מתח זוגי בקיום הלכות נידה, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

מתח זוגי בקיום הלכות נידה

י"ט בטבת תש"ף 16.1.2020
קו מפריד גלויה

ההתרגלות אל הלכות נידה היא תהליך ממושך, שמתרחש בצורה שונה אצל כל אחד ואחת. נקודת המפגש שבין הלכה, גוף וזוגיות, מעמידה לבני הזוג אתגר שחשוב לדבר עליו

תקופת האירוסין מוקדשת להכנות לקראת הנישואין, סידורים לאירוע החתונה וסידורים לחיים שאחריה, מציאת בית, רכישת ציוד ועוד. אך לצד ההכנה המעשית יש גם הכנה פנימית, אישית, שכל אחד מבני הזוג עובר עם עצמו, אם באופן טבעי, בנפש פנימה, ואם באופן מתוכנן, במפגשי הדרכת כלה וחתן.

המעבר מחיי רווקות לנישואין הוא מעבר דרסטי, וההכנה לקראתו דומה ללימוד שחייה בהתכתבות. כיצד אפשר להקיף בה את כל חיי היומיום? כיצד אפשר לגעת בכל הפערים ולתאם ציפיות לקראת חיים משותפים בפועל?

מתח זוגי בגלל קיום הלכות נידה - מגזין גלויה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Jon Tyson

אורח המבקש להיות בן בית

אחד התחומים הרגישים ביותר שבהם עלול להתגלות פער הוא הלכות נידה. במיוחד מפני שזה תחום חדש עבור שני בני הזוג, ולפני החתונה הם עדיין לא התנסו בו בפועל. מדובר במערכת מושגים, עקרונות, ערכים וכללי התנהגות שמביא עמו כל אחד מהם, עם דגשים שונים ובלי להבין עדיין את עומק השלכותיהם. עבור מי שגדל בבית דתי, זוהי חוויה לא מוכרת; על פי רוב החינוך למצוות מתחיל כבר מילדות, כחלק מתהליך כללי של סוציאליזציה שעוברים כל ילדה וילד בחברה הדתית הגדלים לתוך עולם המצוות בלי לשנן סעיפים ולבדוק בספרי השו"ת כיצד לנהוג. ואילו הלכות נידה נכנסות אל חיינו כאורח המבקש להיות בן בית. ההתרגלות אליהן היא תהליך ממושך המתרחש בצורה שונה אצל כל אחד מבני הזוג.

אף כי הפרקטיקה של קיום הלכות הנידה מוטלת ברובה על האישה, גם לגברים יש חלק במצווה זו, וההשלכות שלה נוגעות גם לחייהם. הפער ביניהם בשימוש במושגים בתחום זה, בערכים ובמשמעויות, יכול לגרום לקצר בתקשורת. כשהאיש אומר 'נידה', לא בטוח שהוא מתכוון לאופן שבו האישה מבינה וחווה את המושג, ולהפך.

גם בעת ההכנה לנישואין, כשהלימוד עדיין בשלב תיאורטי, יש פער בהבנה של כל אחד ואחת את הפרטים והדקויות השונות וביחס הרגשי כלפיהם, משמחה והתעלות רוחנית ועד חרדה ודחייה. יש מי שיראה בתקופת הנידה כזמן שבו אפשר לקחת פסק זמן מהאינטנסיביות של הזוגיות, לפגוש חברים וחברות ולהחזיר מרחב פרטי שמעט אובד בזוגיות, ויש מי שיראה בהם הזדמנות לשיח וקריאה משותפת ודווקא יבקש את הקִרבה בימים אלה.

מתח זוגי בגלל קיום הלכות נידה - מגזין גלויה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Stefano Pollio

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

בזמן ההתרחקות צצים פערים

המתח והחיכוכים שעלולים לצוץ סביב נושא הנידה, עשויים לנבוע גם מפערים בתפיסת ההלכה: מה נחשב בגדר חובה, ומה בגדר חומרה או קולא. יישור קו בתחום הידע ההלכתי עשוי ליישר את ההדורים ולגשר מעט מעל הפערים הללו.

מומלץ ללמוד נושא זה יחד, במשותף, להתמודד עם המבוכה על ידי שיחה פתוחה וקשובה ולנסות לנסח מחדש את חשיבות פרטי המצווה עבור כל אחד מבני הזוג. במקרה שמתגלה פער גדול ויש קושי לתווך או לצמצם אותו, רצוי להניח לספרים ולפנות למדריכת כלות, מדריך חתנים או כל סמכות הלכתית המקובלת על שני בני הזוג, רב או אשת הלכה שיתייחסו לנושא תוך שקלול הרצונות והמורכבות של כל זוג, ויתנו מענה עמוק, שיתווך, יגשר ויסייע להם לנסח הנחות יסוד וכללים מנחים.

מניסיוני אוכל לומר שפעמים רבות, השאלות שנוגעות להיבט ההלכתי יכולות להיפתר בנקל. למשל כאשר מתברר שאחד מבני הזוג הפנים דרך הלכתית מחמירה אף שקיים מרחב רחב יותר בתוך עולם ההלכה, הנע בין 'לכתחילה' ל-'בדיעבד', בעיקר כאשר אנו משקללים נתונים גניקולוגיים, סקסולוגיים ונפשיים בתוך חיי הזוגיות. לעתים מתברר שקביעות שבהן מחזיק אחד מבני הזוג נובעות ממנהגי עדות שונות, שבהם יש יותר גמישות, ולעתים מדובר בעניינים הלכתיים כבדי משקל שמחייבים התייעצות עם משיבות ומשיבים בהלכה, שיש להם ראייה רחבה ויכולת לשקול יחד את מכלול השיקולים הרלוונטיים.

חוסר הסכמה הלכות נידה - מתח זוגי בגלל קיום הלכות נידה - מגזין גלויה -  הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Steven Coffey

פער אפשרי נוסף העשוי להתגלע, אינו קשור לידע או להלכה, אלא להיבט הרגשי והנפשי. מצוות הנידה ממוקמת בתחום האינטימי, ומערבת גוף ונפש. ככזו, היא נוגעת בנקודות רגישות ומייצרת אופני חשיבה ודרכי התמודדות שונים, המושפעים מן האופי וההרגלים, הטראומות והשאיפות, הערכים והעולם הפנימי של כל אחד ואחת. כל אלה נשארים בדרך כלל סמויים מן העין, ועלולים לצוף במצבים רגישים.

פער מסוג זה מצריך עדינות, רגישות והתכווננות יתרה. דימוי הגוף, חזון הזוגיות האידיאלית, חוויות־עבר מיניוֹת, וגם תפיסות בדבר המהות הנשית או הגברית ומקום ההלכה בחיים – כל אלה יכולים להשפיע על אופן ההסתכלות של כל אחד ואחת בנושא הנידה.

פערים אלה, אם הם בסף המודעות, יכולים להיפתר בשיחה זוגית. אך כדאי לחתור למציאת מקור הקושי במקום עמוק יותר ממה שנדמה על פני השטח: איזה כאב פנימי מעוררות בכם (ביחד ובנפרד) הדרישות ההלכתיות? על אילו נקודות רגישות הן אולי לוחצות? מהו הדבר אשר הופך מנהג ספציפי או סעיף מסוים בהלכה, לקשה או בעייתי עבור בן או בת הזוג? שיחה פתוחה, מכילה וסבלנית יכולה להוביל להקלה ופורקן של חלק מהמתח, ולמציאת חלופה ראויה ומוסכמת לנקודה שהתגלתה כבעייתית. כל זוג, בדרכו שלו, יכול למצוא יחד דרכים שבהן יוכל בן הזוג המתקשה באחד מרכיבי ההלכה, להרגיש טוב יותר, ולקיים את המצווה באופן המיטיב והנכון ביותר.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

יעוץ זוגי - מגזין גלויה

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״, עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות לימוד בית מדרשי וכתיבה יצירתית.

שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"ט בכסלו תש"ף 17.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הגמרא מצפה מאיתנו להמשכיות, למסירת הידע והמיומנויות, להעברה בין דורית, מאב לבנו. ומה לגבי מאם לבתה? בימינו מקובל שכלה מקבלת הדרכה ממדריכת כלות מוסמכת ולא ישירות מאימה, האמנם כך ראוי שימשיך והאם יש דרך אמצע לתהליך הלימוד לקראת הנישואין ובתוכם?
י"ט בטבת תש"ף, 16.1.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 3 דקות קריאה
איך מדברים על הציפיות הדתיות שלכם בלי ליצור קונפליקט?
ב׳ בניסן תשפ״א 15.3.2021
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד״ר חנה אדלר לזרוביץ׳
מאמר שפורסם ב״כיפה״ בחלוף שנה מאז התחלת ההתמודדות עם נגיף הקורונה ולקראת כנס בנושא ״אחריות ויוזמה במקוואות - עבר, הווה,עתיד״
א׳ באייר תשפ״א 13.4.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הצעות קריאה מתוך מאגר המאמרים והשירים שבמגזין גלויה, עבור ימי זכרון אישיים (יארצייט), ימי זכרון ממלכתיים ועבור תקופת אבלות והחוויה המתמשכת בעת אובדן.
י"א בשבט תש"ף 6.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
הנגישות למידע ברשת היא בלתי מוגבלת ולא פשוט לדעת איזה מידע הוא מהימן.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מְנַתֶּבֶת צְעָקוֹת אַגַּב כְּאֵב שֶׁנִּקְלָע בָּהּ. / מַשֶּׁהוּ נִפְתָּח.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם