשות ושיעורים בנושא, למי שמבקשים לקיים טקס של תמיכה וחיזוק או בקשה להחלמה וריפוי.

פרשת השבוע מהווה תמיד תורת חיים. הבחירה להנגיש דרכי התייחסות לסיפור אונס דינה היא בבחינת ״תורה מונחת בקרן זווית וכל הרוצה ליטול, יבוא ויטול״, מתוך ידיעה כי הפצעים האישיים ביותר עדין טריים, שפריעת הסדר החברתי מזמנת אתגרים גדולים במובן זה ומתוך הבנה ששתיקה אופפת בדרך כלל את נושא הפגיעות המיניות. זוהי הצעה לדרך מתונה להנכחת הכאב ולהענקת תחושת ביטחון מצד הקהילה מחד, ובו זמנית לייצר סולידריות של אמת והתייצבות חסרת פשרות לצד הנפגעות והנפגעים, לצד דינה, מאידך. 

<< מוזמנות ומוזמנים לעיין בתכנים הרבים שעלו באתר בעת הזו >>


רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מאמרים וטקסטים העוסקים בסיפורה של דינה המקראית, בפרשנות המסורתית והמודרנית ובסוגיות של פגיעה, השתקה והתמודדות עם טראומה:

  • להטות שכם אל דינה: רשומה לקראת פרשת 'וישלח' וסיפור פגיעתה של דינה – צוות גלויה:
    "בעת הזו, על כל מכאוביה, אנחנו מבקשות ומבקשים להטות שכם אל דינה ולעמוד לצדה. מוטלת עלינו החובה לקריאה פרשנית שמכירה בקולו של הפרט הפגוע ו/או המושתק, ובאחריותן של הקהילה והחברה לקידום אמות מידה של צדק, חמלה ושאיפה לתיקון."
  • להתייצב עם דינה: השנה ובכל שנה – הרבנית שרה סגל-כץ:
  • קריאה חדשה בסיפורי דינה – ד"ר גילי זיוון:
    "אלפיים שנה היה עלינו לחכות כדי שתבואנה נשים חכמות ורגישות, יודעות ספר המסוגלות גם ממרחק הדורות לבחון את לב אחותן דינה." – קריאה מחודשת בסיפורי דינה דרך פרשנויות חדשות המבקשים להנכיח את קולה הנעלם של דינה.
  • ותצא דינה: להישיר מבט ולהיות איתה שם בכאבה – צביקי פליישמן:
    "בעצה אחת שמעון ולוי החליטו לקחת את הפגיעה של אחותם ולעשות בה כטוב בעיניהם. מהטקסט ניתן ללמוד כי הם התעלמו לחלוטים מדינה ומהשבר שלה והתרכזו בכאב הפרטי שלהם. הם לא חשבו אף לרגע אחד, להיכנס אל דינה בדחילו ורחימו, לשבת מולה להישיר אליה מבט ולהיות איתה שם בכאבה."
  • סיפור דינה – איך לדבר את הטראומה? – אורי שרמן קנוהל:
    על התביעה הערכית לעסוק בחוסר ובמעשי פגיעה המופיעים בטקסט המקראי בכלל ובסיפור דינה בפרט. תיאור המעגל הטראומטי, השיח הדיכוטומי הנובע מטראומה ודיון בשאלה: איך לדבר את הטראומה?
  • אשר קרה מתחת לשמש, צריך להיאמר מתחת לשמש – רותי נצר בידץ:
    "אנו יודעות כי את הנעשה, אין לכסות. גם לאה יודעת שסיפורה של דינה חזקה עליו להיות מסופר. ארגוני נשים בינלאומיים חייבים, כמתבקש מעצם רוחם ודרכם, להצטרף לחיבוק, כזלפה ובלהה. בחיבוק הנשים היוצאות יחד מן האוהל, בתמיכתם האוהבת של יעקב ובניו, ייתבע דין צדק."
  • ברכה לדינה – הרבנית עליזה ספרלינג ואריאלה מורטקוביץ:
    "מקומה של דינה נפקד בפרשת ״וישלח״, אך על ידי קריאה מחודשת בפרשה, אפשר להנכיח אותו מחדש. עלינו ללמד את סיפורה של דינה ולא להסיט את המבט. לשמור על עיניים פקוחות ולבבות פתוחים ולהבין כיצד היא הופכת בסיפור שלה עצמה לבלתי נראית ומושתקת. עלינו לבחון את תגובותיהם של אביה יעקב, של הנשים בחייה, של אחֶיה ונקמתם האלימה".
  • ועתה אחותי, דברי – יורם גלילי:
    "בסיפור שלפנינו בפרשת השבוע, נראה שהדרך היחידה המוצעת 'לטהר את המחנה' היא דרכם של שמעון ולוי, של אלו ש-'חמס מכורתם', המטהרים ע"י הרג. האם נוכל לחשוב על דרכים אחרות, חינוכיות ותרבותיות יותר, לטהר את מחננו? לטהר אותו מדיבור פוגעני, מיחסי ניצול, מאי-שוויון שמוטמע בו בילט-אין ומתחום רחב מדי של 'אפור'?"
  • להגן על דינה – הרבה שרה הורביץ:
    "המילה 'אחותנו' מבטאת את התביעה שהיא אחת מאיתנו, ואיננה הפקר. היא מסייעת לתבוע חזרה גם את ערכה, הצהרה לעולם שהיא איננה חסרת ערך. שהיא חייבת להפוך לאחריותנו." 
  • סיפור דינה מצווה אותנו לא לשתוק / Dinah's story leaves no room for silence – שאנה אהרונוסון:
    ״אני רוצה להציע בענווה כי שתיקתם של דינה ויעקב מהווה תזכורת למה שעשוי להוות האתגר הגדול ביותר של דורנו – להכיר באינסטינקט האנושי לשמור על שתיקה לנוכח טראומה בקני מידה מפלצתיים, ואז – להתחיל להתמודד עם אותה טראומה, על ידי יצירת דיבור עליה והשמעת הקול.״
  • "כשהיו אביה ואחיה יושבין בבית המדרש": על נסיבות אונס דינה ועל החמצת האפשרות למונעו – ד"ר יעל לוין:
    "לא זו בלבד שלא העניקו לדינה את האפשרות ללמוד תורה, צעירה ככל שתהיה גם לא היו באמתחתה הכלים הנאותים שיכשירוה להתמודד עם מצבי חיים משתנים ומתחלפים. אפילו דרך ארץ הקודמת לתורה, לא היה בידה; היא לא ידעה לחוש חשדנות כלפי זרים, ולא חינכוה לגלות במידת הצורך התנגדות."
  • אונס דינה לאור מעשה אמנון ותמר – הרב אבי נוביס-דויטש:
    "פרשות השבוע מזכירות לנו חדשים לבקרים את האלימות המינית, מלקיחת נשים תוך ניצול שררה וכח, דרך גילוי ערוותו של אב, איסורי העריות ונכונותו של לוט לאפשר לאנשי סדום לאנוס את בנותיו (וכך להימנע מאונס אורחיו). במובן זה לוח הקריאה, וקריאת הפרשה מידי שבוע דורשת מאיתנו לעסוק בנושאים אלו, נושאים שתגובת הבטן רוצה להרחיק אותם מעלינו."
  • שכם ודינה – סיפור אהבה או התעללות? – פסית שיח:
    "התחלת הריפוי היא כאשר מאפשרים לנפגע להחזיר את השליטה לידיו. לדינה זה לא התאפשר. לא שכם ולא אחיה אפשרו לה להחזיר את השליטה על חייה ולהשמיע את קולה".
  • ותצא דינה… / And Dinah went out – הרבנית מיכל כהנא:
    "דרך אחת שבה אפשר להתייחס כיום לנושאים הכואבים שעולים בנו, היא באמצעות פרשות השבוע בזמן הזה, המאפשרות לנו להעמיק, בכנות ובאותנטיות בנושאים קשים ומורכבים, תוך כדי דיבור, כביכול, על מישהו אחר, בזמן אחר, ומבלי להתעלם מהמציאות הקשה סביבנו" – קריאה בסיפור דינה ומשמעויותיו למציאות שלנו אחרי השבעה באוקטובר.
  • חוק אונס ומפתה בימינו – ד"ר גבי ברזלי:
    "אני מבקש להציע פתרון נקודתי יותר לעונשו של אנס, שמשתמש במסקנות המשפטיות של החוק המקראי ומתרגם אותן למושגי חובות וזכויות מודרניים. מובן שאין כל הצדקה מוסרית או משפטית לחייב את הנאנסת להתחתן עם האנס, אבל חובתו לדאוג לרווחתה, לשלומה, לבריאותה הנפשית והגופנית, למשך כל ימי חייו בעינה עומדת."
  • הכרה ותמיכה בנפגעי ונפגעות הטרור המיני של ה-7 באוקטובר / October 7 sexual terrorism victims deserve recognition and support – שולמית שפרבר:
    "כאשר אלימות מינית משמשת כנשק בזמן מלחמה, היא מותירה שובל של הרס שאינו רק פיזי אלא פסיכולוגי וחברתי" – שולמית שפרבר יוצאת בקריאה להתייצב לצד נפגעי ונפגעות תקיפה מינית באירועי ה 7 באוקטובר, קודם כל על ידי החובה המוסרית שלנו להאמין לעדויות שלהם ולתת להם הכרה.
גלויה - מיניות, זוגיות הלכה
צילום: Birger Strahl

ראיון במדור גלויית עיניים:

דפי לימוד ועיון על הפרשה, סיפור דינה והסוגיות הקיימות בו:

מדרשים – מהמקרא ועד עתה:

  • מדרשי דינה – רבקה לוביץ:
    "שתיקתה של דינה מסוף העולם ועד סופו. וזוהי צעקה שבלב" – מדרשים פמיניסטיים מאת רבקה לוביץ על דינה בת יעקב ולאה.
  • מדרש יוסף ודינה – הרבנית שלומית פיאמנטה:
    "דִינָה, אמר יוֹסֵף. יוֹסֵף, אמרה דִינָה. עוד מבטן אמותינו התרוצצנו כתאומים, חולקים את בדידותנו כשליה. כחוט שקוף של גזרה משותפת, גְּדֹלָה וּמָרָה."

תפילות למען המוגנות של הפרט והכלל:

שירים העוסקים בדינה, מוגנות ופגיעה:

כל התכנים החדשים שנוספו באתר לכבוד שבת דינה - פרשת וישלח - נובמבר 2023
צילום: חורש אל עמי

מילון המושגים של מגזין גלויה

האינדקס אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה. מסייע כדי לנוע בין תכנים שונים באתר, וכדי לחפש תכנים שמעניינים אתכם. אנחנו מזמינים אתכם ואתכן להשתמש במילון שלנו כדי להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת שלנו במגזין גלויה.


כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.

ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר, ושאת חלקם אולי פספסתם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.

קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

קווי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

שאלון זיהוי למצבי סיכון

שאלון אנונימי של משרד הרווחה שנכתב עם מומחים לטיפול
כדי לזהות את מצבך או את מצב הסיכון של בן או בת משפחה ובסביבתך הקרובה.

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

מאת
צוות גלויה
מעגל החיים מזמן לנו אירועים משמעותיים רבים. כחלק מהשיח הגלוי, אנחנו שואפות להעניק ידע, כלים ושפה לבניית טקסים סביב מעגל החיים. אנחנו בצוות של מגזין גלויה, עובדות על איסוף ויצירה של הצעות לטקסים מקוריים לציון רגעי חיים מגוונים. מוזמנות.ים לצרף גם מנסיונכם ומהרהוריכם!
כ״ה באדר ב׳ התשפ״ד 4.4.2024
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל יַתְמוּת.
כ״ח באב תשפ״ג 15.8.2023
גלויה מארחת
הרבנית שלומית פיאמנטה
שיחה גלויית עיניים עם הרבנית שלומית פיאמנטה על חינוך, על לימוד תורה ושו"ת, ועל מקומן של נשים בקודש - עם כניסת לתפקיד מנכ״לית ארגון רבני ורבניות בית הלל.
מאת
צוות גלויה
מגזין גלויה שמח להתחדש בתכנים הממשיכים את רוח הדברים העולים מן הכתוב בו, מרגע היווסדו עם כותבות וכותבים מרובים, כל זאת על מנת לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס.
י״ב בניסן תשפ״ג 3.4.2023
גלויה מראיינת את
הרב יוני רוזנצוויג
״אדם לא צריך להיות נתון בסבל נפשי בצורה מתמדת בכדי לקיים הלכה״ - ראיון עם הרב יוני רוזנצוויג
י״ג בכסלו תשפ"ד 26.11.2023
מאת
צוות גלויה
פורסם בנובמבר 2023 במסגרת ׳שבת התייצבות לצד דינה׳: רשומה לקראת קריאת פרשת ״וישלח״, המכילה את סיפור דינה בת יעקב ולאה. הרשומה נכתבת מתוך חשיבות הקשר החברתי של העיון בסיפור דינה, ועל בסיס הכרה כאובה במעשי הפגיעה והאלימות הנוראיים שנכפו על החברה הישראלית והיהודית בבוקר שמחת תורה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם