צבעים, כתמים ונשים, מאת: מיכל ברגמן - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

צבעים, כתמים ונשים

י"ג באלול תש"ף 2.9.2020
קו מפריד גלויה

השיח האינטרנטי על הלכות נידה הוביל לשיחה על למי יש סמכות לדון בדיני נידה, במראות ובכתמים, ולמי בראשית ימי הפייסבוק הפמיניסטי-דתי, עוד לא היתה מספיק סמכות לכך.

לשוחח זה לא כמו להאזין לקבוצה וירטואלית, שבה הכל הולך מסוף העולם ועד סופו אבל לרוב, הקול לא נשמע. מעטות הפעמים שבהן נוכל לזהות את גוון הקול שבו נכתבים הדברים.

אני רוצה להיזכר בפעם אחת כזו, בה יכולתי לשמוע את זעקות השבר עולות מהכתיבה בקבוצה וירטואלית. הרגע בו משהו נשבר. עוד לא ידעתי אז, שמשהו חדש מתחיל ונובט ומפיץ עצמו הלאה ומתגלגל ברוח והוא עוד יעלה ויפרח.  באותו הרגע היו רק זעקות השבר. איך לא ידענו. למה זה נלקח מאתנו. למה, בעצם, אנחנו לא יכולות בעצמנו?

הרגע הזה הגיע לפני כמה שנים במסגרת הדיונים הסוערים שהתקיימו באותם הימים בקבוצת הפדלחושיות בפייסבוק. הקבוצה פרצה סכר והפרה קשרי שתיקה. נשים דתיות, מסורתיות ומכל גווני היהדות מצאו לפתע סירה קטנה המיטלטלת על גלי הרשת, ונושאת אותן יחד. פתאום לא היינו לבד. פתאום היו חברות לצחוק ולזעם, לכאב ולשמחה, לתקוות ולשאלות.

מיכל ברגמן
צילום: Sharon Mccutcheon

מי עוסקים בהלכות נידה

נושא גוף האשה בכלל, וההתייחסות הדתית-ממסדית אליו בפרט, היה אחד הנושאים ששבו ועלו. מעיסוק מריר-מצחיק בזיכרונות מימי האולפנא ומדידת אורך החצאית ע"י מחנכים גברים, ועד לשאלות על מצב המקוואות בימינו [לא טוב] ומידת הכניסה לפרטיות שהרשו לעצמן בלניות מסוימות [לא כולן].

אחד הנושאים הכאובים מכל היה הלכות נידה. ההלכות עצמן נידונו, אבל יותר מהן נידונה הסמכות. למי יש סמכות לדון בדיני כתמים של נשים? – לגברים. היו ששמעו על יועצות ההלכה של מכון נשמת, אבל אפילו המידע הזמין הזה לא היה מוכר לכל. עלו כאבים. צחוק מהול בדמעות. דמעות ללא צחוק וצחוק שכבר לא נותרו בו דמעות.

אם יש ספק בענייני נידה, יש רב שפוסק. מביאים בפניו את הממצא והוא קובע האם האשה כשרה לטבול או שטרם הגיע זמנה. מאז שעמדתי על דעתי היה המעשה הזה, גם בתיווך בו הרב אינו פוגש באשה ממש, מעשה שהיה למעלה מכל סבירות בעיני. כיצד ייתכן? האם היה ייתכן ההיפך – שנשים היו לומדות ופוסקות בהסתמכן על הפרשותיהם של גברים? איך בכלל הגענו למצב בו זה מתקבל על דעתנו? ובכן, הגענו לכך מכלל חינוך ונורמטיביות. שניהם כנראה פסחו עלי.

ולא רק עלי. בשיחה הכואבת שהתנהלה אז בקבוצה, עלו קולות נוספים של נשים שאמרו שלעולם לא. מעולם לא ולעולם לא. אין מצב שהן מביאות ממצאים שכאלה לבחינה של רב גבר. אני לא יכולה לדעת מה קרה בליבן ובמחשבתן של נשים שקראו את הדיון הזה, אבל אני נוטה לשער שהייתה הקלה אצל חלק ותדהמה מההעזה אצל אחרות. היו שראו בכך חוצפה מצדנו לבוא ולהתריס כך כנגד הדרך בה מתנהל העולם שלנו. השתיקה פנים רבות לה. היו גם ביקורות קולניות מאוד.

מיכל ברגמן
צילום: Pan Xaozhen

לוחות מודפסים

אבל לא רק שתיקה הייתה שם. היו שם גם קולות של כאב וקושי. בתוך כך כתבתי שהדרך ללמוד על כתמים הוא באמצעות לוחות ועליהם כתמים, וכי מועמדים לרבנות נבחנים על-פי לוחות שכאלה. הדברים נכתבו לפי תומם. לא שיערתי שאני מגלה סוד כי זה איננו סוד. אלא שרבות מהנשים לא חשו כך. הן מעולם לא שאלו את עצמן איך גבר יודע על הפרשות גופן יותר משהן עצמן יודעות ומאין לו, בעצם, כל הידע הזה. לא בשמיים היא, אלא על גבי לוחות מודפסים. מאז הומצאה אפליקציה שנויה במחלוקת אבל חשוב מזה – מאז הפכו נשים לא רק ליועצות הלכה בתחומי הנידה, אלא לרבניות המורות הלכה בשלל נושאי גוף ונפש של נשים. כי אם גברים יכולים להבין בנשים [האמנם? תמיד?] מדוע, בעצם, שנשים לא תוכלנה להבין את עצמן בעצמן?

איך לא ידענו שניתן ללמוד את כל המידע הזה. למה זה נלקח מאתנו, זה הרי הגוף שלנו והנשמה אתו. למה, בעצם, אנחנו לא יכולות בעצמנו? אז זהו. שאנחנו יכולות ועוד איך.

השנים שעברו הן כמעט פרה-היסטוריה ומה שנשמע אז גילוי למעטות, גילוי מתריס ומחוצף, הפך במהירות גדולה לנורמטיביות מבורכת. נשים יכולות ללמוד ואכן לומדות. הן יודעות ומבינות ללב, לגוף ולחיבור ביניהם, והקול שלהן נשמע עבור כל מי שצריכה לשמוע ולהשמיע.

מסוף העולם ועד סופו – הקול נשמע. 

הלכות נידה - ספירת הימים
צילום: Estee Janssens

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

הלכות נידה מגזין גלויה זוגיות הלכה מיניות הרבנית שרה סגל-כץ
צילום: Christina Rumpf

לקריאה נוספת על 

עוסקת בניהול, קידום ויזום תכניות בחינוך יהודי-ישראלי ובאומנות.
אמא לשלושה בנים.

תוכן נוסף מהמגזין:

ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
התפתחות חלקיו השונים של טקס בר המצווה, הפולמוס על דמותו וקבלתו של טקס בת המצווה בקרב כלל הקהילות.
י"ז בשבט תש"ף, 12.2.2020
מאת
צוות גלויה
מריבות הן חלק מכל קשר אף שלעתים קרובות מדי לא ברור איך להתמודד איתה. אבל אם יודעים לריב חכם אפשר לצמוח מתוך המריבה.
ט"ז בשבט תש"ף 11.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא אישות לתחילת הקריאה במגזין
י״ד בניסן תשפ״ג 5.4.2023
מאת
צוות גלויה
גם בפסח הזה האתר התרענן בתכנים חדשים: ראיונות, שירים ועוד. חנכנו גם את מילון המונחים של האתר ועוד הרבה עדכונים אחרים.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
הצעות ודרכים להחזרת נוכחותן והשתתפותן של נשים בטקס ברית המילה וכניסת הבן היילוד לעם היהודי.
י״ד באלול תשפ״ג 31.8.2023
מאת
צוות גלויה
עם פתיחת שנת הלימודים במסגרות החינוך - נתנו מקום במגזין גלויה לתפילות, לשירים ולפרוזה הנוגעת בחיי בית הספר ואף בבית המדרש. שנה״ל טובה!

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם