אחריות אישית מבורכת: בשבח האוטונומיה על האינטימיות, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

אחריות אישית מבורכת: בשבח האוטונומיה על האינטימיות

ד' בשבט תש"ף 30.1.2020
קו מפריד גלויה

מאז ומעולם פנו בני אדם למומחים כדי לקבל תשובות לשאלות ומזור לכאב. מה מקומה של אוטונומיה בתחומים האינטימיים ואיפה עובר הגבול בין התייעצות בריאה להתייעצות-יתר?

העולם הדתי, שבמרכזו עומדות התורה והמצוות, מעמיד את הלימוד כגורם מרכזי ואת בעלי הידע כגורם סמכות. מימים ימימה מקובל לפנות אל החכמים ב"שאלת רב", ולהיעזר בלימוד ובידע שברשותו בעיצוב אורחות החיים. בנוסף, לא רק ידע הלכתי מעניק סמכות בתוך חיים דתיים אלא, לעיתים גם מה שמזוהה כ'רוחניות' (ונתון בפולמוס תמידי).

יש המקבילים את תפקיד הסמכות הדתית לסמכות רפואית, עבור הציבור. השוואה זו איננה מדוייקת הן מצד העובדה שתיאולוגיה ומדע אינם היינו הך והן מצד הסיבות והצורך בגינם פונים אל אותן דמויות שונות. לא כל פניה לסמכות הלכתית נובעת מ'דיני נפשות' ולא כל פניה לדמות רפואית טומנת בחובה גם בקשת יעוץ והתבוננות רחבה. 

נכון, מאז ומעולם פנו בני אדם למומחים בתחומי הרפואה על מנת לקבל פתרון ומזור לכאב, בין בזמנים בהם היו הדמויות הללו בעלי מופת ובעלי שם ובין כשידע רפואי הפך ללחם חוקם. אך רופאים ורופאות אינם רק מרפאים, הידע שהם אוצרים בתוכם משמש – ובייחוד בתקופה בת זמננו – לייעוץ, הדרכה וליווי של האדם באשר הוא, חולה או בריא. בעולם המודרני לא רק תחומי התורה והגוף, גם תחום הנפש הוא מאגר ידע עם נשות ואנשי מקצוע המטפלים ותומכים במטופליהם.

אוטונומיה על האינטימיות -  מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Nicole Wilcox

בשנים האחרונות השיח על מיניות בריאה העמיק ומתרחב ואף הנגישות אל הידע והאפשרות ללומדו במסגרות שונות הביאו לעולם מדריכים ומדריכות, סדנאות, ימי עיון בתחום. דמויות אלו ואירועים אלו מהווים צינורות שבהם עובר ידע חשוב בתחום הגוף והנפש. השיח המתפתח בתחום זה מעניק לנשים, אנשים וזוגות רבים יכולת ללמוד על עצמם ועל גופם ועל ידי כך גם לשפר את חייהם. זהו מהלך מבורך, למרות שאין ספק שהדרך עוד ארוכה בתחום. ואולי זהו תהליך שגואל אט אט את מערכות היחסים שלנו, ובראשן מערכת היחסים בינינו לבין עצמנו: הקשר לגופנו ובכלל למהותנו. היכולת ליטול את הידע ולקיים שיחה פנימית, זוגית או במרחב קרוב אחר ולהתברר עם משמעות ידע זה עבורנו בנימים דקים ביותר – כמיהות, מאוויים ובקשת טוּב-החיים. הידע מגיע לידיים שלנו, והצימאון אליו גדול.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

זהירות, נושאים רגישים

עם כל השמחה הרבה, חשוב לשים לב ולהיות מודעים למחירים ולסכנות שבשיח החשוב הזה. בצומת שבין הלכה, גוף ונפש, מונחים נושאים כה רגישים ולעתים יש צורך בקבלת החלטות מורכבות ולא קלות. איזו עמדה מנחה אותנו כאשר אנחנו פונים לגורמים מקצועיים? מה שמתחיל בפנייה לצורך רכישת ידע למען קבלת החלטה, עשוי להפוך לפנייה לישועה, להסרת אחריות אישית לבלבול בין נקודת ההתחלה של חיפוש כלים להכרעה לבין הגעה למצב של התבטלות ושכחת העצמי. הגורם בעל הידע – רב/נית, רופא/ה, מדריכ/ה וכו' – עשוי להפוך למפלט עבורנו, גם אם אותן דמויות לא מבקשות להגדיל את מקומן בחיינו – עשויים אנו להעניק כח ומעמד מוגזם לבעלי הידע ולבעלי המקצוע, באופן שגם לא יניח את דעתם. ניתן להניח כי ישנה משאלת לב כמוסה "שמישהו כבר יקבל את ההחלטה הזו בשבילי" ומשאלה זו עלולה להוביל אותנו להתנהלות שלא מבחינה בסכנות:

אוטונומיה על האינטימיות -  מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: carolyn christine
  • הפקעת הפרטיות: שטף הידע, אנשי המקצוע, והקורסים בתחומים רבים אמנם תורמים רבות, אך הצד השני של המטבע הוא הפקעה של המרחב האינטימי מתחומו המוצנע והאישי. עלולה להיווצר תחושה של פלישה לפרטיות ששוררת בין בני הזוג לבין עצמם, או של אובדן שליטה.
  • טיפול יתר: הפנייה להדרכה, ייעוץ או טיפול היא חשובה וטובה מאד, וטוב מאוד שפנייה לגורם מקצועי הופכת לנורמלית ומקובלת. אך טיפול-יתר עלול לגרום לנזק לא פחות מאשר חוסר טיפול. אמנם, פנייה מוגזמת לאנשי מקצוע אינה נפוצה כמו תת-טיפול, אך זו תופעה קיימת שראוי להזהיר מפניה ולחשוש מפני התרחבותה. ריבוי הידע ומקורותיו עלולים ליצור תחושת הצפה ולהביא לבלבול. גם ידע מחקרי יכול ליצור תמונה בדבר 'יחסי אישות נכונים וראויים' שלא הולמת כל אדם וכל מציאות, ומונעת מפגש אמיתי.
  • שרלטנות וניצול: ב"ה, רוב אנשי ונשות המקצוע הם אנשים ראויים, מוסמכים ומסייעים. אך חשוב לזכור כי מצויים גם לא מעט מתחזים/ות, שחוסר מקצועיותם עשויה להסב נזק. למרבה הצער גם בקרב אנשי ונשות היעץ, הרפואה, ההלכה והטיפול, מתגלים לא מעט מקרים של ניצול סמכות לרעה או פגיעה. בקשת הסיוע בנושאים רגישים שמה אותנו במקום נזקק ואי-לכך פגיע. לא פשוט לשמור על עירנות גבוהה ועל גבולות ברורים בתוך כל סיטואציה. 
  • הסרת אחריות: דווקא בשל ההתמודדות האמיתית עם קושי, מצוקה או שאלה גדולה, ובשל הימצאותה של דמות סמכותית וידענית, ניתן להגיע בקלות לעמדה "עצלנית". שמישהו יחליט בשבילי, שמישהו יידע במקומי. זוהי עמדה מאוד מובנת ומתבקשת, ועם זאת בעייתית. לקיחת אחריות על חיינו היא הבסיס הקריטי לחיים בריאים ותקינים. המימרה השחוקה על כך שגיבוש זהות אישית הוא תנאי למפגש זוגי אמיתי ומיטיב, אמנם נשמעת כמובנת מאליה. אך כאשר אנו "נופלים" לעמדה של הסרת אחריות אישית, אנו למעשה מונעים ממנה להתבטא בחיינו הממשיים. כך נפגמת ההסתכלות על עצמנו ועל השותף או השותפה לחיינו; כך מתעמעם המבט שרואה את מי שנבראו בצלם כבריות שלמות, שעומדות יחד ולבד כעולם ומלואו. 
אוטונומיה על האינטימיות -  מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Chris Lawton

איך נעזרים נכון?

כאמור, זוגיות יכולה להיות מורכבת אך ורק משתי בריות שלמות, שמוצאות נקודות מפגש ביניהן. החקירה של העולם, הרצון בידע והיכרות עם מה שסביבנו ומה שבתוכנו, צריכים להתחיל באמירה ש'בשבילי נברא העולם', ובחקירת העצמי. האם אני אכן נושאת באוטונומיה על חיי? האם אני פונה לבעלי מקצוע שונים כדי שיספרו לי על עצמי? 

הטענה אינה להמנע חלילה מללמוד או לפנות לאנשי מקצוע, אלא לפנות אליהם כבעלי הבית בחייכם, מתוך ראש מורם. להשתמש בידע הנלמד כדי ליצור קומה נוספת על מה שיש, ולברור את העצות שנכונות לכם. בפשטות, מתוך אוטונומיה. חקר המיניות, הרומנטיקה, האיזון הזוגי: כל אלה שייכים לכל אחד מבני הזוג, כמו גם למרחב המשותף שביניהם. גם כאשר פוגשים איש או אשת מקצוע, חשוב לחזור לאחר מכן לדיאלוג זוגי ולהכריע יחד מה לקחת ומה להשאיר מאחור. 

ההבנה כי הידע לא מצוי בידי דמות אחת ובלעדית, אלא שהוא מצוי ומחולק, רבדים רבדים, במקומות רבים יכולה להעניק את האפשרות להמשיך ללמוד ולהעמיק, מתוך חירות ושמחה, ומתוך אחריות ותשומת לב. ההבנה כי האחריות שלנו על עצמנו היא נקודת המוצא ליציאה בבקשת מענה, הרחבת ידע וקבלת עמדות מקצועיות מדמויות אחרות. האחריות היא גם סופו של תהליך ונכון שתנכח לאורך כל הדרך. לעיתים, דוקא במרחב חיפוש דתי (הלכתי ורוחני) הבלבול עשוי לצוץ בתכיפות גדולה לעומת זירות בהם לנו כי אנו אחראיים על חיינו. טוב אם נכיר תודה לדמוקרטיזציה של הידע, לנגישות ולהנגשה, לדיאלוגיות עם נשות ואנשי מקצוע ונשוב מתוך כך אל עצמנו ונקבל הכרעה דוקא כבריות שלמות.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה


היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

ח׳ בשבט תשפ״א 21.1.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 12 דקות קריאה
כיצד התפתחו הלכות אלה מכמה פסוקי מקרא בודדים ועד לקובץ מסועף של הלכות ודינים המקובל בימינו? הסבר למאורסים, נשואים וכל מי שתוהות.ים על סט מצוות זה. (רשומה ראשונה בסדרה)
כ״ט באלול תשפ״א 6.9.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
בקיצור: כל מה שצריך לדעת על מקווה - מה הופך מקווה לכשר, מי טובלים ומתי, איך מתכוננים למקווה, זכויות הטובלת ועוד.
כ״ט באלול תשפ״א 6.9.21
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
אוסף והצעות של טבילות מנהג וטבילות עצמאיות שנשים בוחרות לקיים, לצד הזמנה להפיכת הטבילה לחגיגה אישית.
כ' בניסן תש"ף 14.4.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד"ר חנה אדלר לזרוביץ'
מה חשוב לברר ביחס לתפקוד המקוואות, כשאת שוקלת להגיע לטבול בימי ההתנגוננות מנגיף הקורונה?
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
לִפְנֵי בּוֹא תִּינוֹק לָעֲרִיסָה, / מוֹתִירִים אוֹתָהּ בַּשָּׂדֶה – / שֶׁתֲקְשִׁיב לַתָנִּים וְלַטָוָוסִים
ז׳ במרחשוון ה׳תשפ״ה 8.11.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופת שירים, תפילות ומאמרים מתוך הכרה בתהומות הכאב ובידיעה כי הצמיחה וההתחדשות לא פוסקים, גם בתוך האבלות המתמשכת. באסופה אפשר למצוא התייחסות אל הנורא אשר קרה ואל הדבקות בתקווה, למרות הכל. זוהי אסופה שישית מתוך סדרת האסופות לחודש תשרי/אוקטובר, המבקשת להיות למשענת בזמן הקשה מאז מתקפת השבעה באוקטובר ואילך. סדרת האסופות יוצאת כשת״פ של גלויה ורשות הרבים עם ארגונים קולגיאליים נוספים.
חדש

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם