איך להגיד שאנחנו אסורים בעקבות ימי נידה וההרחקות - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

עֵת לִרְחֹק מֵחַבֵּק: איך להודיע על ביאת ימי הנדודים?

י"ז באלול תש"ף, 6.9.2020
קו מפריד גלויה

אנחנו מחשיבים מאד מילים של קרבה וחיבה בין בני זוג, ולכן ראוי שנחשיב גם מילים שנועדו לסמן את המרחק בניהם בימי הנידה. הצעה להתבוננות ולניסוח שעשוי לסייע בהודעת הריחוק

בתודעה שלנו, למילים יש משמעות, והיא רצינית ובעלת משקל. לכן קל וחומר שגם בחיי הזוגיות יש חשיבות לאופן שבו אנו מדברים. כיצד מודיעה האישה לבן זוגה שהגיעו ימי ההרחקה? כיצד נתַקשר זו עם זה בימי האיסור? וכיצד נשתף שמסתיימת הספירה? במילים אחרות, עלינו לתת את הדעת על השאלה: איך השפה משקפת את תהליך ההיטהרות והשיבה אל היחד.

להיפרד מהשפה השלילית

כמי שהעולם המערבי ותרבותו מוטבע בנו עמוקות, רבות מאתנו הפנימו כבר כנערות קונוטציה שלילית לדימום הווסתי, החל מפרסומות למוצרי היגיינה המראות דם כחול, כי דם אדום זה 'מגעיל', ועד לשפה שאין בה כל ביטוי חיובי לתיאור הדימום הנשי. תופעות אלה מעמיקות יחס מנוכר, שמרחיק את האישה מהתהליכים הטבעיים המתרחשים בגופה ורואה בהם מרתיעים ובזויים.

אומנם בשנים האחרונות מתגבר שיח רוחני סביב "אמא אדמה" וכדומה, שמייצר מושגים חיוביים ומעצימים בתחום זה, אבל רובנו אינן נחשפות אליו בגיל צעיר והוא עוד לא חלחל לחברה ולשפה הדתית. בחינוך הדתי הנפרד נחשפים הבנים והבנות למיתוסים שליליים ובאופן כללי לחוסר ידע מעמיק בנושא זה.

בתוך החלל הזה, כאשר איש ואישה נהיים לזוג, עליהם ללמוד לפתח שפה אינטימית, שתבטא לא רק את הרצון בקרבה אלא גם את האהבה בימי הריחוק ואת היכולת לדבר על כך מבלי להישאב לדימויים ולמשקעים השליליים שעליהם גדלו. תקשורת טובה זקוקה לשיח פתוח וחיובי שעוסק גם בימי הדימום ובהשלכותיהם. על כן חשוב לכונן שפה חיובית ומותאמת, ולחשוב על הדרך שבה האישה מספרת לבן זוגה על הגעת הווסת החודשית מתוך ביטחון ופתיחות ולא בחשש.

זמני הרחקה בין בני זוג
צילום: שרה סגל-כץ

כשושנה ראיתי

חז"ל מציעים ביטוי ותיק, מוכר וציורי לתקשורת הבין זוגית בנושא זה:

…ומה הוא "סוגה בשושנים" (שיר השירים ז, ג)? אלו מצות הרבה כשושנים. כיצד? היה מתאווה לראות עצמו בתוך חופתו, לפי שאין לו יום בעולם חביב ממנו, שהוא שמח עם אשתו. מה עשה? הוציא הוצאות הרבה, הציע חופתו, בא להיזקק עמה. אמרה לו: "כשושנה אדומה ראיתי". פירש הימנה. זה הופך פניו לכאן, וזו הופכת פניה לכאן. מי הפרישו ממנה? (…) אי זה גדר ביניהם? אלא דברי תורה, שאמרה, "ואל אשה בנדת טומאתה לא תקרב" (ויקרא יח, יט). לכך כתיב, "סוגה בשושנים". 

(מדרש תנחומא, פרשת כי תשא, סימן ב)

גדר חיה של שושנים פורחות, זה הדימוי החז"לי – להרחקה בין בני הזוג, ויש בו שבח לגבולות העדינים של ההלכה; לא גדר של ברזל ולא יד חיצונית אלא דברי התורה עצמם הופכים לגדר מפרידה. ברם, האם דימוי זה רלוונטי לימנו? הוא כה פיוטי ומרומז, שקשה לחלץ מתוכו מסר ברור. ועוד אולי הגיעה העת לחשוב על ביטוי שלא קשור במראה הדם דווקא, אלא נוגע בהתרחקות עצמה.

הינה כמה אפשרויות: האחת, 'נדודים' (ניתן לומר "יצאנו לנדודים – תכף נשוב"). מילה זו מכילה בתוכה את שורש המילה 'נידה' (נו"ד) ומבטאת גם את הריחוק והתזוזה הפיזיים הנדרשים (אפילו בין המיטות…). אפשר לאמץ מטבעות לשון אחרים ברוח זו, וכן למצוא דרכים יצירתיות להודיע. למשל בהודעה כתובה כשבני הזוג נמצאים כל אחד בענייניו (לימודים, עבודה וכדומה). אימוג'י או תמונה של נדידת ציפורים, יציאה למסע, או כל דבר שיכול להעביר את המידע בצורה רכה ואף משעשעת, שאין בה מסר שלילי ביחס לקבלת המחזור (לא אימוג'י עצוב או "אין כניסה).

נידה הלכה זוגיות, איך להגיד שנאסרנו, דיני הרחקה, טומאה - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Jordan Rowland

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

הטיימינג

לא תמיד הווסת מגיעה בתיזמון הנכון מבחינת בני הזוג, ולפעמים הדבר יכול להוליד רגשות שליליים של אכזבה, אשמה וכדומה. חשוב לזכור: אין לאישה אשמה או אחריות כלשהי על שינוי התוכניות הבלתי רצוי ולכן אין מקום לאשמה מצדה או להאשמה (גם אם סמויה) מצד האיש. דימומים מהרחם הם תופעה גופנית טבעית ויכולים להתרחש מסיבות פיזיולוגיות שונות. טומאה מגיעה לעתים גם בשל הפלה לא רצונית או בזמן הריון – וגם כאן חשוב להימנע מלראות בהם בעיה, ובוודאי לא לייחס אשמה. בסופו של דבר, השכל הישר מורה כי הגעת וסת היא סיבה לשמחה, והכרת תודה על כך שהמערכת הנשית פועלת כשורה.

דיאלוג על הנידה נידה הלכה זוגיות, איך להגיד שנאסרנו, דיני הרחקה, טומאה - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Annie Spratt

הִנֵּה זֶה עוֹמֵד אַחַר כָּתְלֵנוּ

את הביטוי התלמודי "מונחת פתו בסלו", אפשר לעדכן בימנו ל"מונחת פתם בסלם" – תיאור מצב שבו יודעים בני הזוג שהם אסורים זה לזה, אבל "הנה זה עומד אחר כתלנו"- בקרוב הם ישובו זה לזה ועל כן ביכולתם לאמץ תודעה נינוחה ולתרגל שחרור ממתח ואכזבה. זמן הריחוק החודשי הוא חלק מתנועה מעגלית של רצוא ושוב, קירבה וריחוק, והלוא בתוך זוגיות אנו נעים בין תקופות כאלה ממילא, כל יום עומד בפני עצמו ואינו זהה למשנהו. כך נעים חיינו לא רק במעגלי הנפש והתודעה, אלא גם בנתיבו של הגוף. במקום להיאבק בכך ולהתעצב כל פעם מחדש, אפשר לקבל בהבנה ובחדווה, את מסריו של הגוף, ולזכור ש"עֵת לַחֲבוֹק וְעֵת לִרְחֹק מֵחַבֵּק, כי לַכֹּל זְמָן וְעֵת לְכָל חֵפֶץ תַּחַת הַשָּׁמָיִם".

הלכות הרחקה - דיני נידה מגזין גלויה
צילום: Mae Mu

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה
איסורי נידה, דיני הרחקות
צילום: Tamar Eisenberg Photography

לקריאה נוספת על 

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
רשומה שהתפרסמה בנובמבר 2023 במסגרת ׳שבת התייצבות לצד דינה׳: בכל שנה נקראת פרשת ״וישלח״ כשקהילות רבות שומעות את סיפורה של דינה ובכל שנה ישנה אפשרות להתייחס לסבל של דינה, לשתיקה שלה ולתגובות של הסובבים אותה. בשנה הזו נראה שיהיה קשה במיוחד לקרוא את הפרשה מבלי לחשוב על הצורך במוגנות ועל ההזדקקות בהכרה, בתמיכה ובהכרעה לעמוד לצידה של דינה בת לאה ויעקב ולצד כל ׳דינה׳ באשר היא ובאשר הוא שם.
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הדרכת כלה, הדרכת חתן או הדרכה זוגית? ואולי בכלל שילוב בין האפשרויות? דיון בין החלופות השונות של מפגשי ההדרכה לקראת כלולות, עבור הזוג המאורס
י"ז באלול תש"ף 6.9.20
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מבט נוסף על גדרי מצוות עונה יכול ללמדנו על יתרונות העיסוק בגדרים הטכניים כגון מתי וכמה פעמים על בני זוג לקיים יחסים, הרלוונטיים גם לימינו.
י"ח בשבט תש"ף, 13.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
בילויים בנפרד ומרחב אישי בתוך זוגיות יכולים לתרום לא רק לאינדיווידואלים שאתם אלא גם לזוגיות שלכם.
י"ט בכסלו תש"ף 17.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הרצון להישאר בטהרה גורם לנשים לבוא לידי החמרה מיותרת על עצמן או להתעלם מבשרן. איך לאזן בין השניים, מבלי להתכחש לגוף?
ג׳ בניסן התשפ״ד 11.4.2024
תפילה מאת
הרבה תמר אלעד-אפלבום והרבנית שרה סגל-כץ
Therefore, Compassionate One Reveal our torment to the world and for all time And from one end of the earth to the other May the silenced voices utter:

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם