גברים, תכירו את רצפת האגן שלכם, מאת: נעם לוי - מגזין גלויה

מה היה לנו -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים ליום הכיפורים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שלישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

גברים, תכירו את רצפת האגן שלכם

י"ג בניסן תש"ף 7.4.2020
קו מפריד גלויה

כולנו נתקלנו במונח "רצפת האגן" לא פעם ולא פעמיים. אלא שרבים הם המייחסים את המונח הפיזיולוגי לנשים בלבד, למרות שמדובר בקבוצת שרירים שקיימת גם אצל הגבר וחיונית עבורו. נעם לוי מסביר מהם קבוצת שרירים זו אצל גברים ומזמין אתכם להכיר את גופכם ולפתח מודעות לתפקודו.

"רצפת האגן קיימת רק אצל נשים, לא?" היא שאלה, או תמיהה, שעולה פעמים רבות כאשר מציעים לגברים לעבור טיפול פיזיותרפי ברצפת האגן. השאלה מגיעה מכל גווני הקשת הסוציואקונומית, ההשכלתית והמגזרית. השאלה מעניינת במיוחד, מכיוון שהיא מסגירה את העובדה שהשואל אכן יודע על קיומה של רצפת האגן, אך מעולם לא חשב שהיא קשורה אליו. במילים אחרות, גברים, אתם לא שם.

תחום בריאות האשה, כלומר בריאות ורפואה במצבים שיחודיים לנשים, הוא תחום מפותח ביותר בארץ ובעולם. זהו (אולי) התחום היחיד ברפואה אשר התפתח בצורה דרמטית אצל נשים בעוד התחום המקביל אצל גברים נשאר הרבה מאחור ונמצא בחיתוליו ממש. במובנים רבים, הצד הגברי לומד את צעדיו הראשונים מתוך התחום הנשי ויש צורך בפיתוח של שיח וגישה גבריים, בדיוק כמו ששיח נשי התפתח בתחומים רבים, וטוב שכך.

אגן גברים
צילום: Jon Flobrant

ההזנחה של תחום בריאות הגבר בולטת עוד יותר על רקע של עשרות שנות דומיננטיות גברית ברפואה ובמחקר הרפואי. כלומר, חוסר המודעות או ההתמודדות של האוכלוסיה קיבלה גיבוי מלא מהממסד הרפואי.

התמונה המצטיירת היא של נתק או בריחה של העולם הגברי מעיסוק בצרותיו האופייניות, למרות שכל התנאים והכלים היו שם לפיתוח התחום (את שאר המחקר בנושא הזה אשאיר לתחומים הרלוונטיים, בטוח שיהיה מעניין).

התחום של בריאות הגבר הוא רחב. כמו בבריאות האישה, יש עיסוק רב בעיות אופייניות לגברים בגילאים השונים וכן בגיל המעבר הגברי (אנדרופאוזה). בתוך המכלול הזה, קיים תחום שיקום רצפת האגן על מגוון בעיותיו: קשיים תפקודיים של רצפת האגן עשויים להיות מאד משמעותיים ולתפוס נפח גדול של תשומת לב מחיי היומיום. הקושי יכול להוביל לכאוס של תחושות ומשם קל לאבד את הדרך והתסכול, פעמים רבות, גדול. ברכת אשר יצר, השגורה בפינו, מקבלת צבעים והבנה אחרים לחלוטין בקרב מי שהחלים מבעיות אלו וגם בקרב המטפלים.

אם כן, אני בא להציע לשים לב פנימה. כאשר מבחינים בקשיים, יש מקום לשאול שאלות את רופא/ת המשפחה, חברים רלוונטיים, פורומים שונים ועוד אפיקים שונים לרוב. יש בעיות רבות, שמהוות קושי תפקודי משמעותי ביותר ולפעמים הפתרון הפשוט מונח ממש מעבר לפינה.

רצפת אגן גברים
צילום: Lindsay Henwood

תפקידי רצפת האגן אצל גברים

רצפת האגן היא קבוצת שרירים, אשר ממוקמת בקרקעית האגן ומהווה עוגן יציבתי כמעט לכל תנועה בגוף. בנוסף, היא מכילה בתוכה את הסוגרים ומהווה מרכיב חשוב בשליטה על הסוגרים ועל התפקוד המיני. חשוב לציין, כי בעיות בתפוקד רצפת האגן אמנם מצויות יותר בגיל השלישי, אך קיימות בהחלט בכל גיל.

שליטה על סוגרים – דליפות שתן או צואה יכולים להוות מגבלה קשה בחיי היומיום, תעסוקתית, חברתית, משפחתית וזוגית. הרבה פעמים קושי בשליטה על סוגרים קשור לחולשה של שרירי רצפת האגן.

קשיים בהתרוקנות – מצב מבלבל ומתסכל מאד. התחושה היא שעושים את כל המאמצים וההשתדלות, אך דבר לא מתרחש. קשיים אלו, עשויים להיות קשורים לכיווץ יתר של שרירי רצפת האגן ולכן מתפתח קושי בהרפיה של שרירים אלו.

תפקוד מיני – קשיים בזקפה, משך זקפה או שפיכה מהירה יכולים להוות הפרעה גדולה להגיע לאורגזמה גברית, להפריע בקשר הזוגי ולהוות תסכול גדול אישי או זוגי. קשיים עשויים להיות קשורים לתפקוד השרירי.

נעם לוי פיזיותרפיה
צילום: Brittany Colette

לא קסם. פיזיותרפיה

תיאור השרירים ותפקידיהם הם רק שכבה אחת של הטיפול שלנו. יש צורך בהכרת הפעילות הנורמלית של המערכת הרלוונטית (עיכול, שתן, מין) והבנת ההקשר האישי. פעמים רבות, התסכול והכאוס שנוצרו כתוצאה מהקושי התפקודי גורמים לשינוי בהרגלים התקינים וזה יוצר רובד נוסף של קושי, שבוודאי אינו מועיל לתפקוד. פעמים רבות שמרכיב זה  הוא קריטי בשיקום ולפעמים מהווה את רוב הטיפול.

צריך לזכור שפיזיותרפיה אינה קסם. פיזיותרפיה היא תהליך שיקומי הכולל את הצד הפיזקלי ואת הצד ההתנהגותי, תוך כדי ראיית מכלול הצרכים בחיי היום-יום. היא מזמינה את המטופל לעבור תהליך של שינוי תפקודי אשר עשוי להשפיע על מגוון של רבדים בחיי היום-יום. לא לכל מצב יש פתרון בפיזיותרפיה של שיקום רצפת האגן, אולם לרבים מהמקרים יש מענה, שיכול להיות חלקי או מלא.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

פיזיותרפיסט. חי בירושלים

תוכן נוסף מהמגזין:

י״ג בכסלו תשפ"ד 26.11.2023
מאת
צוות גלויה
רשומה לקראת קריאת פרשת ״וישלח״, המכילה את סיפור דינה בת יעקב ולאה. הרשומה נכתבת מתוך חשיבות הקשר החברתי של העיון בסיפור דינה, ועל בסיס הכרה כאובה במעשי הפגיעה והאלימות הנוראיים שנכפו על החברה הישראלית והיהודית בבוקר שמחת תורה.
כ״ח באב תשפ״ג 15.8.2023
גלויה מארחת
הרבנית שלומית פיאמנטה
שיחה גלויית עיניים עם הרבנית שלומית פיאמנטה על חינוך, על לימוד תורה ושו"ת, ועל מקומן של נשים בקודש - עם כניסת לתפקיד מנכ״לית ארגון רבני ורבניות בית הלל.
י״ג בכסלו התשפ״ב 17.11.2021
גלויה
מתארחת
כתבה שהתפרסמה בראשונות - מקור ראשון, על המצב הרגיש בו נמצאות הטובלות מול הבלנית, מצד המוגנות וההישמרות מהטרדה פוטנציאלית. הרבנית שרה סגל-כץ התראיינה לכתבה של יטבת פייראיזן וייל לצד נשות מקצוע נוספות ומתראיינות אנונימיות.
י״ב בניסן תשפ״א 25.3.2021
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? סקירה של כל התכנים החדשים שעלו לאחרונה למגזין גלויה בנושאים מגוונים.
סיון תשפ״ג, מאי 2023
מאת
צוות גלויה
אל תום האביב וראשית הקיץ יחד עם חג מתן תורה החותם שבע שבועות של ספירת העומר, מצטרפים שירים חדשים אל המגזין. בנוסף, ראיונות המשקפים ריבוי פנים וגם מטרימים את כנס ״ברית אמונים״ שיערך בעוד כמה ימים.
י"ג בכסלו תשפ"ד 26.11.2023
מאת
צוות גלויה
רשומה אינפורמטיבית זו מבקשת להנגיש בצורה מהירה ופשוטה מקורות מגוונים עבור אלו המבקשים.ות ללמוד וללמד, לדון ולקיים שיח משמעותי, להיפגש עם התוכן המורכב הקיים בטקסט ואף לקיים טקסים או תפילות לשם התמודדות ותיקון קהילתי ו/או אישי.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם