רעיונות לכיסא כלה, מאת: ליאור שפירא - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

רעיונות לכיסא כלה

כ"ה בטבת תש"ף 22.1.2020
קו מפריד גלויה

כיסא הכלה הוא המקום אליו מתנקזת ההתרגשות של הרגעים האחרונים לפני החופה. כמה רעיונות ליציקת תוכן ולדברים שהכלה וחברותיה יכולות לעשות בכיסא

כמו לא מעט מנהגים סביב החתונה, השורשים של מנהג כיסא הכלה הולכים מאות שנים אחורה. יש לנו עדויות מהמשנה ומהגמרא למנהג של נשיאת הכלה באפיריון, מוקפת מלווים ממשפחתה וממשפחת החתן ששרו וניגנו לה וזרקו ממתקים.

כיסא הכלה של היום נראה קצת אחרת: זאת כבר לא תהלוכה שנושאת את הכלה, אלא התקבצות חברות, כיסא יפה, ההתרגשות של הרגעים האחרונים לפני החופה. כשהחתן מגיע, החוקים ברורים: החתן מגיע לכלה מלווה בנגינה ומוקף בחברים, הם מחליפים מילים בשקט, הוא מכסה אותה בהינומה, הולך לחופה, היא מתפללת והולכת לחופה. כל ההתרחשות לפני כן גמישה ופתוחה לרעיונות. אפשר לאמץ רעיון אחד שנראה טוב או לשזור את הרעיונות זה בזה. 

רעיונות לכיסא כלה ליאור שפירא
צילום: Jen Theodore

כיסא כלה מסורתי: חברות, נגינה, שירים

המנהג הנפוץ בכיסא הכלה הוא כיסא כלה לבן ומקושט (בדרך כלל בפרחים), הכלה מוקפת בנשות המשפחה והחברות, שמנגנות ושרות לה שירי חתונה שמחים, עד שהחתן מתקרב ואז השירה מתחלפת לשירים שקטים. העניין כאן הוא לעטוף את הכלה ברגעים לפני החופה, לשמוח איתה ולשמח אותה. 

טיפ: כולנו היינו בחתונות בהן לא היו לנו רעיונות מה לשיר ליד כיסא הכלה ומשכנו את השיר עוד ועוד, או הרגשנו שמיצינו. חברה טובה או הכלה עצמה יכולה לארגן מראש רשימת שירים למקרה שיגמרו הרעיונות או השירים עד שהחתן מגיע.

רעיונות לכיסא כלה
צילום: Ray Bui

טיש כלה

"טיש" משמעו ביידיש "שולחן". המנהג החסידי של טיש כולל שירים וניגונים, דברי תורה ואוכל. אפשר להעמיד את כיסא הכלה בראש שולחן. מאחר שכיסא הכלה המסורתי כולל בתוכו שירה, טיש כלה הוא מרחק צעד אחד מכיסא הכלה הרגיל.

אפשר להוסיף לשירה גם דברי תורה, וגם אוכל ושתייה, בכפוף לנוחות הארגון ולצום של הכלה. אם מתאים, ניתן לערוך טיש משותף של החתן והכלה, כדי לשהות כמה רגעים בביחד משותף יחד עם המשפחות והחברים, להתכונן למעמד הרוחני שהחופה יכולה להיות. 

עבור חלק מהזוגות לא פשוט הריחוק בשבוע שלפני החתונה, וטוב יהיה עבורם להפגש לפני החופה בטיש, כדי להצליח להתכוונן יחד ולהתגבר על המרחק שנוצר בשבוע שחלף. 

החסרון הלוגיסטי של כיסא כלה בראש שולחן הוא שעשוי להיות קשה לאורחים לגשת לכלה ולהגיד לה שלום. אפשר לפתור את זה באמצעות קביעת שעה מסוימת לטיש, או במיקום הכלה והשולחן.

לעשות "סיום"

"סיום" (במלעיל) כשמו כן הוא: חגיגה שעושים לכבוד סיום לימוד של חיבור. מקובל לעשות סיום על מסכת בגמרא, אבל רבים עושים סיום גם על סדר במשנה, על התנ"ך ועל ספרי הלכה או מחשבה. סיום כולל לימוד משותף של המסיים ושל הנוכחים של הקטע האחרון במסכת, ועוד דבר תורה שמתקשר לאותו לטקסט שנגמר. את דבר התורה אפשר לקשר לאירוע: למעמד כיסא הכלה, להמתנה, לחיי הנישואין שבדרך, למשפחה העתידית או לרווקות. בסוף הלימוד, אם יש מניין, נהוג להגיד קדיש דרבנן. את הסיום אפשר לשלב עם טיש כלה.

טיש כלה
צילום: Thomas William

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

שיר השירים בכיסא כלה

רעיון יפה לכיסא כלה הוא לקרוא את שיר השירים: לחלק את קריאת הפרקים בין החברות, להדפיס את המגילה או לבקש מהחברות להביא תנ"כים – ולהקריא בכיסא הכלה. אפשר לעצב את דפי המגילה ולהדפיס במספר עותקים מצומצם למי שינכחו במעמד, או כמזכרת משמחת הנישואין במקום ברכון או בנוסף אליו. אם אתן לא יודעות לקרוא, אפשר למצוא מורה ואפשר ללמוד את פרקי שיר השירים עם טעמים דרך יוטיוב. 

ברכת כלה

אחרי כיסוי הכלה בהינומה ולפני שיוצאים לחופה, נהוג שהכלה מתפללת, או מברכת. לברכת הכלה יש נוסחים רבים (במגזין מוצעים מספר נוסחים לברכת כלה). חלקם מדגישים את הבית שעתיד לקום ואת הערכים שלו, אחרים מדגישים את שלום הבית. יש נוסחים שבזכות הכוח שמיוחס לכלה ביום חופתה יש בהם בקשות על רווקים, על יולדות, על חולים או על עם ישראל כולו. אפשר לקרוא את ברכת הכלה מתוך דף מודפס, יש שנוהגות לרקום (הן או חברותיהן) את ברכת הכלה, או להדביק על משהו מקושט כמו תוף עגול או ריבוע עץ יפה.

צילום: Tamar Eisenberg Phothography

תפילת הדרך אחרי הכיסוי בהינומה

לאחר כיסוי ההינומה ורגע לפני הפסיעה לחופה – הכלה, החתן או שניהם ביחד יכולים לעמוד ולברך את תפילת הדרך, או גרסה מעובדת שלה, לכבוד הדרך החדשה בה הם הולכים לפסוע. 

בסופו של דבר, השיקול הכי חשוב בעיצוב כיסא הכלה שלך הוא הנוחות והשמחה שלך. זכרי שזו רק תחילתו של ערב ארוך, ותראי שהבחירה שלך לא רק מבטאת את אופי האירוע שאת רוצה, אלא גם מתאימה לך ומשמחת אותך. 

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

עוסקת בקידום עסקים בפלטפורמות דיגיטליות וכותבת במקור ראשון וב-TheMarker .

פוסטים נוספים מאת ליאור שפירא

כ״ט באלול תשפ״א 6.9.21
מאת
צוות גלויה
בכל שמחה יש אנשים שהאירוע מפגיש אותם עם ההיעדר הפרטי שלהם. כמה עצות ונקודות להתנהלות במצב הרגיש הזה - לשני הצדדים.
כ"ה בטבת תש"ף 22.1.2020
גלויה מארחת
ליאור שפירא
⏱️ 3 דקות קריאה
כמה רעיונות ליציקת תוכן ולדברים שהכלה וחברותיה יכולות לעשות בכיסא
ו' באלול תש"ף 26.8.2020
גלויה מארחת
ליאור שפירא
שֶׁשָּׁנִים לֹא הָיִינוּ קְרוֹבִים / שֶׁיֵּשׁ לִי עוֹד שְׁנֵי אַחִים / שֶׁתָּמִיד הָיִיתִי מְבֻגֶּרֶת מִמְּךָ
ז' בכסלו תש"ף 5.12.2019
מאת
ליאור שפירא
⏱️ 4 דקות קריאה
תקופת ההכנות לחתונה היא הזדמנות מצוינת עבור זוג צעיר לתרגל דרכי התנהלות כלכלית נבונה ומחושבת.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
גלויה מארחת
ליאור שפירא
⏱️ 3 דקות קריאה
כשאישה שאני ביחסי עבודה טובים איתה שואלת "הכל בסדר איתך?" כשאני לא מתנהלת כרגיל – למדתי שהרבה יותר קל להגיד לה את האמת.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם