עם מי להגיע לטבילה במקווה? - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

מִי וָמִי הַהֹלְכִים: עם מי להגיע לטבילה במקווה?

כ״ט באלול תשפ״א 6.9.2021
קו מפריד גלויה

כלות רבות מתלבטות בשאלה עם מי להגיע לטבילה הראשונה. בעדות מסוימות מקובל לחגוג את האירוע במעמד חברתי רחב, באחרות בהתגנבות יחידים אל המקווה. לכל אחת מהאפשרויות מעלות וחסרונות, והעיקר בהם הוא רצונה של הכלה.

טבילה ראשונה היא מעמד יחודי בו נפתחת מערכת היחסים של האישה עם הטבילה וכול מעגל הטהרה של חיי הנישואין שלה. באופן טבעי הוא מעמד שיש בו גם פטנציאל מורכב לצד שמחה גדולה. השאלה מי ילוו אותך באותו אירוע אינה מובנת מאליה והיא מציפה שאלות בנוגע לפרטיות וציבוריות לצד מסורות שונות. נפרוט כמה מן האפשרויות, ואף אם אין זה המנהג העדתי שלך, זוהי הזדמנות לשאול את עצמך מה הטבילה מסמלת עבורך, ועל כן מי הנשים המתאימות ללוות אותך במעמד זה.

צילום: Christian Mackie

רוב עם הדרת מלך: טבילה וחגיגה משפחתית

בקרב חלק מן העדות מעמד הטבילה הוא מעמד משמח ומשפחתי אליו מגיעות קרובות לרוב לצד חברות ושכנות. זוהי תפיסה הרואה בטבילה לא רק מעמד של אישה מול בוראה אלא גם ליווי של האישה במסעה להפוך לאישה נשואה על ידי קבוצת היחס שלה ואוהביה. רבו המנהגים להביא תקרובת למקווה, להשליך סוכריות או ממתקים אחרים על הכלה בצאתה מן חדר הטבילה, ואף להרבות בשירה וריקודים במעמד.

אף אם אין זה המנהג העדתי שלך, אם את מעוניינת להוסיף עוד חגיגה לרצף השמחות שלקראת החתונה, זוהי הזדמנות לחגוג את עצמך, את כניסתן המשמחת של הלכות חדשות לחייך, וכן את המודעות לנשיות ולמעגל חיים חדש שנפתח לפנייך. וטבעי מאוד לחגוג זאת בקרב "הכפר" הנשי שגידל אותך, שכן כידוע דרוש כפר כדי לגדל ילדה ונערה.

הָא בְּהָא תַּלְיָא: עם אמא, חברות או בלתי תלוי

קבוצות היחס שלנו הן דבר משתנה, ולעיתים דווקא נחוש בנוח יותר עם מעגל טיפה מרוחק יותר מאשר עם המעגל המשפחתי שלנו. לכן אם את חשה נבוכה מהמחשבה להיכנס למקווה עם אמך, אין חובה שכך יהיה. אפשר לבחור שלא יהיה לך אירוע מיוחד בליל הטבילה ואפשר לבחור להיכנס אל בית הטבילה עם האמא אך לא לחדר הטבילה. אפשר גם לבחור ולהעביר את מיקוד ההתרגשות והפקת ערב זה כאירוע אל קבוצת החברות שלך, בין אם הן רווקות או לא. היתרון של אירוע שכזה הוא שניתן להעניק תשומת לב רבה יותר למערכת היחסים של הכלה עם כל אחת מהדמויות שמגיעות לערב הטבילה. לדוגמה ניתן לעשות סבב עצות בה כל אחת מעניקה לך ככלה עתידית עצה אחת להמשך הדרך מתוך ההיכרות אתך. לחלופין כמובן אפשר לעשות סבב ברכות כאשר הכלה עונה בברכה לכל אחת מהמברכות.

ליווי טבילה במקווה - צוות מגזין גלויה
צילום: Victoria Priessnitz

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

אחות לנו קטנה

אפשרות אחרת היא ליצור אירוע מצומצם יותר שממוקד במשפחה הגרעינית או במי מתוכה שאת מרגישה בנוח במחיצתו. כך לדוגמה אפשר ליצור אירוע שמוגבל לאמא ואחיות, וכך ליצור מעמד בעל אופי משפחתי ואנטימי יותר. גם כאן אפשר להציע סבב של ברכות או עצות ואף, אם הדבר מתאים לאופי המשפחתי שלכן, הענקת מתנות הקשורות למקווה. הדבר לא מכריח הוצאות גדולות אלא יכול להיות מתנות כמו תיק קטן מיוחד לטבילה, סבונים נעימים במיוחד לתיק הטבילה, מברשת קטנה ומתקפלת או מברשת שיניים עם מכסה שיאפשר לכלה להכין את עצמה מתוך תודעה של פינוק.

אל בית אמי ואל חדר הורתי

בעולמנו הדל מעמדה של האם כחונכת ומעבירה ידע עבר "מיקור חוץ" לידי מדריכות הכלות הממסדיות. ישנן נשים שהדבר לרוחן אך יש כאלה שחשות בעובדת תחושת העברת הלפיד החינוכי והערכי של אם ובת. אפילו אם עברת את הדרכת הכלות שלך מחוץ לבית, והדבר לרוחך יתכן שתרצי ללכת למקווה אך ורק עם אמך, ולעבור את הטקס הזה ביחד אתה.

ניתן לסמן את אותה תחושת העברת ידע ושותפות באמצעות הליכה יחדיו אל המקווה, שיחה או עצות אחרונות בשלב בו הבת רווקה, ולמילים ולברכות יש כוח רב. זהו גם מעמד שניתן לשתף בו זכרונות או חוויות מערב הטבילה של האם, והאם יש תובנות או הבנות שהיא ספגה במשך השנים והייתה רוצה להעביר לבתה.

זוהי גם שעת חסד פרטית. היחסים בין הורים וילדיהם הנישאים נוטים להיות מתוחים בקרב משפחות רבות. זוהי הזדמנות להסדיר את ההדורים, לומר דברים בלב פתוח וליצור את התודעה בה את או אמך מבקשות להיכנס בה ליום חתונתך. אם את חשה הכרת תודה רבה על חלקה של אמך בהכנות לנישואייך זהו זמן טוב להעניק לה משהו, אפילו סמלי, בתור תודה על עמידתה לצדך, עתה ועד הלום כאחד.

ליווי טבילה במקווה - צוות מגזין גלויה
צילום: Adam Winger

ותקם ותלך לדרכה

אפשרות שלעיתים כלות לא מודעות לקיומה הוא בחירה ללכת למקווה לבדך. בגלל שלרוב אנו מקשרים חגיגה עם נוכחות של נפשות נוספות סביבנו האפשרות של ההתייחדות של אישה עם טבילתה או בוראה בעצמה כמעט לא מונחת על השולחן. אולם זו עשויה להיות טבילה מרגשת מאוד ואולי אפילו הדבר הנכון ביותר עבורך אם בכך את בוחרת.

יכול להיות שדווקא ההליכה לבד, בלילה, התארגנות כאשר אינך זקוקה להשקיע תשומת לב בזולת או לרצות מלוות ולהגיב אליהן, יאפשרו לך התכנסות פנימה. זו יכולה להיות טבילה רגועה מאוד, שאין בה מן המתח או המטען שלעיתים אינטנסיבי מידי עבור חלק מהכלות. זוהי טבילה עוצמתית מאוד עבור כלות שיודעות לבנות לעצמן את הטקס שלהן מתוך מודעות לרצונות ולתנועות הנפש שלהן.

לדייק בטבילה: לבחור את הליווי המיטיב איתך

סקרנו אפשרויות שונות ומגוונות להרכב המלוות לטבילה הראשונה של הכלה, בין היתר כאלה שמסיבות שונות נמצאות מחוץ לשדה הראיה שלנו. המגוון הרחב מעיד בעיקר על כך שהדבר החשוב ביותר הוא למצוא את המעגל שהכי יתאים עבורך ועבור הלך הרוח הנפשי בו את מבקשת לטבול. ישנן חברות או קרובות משפחה שעל אף אהבתנו הרבה אליהן אולי אינן הדמויות שהיית רוצה שיקחו חלק במעמד, ואינך צריכה להסביר או להתנצל על כך. זוהי הטבילה שלך שמקרינה גם זמן רב לאחר מכן על מערכת היחסים שלך עם המקווה. על כן החשוב ביותר הוא לוודא שאת בטוב, שאת שלמה, ומוכנה להיכנס בעוד שער לקראת הליכתך לחופה ולחיים של מעגל הטהרה שלך.

שיהיה בשעה טובה ובאופן שיענה על ציפיותייך ורצונותייך. מזל טוב!

***

להורדת שאלון PDF שיסייע לך לעצב את הטבילה בהתאם לרצונך

המדריכה לטובלת היא סדרת מאמרים מתעדכנת בנושאי שאלות נפוצות על טבילה, כולל הנחיות מעשיות. לחצי לקריאת כל הפוסטים בסדרת המדריכה לטובלת >>

ליווי טבילה במקווה - צוות מגזין גלויה
צילום: Mat Reding

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י״ז באייר תשפ״א 29.4.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
יום ההולדת הוא סיבה למסיבה, אך גם הזדמנות לחשבון נפש והתפתחות אישית. על מנהגים, תפיסות ותודעות שונות ביחס ליום זה.
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
רצון וחשק הם מושגים שמלווים את כולנו בחיי היומיום. מושג הרצון מהווה שיקול דעת בקיום מצוות עונה וביצירת מרחב שבו ההלכה מחייבת אבל גם מאפשרת קשב לרצון של שני בני הזוג.
כ"ט בניסן תש"ף 23.4.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
יָדָהּ מְשֻׁבַּחַת וּמַרְבָּה לִבְדֹּק / כְּקֶצֶב הָעוֹנָה / הַחוֹמֶקֶת מִכָּל סִדְרָה
כ״ח באלול תש"ף 17.9.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
לעיתים, ממגוון סיבות, נשים מתקשות לקיים את הטבילה במועדה. האם ומתי אפשר לדחות טבילה? מהם השיקולים ההלכתיים בסוגיה וכיצד מכריעים בה?
ט"ז בכסלו תשפ"ד 29.11.2023
גלויה מראיינת את
יונינה פלנברג
שיחה גלויית עיניים עם יונינה פלנברג על מוגנות ושערי פגיעה, טיפול והתמודדות עם טראומה, ועל האתגרים החדשים שעלו בעקבות השבעה באוקטובר.
ה' בכסלו תש"ף 3.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
כאבים בחדירה יכולים לנבוע מכל מיני גורמים. מה הם הגורמים, לאן אפשר לפנות כדי לקבל אבחון ומה דרכי הטיפול המומלצות?

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם