בחזרה אלייך: שיבה אל הגוף באמצעות שיטת שרמן, מאת: מירב שרמן - מגזין גלויה

שירים ותפילות מאז השבעה באוקטובר

101 יבבות שופר - אסופה לראש השנה ה׳תשפ״ה

* אסופה ראשונה בסדרת אסופות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

בחזרה אלייך: שיבה אל הגוף באמצעות שיטת שרמן

י"ז בשבט תש"ף 12.2.2020
קו מפריד גלויה

עבור הרבה נשים הווסת היא מטרד שיש להתמודד איתו. מירב שרמן מציעה דרך אחרת, של חיבור ואהבה, שיכולים לסייע גם בקושי הפיזי שהווסת עשויה להביא עמה

האסוציאציה הראשונה שעולה לרובנו במחשבה על ווסת היא שלילית. לפעמים נדמה שזו תקלה, משהו שתקוע באמצע החיים כל חודש, ויש לקוות שנצא מזה בזול אם ניטול גלולות למניעת הריון. לפחות ככה הרבה רופאי נשים מציעים את הגלולה כמענה לכל צרה שזו מביאה איתה.

תקלה. כל הדיבורים על חיבור לנשיות, תבונה נשית, אמהות, חלק מהטבע המחזורי, כל אלה מתמוטטים באחת עם בוא הכאב הראשון שנורופן לא מצליח לשכך, או עם הכתם המביך על הבגד שלבשת, שצץ בדיוק ברגע הכי לא מתאים. מי מאיתנו לא חוותה את זה?

אצל נשים בכל הגילאים, הווסת נתפסת כמפריעה, מביכה או פוגעת באורח החיים. הגעתה של הווסת מלווה לרוב ברגשות שליליים, אך דווקא היא יכולה להיות שער לתבונת הגוף שלנו. שיטת שרמן היא דרך ללמוד את תבונת הגוף שטבועה בו דרך המקום הכי אפל ולא מדובר עבורנו כנשים. השיטה משלבת הבנה פיזיולוגית ומודעות נשית, ומציעה כלים רבי עוצמה להתנהלות בריאה, יעילה, ונוחה בזמן הווסת.  

שירת שרמן מירב
צילום: Carlos de Miguel

כשהגוף מתנגד לוסת

התועלות במסע ההיכרות הזה הן קודם כל ברמה של החיבור לגוף, ולגוף יש מגוון דרכים לומר תודה, למשל הקלה בכאבי הוסת או פחות ימי דימום. להיכרות הזו יש יכולת להתחלה חדשה. נשים רבות רואות את מצב הווסת שלהן כסטטי, מספר ימים או כאבים נתונים. אבל הווסת מתפתחת ומשתנה יחד עם האישה, והיכרות איתה יכולה לשנות אותה. 

נסי לדמיין אדם מצונן ש"שכח" שקיימת אפשרות לקנח את האף. מה יקרה אצלו לאחר יום, יומיים, שבוע? איך זה מרגיש בתוך הגוף? כואב, מסורבל, מעייף, תחושה של עצבנות וחוסר סבלנות. ייתכן אפילו שכתוצאה מהמצב יהיו סיבוכים ודלקות. כך נראים עומסים מיותרים. אלו הם למעשה נסיונות של הגוף לאותת לנו, לקרוא לנו לפעולה. 

באופן דומה, זה מה שקורה בווסת. המשימה בווסת היא למעשה פשוטה: לשחרר את רירית הרחם. היא נבנתה במהלך המחזור ועכשיו צריכה להתפרק ולצאת. זה אמנם נשמע פשוט, אבל בערך כמו ללדת – זה לא כל כך פשוט. וכמו בלידה, לעיתים אנחנו בונות התנגדויות. הן מגיעות בשלושה מעגלים: הפיזי, הרגשי והתרבותי. 

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

פיזית, לפעמים אנחנו ממש סוגרות את האגן מתוך תחושה ש'לא מתאים לי להיות בוסת עכשיו' או מתוך חווית של ריחוק מהגוף. נשים רבות מרגישות חיבור עז לגוף שלהן כל הזמן, מלבד בימי הוסת, ולנתק הזה יש משמעות בכל הרבדים של האופן שבו אנחנו חוות את הגוף שלנו ואת עצמנו. 

רגשית, תחושות כמו 'אני לא אוהבת את הווסת שלי, הלואי ולא הייתה' (או 'זה לא מתאים לי עכשיו') יוצרות חוויה של דחייה וריחוק. המעגל הרגשי משפיע על הגוף והתנגדות רגשית יכולה (ובדרך כלל מובילה אל) התנגדות פיזית שיש לה ביטוי ממשי בגוף – בצורה של הארכת הוסת או כאבים סביב המחזור החודשי

תרבותית, החברה שלנו מעבירה לנו מסר שאין מקום לוסת בחיי היומיום שלנו. התפיסה של הוסת כמלוכלכת, או כטמאה, שמועברת אלינו דרך המדיה, באמצעות מוצרי הספיגה וגם לעיתים דרך הלכות נידה, מובילה לסגירות רגשית, שכאמור משפיעה ישירות על הגוף שלנו. 

הסיבות האלו הביאו למעין שכחה קולקטיבית ובעזרת כלים פשוטים, אפשר להיזכר בתבונת הגוף במקום לסבול לאורך כל שנות הפוריות שלנו.

קיצור מחזור שרמן
צילום: James Aldrin

למסגר מחדש את ההצלחה

יש שיטה שכבר למעלה מ-15 שנה הופכת קש לזהב. במקום לדבר על עונש, היא מדברת על מתנות הווסת. זה נשמע אולי מופרך, אבל נשים שלומדות אותה מספרות על לא פחות מחוויה משנה חיים. ברמה של היומיום – הרבה מספרות על כאב שיורד במידה ניכרת, מספר ימים שפוחת, צורך קטן יותר באמצעי ספיגה ועוד. השיטה לוקחת את כל שמעיק עלייך סביב הווסת ומקווה לסייע לחוויה שלך להשתנות במידה ניכרת או אפילו להיעלם (כן, גם תופעות קדם וסתיות). 

למעשה, הניסיון בשיטת שרמן הוא ליצור מסגור מחדש להצלחה, לחיבור לגוף ולחוויה הנשית בכלל. התורה שכתובה בגוף נלמדת ומיושמת במקומות שונים. 

פיתחתי את השיטה מתוך הידע המקצועי שלי כתומכת לידה מוסמכת. ההנחה הראשונית שהובילה אותי היתה שאם  ניתן להקל על צירי לידה בעזרת חיבור פנימי לתהליך הלידה ותמיכה של דולה, אזי ודאי שאפשר לתת כלים בידי נשים להקלה על הווסת שלהן. 

למדתי כלים כל כך אפקטיבים להקלה על צירי לידה, שהיה נראה לי לא סביר שכל מה שיש לנו כחברה לומר לאשה שכואב לה בווסת זה "קחי נורופן", "גלולות שינו לי את החיים", "גם אני סבלתי מאוד בגילך", "אחרי הלידה זה יעבור". הרגשתי ממש מחויבות לצאת לרחובות ולספר שאפשר אחרת.

יש לנו גוף ויש בו תבונה, ובווסת מתרחש תהליך שמבקש שנבין אותו ונשתף איתו פעולה. כשנשים לומדות להתנהל באופן מסונכרן עם הצורך של הגוף והנפש בימים האלה, יורדים למעשה עומסים מיותרים, ונשים חוות כך הקלה משמעותית.

שיטת שרמן כאבי מחזור
צילום: eniko kis

הגוף נזכר

אורח החיים שלנו כיום טומן בחובו קושי בהקשבה לגוף. הכרות עם הגוף שלנו יכולה ליצור הקשבה שבה גם אם לא נוכל להשמע למסרים העולים מן הגוף, נוכל להיות מודעות לסתירה בין הרצונות והצרכים ולמנוע מהגוף שלנו את הצורך לזעוק בשפה שלו – באופנים של כאב וקושי פיזי. הקשבה לגוף יכולה לבשר על פחות אמצעי ספיגה, פחות ימי ווסת, פחות כאב ברובד הפשוט, וברובד המורכב יותר – החוויה הנפשית של הווסת והקשר שלה לנשיות שלנו מתעצבת מתוך כך ויכולה להפוך למיטיבה יותר. 

זה אולי נשמע  כמו שיטה שמתאימה רק לנשים שמחוברות לגוף שלהן, או לפחות לנשים שיש להן זמן פנוי להקדיש לזה. אבל זה פשוט לא נכון.  כשבניתי את השיטה, ניסיתי לעצב אותה כך שתהיה "פשוטה לעם", שלא יהיה צורך להקדיש לזה זמן מיוחד (על אף שיתכן כי מתוך עניין תמצאי את עצמך בתחילת הדרך הרבה סביב זה). הגוף נזכר ויודע איך להתנהל. תבונת הגוף היא קסם.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

מאמרים

שירה

אשה, אמא לשתי בנות, אוהבת טבע ואנשים, רגישה, מרגישה, לומדת, סקרנית וחקרנית. מחוברת לתפישת העולם של הבריאות הטבעית. אקדמאית, תומכת לידה. עוסקת בהכשרת מדריכות בשיטת שרמן, בהנחיית קורסים פרונטלים ודיגיטלים וליווי אישי.

תוכן נוסף מהמגזין:

י"א בשבט תש"ף, 6.2.2020
מאת
צוות גלויה
מאמרים חדשים שעלו במגזין גלויה מהעדכון הקודם ועד י"א שבט תש"ף, 6.2.20 בנושאים זוגיות, הלכה, מיניות, ספרות ורוח.
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
צוות גלויה
על הָאֲבֵלוּת: מאמר שנועד לכלל הציבור - האבלים, המנחמים, מעגל הקרובים והקהילה. סקירה בשלבי האבל בצמוד לחיוב ההלכתי בעת התאבלות.
ג׳ באדר א׳ תשפ״ב 4.2.2022
מאת
צוות גלויה
ביום שלישי הקרוב יתקיים ערב עיון מקוון של נאמני תורה ועבודה ומרכז גלויה, בעקבות הגליון האחרון של כתב העת דעות. פרטים על האירוע כאן>>
מאז השבעה באוקטובר 2023
תפילה
עבור שחרור החטופות והחטופים
תפילה למען השבויים בעקבות אירועי השבעה באוקטובר.
ט"ז בשבט תש"ף, 11.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא הגוף לתחילת הקריאה במגזין
י"ח במרחשוון תשפ"א 5.11.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - י"ח בחשון תשפ"א: סקירה של המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה בחודש חשון תשפ״א.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם