לכבד את הרצפה: על יחס מכבד לרצפת האגן, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

לכבד את הרצפה: על יחס מכבד לרצפת האגן

י"ט בטבת תש"ף 16.1.2020
קו מפריד גלויה

רצפת האגן משפיעה על היציבה, על הסוגרים, על יחסים ועוד – אצל נשים וגברים כאחד. תשומת לב וחיזוק רצפת האגן יעשו לחייכם רק טוב.

בויקרא רבה (פרשה לד) מסופר על הלל הזקן שהסביר לתלמידיו כי הוא מקפיד לרחוץ את גופו כחלק מן התפיסה של "כִּי בְּצֶלֶם אֱלֹהִים עָשָׂה אֶת הָאָדָם" (בראשית ט, ו), דהיינו שאל הגוף יש להתייחס לפחות כחלק מן הבריאה וכחלק מן השיקוף של כבוד האל. הלל הזקן גורס שאם ניתן למצוא שעובדי עבודה זרה ממרקים ושוטפים את פסילי האלילות שלהם, הרי ברור שאלו המאמינים באל אחד ומחוייבים לתפיסה כי נבראו בצלמו, מחוייבים גם בכבוד הגוף ובדאגה לו.

מדרש האגדה משתלשל מן הפסוק "גֹּמֵל נַפְשׁוֹ אִישׁ חָסֶד" (משלי יא, יז) ומבקש לדרוש כי המחוייבות בהיגיינה, באותו הזמן (ואולי בכלל), נדרשת מן החסד שעל כל אחד ואחת לעשות עם נפשה ועם גופה. המדרש איננו מתאר אידאל של חיבור גוף ונפש, לב ובשר המרננים אל אל חי, אלא מתאר צורך ממשי ומעשי לדאוג לגופנו.

לכבד את הרצפה - רצפת האגן - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: David Clarke

רצפת האגן מוזכרת בישראל בעיקר סביב שיקום שלאחר לידה. רוב הנשים, ודאי אלו שלא דיברו על הגוף, לא שמעו על תרגילים לחיזוק רצפת האגן לפני שילדו, וייתכן שלא שמעו גם על רצפת האגן בכלל לפני כן. כמעט ואין בנמצא שיח על בניה לכתחילה של איזור זה בגוף עבור נשים וגברים, ילדים ומזדקנים.

לעיתים, יש מי שקיבלו חינוך חיובי ובונה ביחס לרצפת האגן מתוקף כך שהחלו בגיל צעיר או מתבגר לתרגל יוגה או פילאטיס, להתוודע לשיטת פאולה או לפלדנקרייז. חשיבות האחזקה וההחזקה הנכונה של רצפת האגן רלוונטית לגברים ולא רק לנשים. לעיתים קרובות, נזכרים להעניק לרצפת האגן תשומת לב רק כאשר מופיעה בעיה קריטית באיזור, וגם אז לעיתים לוקח זמן להבין מה ההתרחשויות ולמי בדיוק לפנות. 

רצפת האגן נדחקת בדרך כלל לתחתית החינוך לבריאות הגוף, כשאותה תחתית מהווה יסוד מרכזי עבור הגוף ומהווה מצע חשוב לנשיאת הגוף כולו. על כן, יש לכבד את הרצפה של הגוף, להבין כי היציבה מושפעת ממנה, הסוגרים בחיי היומיום וכמובן גם תקופת ההריון והלידה – אבל לא רק.

רצפת האגן - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Pawan Kawan

מהי רצפת האגן?

רצפת האגן היא מבנה של שרירים ורצועות, כלי דם אשר מרפדים את האגן מבפנים ומחוזקים באמצעות רצועות אל עצמות האגן. השרירים בנויים כצורת הספרה שמונה ומקיפים את פתח הנרתיק (אצל נשים), פי הטבעת ופתח השופכה. כל איברי הבטן מונחים על שרירי רצפת האגן, כולל הרחם והדגדגן. השרירים מונחים בכמה שכבות זה על זה, ולכן כיווץ של פי הטבעת משפיע גם על כיווץ של הנרתיק. 

למרות התפיסה הרווחת, גם לגברים יש רצפת אגן. גם היא מקיפה את האיברים הפנימיים ויש לה חשיבות בשליטה על הסוגרים. המערכת השלמה של רצפת האגן קריטית לתפקוד תקין ולאיכות חיים, אצל נשים וגברים כאחד. אצל נשים רצפת האגן רגישה יותר כיוון שקיים בה יותר פתחים, וגם בשל השינוי באיזור בתקופת ההריון והלידה. 

