עַל כֻּרְסָה אַחַת מוּל הָאֵשׁ
טל ניצן
נְסַפֵּר זֶה לָזֶה זִכְרוֹנוֹת
בְּנֵי שָׁעָה וְנִרְשֹׁם בִּכְתִיבָה תַּמָּה:
תֵּה וְלִימוֹן, גַּפְרוּרִים, עוֹד נֵרוֹת,
כְּאִלּוּ כָּל הַשְּׁאָר
מֻבְטָח.
בקרב הדימוי הנפוץ הסתיו והחורף שבעקבותיו מדומים למוות, ולקפיאה על השמרים. אולם הדימוי הזה הוא אירופאי עד מאוד ולא מחובר לגיאוגרפיה שלנו, אל המרחב בו אנו חיים. הוא שאריות של שיח גלותי סמבולי ומטאפורי שנותר עקבי בשפה או בביטויים ויזואלים, אך אט אט הולך ומשתנה. בעוד בארצות מסויימות החורף מביא איתו רק שלג ומוות, כאן הגשמים מביאים צמיחה ופריחה. הגשם מרווה ומעניק חיים ומחסור בו עשוי להפוך לבצורת. אין פלא שבמיתוסים עתיקים מאיזורים אלו מדומה דווקא הקיץ למוות ואילו החורף הוא סמל ללידה מחדש והתגלות של מה שהיה נסתר והבשיל הרחק מן העין.
את תחילת החורף אנו מציינות בגלויה באותו מבט של פתיחה מחודשת, התרעננות ויציאה למסעות ודרכים חדשות. הצוות של גלויה התחדש בשתי נשות צוות, יהודית קגן ואודיה גולדשמיט, שאנו מקבלות בשמחה בחזרה לעבודה השוטפת.
הפעם מאמרים רבים עוסקים בתנועת הנפש של החיפוש. גבר יוצא למסע בעקבות הרגשות שלו, או אישה מחפשת את עצמה ומבקשת להפסיק לשאול אותה מתי תתחיל לצאת עם אנשים. זכינו במיוחד להתחדש הפעם בראיון ושיחה בארבע עיניים עם הרבנית דבורה עברון בפינה חדשה "גלויית עיניים" בה אנו שואפות ליצור שיחה אישית יותר ומעוררת השראה עם נשים שראוי שקולן ישמע ויהדהד. אנו מבררים את השפה והמתח שבו היא נמצאת בין חוק וסדר לבין רוך ועדינות. הגוף והנפש שנפגשים הן באירועים כואבים וטראומטים והן ביכולת לזכור חוויות טובות ולהיות נאהבים.
*תודה מיוחדת לדניאלה סתרן רייפן, מן הבלוג משחקת בצבע, על התמונות שממלאות באורה ובשמחה ברענון הנוכחי.
לסקירה מהירה של התכנים החדשים באתר, ניתן לעבור לכאן.
על האיזון בין החיפוש בחיי הרווקות אחר הזוגיות, חיפוש הרגש וחיפוש אחר הגוף
- ״הכל טוב ויפה, אבל מה עם הזוגיות?״ – התפתחות אישית vs. מציאת זוגיות – לחברה הנחות יסוד סמויות הדורשות באופן תת קרקעי מנשים לעשות בחירות פחות מיטיבות עבורן למען זוגיות שעוד אפילו לא התחילה. רינה איבלמן כותבת על התגובות שקיבלה בעקבות יציאתה לשנת שליחות בחו"ל בתור אישה רווקה, ועל הצורך להפוך את תקופת הרווקות לתקופה של צמיחה ופיתוח אישי ולא רק "לעבוד" בחיפוש הזוגיות המיוחלת.
- דילמת השמחה וההיעדר – אירוע משמח של חברה הוא בוודאי דבר טוב, אך הוא מפגיש לעיתים עם קושי או כאב, בין אם מתוך קנאה או אכזבה עצמית. ליאור שפירא מציגה את השבר שעשוי לעבור אדם, ומבקשת שנרשה לעצמנו לבטא אותו באופן ראוי ומכובד מבלי לפגוע בבעל או בעלת השמחה.
