שיטת המודעות לפוריות היא שיטה טבעית ופופולרית ונשים רבות נעזרות בה. אלו עיקריה:
שיטת המודעות לפוריות (שמוכרת גם בראשי התיבות שמ"פ) היא שיטה המשמשת לזיהוי של הימים הפוריים במטרה להיכנס להריון, או להימנע מכניסה להריון. השיטה הפכה מוכרת בשנים האחרונות בעקבות מגמות של צמצום שימוש בהורמונים ועם השיח המתפתח על נזקי הגלולות ולא רק יתרונותיהן והרצון לפנות לאפיקים אחרים, לא הורמונליים.
השיטה היא אמנם טבעית ומשיבה אל שימת לב אל הגוף, אבל מבוססת מחקר. שיטת המודעות לפוריות טבעית פותחה בעקבות מחקרים מדעיים שחקרו את התנודות ההורמונליות, והשפעותיהן על גוף האישה. טוני וושלר היא מחלוצות השיטה, שכתבה את אחד הספרים החשובים אודותיה והפכה אותו לנגישה עבור נשים רבות. היתרון של שיטת המודעות לפוריות על פני שיטות טבעיות אחרות היא שבניגוד בניגוד לשיטות טבעיות רבות – היא מוכחת ומבוססת.
בקרב שומרות הלכה השיטה פופולרית במיוחד, מכיוון שמעבר לרצון עקרוני להימצא בקשב אל הגוף ושינוייו ונשים שומרות טהרה מחוייבות להימצא בקשר ובתשומת לב אל המחזוריות שלהן בכל מקרה. יש משומרות הטהרה שכלל לא יזדהו עם השיטה ויתרגמו את הלכות הנידה לשאלת טמא-טהור ללא חוויה רגשית של שימת לב, ויש מהן שיחוו את החיוב ממילא לעקוב אחר הפרשות הגוף ותחושותיו כקשב פנימי ומעקב שמשתלב עם המודעות שהשיטה מעודדת ואולי אף ימצאו קשרים הדדיים שיזהו כחכמת הגוף בשני הנתיבים.
על אף שכאמור השיטה פופולרית בהקשר של הריון, במהותה שיטת המודעות לפוריות אינה שיטה למניעת הריון, וגם לא לזיהוי ביוץ אלא שיטה שמאפשרת מודעות והתכווננות לגוף האישה בהתאם לתקופה בה היא נמצאת ומסייעת לזהות את חלון הפוריות של האישה.
עבור נשים רבות השיטה מהווה כלי משמעותי ומפנה בחוויה הפיזית והעקרונית של הוסת והביוץ ובחוויה הנפשית והגופנית של מחזוריות האישה.
ההבנה מתי אישה מבייצת, ביחד עם המודעות להשפעות הביוץ על הגוף והנפש, יכולה לסייע לנו להתמודד עם כל השינויים שהמחזור החודשי מביא עמו, גם אם אינם קשורים באופן ישיר לווסת, להריון או למניעתו. אישה הסובלת ממיגרנות באופן קבוע, למשל, תוכל להגיע לבירור אצל רופא מומחה ולטפל במיגרנות כאשר מתרחשות, אך הטיפול יהיה מדויק ויעיל יותר כאשר תדע, למשל, שהמיגרנות תוקפות אותה סביב הביוץ.
מטרת השיטה היא לזהות את הימים הפוריים של האישה, ובהתאם לכך לקיים יחסי מין (אם המטרה היא לנסות להכנס להריון) או להשתמש באמצעי מניעה משלים (אם לא מעוניינים בהריון). יעילות שיטת המודעות לפוריות כאמצעי למניעת הריון היא בין 80-98% בשימוש מיטבי, אך על מנת להשתמש בה באופן מיטבי נדרשת מהאישה תשומת לב והקפדה על רישום הסימנים בטבלה ייעודית, על מנת לראות את השינויים העדינים שחלים בגופה.
עבור זוגות שומרי הלכה שמבקשים לתכנן את הילודה בחיי הזוגיות שלהם וחפצים שלא להשתמש באמצעי מניעה הורמונליים ושגם קונדום איננו אפשרות מבחינתם, תהווה שיטת המודעות לפוריות סיוע למניעה ובתקופות של בקשת פריון השיטה תסייע לזהות את חלון הפוריות ביחס לטבילה.
איך עובדת שיטת המודעות לפוריות?
שיטת המודעות לפוריות מתבססת על היכרות של אישה עם גופה באמצעות מעקב אחר שלושה מאפיינים פיזיים שמשתנים לאורך המחזור החודשי: חום השחר, נוזלי צוואר הרחם וצוואר הרחם.
חום השחר: חום השחר הוא טמפרטורת הבסיס של הגוף, אותה את מודדת כשאת מתעוררת. הסיבה למדידת חום השחר היא ששינויים בו יכולים לשקף שינויים רחבים יותר בגוף. כף למשל, חום הגוף עולה לאחר הביוץ (ולעיתים לקראת הווסת הוא יורד). השינוי הוא קטן, בסביבות שלוש עד חמש עשיריות המעלה. הסיבה שבודקות את הטמפרטורה בבוקר לפני הקימה מהמיטה ולאחר שלוש שעות שינה רצופות לפחות היא כדי שהמדידה תושפע כמה שפחות מגורמים סביבתיים. גם גורמים פנימיים כמו עיכול, מאמץ, התרגשות יכולים לשבש את החום.
הפרשות מצוואר הרחם: בימים הפוריים של האישה, נוזלי צוואר הרחם מסייעים לזרע להגיע במהירות אל צוואר הרחם. המרקם והכמות של הנוזלים שונה מאלו של הנוזלים המופרשים בימים הלא פוריים של האישה, וכך גם ריחם וטעמם. בימים הלא-פוריים, רמת החומציות בהפרשות עולה והזרע לא יכול להתקיים בתוכן זמן רב. על מנת לזהות את הימים הפוריים נדרשת האישה לעקוב באופן רציף אחרי נוזלי צוואר הרחם ולשים לב לשינויים בהם.
צוואר הרחם הוא פתח ברחם, שממוקם בחלקו התחתון. לקראת הביוץ הצוואר נפתח מעט ולכן ניתן להרגיש אותו באמצעות האצבעות. בימים הלא פוריים הצוואר יורד מטה בתקופה הלא פוריה, הוא מתקרב אל פתח הנרתיק ולכן יהיה קל יותר לחוש אותו אז. שינוי נוסף הוא המרקם: בימים הפוריים מרקם צוואר הרחם יהיה רך יותר. בדיקת צוואר הרחם היא מעט יותר פולשנית והשינויים שבו יותר קשים למדידה מאשר שני הפרמטרים הקודמים ולכן הבדיקה אינה הכרחית על מנת להשתמש בשיטה.
בקריאה ראשונית ייתכן והכל נשמע מורכב ודורש תשומת לב רבה, אך לאחר כמה חודשי הסתגלות נדרשות דקות ספורות בכל יום על מנת להצליח ביישום השיטה.
שיטת המודעות לפוריות בישראל
המעוניינות להעמיק בשיטה יכולות ללמוד כיצד ליישם אותה בקורס אצל מיכל שונברון, שגם הביאה את השיטה לארץ, או אצל אחת המדריכות שמיכל הכשירה. אפשרות נוספת היא על ידי קריאה בספר 'שיטת המודעות לפוריות' (שקיים בעברית). יש בספר פרקים שעוסקים בשיטה עצמה ומסבירים כיצד לעקוב אחרי הימים הפוריים באמצעות הפרמטרים השונים, אך גם פרקים שעוסקים בנושאים המשיקים לכך, למשל זיהוי הבעיה במקרים של קושי להכנס להריון, ופירוט על גיל המעבר והתמודדות עם תקופה זו. ניתן גם להיעזר בלקסיקון שיצרה שונברון ובאתר המתעדכן שלה.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
***
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- מושגי יסוד על אמצעים למניעת הריון – דפנה מאיר ז"ל
- אמצעי מניעה: המגוון והמבט ההלכתי – צוות גלויה
- מ"תכנון ילודה" ל"מניעת הריון" – הרבנית שרה סגל-כץ
- המדריך המלא לדיאפרגמה: התאמה, הלכה ושימוש מיטבי – לי מילר
- ואז התחיל הנימוּל: על הצורך לדבר גלויות על סכנת החיים הגלומה בגלולות – גלויה אנונימית
- 34 מיתוסים נפוצים בנושא פוריות, נשיות, בריאות ומיניות – דפנה מאיר ז"ל
- תבונת הגוף: המחזור החודשי – דפנה פלר
- אישה חוזרת לגופהּ: השבת האמון אל הגוף – ד"ר דבורה לדרמן-דניאלי
- בגוף ראשון, בקול שונה? להורות הלכה גם על-ידי מורות הלכה – הרבנית שרה סגל-כץ
- קודם אישות ואז נידה – הרבנית שרה סגל-כץ
- חירות על הגוף: עיון בסוגיה תלמודית על המותר והאסור בחיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- עד הקצה: טיפול גוף-נפש למטופלות פוריות – נעה פלר
- כל מה שרצית לדעת על חומרי סיכה – צוות גלויה
- אבחון וטיפול באי פריון הלכתי – הרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
- הגשר שבין הרחם למציאות – רבקה ויצ'נר
- כולן בהריון חוץ ממני – גלויה אנונימית
- שם ידעתי חמדה: על האורגזמה – צוות גלויה
- אנטומיה ופיזיולוגיה של יחסי אישות – טלי רוזנבאום
- שריר וקיים: פיזיותרפיה של רצפת האגן בשירות הזוגיות – ליאת שיק-נוה
- ביאה דרך איברים בבני זוג – חננאל רוס