ערסל רצפת האגן - אנטומיה אינטימית - מיטל פאר
צילום: אנטומיה אינטימית www.IntiMeArt.co.il

תפקידי רצפת האגן

ככל השרירים בגוף, גם השרירים ברצפת האגן נמתחים ומתכווצים על פי דרישה. במצב רגיל הם מכווצים מעט על מנת למנוע דליפות שתן וצואה, והם השרירים הקריטיים בנוגע לשליטה על הסוגרים (הן בהתאפקות והן בהליכה לשירותים). זו גם הסיבה שהתאפקות ממושכת יכולה לגרום נזק, בשל הכיווץ הממושך. שרירי רצפת האגן למעשה תומכים ומייצבים גם את שאר האיברים הפנימיים ומסייעים בתנועתיות של האגן. 

תרגילים לחיזוק השרירים הללו משמעותיים ביותר לתפקוד גופני תקין ועבור העונג המיני, לא רק בגלל השליטה הנרכשת בשרירים, אלא גם בגלל שהם מסייעים ליציבה ואף להיכרות טובה יותר עם הגוף, מבפנים ומבחוץ ומתוך כך גם לביטחון ולנינוחות בכלל. חוויית ההכרות עשויה להביא גם לבחירה שבין פסיביות לאקטיביות הן בחיי האישות והן בעת הלידה. 

רצפת האגן - מגזין גלויה

דרכי טיפול בבעיות נפוצות ברצפת האגן

המאפיינים העיקריים של בעיות ברצפת האגן הם בריחת שתן וצואה וכאבים בקיום יחסי אישות. חוסר שליטה על הסוגרים לרוב נובע מהיחלשות השרירים ולכן נדרש חיזוק שלהם, בעוד שכאבים לעיתים מושפעים מכיווץ יתר ולכן נדרש תרגול על מנת ללמוד ולתרגל הרפיה שלהם. 

לרוב, נשים וגברים מגיעים לטיפול פיזיותרפיסטי ברצפת האגן רק לאחר קיומן של בעיות, בעוד שיש פיזיותרפיסטיות שמקיימות הדרכות והנחיות לשם בריאות רצפת האגן והטרמה שעשויה לעזור בעת מפגש בכאבים ובבעיות.

כך למשל, אצל נשים בגיל הפוריות ניתן תחושה של כאבים ביחסי המין, שאין להזניחה אלא לפנות ליעוץ ולאבחון על מנת לשלול בעיות אנטומיות או רפואיות אחרות. בשל פרק הפוריות נשים שאין להן בעבר התמודדות מיוחדת עם רצפת האגן עשויות למצוא עצמן נושאות כאב בגלל צלקת שנותרה מחיתוך בעת הלידה (אפיזיוטומיה) ובעיית שליטה בסוגרים . ככלל, אי נוחות שכזו או דומה לה יכולה להתרחש בחודשים הסמוכים ללידה, אך מעבר לכך יש לפנות לרופא/ת נשים ובאם יש עבר של טיפול, יש ליצור קשר מחודש עם הפיזיותרפיסית של רצפת האגן.

לימוד ותרגולים שונים מועברים על ידי פיזיותרפיסטיות של רצפת האגן, במפגשי הדרכה וטיפול. התרגול הנפוץ ביותר הוא 'תרגילי קיגל' – אשר כוללים כיווץ והרפיה של השרירים למספר שניות קבוע. שיטה נוספת היא שיטת אלכסנדר, וגם היא כוללת בתוכה חיזוק שרירי רצפת האגן, למרות שעניינה בעיקר שיפור היציבה ומנח הגוף הכללי.

לעיתים יומלץ למטופלת לעבור תהליך של היעזרתו במרחיבי נרתיק שיסייעו לשריר הטבעתי, נוכח אבחון שיביא למסקנה כי ביכולת התרגול הזה לסייע. יש לשים לב שאין תקן מסודר לגבי מי יכולים לתת תרגולי הרחבת נרתיק וכן, למכור את האמצעים. כדאי לתת את הדעת לגבי העובדה כי נשות מקצוע בתחום מוסמכות להדריך בדרך ולהביא לבניה נכונה ולהרחבה הנצרכת, באופן מבוקר ואחראי על מול טעויות שעשויות לגבות מחירים רגשיים ופיזיים. בנוסף לתרגולים שאוזכרו יש דרך לטיפול במי שסובלת מבעיות כאב או בריחת שתן גם באמצעות ביופידבק, מערכת ממחושבת שמנטרת את הכיווץ וההרפיה של השרירים. 

פעילויות ספורטיביות תדירות, כגון יוגה או פילאטיס, משפיעות גם הן על מערכת שרירי רצפת האגן ומשפרות את מצבם. מי שיעמול על חיזוק השרירים הללו בשגרה, יראה ברכה בעמלו גם בחיי היומיום וגם כאשר יגיע קושי גופני. בייחוד נשים, אשר יחזקו את רצפת האגן שלהן לפני בוא הריון ולידות, ייהנו מלידות קלות יותר ומשיקום מהיר יותר לאחר לידה. 

באם מבוקשכם כזוג הוא לחזק את השרירים הקיימים, תבורכו על כך וזכרו כי מַפְתֵּחַ משמעותי עבור היציבה, השליטה בסוגרים ונינוחות בחיי המין ממוקם בחיזוק אותו מרחב ומכבד אתכם בנפרד ויחד במאד מאד. אם אכן תקבלו על עצמכם תרגול גופני לשם איכות חיי היומיום, לפני או אחרי בוא חיי האישות אל השגרה שלכם, השקיעו שניכם בבחירת אחד מן התרגולים הבונים נכון את תחתיתו של הגוף ואולי תתרגלו יחד. במקביל, דעו שתרגול עצמאי לא בהכרח יסייע ויפתור בעיות אלא עשוי לחזק את השרירים, כשהבסיס הוא שגרתי.

לכן, כדאי להיות קשובים ולא להחמיץ הכרח בטיפול באמצעות פיזיותרפיה של רצפת אגן כיאות. זו הסיבה שיש פיזיותרפיסטיות של רצפת האגן עבור נשים ופיזיותרפיסטים של רצפת האגן עבור גברים. מידע זה לרוב נעדר מן הציבור אך יש לו חשיבות רבה לשם ידיעה כי גם גברים זקוקים לחיזוק, תרגול וטיפול בבסיסו של הגוף.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

    כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

    קו מפריד גלויה

    היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
    מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
    חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״, עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
    עמיתה בכולל ההלכה של ישיבת מהר״ת.
    אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
    מנחה קבוצות לימוד בית מדרשי וכתיבה יצירתית.

    שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

    לאתר האישי של הרבנית שרה>>
    לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
    לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
    ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

    פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

    י"ז בשבט תש"ף 12.2.2020
    מאת
    הרבנית שרה סגל-כץ
    בתוך ההכרעה לחיות חיי תורה ומצוות ולקיים את מצוות הטבילה, חשובה לא פחות ההכרעה מהי הטבילה הנכונה והמיטיבה עבור כל אחת ואחת.
    י"ט בטבת תש"ף, 16.1.2020
    מאת
    הרבנית שרה סגל-כץ
    ⏱️ 3 דקות קריאה
    איך מדברים על הציפיות הדתיות שלכם בלי ליצור קונפליקט?
    כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
    מאת
    הרבנית שרה סגל-כץ
    האם היא יכולה לתת לחתן טבעת? ומה הם המשפטים העומדים לרשותה כדי לבטא את רצונה להתקדש? אפשרויות של פעולה ותגובה מצד הכלה לצד עיון הלכתי בסוגיה.
    כ"ט בטבת תשפ"ב 2.1.2022
    מאמר מתארח מאת
    הרבנית שרה סגל-כץ
    מאמר על המחויבות בקרב מאורסים וזוגות צעירים בגילאי העשרים, שפורסם בכתב העת ״דעות״. הגליון כולו עוסק במושג המחויבות.
    ד' בשבט תש"ף 30.1.2020
    מאת
    הרבנית שרה סגל-כץ
    מאז ומעולם פנו בני אדם למומחים כדי לקבל תשובות לשאלות ומזור לכאב. על מקום האוטונומיה בתחומים האינטימיים ועל הגבול בין התייעצות בריאה להתייעצות-יתר
    י"ט כסלו תש"ף, 17.12.2019
    מאת
    הרבנית שרה סגל-כץ
    מגזין אינטרנטי חדש נולד - גלויה: לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס. המגזין עוסק בשלבי הרווקות, האירוסין ובשנים הראשונות של חיי הנישואין והמשפחה

    אהבתם? מוזמנים לשתף

    במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

    אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
    שנכתב עליהם במגזין.

    גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
    במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

    אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

    תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

    Scroll to Top

    תודה שנרשמת

    קו מפריד גלויה

    עכשיו אפשר לגלות לך עוד

    אייקון קול קורא

    קול קורא במגזין גלויה
    ׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
    כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

    מגזין גלויה
    אצלך במייל

    קו מפריד גלויה

    הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

    הפניה נשלחה בהצלחה

    קו מפריד גלויה

    נחזור אליך בהקדם