- חותמי אהבה גופניים – חוויות חיוביות, רגשות אהבה ותחושת שייכות ותשוקה נצרבות בגוף האנושי בתקופת הינקות והילדות. כשם שזכרון הגוף נצרב בטראומות או זכרונות שליליים, כך להבדיל, הוא גם זוכר את המחוות הגופניות האוהבות שספגנו בחיינו. שולמית שפרבר מזמינה זוגות לחפש אחר שערים בגוף שנושאים מטען רגשי זה, כדי לפתוח את השיגרה ולמצוא נקודות חיבור עוצמתיות חדשות.
- הגבר המרגיש הוא הסחבק החדש – הטיפול פתח בפני עדיאל בר-שאול את עולם הרגש בו עיבד מחדש פגיעה בילדותו, ושפה חדשה נגלתה לו, שפת הלב. מגיל צעיר גברים חווים השתקה של הרגשות שלהם, וכאשר הדבר משתלב עם טראומה והדחקה, אדם יכול להסתגר בתוך עצמו במשך שנים. חיפוש אחרי הרשות להרגיש, ולהתחיל לחיות, עם כל הפחד והכאב, ועם האהבה והעוצמה שהנוכחות מביאה.
המאמרים הבאים מלווים את הכניסה למקווה ואת הכניסה למרחב הזוגי במבט ההלכתי
- מִי וָמִי הַהֹלְכִים: עם מי להגיע לטבילה במקווה? – כלות רבות מתלבטות באיזה הרכב להגיע לטבילה הראשונה שלהן? צוות גלויה מציע מגוון של אפשרויות ואת היתרונות והחסרונות של כל אחת. מין הטבילה המשפחתית והנשית שמקובלת בחלק מן העדות, אל הליכה של אם ובת לבדן, קבוצת חברות או רק אישה לבדה. רק היא ובוראה.
- מבוא מקוצר על המתרחש במקווה – למתעניינת בתהליך הטבילה, רשומה קצרה ותמציתית המעניקה טעימה ומבט כללי על מבנה המקווה, ההכנות הנדרשות והטבילה בפועל. בסוף הרשומה ריכזה הרבנית שרה סגל-כץ רשימת הפניות להרחבה והעמקת הדעת בנושאים.
- אור גנוז: תשמיש לאור הנר וביום – רבים שומעים על המורכבות של קיום יחסים באור יום או בתאורה אך ורק בהדרכה ערב החתונה, מה שגורם לעיתים בהתחפרות ולמצוקה העולה בעיקר בזמנים לחוצים כאשר הזמן הזוגי הולך ומצטמצם. הרבנית שרה סגל-כץ פורטת את מקורות האיסור ודנה במרחב התנועה והבחירה של הזוג בתוך ההלכה ובמתח שבין לחצי היום יום, הרצון להגיע מכוונים למפגש הזוגי וקיום הרצון והרווחה הנפשית של בני הזוג.
- אֲנִי מְבַקֶּשֶׁת מַשְׁמָעוּת: טבילות מנהג וטבילות מתחדשות במועדים וברגעים מיוחדים – הטבילה היא פרקטיקה הלכתית של טיהור ומעבר בין מצבים ועולמות שונים. הרבנית שרה סגל-כץ מזמינה את הקוראת להשתמש בטבילה כדי לציין ולחגוג אירועים נוספים בחיים והכנסת הטבילה לתודעת השינוי וההתחדשות שלנו. בין היתר, אימוץ הטבילה לברכה לפני הלידה, לאחר קבלת וסת ראשון או שמחה אישית ומקצועית.
- בין שפת הרוך לשפת החוק – השפה ההלכתית מציינת את החוק, הזכויות והמסגרת, אולם לעיתים זוהי אינה השפה הרצויה בתקשורת זוגית. לדוגמה הציפיה והזכות של אישה ליחסים בערב הטבילה. הרב חננאל רוס מציג את המתח בין שפת ההלכה לבין הרצון לפתוח את הרגשות והלב. על המקום בנפש בו הדרישה של זכות וחוק עשויה להרוס ועל המקומות בהם היא עשויה לבנות.
- גלוית עיניים – הרבנית דבורה עברון – בפינה חדשה באתר נבקש לפתוח צוהר למסעות של נשים יחודיות. צוות גלויה פתח ברבנית דבורה עברון כדמות מעוררת השראה, על הקיום המתאפשר בין הרצון ההלכתי ובין השאיפה הפמיניסטית. דיברנו איתה על הסוגיה האהובה עליה, על נהיגת שטח ועל כך שרבנית אינה נולדת רבנית אלא היא הופכת לרבנית.
מאמרים שמדברים על הבית, על ארבע קירות והנשמה שאנו מבקשים לטעת בתוכם
- אם יש לי אותך, אז יש לי הכל? – מונולוג כתוב על מערכת יחסים המתחילה להתהדק ולהיחנק ולהכריע תחתיה את בת הזוג בטוטאליות ובטירוף המסוכן שלה. הטקסט מלווה בסרטוני הוידאו של אוריה שפיצר בה היא מבצעת אותו בסערה ורגש.
- הולדת אב: גברים כותבים אבהות – הולדתו של הספר "הולדת אב" הייתה במקרה, כאשר ביקשה ענת הררי מקבוצת הכתיבה הגברית שלה לכתוב על הנושא הנשי ביותר לכאורה, לידה. משם היא הבינה עד כמה אין עניין באירוע מטלטל זה, הפיכתו של גבר לאבא, על השאלות הרבות שעולות בו, התהליך, והדיאלוג עם האם. הספר מבקש להעניק לגברים את המרחב המתאים להם כדי לדבר על נושאים מושתקים אלה ולהרשות לעצמם להיוולד מחדש כאבות לילדיהם.
- מחיר הפריון – מה שצריך לדעת על טיפולי פוריות בישראל – המדינה היחידה בעולם שמממנת טיפולי פוריות היא מדינת ישראל. על טיפולי פוריות משלמים שני סוגי מחירים: רגשיים וכלכליים ואלה שלובים אלה באלה. בת-שבע מרים פורת מציגה את המחירים והעלויות של הבאת ילד לעולם, אולם לא מסתפקת רק בתוויות מחיר אלא מציגה מבט הוליסטי גם על הצרכים הרגשיים של השגרה ושל ההתאווררות ממנה.
מדור ספרות ורוח הועשר בכתיבה פרי עטן ועטם של:
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
רשימת המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה (ללא הרחבה):
מאמרים:
- גלוית עיניים – ראיון עם הרבנית דבורה עברון – צוות גלויה
- ״הכל טוב ויפה, אבל מה עם הזוגיות?״ – התפתחות אישית vs. מציאת זוגיות – רינה איבלמן
- הגבר המרגיש הוא הסחבק החדש – עדיאל בר-שאול
- הולדת אב: גברים כותבים אבהות – ענת הררי
- אור גנוז: תשמיש לאור הנר וביום – הרבנית שרה סגל-כץ
- אֲנִי מְבַקֶּשֶׁת מַשְׁמָעוּת: טבילות מנהג וטבילות מתחדשות במועדים וברגעים מיוחדים – הרבנית שרה סגל-כץ
- מִי וָמִי הַהֹלְכִים: עם מי להגיע לטבילה במקווה? – הרבנית שרה סגל-כץ
- מבוא מקוצר על המתרחש במקווה (+ הפניות לקריאת הרחבה) – הרבנית שרה סגל-כץ
- מחיר הפריון – מה שצריך לדעת על טיפולי פוריות בישראל – בת-שבע מרים פורת
- בין שפת הרוך לשפת החוק – חננאל רוס
- חותמי אהבה גופניים – שולמית שפרבר
שירה ורוח:
- * (אמא של ילדה מתה היום) – קרן אדוריאן
- על הטבילה (מחזור שירים) – מרים גולן
- חותם בתוך חותם – רינה וילנר
- * (חיי ריקים) – רינה וילנר
- טיול – רינה וילנר
- שבר ותיקון – רינה וילנר
- בית האביב – טל ניצן
- בקצה השינה – טל ניצן
- כך – תמר פלדברג
- נהר – תמר פלדברג
- "הפספורט אל הדמיון": קטע מתוך פואמה – מתי שמואלוף
- נידה כהלכתה – רחל רייכנר
- צלולה בצלילה – אוריה שפיצר
- מתכון החלומות – אוריה שפיצר
כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.
בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. עם הכנסת אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה, ניתן להסתייע בו כדי לנוע בין תכנים שונים באתר שלא מבעד לתפריט הראשי.
מוזמנות ומוזמנים להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת של גלויה.
ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר ואולי פספסתם חלק מהם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.
קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.