האהבה מקלקלת את השורה: כשהחשק הזוגי מופיע לפתע, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

האהבה מקלקלת את השורה, לעתים גם זה לטב עביד

ב' בתמוז תש"ף 24.6.2020
קו מפריד גלויה

טבעו של האֶרוֹס לצוץ לאו דווקא על פי הזמנה ותכנון. הוא יכול להופיע בשלל רגעים לא אידיאליים; הצעה לחוש את המחוייבות הפנימית למצוות עונה, כשהיא מתגלית מבין החרכים ומבקשת להרוות את צימאונה ולדעת את מקומה.

תקופת ההמתנה של בני זוג לחיי יחד מלאים, ממושכת ומלאת ציפייה. זוגות שמתארסים ונישאים חווים את המתח וההשתוקקות שבהמתנה לבית משותף, לרצף של נוכחות זו עם זה וזה עם זו. עם החתונה נפתח השער. חיי היחד זוכים למרחב משל עצמם, מרחב כמוס המאפשר אינטימיות בחפץ לב; מרחב פרטי, המאפשר להם קרבה ללא מֵצָרִים, כאוות נפשם בימות ההיתר. 

טבען של הכמיהה וההשתוקקות לִגְאוֹת, לִגְדּוֹשׁ ולהתפרץ. איך נראים החיים תחת השפעה של כוחות-אֶרוֹס שכאלה? החינוך הדתי מעניק לנו כלים חשובים בהכנה לחיי הנישואין, אך רובם ככולם מתמקדים באיסור: ימי ההרחקה והמגבלות על קרבה גופנית. אך יש לזכור כי זמני האיסור הם החריג והיוצא מן הכלל (וחשוב ללמוד ולהיערך לקראתם), ואילו הכלל, המציאות הזוגית היסודית, היא שבני זוג נמצאים בקרבה הדדית: "מַה יָּפִית וּמַה נָּעַמְתְּ אַהֲבָה בַּתַּעֲנוּגִים" (שיר השירים ז, ז). בשורות הבאות נבקש להתבונן במציאות הגועשת הזו, ולשרטט כלים עבור הסער הרגשי והפיזי בתוך חיי היומיום.

האהבה מקלקלת את השורה - על הארוס בתוך חיי זוגיות - מגזין גלויה - שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Khadeeja Yasser

מה הלו"ז

זוגות רבים מגיעים לחיי הנישואין עם הרגלים בוגרים ובריאים לגבי ניהול זמן, סדר פנימי ודרכי התנהלות. הכניסה לחיים משותפים כוללת גם שלבי למידה והסתגלות לחלוקת הזמן והמרחב הפיזי יחד, לניהול המשימות באופן יעיל, וכן הלאה. ואמנם, חשוב ונכון ללמוד כיצד להיות יעילים ומסודרים, כיצד להפיק את המֵרַב מהחיים המשותפים ולהתנהל באופן המיטבי; אבל תכלית חיי הזוגיות אינה להיות רק "צוות לעניין", מתקתק משימות ויעיל. תכלית החיבור בין בני הזוג מתגלה דווקא במקומות שבהם פורצת התעוררות מינית שמשנה תכניות. כשהתשוקה גודשת וסוחפת והסדר מופרע. 

חברה בכלל, וחברה דתית בפרט, שואפת לסדר ומייצרת כללים למניעת הפרת הסדר. המסר המועבר בדיבור ישיר ועקיף, עוד לפני הנישואין, מסמן מה ראוי ומה יאה לחיי המיטה ומה הם הזמנים והתנאים הנכונים לחיבור הזוגי. אמירות אלה הן בגדר 'שמועה רחוקה' שמהדהדת טקסטים שונים כגון הדיון ההלכתי בשאלת התאורה בעת התשמיש וההנחיה לקיים יחסים בחשכה. אך כדאי לזכור שהדיונים הללו, על הזמנים הראויים לתשמיש, לא התקיימו בחלל ריק; חז"ל ופוסקי ההלכה בעקבותיהם, חיפשו פתרון טכני בתקופות שבהן משפחות גרו בחלל אחד, שבו קיום יחסים יצר בעיית צניעות מרכזית. גם כיום יש שדבקים בהנחיות הללו ורואים בהן מידות נאות, או סגולות בעלות משמעות רוחנית-מיסטית. 

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

אהבה, פתאום היא מתפרצת

בקצב התזזיתי של החיים המודרניים, אופיים של חיי היום-יום משתנה בין זוג לזוג. ומכלול הגורמים המשפיעים על המצב ההורמונלי והנפשי של שני בני הזוג, מצב רוחם, רמת עייפותם או הרגשתם הפיזית, אינה דומה לאלו של זוגות אחרים. גם אופי ניהול הזמן משתנה ואינו אחיד. רוב הזוגות בימינו חיים לאורך היום בנפרד, בלימודים או בעבודה, מתמרנים בין משמרות בשעות שונות או עובדים יחד מהבית. גם אם תקשורת מילולית או כתובה מתקיימת ביניהם לאורך היום, המרחק היחסי מתקיים גם כן. התוצאה היא שכל זוג חווה הזדמנויות אחרות של תשוקה ורצון הדדי ועליו לנהל תיאום זמנים אישי שמסונכרן גם עם ניהול הזמן בכללותו. כל אלה דורשים קשב וגמישות מחשבתית של היענות בעת הגחת החשק, לעתים גם כשהוא בא בהפתעה.

יש שיקולים שראוי לקחת בחשבון בימינו, מתוך הכרה והתחשבות בתנאי החיים בזמננו. כיום, ישנן מודעות ודאגה לשמירת איכות החיים הזוגית והמינית בתוך שטף החיים; החל מהציפייה הזוגית לזמנים של חיי אישות (ליל הטבילה, ליל שבת, לילה קבוע במהלך השבוע), ועד להמלצה לקבוע דייט שבועי קבוע. נוכח העיסוק המוגבר בשלל עניינים, מחויבויות וסדר יום תובעני, עלול העמל הזוגי לדחוק ולמחוק את ההתחוללות הארוטית, שמטבעה צצה לא על פי הזמנה ותכנון מראש. הארוס יכול לצוץ כששני בני הזוג רחוצים, לבושים ומוכנים לצאת לאירוע משפחתי; או בבוקר, תוך כדי שגרת ההתארגנות ליציאה ליום עבודה עמוס; וכן בסיטואציות אחרות שאינן אידיאליות או מתוזמנות: האם ייתכן לאחֵר לחופה של בן דוד?! להפסיד ישיבת עבודה?! להשבית תכניות ולשנות סדר יום צפוף רק כי התשוקה דופקת על דלתנו?

האהבה מקלקלת את השורה - על הארוס בתוך חיי זוגיות - מגזין גלויה - שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: JasonA bdilla

ודילוגו עליי אהבה

בתוך הציפייה החברתית לסדר וכנגד החששות והרתיעות הללו, כדאי להיזכר בקולות אחרים בתרבות שלנו, שנדמה שאינם נשמעים כל כך.

"אמר רבי שמעון בן יוחאי: אהבה מקלקלת את השורה[…] דכתיב: 'וַיַּשְׁכֵּם אַבְרָהָם בַּבֹּקֶר' וגו', ולא היה לו כמה עבדים?! אלא אהבה מקלקלת את השורה"
(בראשית רבה, פרשה נה).

אהבתו העזה של אברהם אבינו לבורא שיבשה את התנהלותו. הוא עצמו, ולא עבדיו, חבש את החמור וערך את ההכנות הטכניות לקראת העקדה. המדרש לא נוקט יחס שלילי בביטוי "אהבה מקלקלת את השורה", אלא דווקא משבח את אברהם אשר פורע את הסדר הטוב למען האהבה. כאשר יש אהבה, דברים סדורים יכולים להשתבש.

"ר' יששכר אומר 'וְדִגְלוֹ עָלַי אַהֲבָה': אפילו אדם יושב ועוסק בתורה ומדלג מהלכה להלכה ומפסוק לפסוק, אמר הקב"ה חביב הוא עלי, 'וְדִגְלוֹ עָלַי אַהֲבָה' וְדִלּוּגוֹ עלי אהבה"
(במדבר רבה, פרשה ב).

דרך משחק המילים "דִגְלוֹ-דִלּוּגוֹ" משבח רבי יששכר את פריעת הסדר שמתרחשת בהקשר של אהבה. גם לימוד תורה קטוע ובלתי מסודר חביב לפני הקדוש ברוך הוא, כשהוא נובע מתוך אהבה.

האהבה מקלקלת את השורה - על הארוס בתוך חיי זוגיות - מגזין גלויה - שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Petri Haanpää

הלך הסדר, הכל בסדר

שיבה למדרשים אלה מחזירה סומק וחדווה אל חיי היחד, ומסמנת כי יש לפנות מקום וגמישות לארוס גם כשהוא בא לו באופן בלתי צפוי ומפר תכניות. אין כל רע לזוג נשוי, שנמצא בזמני ההיתר שלו, להיענות להתעוררות-פתע שכזו. אדרבה, היענות כזו תתרום חוויה חיובית לביוגרפיה הזוגית והאירוטית שלהם ותותיר את רישומה גם להמשך.  ואולי יש בה גם תבלין מיוחד שמגביר את החוויה.

נכון, כאנשים בוגרים ואחראים עלינו לעמוד במחויבויות המשפחתיות, המקצועיות והחברתיות הסובבות אותנו והפרה מוחלטת של סדר היום לטובת סיפוק הארוס יכולה להעיד במקרים מסוימים על התמכרות ואיבוד שליטה. אבל בתווך שבין שני הקצוות – סדר הרמטי מכאן ואיבוד שליטה טוטלי מכאן – יש ספקטרום רחב וגמיש של מציאות נורמטיבית ובתוכו רוחשים להם החיים הזוגיים. בין שלל המחויבויות קיימת גם המחויבות למצוות עונה, ואם התשוקה שורה על שני בני הזוג בו זמנית, ונוצרת זרימה ביניהם, בכוחה לגבור על קלקול השורה.

זוגות ותיקים יודעים לרוב איך להודיע בעבודה על איחור בבוקר, כשרוצים להיות יחד מבלי הפרעות. אצל זוגות נשואים טריים, המיניות נחווית כפרק המשותף הראשון, ובמקרים אלה פשוט יותר לזרום עם שינויי הזמנים ועם הזדמנויות התשוקה וההדדיות שנוצרות. למעשה, גם זוג ותיק שנושא בנטל כבד יותר של אחריות ומשימות יכול ללמוד להכיר תודה לשיבוש בסדר יומו כאשר ההזדמנות נקרית בפניו, ולהגמיש את תכניותיו. הכרת תודה שאינה באה מתוך השלמה עם חלקיות הקיום והסתפקות במה שיש, אלא על עצם קיומה של ההתעוררות המעוררת ומרעננת את היום יום, ועל היכולת לפנות זמן ומקום למענָהּ ולהיענות לה.

מותר וכדאי, כשנכון ומתאים, לבחור להתמסר לרגע, לזרום עם הסחף הפנימי, להיות בחיבור ולהפנים שה'שיבוש' הכמוס הזה הוא חלק טבעי ונורמלי. בפרט בתקופת ראשית הנישואין, בשלבי גילוי המיניות המשותף, יש לו חלק חשוב בבניית הזוגיות. אמנם לעתים יש זמנים שבהם אי אפשר להיענות להתעוררות – זמנים של איסור, או משימות שאי אפשר לדחות. אבל אם נחוש את המחויבות הפנימית למצוות עונה, נדע להאיר לה פנים כשהיא מתגלית מבין החרכים ומבקשת להרוות את צימאונה ולדעת את מקומה.

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

הלכה - מגזין גלויה

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״, עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות לימוד בית מדרשי וכתיבה יצירתית.

שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"ט בכסלו תש"ף 17.12.19
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
ההחלטה לגשת לסיוע עשויה להיות קשה יותר בגלל הגבולות המטושטשים בין הדרכה, ייעוץ וטיפול. השורות הבאות מנסות ליצור סדר בנושא:
י"ט באדר תש"ף 15.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
המדריכה לטובלת בטבע: באילו מאגרי מים ניתן לטבול וכיצד, כולל הצעת פתרונות לקשיים ולחששות נפוצים אצל נשים הטובלות בטבע.
י״ג בניסן תשפ״ג 4.4.2023
גלויה מראיינת את
הרב מייק שולץ
שיחה גלוית עיניים עם הרב מייק שולץ על תפקידו של מלווה רוחני, על הכשרות המתקיימות במרכז הרפואי רמב״ם ועל מה שהוא מקבל בעת ליווי חולים ובתהליך ההכשרה שהוא מנהל בתוך המרכז הרפואי רמב"ם.
י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
בכל שנה נקראת פרשת ״וישלח״ כשקהילות רבות שומעות את סיפורה של דינה ובכל שנה ישנה אפשרות להתייחס לסבל של דינה, לשתיקה שלה ולתגובות של הסובבים אותה. בשנה הזו נראה שיהיה קשה במיוחד לקרוא את הפרשה מבלי לחשוב על הצורך במוגנות ועל ההזדקקות בהכרה, בתמיכה ובהכרעה לעמוד לצידה של דינה בת לאה ויעקב ולצד כל ׳דינה׳ באשר היא ובאשר הוא שם.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מעמדו הלא־פורמלי של טקס החלאקה מאפשר לרוצים בכך לפתח את יסודותיו לביטוי סימבולי של שלב המעבר הייחודי בחייו של הילד.
ז' בתמוז תש"ף 29.6.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
דיבור על מעשי פגיעה נתפס פעמים רבות כשיימינג, בעוד שהבושה היא של מי שידע ולא עשה דבר ושל מי שיודע ומנסה לאיין כאילו לא היה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם