זוגיות שכזו: מה שאהבנו פעם - מעצבן אותנו היום, מאת: נוגה דודסון - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

זוגיות שכזו: מה שאהבנו פעם – מעצבן אותנו היום

י"ג בניסן תש"ף 7.4.2020
קו מפריד גלויה

איך קרה שהתכונה שהכי אהבתם בבני הזוג כשהתחתנתם הפכה לתכונה הכי מעצבנת בנישואין? התאוריה המחקרית שמאחורי התחושה הזאת, ומה זה יכול ללמד אתכם על עצמכם ועל הזוגיות שלכם

מה היתה התכונה שאהבת בבן זוג כשהחלטת להתחתן איתו? מה התכונה שקשה לך היום מולו? האם יש קשר ביניהן? התכונות שהכי אהבנו או 'הדליקו' אותנו בתקופה שלפני החתונה הן התכונות שקשה לנו איתן ביומיום בחיי הזוגיות. איך זה יכול להיות?

ההסבר הוא פיסיולוגי ופסיכולוגי כאחד: שמונת החודשים הראשונים להיכרות בין בני הזוג נקראים התאהבות. בשלב ההתאהבות רואים את ההשלמה בין בני הזוג, את הדברים היפים שכל אחד מביא, את התכונות שחסרות לנו ואנו זקוקים להם, והנה בא המושיע ומשלים לנו את החוסר ואנו מתאהבים. כלומר, מתאהבים גם בהשלמה שהם מביאים לנו, ואוהבים את עצמנו כשאנו שלמים יותר. לאחר כשמונה חודשים הכימיה במוח שוקטת ועוברים משלב ההתאהבות לשלב האהבה – החיים עצמם.

בחיים עצמם, אותם הדברים היפים חוזרים להיות הדברים המעצבנים והופכים להיות חלק מההתמודדות עם החיים המשותפים. אם נתייחס לשוני כמשהו שמפריע לנו, נקבל מריבות בבית. אך אם נסתכל על השוני כמשהו שבא להשלים אותנו, יהיה לנו קל לזרום עם אותה התכונה המעצבנת, ודווקא למנף אותה למקומות שיקדמו אותנו.

תכונות מעצבנות
צילום: שרה סגל-כץ

תכונות כעסקת חבילה

 כל אחד מבני הזוג מגיע אל הזוגיות עם ה"שק" שלו. לא רק שבחרנו את התכונות היפות בבן או בת הזוג, אלא שלקחנו את הכל כ"עסקת חבילה". העסקה כוללת את כל החוויות, הערכים, האמונות, דפוסי ההתנהגות והחשיבה שכל אחד מביא אתו אל הזוגיות לפי הניסיון חיים, המאורעות, המשפחה התרבות והערכים עליהם גדל. בשלב ההתאהבות ראינו את ההשלמה בינינו, הנשמות התחברו כי מצאו את האדם שדרכו יוכלו להגיע אל היעוד שלהן. בשלב האהבה, החיים עצמם, יורדים מהחזון הנשגב אל תכנית העבודה, בפועל ממש אל החיים, ואז מתחילה העבודה האמתית.

לאחר החתונה מתחילים להתמודד עם מציאות חדשה: תחושת מחויבות, התנהלות כלכלית, חלוקת תשומת הלב לבית, לעבודה, למשפחה המורחבת ולזוגיות, מציאת איזונים נכונים בין בני הזוג בתחומים שונים: בילויים, מרחב אישי, אורחים וביקורים, סביבה חדשה ומכרים חדשים.

כל השינויים הללו, גורמים לרגשות אחרים. תחושת הביחד והרצון להיות אחד עם השני מתחלפים באופן טבעי ונורמלי לשלב האינדיבדואליות. זה השלב שבו אנחנו מרגישים שאנחנו הולכים ונטמעים בתוך מישהו אחר ומתחילים לזעוק, לייצר מחסומים ולייצר מריבות כדי לשרוד את העצמי הפנימי הייחודי שלנו בתוך מערכת היחסים הזוגית. אין זה מן הנמנע שההסתכלות אחד על השני תהיה פחות חיובית ואוהבת והקשיים יתפסו יותר מקום ויהוו מחיצה בין בני הזוג.

נוגה דודסון זוגי
צילום: genevieve perron migneron

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מחקרים על התנהגות בני הזוג

מחקרים רבים נעשו על תכונות וסטנדרטים. כמות גדולה של מחקרים בנושאי התנהגויות ויחסים בין בני זוג, מצביעה על כך שבקרב זוגות בקשיים עולה הסבירות לייחס את ההתנהגות השלילית של בני הזוג לתכונות כוללות וקבועות: לכוונה שלילית, למוטיבציה אנוכית ולהיעדר אהבה (Bradbury and Finchman 2006).

לעומת זאת, זוגות בקשיים ייטו לייחס הרבה פחות את ההתנהגות רצויה של בני הזוג לסיבות כוללות וקבועות. כלומר: התנהגות לא רצויה נתפסת כעניין של קבוע, ואילו התנהגות רצויה נתפס כעניין כמעט אקראי וההיקש המוטה הזה יכול לתרום לפסימיות לגבי שיפור ביחסים ולתקשורת שלילית ולהיעדר יכולת לפתרון בעיות.

לרוב, אנשים משקיעים אנרגיה בלשלוט על הרגשות. אלברט אליס (1982 Ellis) היה הראשון שטען שאנשים מגיבים באופן רגשי בדרך כלל בעקבות מחשבות. המחשבה קודמת לרגש, והרגש קודם להתנהגות. על מנת לשנות התנהגות יש להשקיע במחשבה ופחות ברגש שעליו קשה לשלוט. יש לזהות את המחשבה שגרמה לנו להרגיש רגש מסוים ולשנות את המחשבה למחשבה חיובית כדי שתשפיע על רגש חיובי. ממחקרים עולה כי אין ספק שרגשות שליליים ומחשבות מדכאות יכולים יובילו למצבי רוח שליליים ופסימיים שיובילו להלך רוח ששואב כוחות נפש מהאדם ומתישים אותו, וממילא יראה את בן הזוג באור שלילי בכל התנהגות שלו.

גוטמן גילה שמצבי הרוח השלילים הללו מביאים לעיסוק חוזר סלקטיבי בהתרחשויות שליליות. מהעיסוק החוזר הסלקטיבי הזה, מתפתחים יחסים שליליים שמובילים לתחזיות שליליות על העתיד. בק תיאר זאת כמסגרת שלילית, שמגבירה אצל אנשים את הנטייה לראות את המצב בצורה מוטה.  (Epstein and Baucom 2002).

מצב הרוח השלילי נוטה להשפיע על זיכרון בכך שהוא גורם לפירושים מוטים ולהיזכרות מוטית בזיכרונות מאוחסנים של מצבים שליליים או של אירועים שליליים. כאשר זוגות ומשפחות רבים מצויים בקשיים רגשיים, הם נכנסים למעגל סגור שמגביר אצלם את הנטייה להיזכר בזיכרונות שליליים.

תרגיל: מילה אחת לתאר את התכונות

התרגיל הבא ממחיש היטב את השתלשלות הדברים: מבקשים מזוגות להשתמש בשם תואר בן מילה אחת על מנת לתאר את אי שביעות רצונם מבני זוגם. לאחר מכן, כשהם מתבקשים להשתמש בשם תואר בן מילה אחת כדי לתאר מה משך אותם זה אל זה, המילים הן בדרך כלל ההיפוך של המילים בהן השתמשו על מנת לתאר מה בבן/ בת הזוג מפריע להם.

דוגמה: בני זוג הגיעו לייעוץ זוגי. הגבר התבקש לתאר את התכונות הטובות והשליליות של אשתו. זו התוצאה:

תכונות מעצבנות                                    תכונות מושכות
מטופשתנהדרת
שטחיתמקסימה
חסרת אחריותזורמת
אימפולסיביתספונטנית
רגשניתתוססת
הפכפכהמשעשעת

חלק מהתארים ברשימה הראשונה הם בעצם אותן התכונות מהרשימה השנייה, אבל הם נתפסים באור אחר בשל מצב הרוח ותפיסת הדברים שלו באותו הזמן. הרבה מהזוגות נתקעים במסגרת השלילית והמחשבה מושפעת מכך, וכך מה שפעם נתפס כמושך בבני הזוג, מעורר אצלם כעת חוסר אמון.

תכונות אופי זוגיות
צילום: שרה סגל-כץ

תכונות נפוצות והיפוכיהן יכולים להיות גם הדברים האלו:

תכונה מעצבנתתכונות מושכות
שתלטניתמדויקת ושמה לב לכל פרט
עקשן   מתמיד ובעל משמעת עצמית 
נחמד לכולם ואליי לא מספיק חבר'המן, מתחבר לכל אחד

למצבים רגשיים יש השפעה עמוקה על מערכות יחסים. רגשות הם חלק חיוני מהיחסים במשפחה ופעמים רבות הם אלו אשר קובעים את הטון של האינטראקציות היומימיות. יש חשיבות לכך שבני משפחה ישמרו על איזון בין חלופה רגשית חיובית ושלילית ברמות השונות כדי שלא תגבר ההטיה לכיוון זה או אחר. התמקדות מרכזית בגישה ההתנהגותית–קוגניטבית היא ניטור הדרך שבה בני משפחה מתנהגים בתגובה לאמירות רגשיות שליליות. מה שחשוב זה המשחק ההדדי בין קוגניציות לבין רגשות (Epstein and Baucom 2002).

משקפיים ורודים זוגיות
צילום: Will Malott

מסגור שלילי וכיצד לזהותו

המונח "מסגור שלילי" מתייחס למצב של דעה מסוימת בה מחזיקים בני זוג, או בני משפחה אלה כלפי אלה, או כלפי מצבם, ודעה זו נותנת את הטון לתפיסות שלהם ולאינטראקציות ההתנהגותיות. דוגמה טובה לכך היא אישה שתחילה נמשך אל בן הזוג שלה מפני שנראה לה "רגוע", ועכשיו אחרי שחוו תקופה של מתח, היא מגדירה אותו במסגור שלילי: עצלן/ חסר מוטיבציה/שאנן/לא מטפל מספיק במטלות הבית.

בעזרת מטפל, או דרך מודעות עצמית, יכולים בני הזוג לערוך רשימה של התכונות השליליות או את ההיפך של מה פעם נראה להם כתכונה חיוביות ואז לבדוק את הראיות שתומכות באמונות שלהם (Beck 1988; Dattilio 1989).

התערבות כזו מוצעת כדרך לעודד בני זוג או בני משפחה לקבל את העובדה שהעיוותים שלהם משבשים את הדרך בה הם רואים את האחרים והיא גם מעלה את האפשרות שתפיסותיהם אינן נכונות.

תכונות חיוביותתכונות שליליות
לוקח פיקודשתלטן
יודע מה הוא רוצהתובעני
אינטלקטואלמשעמם
יציבנוקשה
מלא קסםמניפולטיבי

התוויית תפיסה זו בטיפול משמשת כהתערבות משמעותית מאוד שעוזרת לאדם לבחון את הלך הרוח לפיו הוא רואה את האדם האחר ולהעריך האם תפיסה זו מושפעת מעיוותים. מסגור שלילי יכול להיות חזק מאוד, בייחוד כשזוג או בן משפחה נעול לגבי בעיה טעונה רגשית.

רוב התיאורטיקנים רואים ברגשות גורם הקשור באופן אינטגרלי לקוגניציות ולהתנהגויות. יהיה זה נאיבי להניח שרגש אינו מלווה בקוגניציות ובהתנהגויות. חשיבה הגיונית מלמדת על כך שהם משפיעים זה על זה בהדדיות. התערבויות לכך יכולות להתחיל ברגשות או בקוגניציות.

היבט חיוני בהערכה כרוך בהבנה של המשחק ההדדי שמתקיים בין המחשבות, הרגשות וההתנהגות, ההבנה איך הסכמות מניעות את המחשבות וכיצד כל זה משפיע על הרגש ועל ההתנהגות. המודעות לדינאמיקות השונות היא החשובה בתהליך. כדאי להתחיל במעקב אחר רגשותיהם ואחר האופן בו הם משפיעים על המחשבות האוטומטיות ועל ההתנהגות. ההנחה היא שהכל אצלנו בראש, הבחירה שלנו האם מסתכלים על אותה תכונה מהזווית החיובית שלה או מהזווית השלילית שלה.

אנו מניחים שנפגשנו לא במקרה. שלכל מריבה יש סיבה וכל קושי הוא מקום לתיקון והזדמנות לצמיחה ולהתפתחות זוגיות. באנו לזוגיות כדי ללמוד ולהתפתח ולא כדי לחנך וללמד. החיים ובמיוחד הזוגיות הם הזמנה להתבוננות פנימית על חלקים חבויים בתוכנו, רגשות, קשרים, דפוסי מחשבה, מחסומים, כאב וקושי. מתוך אמונה שכל קושי בזוגיות הוא מקום לתיקון והזדמנות לצמיחה והתפתחות.

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

למאמרים נוספים במגזין גלויה על כלים לתקשורת זוגית >>

לקריאה נוספת על 

מנחת סדנאות מודעות עצמית ומרצה במכללת אורות, פיתחה קלפי שאלות למשחק לבני זוג ומעבירה קורסים דיגטליים למודעות זוגית לעבודה פנימית על הזוגיות.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ה באדר ב׳ התשפ״ד 4.4.2024
מאת
צוות גלויה
צוות מגזין גלויה מזמינות לשלוח אלינו מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל חשבון נפש.
חדש
כ״ח באלול התשפ״ג 14.9.2023
גלויה מראיינת את
אורי פרץ
שיחה גלוית עיניים עם המשורר אורי פרץ על תהליך ההתפתחות שלו כמשורר, הבחירה לכתוב בלשון נקבה, ועל העבודה שלו כמטפל.
י״ג בניסן התשפ״ד 21.4.2024
מאת
צוות גלויה
הצעה לקריאת שירה לפני ואף במהלך ליל הסדר השנה, בעת הענקת תשומת לב לכסא הריק הממתין לשובם של 133 החטופות והחטופים. השירים שבאסופה זו נכתבו בין השבעה לאוקטובר לזמן הזה. הלוואי ותתגשמנה כל התקוות. הלוואי ובמהרה נחבוק בנות ובני חורין וישובו הביתה.
חדש
מאז השבעה באוקטובר 2023
תפילה
עבור שחרור החטופות והחטופים
תפילה למען השבויים בעקבות אירועי השבעה באוקטובר.
א' באדר תש"ף 26.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 5 דקות קריאה
אורגזמה היא חוויה טעונת משמעויות ומיתוסים רבים נקשרו אליה. כדאי להבחין בין עובדות לסיפורים, ולשרטט דרך אל שיא העונג
ט"ז בכסלו תשפ"ד 29.11.2023
גלויה מראיינת את
הרבה ענת שרבט
שיחה גלויית עיניים עם הרבה ד"ר ענת שרבט על פעילותה עם משפחות החטופים, על יהדות התפוצות חוסן קהילתי בזמן משובש

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם