אשר קרה מתחת לשמש, צריך להיאמר מתחת לשמש - מאת רותי נצר בידץ, מגזין גלויה
תפריט
תפריט
י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023

אשר קרה מתחת לשמש, צריך להיאמר מתחת לשמש – המקרה אשר קרה, לדינה אכן קרה

אנו יודעות כי את הנעשה, אין לכסות. גם לאה יודעת שסיפורה של דינה חזקה עליו להיות מסופר.
ארגוני נשים בינלאומיים חייבים, כמתבקש מעצם רוחם ודרכם, להצטרף לחיבוק, כזלפה ובילהה.
בחיבוק הנשים היוצאות יחד מן האוהל, בתמיכתם האוהבת של יעקב ובניו, ייתבע דין צדק.

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

וְיַעֲקֹב שָׁמַע, כִּי טִמֵּא אֶת-דִּינָה בִתּוֹ, וּבָנָיו הָיוּ אֶת-מִקְנֵהוּ, בַּשָּׂדֶה; וְהֶחֱרִשׁ יַעֲקֹב, עַד-בֹּאָם. (בראשית לה, ה) – לסיפור על פגיעה מינית, יש דרך משלו לנוע בעולם. הוא נע בין שני כוחות אדירים וסותרים, כוחות המסוכסכים בנו ומסכסכים אותנו – כוחם של הגילוי והכיסוי.
בסיפור הכתוב, יעקב שמע, כי טימא את דינה ביתו. והחריש.

לא, הוא לא שכח ולא סלח. הוא רק החריש עד בוא בניו. הגילוי יגיע עם חלוף היום, בעוד האור הולך ודועך, "בְנֵי יַעֲקֹב בָּאוּ מִן-הַשָּׂדֶה, כְּשָׁמְעָם, וַיִּתְעַצְּבוּ הָאֲנָשִׁים, וַיִּחַר לָהֶם מְאֹד: כִּי-נְבָלָה עָשָׂה בְיִשְׂרָאֵל, לִשְׁכַּב אֶת-בַּת-יַעֲקֹב". אולי השמש ירדה, אך הגילוי לוהט וחשוף כשמש בצהרים. ספור הנבלה שנעשתה, מסופר ברוב עם. לא לדינה קרה המקרה, כי אם לבת יעקב. לא מקרה פרטי, כי אם בישראל נעשה הדבר. באור הקר של הסיפור הגלוי, הופקעה דינה מגופה, מכאבה, מעצמה.

צילום: M.T ElGassier

ואנחנו רצינו לאחוז בידו של יעקב השומע, רגע לפני בואם של בניו מן השדה. ללחוץ אותה חזק. לכוונו בעדינות אל אוהלה של דינה. להרימה לחיבוק. להניח לסיפור לשתוק.
עכשיו נוכל לנסות לשמוע גם את הסיפור השתוק, הזה שלא סופר לנו. "ותשמע לאה, כי פגע בדינה בתה". מה שמעה אמא לאה? לבטח שמעה כאב, אולי בושה, או נפילה לבור, וניסיון למצוא בו קרן אור. בסיפורנו החדש רחל, זלפה ובלהה יושבות באוהלה של לאה, בין הכרים הן לוחשות חיבה ואמון, נותנות לה כוח.

בתגובת פייסבוק לדברים שכתבתי לאחר ה-7.10, כתב בן שיח מתקומם, "כיצד אפשר לדבר כך כשאנסו את בנותינו", ומיד הוסיף כדי להגביר את רושם דבריו, על עוד "כך וכך" דברים שנעשו במסגרת הפגיעות המיניות, מזעזעים וקשים עד אימה. את ה"כך וכך" הוא צייר בתאורים מפורטים, וצירף קישורים לסרטונים. ואני שמעתי בדבריו: "הכזונה יעשה את אחותנו?"
המספר המעוניין להקים נקם, יעמיק בגילוי הזוועה. יספרם לכל האחים החוזרים מהשדה. ראו וצאו לקרב, שמעון ולוי! סרטונים עליכם, שכם וחמור.

אנו יודעות כי את הנעשה, אין לכסות. גם לאה יודעת שסיפורה של דינה חזקה עליו להיות מסופר. אשר קרה מתחת לשמש, צריך להיאמר מתחת לשמש. אך היא זוכרת, שהמקרה אשר קרה, לדינה קרה. לא לאחיה. העדויות צריכות להיגבות, עד שהסיפורים הקשים עד אימה שהיו כאן יסופרו. ארגוני נשים בינלאומיים חייבים, כמתבקש מעצם רוחם ודרכם, להצטרף לחיבוק, כזלפה ובילהה.
בחיבוק הנשים היוצאות יחד מן האוהל, בתמיכתם האוהבת של יעקב ובניו, ייתבע דין צדק.
בקהלם ובסודם של מפיצי הזוועות ודורשי הנקמות, אל תבוא נפשי.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

קווי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

שאלון זיהוי למצבי סיכון

שאלון אנונימי של משרד הרווחה שנכתב עם מומחים לטיפול
כדי לזהות את מצבך או את מצב הסיכון של בן או בת משפחה ובסביבתך הקרובה.

לקריאה נוספת על:

רַבָּה חילונית הומניסטית, המכהנת גם כיו"רית הועד המנהל של "קול רבני לזכויות אדם".

הקימה את מגמת מחשבת ישראל בתיכון "בית ירח", והיתה מדריכה ארצית בנושא מחשבת ישראל במשרד החינוך, וכן מדריכה בנושא לימוד בין דתי באגף מורשת.
יחד עם שותפות.ים, היא הקימה ביבנאל קהילה פתוחה ומשלבת של קבלות שבת, בית מדרש ובית מפגש, מתוך רצון לתת ביטוי עמוק ליהודת החילונית במקום, במפגש שלה עם קולות יהודיים אחרים. כמו כן, כיהנה כחברת מועצה ביבנאל, ומחזיקת תיק החינוך. בתחום זה התרכזה ביצירת חיבור ושיתופי פעולה בין הקבוצות השונות המרכיבות את הפסיפס היבנאלי, בין חסידי ברסלב, מתחנכי האנתרופוסופיה, מסורתיות מזרחית ועוד.

בעלת תואר ראשון בחינוך מיוחד, ותואר שני בלימודי תרבות באונ' העברית. את עבודת התזה כתבה על קהילות ההתחדשות היהודית במרחב החילוני בישראל. כיום כותבת עבודת דוקטורט בנושא הרוחניות בחינוך הממלכתי בישראל. עמיתה בבית המדרש לרבנות ישראלית במכון הרטמן.

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

פוסטים נוספים מאת רותי נצר בידץ

כ״ח באלול תשפ״ג 14.9.2023
גלויה מארחת
רותי בידץ
הָרַדְיוֹ נִגֵּן צִרְצָרוֹ הַנִּסְפָּג בַּסֶּלַע / הַסֶּלַע שָׁתַק צִרְצָרוֹ. / זָכִיתִי בָּאוֹר. / הָיִיתִי הֶפְקֵר
י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023
מאמר מאת
רותי נצר בידץ
אנו יודעות כי את הנעשה, אין לכסות. גם לאה יודעת שסיפורה של דינה חזקה עליו להיות מסופר. ארגוני נשים בינלאומיים חייבים, כמתבקש מעצם רוחם ודרכם, להצטרף לחיבוק, כזלפה ובילהה. בחיבוק הנשים היוצאות יחד מן האוהל, בתמיכתם האוהבת של יעקב ובניו, ייתבע דין צדק.
כ״ח באלול תשפ״ג 14.9.2023
גלויה מארחת
רותי בידץ
הַדְלִיקִי סִיגַרְיָה. / שְׁאִיפָה, נְשִׁיפָה. / שְׁאִיפָה עֲמֻקָּה פְּנִימָה, / נְשִׁיפָה מְפַזֶּרֶת עָשָׁן לַחֲלַל הָעוֹלָם / כְּעָנָן עַרְפֶל הַכָּבוֹד.
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

שבוע פעילות של קהילות וארגונים
למען מוגנות ומניעת פגיעות מיניות.

שמרו ביומן את התאריכים:
י״ב-י״ח בכסלו ה׳תשפ״ז
22-28 בנובמבר 2026
רוצות ורוצים להשתתף?
הירשמו ונהיה בקשר

שבוע פעילות של קהילות וארגונים
למען מוגנות ומניעת פגיעות מיניות.

שמרו ביומן את התאריכים:
י״ב-י״ח בכסלו ה׳תשפ״ז  |  22-28 בנובמבר 2026
רוצות ורוצים להשתתף? הירשמו ונהיה בקשר

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם