יש לך שאלה, מאת: הרבנית שלומית פיאמנטה - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

יש לך שאלה

כ' באדר תש״ף 16.3.2020
קו מפריד גלויה

התורה ניתנה לבני האדם והיא מיועדת לחיים המעשיים שלהם. ההלכה צומחת ונבנית מתוך שאלות החיים; כל הלכה כתובה היתה פעם שאלה.

יש לך שאלה. את מרגישה שאת צריכה לשאול מה ההלכה בנושא או במקרה מסוים, שכן את חשה חוסר ביטחון וחווה תחושה עזה של חוסר ידיעה. אני רוצה רגע להתעכב על המצב המתואר. מה בדיוק קורה בו?

יש לך שאלה. אם יש לך שאלה, המשמעות היא שאת כנראה שומרת הלכה, לפחות את ההלכה הספציפית הזו. את מחויבת להלכה ומבקשת לשמור אותה, אבל יש פער בין הרצון הזה לבין רמת הידיעה שלך כרגע. פער, שעל-מנת לסגור אותו יש צורך לשאול שאלה. מה יקרה כשתשאלי את השאלה? מה תהיה התחושה?

התייעצות הלכתית שלומית פיאמנטה
צילום: Daria Shevtsova

גבולות הפנים והחוץ מופרים

הסיטואציה של שאלה הלכתית היא לא שוויונית: מצד אחד הרב או הרבנית, מי שבידו הידע ומי שהידע שלו יקבע את המצב שלך. מצד שני, את- שלא יודעת, שנדרשת לפתוח את סיפורך, את סגור ליבך, ואולי אף לשתף בפרטים האינטימיים שלך ועליך. הסיטואציה הלא-שוויונית הזו מזמנת תחושות אי-נוחות. היא בקלות מעוררת חששות, כמו גם תחושת קטנות וחולשה, חוסר אונים, מבוכה או התנגדות.

כשמדובר בשאלה אינטימית, תחושות אי הנוחות והחשש יכולות להיות מועצמות אף יותר. למשל שאלה על פרטי ההלכה שנוגעים לגוף שלך או שאלה שדורשת ממך לתאר פרטים ולתת נתונים על המחזוריות שלך; לתאר את ההפרשות שלך. במצב של שאלה כזו הכל מועצם: יש יותר מבוכה, יותר תחושת חולשה, יותר התנגדות ויותר אי שוויון: הרבנית לבושה היטב, האינטימיות שלה לא תצטרך להיפתח ולהיפרש בפני עיניים חיצוניות. את ורק את נחשפת. ואם את שואלת גבר, רב, אז עוד יותר: אפילו ההגנה של הסולידריות או ההזדהות הנשית לא נמצאת לצידך. נוצר ביניכם פער גדול עוד יותר, בעת שהפרטים האישיים כל כך נמסרים ונפרטים. המילים הנאמרות יוצרות תחושת פלישה, גם כשהן נאמרות בנועם ובכבוד; גבולות הפנים והחוץ מופרים.

זה לא חייב להיות כך. כמובן; לא חייבת להיות תחושה לא-נעימה בשאילת השאלה. אבל קורה שזה כן ככה. אז אולי נוצרת התחושה שעדיף שלא לשאול; שעדיף להסתדר לבד. לחפש באיזה ספר או לשמוע משכנה או חברה; להקל או להחמיר אפילו, רק לא להיקלע למצב הזה של שאילה. תחושה והרגשה שעדיף לשמור על גבולות האינטימיות, על הסוד שלך או שלכם, גם על חשבון הדיוק ההלכתי. התפיסה הנפוצה היא שההלכה היא מה שכתוב בספרים ושם היא נכונה ומושלמת. השאלות נוצרות כתוצאה מכך שאנו האנשים הפשוטים לא יודעים מספיק ולא מבינים. כך, כשאני באה לשאול שאלה אני באה מראש מעמדת חולשה, ההלכה נמצאת "בצד השני" ואני עצמי מרוחקת ממנה. אני רוצה להציע מבט מכיוון אחר. 

שלומית פלינט שאלה הלכתית
צילום: Fahrul Azmi

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

לקבוע את ההלכה בזכות הידע שלך

האמת היא בדיוק הפוכה. ההלכה האמיתית איננה הספרים ואין היא מסתתרת בתוך דפיהם. ההלכה האמיתית היא החיים. כל התורה שבעל פה מתבססת על העובדה הזו: התורה ניתנה לבני האדם והיא מיועדת לחיים המעשיים שלהם. ההלכה צומחת ונבנית מתוך שאלות החיים; כל הלכה כתובה היתה פעם שאלה. זה כוחה וזה יופיה. לכן, ההלכה שבספרים היא לא ההלכה עצמה; היא צילום שלה, כעין קובץ שמור אך לא פתוח לשיתוף, שמתאר משהו שעוד עתיד להמשיך ולגדול. ואיך יגדל? בזכות השאלות.

מה שנוצר בין השואלת למשיבה בזמן תהליך הבירור – זוהי ההלכה עצמה. אם קודם תיארנו את חוסר השוויוניות שבמצב הזה בגלל ההבדלים בין הפוזיציות ובגלל התפיסה שהידע ההלכתי נמצא רק אצל המשיב/ה – נביט עכשיו גם לצד השני. את, השואלת, את יודעת את הסיטואציה ורק את. את מכירה את החיים שלך, את יודעת מה הבעיה מולה את ניצבת. את היא בעלת הידע כאן. הידע שלך, הגוף שלך והמודעות שלך לעצמך, הם המרחב בו ההלכה מתקיימת כרגע. כשאת באה לשאול, את בעצם באה לקבל את המידע ההלכתי שבעזרתו תוכלי לתת להלכה מרחב מחיה בתוך הפרטיות שלך. ההלכה היא שלך, היא תשכון בגופך. אם השאלה היא שאלה זוגית, אז גם הזוגיות שלכם היא מרחב שבו ההלכה חיה כעת. ההלכה היא שלכם, היא תואמת למידתכם והיא תשכון באהבתכם.

הרב או הרבנית הם אלו אשר זקוקים לידע שלך. הם ידעו לקבוע מה ההלכה בזכות הידע שלך. אבל יתרה מזו: ההלכה עצמה צומחת וגדלה בזכות הידע שלך. במקומות בהם את חולקת את הידע – שם גם נמצאת ההלכה עצמה. ברגע הזה ממש היא מתרחשת, שכן ההלכה היא לא רק מערכת כללים: היא התרחשות שמתחדשת תמידית. זו הסיבה הטובה מכל לגשת ולהתייעץ. יש עוד סיבות: כדי שלא תטעי, כדי שלא תחמירי סתם, כדי שתדעי שיש לך על מי לסמוך וכדי שתרגישי שאת חלק מדבר גדול. אבל התשתית היא שההלכה היא לא "שם" ולא "שלו" ולא "שלה". ההלכה היא כאן, עכשיו, שלך.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

ר"מית במדרשת עין הנציב ולומדת זו שנה חמישית במסלול של המדרשה להכשרת מורות הלכה. מורה לגמרא והלכה בתיכון פלך בזכרון יעקב.
מורה למתמטיקה בהכשרתה וגם עובדת סוציאלית. לימדה בעבר מתמטיקה בכפר הנוער הודיות, ועבדה כעו"סית עם נוער בסיכון במסגרות שונות.
נשואה ואם לארבעה, גרה במצפה נטופה.

לקריאת ראיון עם הרבנית דבורה עברון במדור גלוית עיניים,
היכנסו>> "דווקא ממקומות החוסר ניבטת נצחיותה של התורה, כי מתוכם היא מתחדשת בכל דור"

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
צוות גלויה
חודש פורה ומלא בכתיבה של אורחות ואורחים רבים לצד צוות גלויה. כאן, פירוט על אודות התכנים החדשים שנוספו למגזין בתקופה האחרונה.
י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
גלויה מראיינת את
אריאלה נידם-פרץ
שיחה עם אריאלה נידם-פרץ עם הוצאת ספר השירה הראשון שלה - עד שהפחד יצחק.
י״ד בניסן תשפ״ג 5.4.2023
מאת
צוות גלויה
גם בפסח הזה האתר התרענן בתכנים חדשים: ראיונות, שירים ועוד. חנכנו גם את מילון המונחים של האתר ועוד הרבה עדכונים אחרים.
ט"ז באדר תש"ף, 12.3.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 3 דקות קריאה
המאמר הזה הוא לא מאמר רגיל אבל גם הזמנים אינם זמנים רגילים. בתוך הכאוס והחרדה, יש נקודות אור.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
לפניכם הצעה של מערכת 'גלויה' לטקס חגיגת הולדת בת, השוזרת יחד הצעות טקסיות פרטיות וציבוריות, ומשלבת בין מסורת לחידוש
י"ז באייר תשפ"א 29.4.2021
מאת
צוות גלויה
בעקבות כתבה במוצ"ש על הטרדות בדייטים ליקטנו עצות מנשים למוגנות בדייטים, כיצד להישמר בגבולות עולמנו החסר.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם