לא תבואי שישי שבת? טבילה ביום שישי כשאין מקווה קרוב, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

לא תבואי שישי שבת? טבילה ביום שישי כשאין מקווה קרוב

כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
קו מפריד גלויה

טבילה שיוצאת בשבת היא אתגר בפני עצמו, אך כאשר נמצאים בשבת במקום נטול מקווה, הוא מתעצם פי כמה. מה עושים במקרה כזה? האם הכרח לדחות את הטבילה, או שישנו היתר הלכתי לטבול מוקדם?

אתם מתארחים במלון, צימר או באירוח כפרי; טסתם לחופשה בחו"ל, או הגעתם למקום שאין בו מקווה. מה עושה מי שנקלעת לסיטואציה כזו כשטבילתה יוצאת בליל שבת, ואין לה היכן לטבול? ישנו אמנם מושג של דחיית טבילה, אך דעתה של ההלכה אינה נוחה ופשוטה בעניין זה: טבילה בזמנה (בתום שבעה נקיים) היא מצווה הכרוכה בשתי מצוות מדאורייתא – המצווה לרחוץ במים בתום ימי הנידה, ומצוות עונה התלויה בה – ומכאן חומרתה. בשל כך נשים לאורך הדורות נקטו מאמצים רבים ומגוונים על מנת להצליח לטבול בזמנן, ופוסקי ההלכה העדיפו – ומעדיפים עד היום – לעשות ככל האפשר כדי להימנע מדחיית הטבילה.

לא תבואי שישי שבת? טבילה ביום שישי כשאין מקווה קרוב, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
צילום: אלישבע סטולמן

לעת ערב

הטבילה במקווה מתבצעת בפועל לאחר צאת הכוכבים של היום השביעי לימי ההתנקות, כלומר ביום השמיני להפסק הטהרה. על פניו, מאחר שהמצווה היא לטבול ביום השביעי, יש לכאורה אפשרות לטבול מוקדם יותר – בשעות היום של היום השביעי להפסק, ובמקרה שלנו – בצהרי יום שישי טרם כניסת השבת. אך ההלכה אינה רואה בעין יפה טבילה באור יום, מכמה טעמים מרכזיים:

א. החשש שיבואו לידי ספק. בגמרא (נידה סז, ע"ב) נפסק כי אין לטבול לפני תום היום השביעי, בשל הבעייתיות הנובעת מכך שלא מלאו שעותיו של היום השביעי, ועלול לצוץ ספק לגבי הטהרה. רש"י שם מבאר כי הספק הוא שמא לאחר שהאישה תטבול ביום, היא תשמש עם בעלה, ורק לאחר מכן תראה דם – מה שעומד בסתירה לטבילתה ומעמיד את כשרותה בספק.

ב. החשש השני, "חשש סרך בִּתָּהּ" (שולחן ערוך יורה דעה, קצז, ג), נוגע לבעייתיות שמייחסת ההלכה לכך שהבת תשים לב לכך שאִימהּ טובלת בשעות האור; ומאחר שאינה יודעת איזה יום הוא במניין ימי ההתנקות של האֵם, עלולה הבת להסיק בעצמה את המסקנה השגויה שטבילה מתקיימת ביום השביעי לפני צאת הכוכבים. אמנם כיום, בחברה שבה אנו חיים, לרוב לא נפוץ ומקובל שבנות יודעות מתי מועד הטבילה של אמותיהן; אך החשש נותר על תלו, במסגרת מכלול השיקולים ההלכתיים בסוגיה זו.

ג. חשש שלישי נוגע לחשיבות הצניעות הכרוכה במצוות הטבילה. הרמ"א מעיר על פסיקת השולחן ערוך (יורה דעה קצח, ח) שישנם פוסקים שכתבו כי על הנשים להיות צנועות בליל הטבילה, ומעיד כי אכן הנשים בזמנו נוהגות להצניע את ליל טבילתן. עם זאת, דבריו אלה נטועים במרחב האשכנזי שבו הוא פעל. בארצות האסלאם לעומת זאת, נהגו שהבנות התלוו לאמן בלכתה לטבול. נראה שמכאן נולד ההבדל בין ההחמרה המצויה בפסיקה האשכנזית בנוגע לאפשרות דחיית הטבילה לשעות היום (השמיני), לבין הגמישות היחסית של הפסיקה הספרדית בדבר.

על אף הקשיים וההסתייגויות הללו, ההלכה דנה רבות בסיטואציות מורכבות ובמקרים יוצאי דופן שבהם יש קושי לקיים את הטבילה במועדה. ישנם מקרים שבהם נפסק כי ניתן לדחות את הטבילה, אך הדבר דורש ערנות לתחומים הלכתיים נוספים התלויים בסיטואציה (כך למשל, ישנה בעיה לדחות טבילה מיום חמישי בערב לליל שבת, שבו ישנם איסורים הכרוכים ברחיצה וחפיפה, בחימום המים ועוד. ההלכה מתירה טבילה במועד זה כאשר מלכתחילה נופל בו מועד הטבילה המקורי, אך מתקשה בכך כאשר מדובר בטבילה דחויה. וכן על זו הדרך במקרים נוספים).

לא תבואי שישי שבת? טבילה ביום שישי כשאין מקווה קרוב, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
צילום: דניאלה סתרן רייפן, משחקת בצבע

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

אחכה לך בשדות

הקדמת הטבילה מליל שבת לשעות האור של יום שישי, כרוכה אם כן הן בבעייתיות של טבילה בשעות היום, והן בבעיות הנובעות משינוי מועד הטבילה המקורי. רק במקרים דחוקים ביותר, כמו למשל בתנאי אילוץ המכריחים לטבול בטבע, עשויה ההלכה להתיר טבילה בשעות היום – וגם אז ההעדפה היא לדחות את הטבילה לשעות היום שלאחר מועד הטבילה המקורי, ולא להקדימהּ. 

במקרים יוצאי דופן באופן חריג וניכר, תהיה מותרת טבילה מוקדמת ביום שישי טרם כניסת השבת. הדבר תלוי במספר גורמים. ראשית, שאכן אין אפשרות לטבול באופן אחר. שנית, יש להשתדל לקיים את הטבילה כמה שיותר סמוך לשעות החשכה. ושלישית, הדבר מותנה בכך שבני הזוג לא ייפגשו ולא יתייחדו אלא לאחר צאת הכוכבים – כאשר מלאו שבעת ימי הספירה. זהו מצב בעייתי מבחינתי הלכתית, בו בני הזוג עשויים שלא לעמוד בגעגוע ולשכוח שרק לאחר צאת הכוכבים הם מותרים בפועל.

ההלכה מבקשת להימנע מהליכה על גבול כה דק מלכתחילה, ועל כן פתרון שכזה עולה כאמור לא כאפשרות קבועה אלא כהיתר נקודתי במקרים חריגים במובהק, שבהם אין אפשרות אחרת, כגון כאשר שוהים בערבי שבתות ובערבי חגים במקומות אירוח שבהם אין מקווה מסודר, בארץ ובחו"ל; וכן לפני טיסות או אחריהן כאשר אין מקווה נגיש. בסיטואציה מורכבת מסוג זה, ניתן להתייעץ ספציפית עם סמכות הלכתית.

לא תבואי שישי שבת? טבילה ביום שישי כשאין מקווה קרוב, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
צילום: דניאלה סתרן רייפן, משחקת בצבע

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לא תבואי שישי שבת? טבילה ביום שישי כשאין מקווה קרוב, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
צילום: Chris Ross Harris

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״, עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות לימוד בית מדרשי וכתיבה יצירתית.

שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"ט בכסלו תש"ף, 17.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 3 דקות קריאה
מהות החיים היחידאיים לא מתמצה בבדידות, אלא מכילה את מכלול הרכיבים של האדם הפרטי העומד בפני עצמו
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
החל משנת תש"ף נעלמה מתקנון הרישום לנישואין של המשרד לשירותי דת הדרישה להביא אישור על טבילה של כלה לפני חופתה. רשומה קצרה על נאמנות האישה להעיד על עצמה בהלכות נידה.
י״א בטבת תשפ״ב 15.12.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הרהורים על מושג המחוייבות בקרב זוגות מאורסים ונשואים בשנות העשרים לחייהם, בעידן הנוכחי. גרסה מקוצרת של מאמר שהתפרסם בגליון 98 של כתב העת ״דעות״
א' באדר תש"ף 26.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מדוע דווקא בתקופה של תחילת חיי הנישואים קיים פוטנציאל פגיעה גדול? ואיך מתוך הרצון במרחב בריא ניתן לקיים חיים זוגיים בלב פתוח.
י"ז בכסלו תש"ף 15.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הספר שער הרחמים בעריכת נילי ארבל מכיל בתוכו תפילות ושירים לפי שמצויים במסע הפוריות בדרך להורות
כ"ב בסיון תש"ף, 14.6.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
קינטסוגי היא אמנות יפנית שיוצרת מהשברים אסתטיקה חדשה - אך לצד הבנייה, יש שברים שעדיף להימנע מהם.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם