לבד ויחד - על שבתות כזמן זוגי, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

לבד ויחד – על שבתות כזמן זוגי

י"ט בכסלו תש"ף 17.12.2019
קו מפריד גלויה

לא תמיד יש הסכמה בין בני הזוג על הפורמט הנוח והמתאים לשבתות. כיצד חווים יחד את שעות השבת כזמן זוגי נעים ונינוח, כהזדמנות לבנייה והשקעה בזוגיות?

בבתים רבים סעודות שבת הן אירוע עשיר במשתתפים ובמנות, עם אווירה הומה של הגשה ואכילה, דיבורים, שירה וזמן איכות משפחתי או חברי. לשולחן השבת של זוג צעיר תדר אחר לחלוטין: שני אנשים סביב שולחן קטן ונטול המולה.

השקט עשוי להיות מבורך, ולהעניק תחושה של שלווה ואינטימיות, אך הוא עשוי גם להיחוות כמעיק, מרתיע ואף מביך. הנטייה לברוח מחוסר הנעימות עשויה להביא לשגרה של התארחות: שבת אצל ההורים, שבת אצל הגיסים, שבת של אירוע משפחתי ועוד. נתיב בריחה אחר הוא לסעודות עם חברים: להתארח אצל אחרים או להיות המארחים.

לא תמיד יש הסכמה בין בני הזוג על הפורמט הנוח והמתאים, ובכלל, כיצד חווים יחד את שעות השבת כזמן זוגי נעים ונינוח, כהזדמנות לבנייה והשקעה בזוגיות?

לבד ויחד - על שבתות כזמן זוגי - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Robert Anasch

איזון ומינון

ציווי התורה "ושמרו בני ישראל את השבת – לעשות את השבת", מלמד כי השבת לא מגיעה מן המוכן, אלא נעשית על ידינו. יש הרבה מקום לגמישות ולהעדפות אישיות בעשיית השבת. בין אם מארחים ובין אם מתארחים, בין אם נוסעים למשפחה ובין אם נשארים בבית, כל שבת והיתרונות שהיא מביאה איתה.

תשומת הלב צריכה להיות נתונה למינונים: עד כמה נותר זמן למנוחה זוגית ולאינטימיות נעימה. את האיזון בין יחד ולבד אפשר לקבוע על ידי תכנון מראש: כמה מתוך סך הסעודות יהיו בהרכב אינטימי־זוגי וכמה בחברת משפחה או חברים; כמה מתאים לכם לארח בביתכם וכמה לצאת ממנו; כמה לישון ומתי לקום; האם הולכים יחד לתפילה והיכן. כל אלה שאלות שעוזרות לבנות את השבתות ולהתאים אותן לרצון הזוגי הפרטי. לא תמיד אפשר לדעת ולהחליט זאת מראש, הרשו לעצמכם להחליט או לשנות החלטות תוך כדי תנועה.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

תיאום ציפיות

כמו ברוב ההתמודדויות וההחלטות שעוברים כזוג, גם כאן נקודת היסוד היא הפתיחות והיכולת לנהל שיחה כנה של תיאום ציפיות. לשתף זה את זה בתמונת העולם הפרטית: כיצד נתפסת השבת, מה המרכיבים המהותיים שלה, מה מפריע ומעיק בה, אילו זכרונות ומנהגים חיוביים תרצו להמשיך מהבית בו גדלתם אל הבית שאתם בונים. האזנה כנה ופתוחה זה לזו, תאפשר ניסוח של פורמט משותף, הכולל היבטים של חומר ושל רוח: תפילה במניין אהוב, לימוד משותף, שנ"צ איכותי, קינוחים מיוחדים, טיול בשכונה וכן הלאה. השבת יכולה להכיל את כל אלה, והתרכובת הסופית תלויה בהסכמה וברצונות המשותפים של שני בני הזוג. 

חשוב שהשבת המשותפת תכיל בתוכה מרכיבים של עשייה משותפת במקביל לשהייה משותפת ובמקביל לתאם ציפיות גם כלפי הרצונות שלכם לנצל את השבת כזמן פרטי, שיש בו מרווח נשימה שלך מול עצמך, לקרוא ספר, להיות לבד ולעסוק בתחביבים ששטף היומיום לא תמיד מותיר להם זמן. הכירו זה ברצונותיו של האחר, וצרו לעצמכם מבנה של שבת שיש בה מקום לביחד לצד הלבד, בלי וויתור על אחד משני אלה. 

לבד ויחד - על שבתות כזמן זוגי - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Henry Be

ניצול זמן

אמנם נהוג להזכיר בהלצה כי המילה "שבת" טומנת בחובה אפשרות לקרוא אותה כראשי תיבות שמשמען – "שינה בשבת תענוג", אבל ברצינות: שבת שכולה מתמצה בשינה עשויה להיות תחושת החמצה. אין תחליף לזמן האיכות של השבת, וניצול של השעות לזמן איכות זוגי הוא רווח נקי. שבת היא הזדמנות להשקיע בזמן בזוגיות בדרכים שקשה לממש ביום־יום. משחק קופסה, למשל, יכול להיות בילוי כיפי ואחר, שבימות השבוע פשוט לא יכול לקרות. אפשר להשקיע ולקנות משחקים איכותיים – מונופול, קטאן, שש-בש או כל משחק אהוב – ולשבת יחד בסלון או במרפסת עם כוס יין, בירה או קפה.

המשחק שואב פנימה והוא חוויה של הנאה נטו. באותו האופן אפשר גם להחליט על ספר שקוראים או לומדים יחד, טיול רגלי בשכונה – בכל פעם לאיזור אחר, וכן הלאה. מומלץ להנהיג ולקבוע "פעילויות" ובילויים שבאמצע השבוע אין את הפנאי וְהַפְּנִיּוּת עבורם, וכך להרוויח בשבת בילוי איכותי.

לבד ויחד - על שבתות כזמן זוגי - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Shirly Niv Marton

שמירת גבול הפרטיות

זוגות שגרים קרוב למשפחה או לחברים נוטים להתארח יותר. יש יתרונות רבים בהגעה לבית ההורים: להיות שוב קצת ילדים, להפחית מנטל הבישולים ולהנות מהעדר האחריות. גם עם חברים, כיף לאכול, לצחוק, להתעדכן ולפטפט. בשל הקלות והנוחות שבלהתארח, יכולות לעבור שבתות בזו אחר זו, ובלי לשים לב נעלמת לחלוטין מסגרת הפרטיות הזוגית.
חשוב לדעת היכן לסמן את הגבול, לא להשאב לנוחות, לשמור על הזמן הזוגי הפרטי ולשהות יחד.

דלת פתוחה לחברים ספונטניים או רצף שבתות מחוץ לבית אינם דבר רע כלל ועיקר, אך בשנים הראשונות של בניית הזוגיות הן זמן להשקעה משותפת ולטיפוח הערוגה הפרטית. המחוייבות להורים ולחברים היא חשובה, המחוייבות הזוגית חשובה לא פחות. אין כל פסול בלהצהיר לסביבה בעדינות ובנימוס כי אתם מבקשים זמן לעצמכם, ללא הפרעות וביקורים. להישאר לבד באינטימיות עשוי להיות מרתיע, אך הרתיעה והפחד אינם אמורים לנהל את זמננו כאנשים בוגרים. התגברות על המבוכה תשתלם עד מאוד, ותוך זמן לא רב, השבתות השקטות והזוגיות יהפכו להיות זמן אהוב ויקר. שלווה זוגית בטוחה ונעימה.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

שירים בנושא זוגיות במגזין גלויה:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״, עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות לימוד בית מדרשי וכתיבה יצירתית.

שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

כ"ט בטבת תש"ף 26.1.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הוֹדַעְתִּי לְךָ שֶׁאֲנַחְנוּ יוֹצְאִים / לְגָלוּת מִתּוֹךְ הֶפְסֵק נְשִׁימָה / מַסְדִּירָה עַצְמִי, מַמְתִּינָה / וְאוֹמֶרֶת לְךָ: אֶרֶץ אַחַת לִי, אֶרֶץ זָרָה – לְךָ.
כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מאמר על המחויבות בקרב מאורסים וזוגות צעירים בגילאי העשרים, שפורסם בכתב העת ״דעות״. הגליון כולו עוסק במושג המחויבות.
ב' בתמוז תש"ף 24.6.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הצעה לחוש את המחוייבות הפנימית למצוות עונה, כשהיא מתגלית מן החרכים ומבקשת להרוות את צימאונה ולדעת את מקומה.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
החזון העומד בבסיס "נָחוּגָה": ספריית טקסטים במגזין העוסקת בטקסי חיים במעגל החיים היהודי והאישי.
י"ט בטבת תש"ף 16.1.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
נקודת המפגש של הלכה, גוף וזוגיות שמכילות בתוכן הלכות נידה יכולות ליצור אתגר זוגי שחשוב לדבר עליו
כ״ח בתמוז התש״ף 20.7.2020
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מאמר המסביר את חיי היומיום של מי שמשרתות את הציבור ואגב כך גם נאבקות להכרה רשמית ממוסדות המדינה, על מנת לבטל את האפליה הקיימת. את המאמר כתבתי על בסיס נסיוני בתור מורת הלכה וכחלק מקבוצת מורות ההלכה שעתרו לבג״ץ יחד עם ארגון עתים

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם