ליאת שיק-נוה, פיזיותרפיסטית מומחית לרצפת האגן, מסבירה על מערכת השרירים של רצפת האגן, מתארת את חשיבותה של מערכת זו בראי חיי מיניות, ומציגה את הטיפול הפיזיותרפי כאמצעי להתמודדות ופתרון של בעיות בתפקוד המיני.
פיזיותרפיה היא מקצוע פרה-רפואי שעיקרו תרפיה – דהיינו טיפול באמצעים פיזיים, המכוונים לרקמה הרכה ולמערכת שריר- שלד. התפקיד שלי כפיזיותרפיסטית הוא לעזור למטופלים שלי להשיג תפקוד מיטבי.
אם כך, נשאלת השאלה שעולה לאור כותרת רשומה זו: מה הקשר בין פיזיותרפיה למיניות? ויותר מכך, לזוגיות?
רצפת האגן וחיי מיניות
תפקוד מיני הוא תפקוד פיזי לכל דבר, ומהווה נדבך חשוב באיכות החיים של נשים וגברים כאחד. הקשר לפיזיותרפיה עובר דרך מערכת פיזיולוגית שנקראת רצפת האגן.
מערכת רצפת האגן מורכבת משרירים ורצועות, בצורת ערסל, וממוקמת בחלק התחתון של האגן הנשי והגברי, כך שהיא "מרפדת" אותו מבפנים. על השרירים הללו ממוקמים איברי חלל הבטן, ובאופן ישיר שלוש מערכות:
- דרכי השתן התחתונות: שלפוחית השתן וצינור השתן.
- מערכת המין והרבייה: שחלות, חצוצרות, רחם וצוואר הרחם אשר מתחבר לנרתיק.
- דרכי העיכול התחתונות: רקטום, או בעברית 'חלחולת' ופי הטבעת.
מתוקף המבנה המתואר, הן בגוף הנשי והן בגוף הגברי ממוקמים "פתחים" ברצפת האגן. בגוף הנשי ישנם שלושה פתחים: צינור השתן, הפות ופי טבעת. בגוף הגברי ישנם שני פתחים: צינור השתן (והזרע. צינור השתן וצינורית הזרע מתאחדים בתוך הפין לצינור אחד) ופי הטבעת.
לרצפת האגן מספר תפקידים:
- תמיכה באיברים הפנימיים.
- שליטה על הסוגרים הרצוניים (שרירי רצפת האגן מקיפים את הנרתיק ופי הטבעת).
- תפקוד מיני תקין.
השריר הוא רקמה אלסטית, שביכולתה להתכווץ לצורך ביצוע תנועה, אך בה במידה עליה לדעת להשתחרר וגם להימתח. אם אחת מהפעולות אינה מתבצעת באופן מלא, הרי שיש בעיה או ליקוי בתפקוד.
אצל נשים, שרירי רצפת האגן נחלשים כתוצאה מהריונות, לידות, תהליכים הורמונליים כהפסקת המחזור והזדקנות טבעית. שרירי רצפת האגן מקיפים את הנרתיק בצורה מעגלית, ולכן קשורים קשר הדוק לתפקוד המיני של נשים. חולשה של שרירי רצפת האגן עשויה לגרום לקושי מסוים בשליטה על הסוגרים ולדליפות שתן או תוכן מעי, צניחה של אברי הנרתיק וירידה בתגובת השרירים בגירוי המיני ובאורגזמה. כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן עשוי לגרור אחריו קשיים בהתרוקנות וכאבים בקיום יחסים.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
סיבות שונות לליקויים בתפקוד המיני אצל נשים
לפני שנמשיך, נסקור את הליקויים האפשריים המוכרים כיום בתפקוד המיני אצל נשים.
כאשר אישה מעוניינת ביחסי מין ומצליחה לקיים אקט מיני מהנה ללא כאב – הרי שהתפקוד המיני שלה תקין. במידה ולא כך הוא המצב, ייתכן וישנה בעיה כלשהי בתפקוד המיני שלה, קרי, בעיה פיזיולוגית או תסמונת כלשהן שמשפיעות על גוף האישה.
ליקויים בתפקוד המיני יכולים לנבוע מסיבות רבות: פיזיולוגיות, הורמונליות, מצבים רגשיים ועוד. הם מוגדרים ב-DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th ed') כ:
- FEMALE SEXUAL INTEREST/AROUSAL DISORDER – ליקוי בחשק ובעוררת המינית: ירידה בחשק, בעוררות, בעניין או במוטיבציה לתפקוד מיני. בעיות בדימוי הגוף יכולות להשפיע על החשק והמוטיבציה לקיום יחסים.
- FEMALE ORGASMIC DISORDER – קושי באורגזמה: קושי בהגעה לאורגזמה, ירידה בעוצמת האורגזמה או העדר אורגזמה. מחקרים מראים כי יש קשר בין החוזק של רצפת האגן לבין העוררות ומידת האורגזמה שחווה האישה.
- GENITO-PELVIC PAIN/PENETRATION DISORDER – כאבים באזור הגניטלי וקושי בחדירה: כאבים בקיום יחסי מין או קושי בהגעה לחדירה.
כאבים ביחסי מין יכולים לנבוע מסיבות שונות: כאב כתוצאה מתהליך דלקת או זיהומי, פחד מחדירה, גועל וחשש מאיבר מין זכרי, רגישות יתר בפתח הנרתיק, כאבים אחרי לידה, בצלקת או בתפרים, כיווץ הגנתי של שרירי רצפת האגן, שינויים הורמונליים, קושי רגשי, פגיעה מינית ועוד… חשוב מאוד לציין כי ליקויים בתפקוד המיני מוגדרים כליקויים רק אם נמשכים לאורך זמן ורק אם הם גורמים לאי-נוחות/ מצוקה/ ירידה באיכות החיים.
נתמקד בסוג השלישי של הליקויים, דהיינו כאב בקיום יחסים. כאשר הגוף נתקל בחוויה כואבת/מאיימת, הוא מגיב בכיווץ שרירים. זהו מנגנון הגנתי, אבולוציוני, המכונה "fight or flight" – הילחם או ברח. בין אם הגוף בוחר להילחם ובין אם הוא בוחר לסגת, נדרשת לכך פעולה שרירית מהירה. במקרה של רצפת האגן, מדובר בכיווץ הגנתי, רפלקסיבי, של השרירים המקיפים את הנרתיק.
שריר מכווץ הוא שריר כאוב, והרי לכם "מעגל קסמים": כאב בקיום יחסים, יגרור אחריו כיווץ שרירי, שיביא לכאב נוסף ומכאן לירידה בחשק. ירידה בחשק תגרום לירידה בסיכוך הטבעי, יובש, ויותר כאב. כאב ממושך יגרום בסופו של דבר להימנעות ממגע אינטימי, ולכן יכול להשפיע גם על האינטימיות והזוגיות.
התמודדות עם הקושי – טיפול פיזיותרפי כמענה אפשרי
בתחילת דברי הזכרתי כי הטיפול הפיזיותרפי עוסק במערכת השריר והשלד. ואכן, ביכולתו לתרום תרומה רבה, ולעיתים תרומה עיקרית בשבירת "מעגל הקסם" הרע של כאב – כיווץ – הימנעות.
מטרת הטיפול במקרים של כאב בעת קיום יחסי מין, היא הורדת כאב וכן הורדת תחושת האיום מהכאב, זאת על ידי טיפול ברקמה הרכה = רקמת השריר, באופן שלא יכאיב למטופלת. לטיפול יעיל ישנם כמה מרכיבים:
מודעות גוף
הצעד הראשון הוא מודעות גוף, כלומר היכרות עם אזור רצפת האגן. הסבר אנטומי על הרכב מערכת השרירים ועל אופי הבעיה ממנה סובלת המטופלת.
היכרות פעילה עם שרירי רצפת האגן
לאחר מכן, ניתן יהיה להתקדם להיכרות פעילה עם שרירי רצפת האגן: כיצד לכווץ אותם וכיצד להרפות. כיווץ יעיל, יתרום להרפיה טובה ולהפך. על מנת ששריר יתכווץ באופן מיטבי, נדרשת יכולת הרפיה.
לעיתים קיים קושי בהבנת תנועת השריר. במקרים אלה ניתן להדגים את התנועה באמצעות מראה, או שימוש בביופידבק – הדגמה ע"י צג מחשב או אולטרסאונד של יכולת הכיווץ וההרפיה.
תרגילי הכיווץ של רצפת האגן, נקראים גם "תרגילי קגל" ע"ש הרופא, ד"ר קגל שתאר אותם וכתב פרוטוקול טיפול מחקרי בסוף שנות הארבעים של המאה הקודמת. אלו תרגילים בהם נעזר גם כאשר יש חולשה ברצפת האגן, במקרים של קושי בשליטה על הסוגרים ו/או בצניחת אברי האגן.
לאחר הערכת הפיזיותרפיסטית את כח השרירים והסיבולת- תינתן תוכנית אימון ספציפית לכל אישה, שתכלול גם תרגול השרירים תוך ביצוע מאמצים, המותאמים לחיי היום יום של המטופלת.
עיסוי, מתיחות ותרגילים
"שריר תפוס", ולא משנה היכן מיקומו בגוף, זקוק לעיסוי, מתיחות ותרגילים. בטיפול הפיזיותרפי משתמשים בטכניקות פנימיות, כלומר בעיסוי, להורדת המתח בשריר.
כלי טיפולי משמעותי נוסף הוא מאמני נרתיק. הכוונה לקונוסים בגדלים שונים, שהמטופלת לומדת להכניס באופן איטי ולא כואב לנרתיק, וכך לביצוע מתיחות ועיסוי עצמי בשליטתה המלאה וללא כאב.
היתרונות של הפיזיותרפיה ע"פ מקצועות טיפול אחרים בכל הקשור להדרכה לעיסוי ולתרגול עם מאמני נרתיק, הם היכולת של הפיזיותרפיסטית לראות את המטופלת מתרגלת בפועל. ההכרות עם המבנה הפנימי של האישה מאפשרת לפיזיותרפיסטית לייעץ לגבי התאמה של מאמני הנרתיק הנכונים ביותר למטופלת. הליווי הצמוד בתרגול תורם להפגת החששות מפני התרגול העצמאי בבית.
ירידה ברמת הכאב והפחד, תוכל להשפיע לחיוב גם על ההנאה מיחסים וגם לעזור בהעלאה של החשק והמוטיבציה לפעילות מינית.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
בנוסף לשלושת המרכיבים שהוצגו, הטיפול הפזיותרפי כולל התייחסות רחבה והוליסטית לאישה מעבר לעיסוק הישיר ברצפת האגן. מתבצעת הערכה גופנית מקיפה, הנוגעת בין היתר ליציבה, פעילות גופנית והרגלי החיים. האחרונים בעלי השפעה אף הם על התפקוד המיני. ההתייחסות היא פיזית, אך גם פסיכו-סוציאלית, ובטיפול נלקחים בחשבון התרבות ממנה מגיעה המטופלת, מערכת האמונות שלה והמעגלים החברתיים בהם נמצאת. המטרות הטיפוליות יקבעו בהתאם לסדר העדיפויות של המטופלת בהתייחס לסביבה בה היא חיה.
פן נוסף של ליקוי בתפקוד המיני יכול להיות מושפע מדימוי גוף. ליקויים ברצפת האגן כצניחתה, קושי בשליטה על הסוגרים וכו', עשויים לפגוע בדימוי העצמי ולגרום לירידה ברצון ובמוטיבציה ליחסים ומגעים מיניים. טיפול פיזיותרפי לבעיות אלה, ששכיחות לאחר לידה וגם לאחר הפסקת המחזור – עשוי בהחלט להיות בעל השפעה מיטיבה על התפקוד המיני.
כשם שלבעיות בתפקוד המיני יכולות להיות סיבות רבות, ויש לטפל בהן בגישה ביו-פסיכו-סוציאלית, הרי שגם הטיפול הפיזיותרפי אינו עומד בפני עצמו. פעמים רבות יש צורך בשילוב אנשי מקצוע נוספים: רופאים לאבחנה, מטפלים מיניים, זוגיים או פסיכולוגים. טיפול רב מערכתי יביא לתוצאות הטובות ביותר בזמן הקצר ביותר.
כך, על ידי מודעות לגוף, זיהוי יכולת של כיווץ והרפיה של השרירים, עיסוי וטכניקות התנהגותיות ניתן להשפיע בצורה אפקטיבית על הכאב, ולאפשר הנאה ועונג במקרים בהם היה כאב וקושי.
***
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- לכבד את הרצפה – הרבנית שרה סגל-כץ
- אחריות אישית מבורכת: בשבח האוטונומיה על האינטימיות – הרבנית שרה סגל-כץ
- בבואך אל הקודש – שירה ברונשטיין
- לשחרר את פאולה – גילי כ"ץ
גברים, תכירו את רצפת האגן שלכם – נעם לוי - איורי השראה נשיים – מיטל פאר
- שימי לב אל הגוף: היכרות עם מערכת הרביה והמין – הרבנית שרה סגל-כץ
- בחזרה אלייך: שיבה אל הגוף באמצעות שיטת שרמן – מירב שרמן
- אישה חוזרת לגופהּ: השבת האמון אל הגוף – ד"ר דבורה לדרמן-דניאלי
- לדבר לקראת ביאת חיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- תבונת הגוף: המחזור החודשי – דפנה פלר
- לקבל את הווסת: על קבלת וסת ראשונה כרגע מכונן וראוי לציון בחיי האישה – צוות גלויה
- 34 מיתוסים נפוצים בנושא פוריות, נשיות, בריאות ומיניות – דפנה מאיר ז״ל
- כאבים בחבירה – הרבנית שרה סגל-כץ
- על חוויית הכאבים בעת קיום יחסי מין – שלומצי דאר פיינשטיין
- "מגיל צעיר אמרו עלי שאני דרמה קווין" – מיטל בנשק
- התמודדות נשים דתיות עם כאבים בעת קיום יחסי אישות – סיון דרשן
- שיח פנים-גברי בריא על מיניות – שולמית שפרבר
- בדעה צלולה: מוסיפים מידע, מוסיפים מזור? – הרבנית שרה סגל-כץ
- שׁוֹטֵף כְּנָהָר לִנְבֹּעַ: לדבר גלויות על העונג הגברי – אליעוז ברקוביץ'