לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא המקווה לתחילת הקריאה במגזין
מעשה האישות ותקופת הנידה אינם מנותקים זה מזה ובין השתיים קושרת ומגשרת הטבילה במקווה. המקווה הופך לנושא בו מדובר יותר ויותר בדורנו, וצוות גלויה מקוות להציג את השיח הער והמעורר. הנה סקירה שתעזור לכם לנווט בתוכן המגוון בקטגוריה זו:
ראשית נפתח בצדדים הטכניים וההלכתיים של המצווה, הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי מתארת מהו מקווה כשר להלכה ומהו לא. הרבנית שרה סגל כץ מסבירה על פרטי הלכות נידה וכיצד התפתחו לאורך השנים. לאחר מכן נפנה למעשה ולאופן בו נכנסת המצווה לחיינו. על הדברים שחשוב לדעת על טבילה ראשונה ועל אישור הטבילה שנדרש בעבר מהכלה. בנוסף, על ההכנות לקראת הטבילה, מה הם גבולות ההקפדה על הלכות חציצה, ובאילו מקרים אפשר לדחות את ליל הטבילה. הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי ממשיכה לצלול אל עומק הסוגיות ההלכתיות במעשה הטבילה ומעיינת בשתי סוגיות הלכתיות נוספות סביב רחצה אחרי טבילה וטבילה בחלוק מחמת בושה. בלהה אריכא-קריצר מספרת מדוע היא הולכת למקווה כל חודש והרבנית שרה סגל כץ מתארת שגרה של טבילה ומציעה כמה טיפים להפוך את היום של ליל הטבילה לנעים ומשמעותי יותר.
ליל הטבילה הוא אירוע מורכב מבחינת המטענים והשמחה במפגש המחודש. ד"ר מיכל פרינס קוראת להכיר בקושי הזוגי אפשרי ובמורכבות של ליל הטבילה, מסבירה על הקשר בין הטבילה החודשית לבין יחסי האישות ועל הצורך לעצב ליל טבילה שיכבד את רצונותיהם של בני הזוג. חננאל רוס מסביר את ההקשרים ההלכתיים של הערב, וכיצד לטווח בין ההלכה והתקשורת הרגשית בין בני הזוג במפגש. הרבנית שרה סגל-כץ מדגישה את חשיבות ההתרגלות האיטית ליחד הישן-חדש.
עתה נפנה לצדדים הטקסיים, הנפשיים והמורכבים של הטבילה והמקווה, וכיצד נשים שונות מוצאות בו גוונים מפתיעים ויופי. אביה רייכנר מוצאת קווי דמיון בין חווית הטבילה וחווית הלידה והיכולת להיות בעלת הבית באירועים אלו. הרבנית שרה סגל-כץ מציעה כיצד להפוך את הטבילה לאירוע אישי וטקסי. בספרה של אלה קנר מובאים שני קבצי מונולוגים על חווית הטבילה של נשים שונות, הראשון על עצם חווית הטבילה, ואילו השני על הטבילה מתוך מבט משפחתי ובין דורי. רביטל ויטלזון יעקבס מתארת את הרגשות והתקווה שהמקווה מעלה, ובנוסף, מציעה הרבנית שרה סגל-כץ את האפשרות שלעיתים נראת כחלופה למוסד המקווה העירוני, טבילה במעיינות ומקורות מים בטבע והדגשים בהם ניתן לטבול בהם להלכה. חגית רודריגז גארסיא מתייחסת להעברת ורכישת הידע ומבקשת לשאול האם המודל הנוכחי של העברת הידע לבנותינו הוא הטוב ביותר עבורן? שגית דרעי מתארת חוויית מקווה שאין בה קונפליקט – רק תום וגעגוע. חשיבות השיתוף, השיח והלימוד בהווה עולה מדבריה של הרבנית שרה סגל כץ המציגה את קבוצת "טובלות בנחת", מרחב אינטרנטי שקם כדי לדבר על חוויית המקווה, ללמוד ולדבר על הלכה, מיניות, פמיניזם – ועל הטבילה עצמה.
לצד הצדדים החיוביים של הטקס, ישנן גם נשים הזקוקות לסיוע יחודי במקווה. רחל שי מציעה הצעות כיצד להקל על טבילתן של נפגעות תקיפה מינית, הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי מציעה כיצד להנגיש את המקווה לנשים עם מוגבלות המבקשות להגיע ולטבול. בנוסף, במהלך הקורונה הייתה חווית הטבילה מורכבת במיוחד, והמצב התברואתי של המקוואות עלה לכותרות.
הבלנית היא המלכה האם של המקווה, ודמותה עשויה להשפיע רבות על חווית הטבילה של האישה. הרבנית ד"ר מיכל טיקוצ'ינסקי מציעה מענה הלכתי לשאלת הטבילה ללא בלנית, והרבנית שרה סגל כץ מרחיבה על מקצוע הבלנות ועל התפקידים והסמכויות שיש לבלנית כיום וכן הצעה לתפיסה עצמית של הבלנית כדולה של טבילה. קרן חדד טאוב מעמיקה בדמותה של הבלנית כיום, וטוענת כי עם שינוי בתנאים ובנהלי העבודה יכולות להפוך הבלניות לסוכנות המתווכות את מצוות הטבילה ומסייעות לנשים שבאות אליהן. הרבנית נועה לאו והרב ד"ר בני לאו מצביעים גם הם על גבולות האחריות של הבלנית, וכיצד אלו יכולים לשחרר מתחים מסוימים במפגש בין הטובלת והבלנית.
המרחב של המקווה הוא בעל משמעות עמוקה לחווית הטבילה. רני חזון-וייס כותבת מנקודת מבט פוליטית וקוראת להפקיע את האחריות על המקווה מידי הרבנות, לתת אמון בנשים הטובלות ולהשיב את האחריות על המקוואות, יחד עם מצוות כמו נישואין וכשרות, לידיה של הקהילה. לאה סולטר מספרת על תהליך עיצוב מקוואות נשים מתוך מחוייבות לקהל הטובלות.
לטבילה יש כוח ומשמעות גם אם היא אינה להלכה, אלא במסגרת המנהג בלבד. עמיחי חסון מתייחס למעמד של המקווה אצל הגברים הדתיים ומציע לראות בטבילת גברים כריטואל רוחני. וכן סיום השלב של נידה וטבילה כחלק מגיל המעבר.
לסיכום, ישנם שירים רבים העוסקים בחווית הטבילה, ואף על חווית הגוף והזוגיות שמשיקים לנושאים אלו. "רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, הֲרֵינִי מוּכָנָה וּמְזֻמָּנָה לִטְבֹּל טְבִילַת מִצְוָה בְּמֵימֵי מִקְוֵה הַטָּהֳרָה כַּאֲשֶׁר הוֹרֵיתָנוּ וּכְשֵׁם שֶׁטָּבְלוּ לְטָהֳרָתָן אִמְּהוֹת הָאֻמָּה וּנְשֵׁי יִשְׂרָאֵל לְאֹרֶךְ הַדּוֹרוֹת." – ד"ר יעל לוין מציעה תפילה לאישה קודם טבילת מצווה ותפילה לאישה לאחר טבילת מצווה ומעניקה נוסח משותף למה שבלב.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם