מוצרים רב פעמיים לימות הווסת, מאת: סמדר רגב אגמון - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

מוצרים רב פעמיים לימות הווסת

י"ב בכסלו תש"ף 10.12.19
קו מפריד גלויה

מוצרי וסת אקולוגיים הם אלטרנטיבות רב פעמיות לטמפונים ותחבושות חד־פעמיות. בשנים האחרונות הם נהיים יותר ויותר פופולריים והם כבר מזמן לא קטע של מחבקות עצים בלבד. איך זה התחיל, ולמה בכלל להתעסק בזה?

לאורך רוב ההיסטוריה נשים השתמשו בפתרונות רב פעמיים כדי לא להכתים את הבגדים בזמן הווסת. 
במצרים העתיקה, נשים השתמשו בפפירוס כדי לספוג את הדם. ביוון – בספוג שנאסף בקרקעית הים. ברחבי העולם כולו, נשים קשרו חתיכות בד סביב האגן כדי לדמם עליהן. ו… זה היה די מסורבל ומגביל.
בשנות החמישים פּוּתַּח הטמפון הראשון וגם התחבושת החד-פעמית הראשונה (שהייתה מחוברת לחגורה מיוחדת, עד שחשבו על פס הדבק שמחבר אותה לתחתונים…) זאת הייתה מהפכה אמיתית, שאיפשרה לנשים חופש תנועה שלא היה להן קודם כן. 

הפיתוחים הללו לימדו אותנו שאפשר לדרוש נוֹחוּת ופשטות גם בזמן הווסת, וכבודם במקומם מונח. למרבה השמחה, זה לא נעצר שם ויש עוד הרבה אפשרויות נוספות, חלקן מוכרות יותר וחלקן פחות. במאמר הזה אשתדל לסקור את כולן. חלק מהדברים (עדיין) לא זמינים בסופרים בארץ, או שהם נגישים רק בחנויות מתמחות. גם אם את מאוהבת בטמפונים ונוח לך עם הדרכים המקובלת לימות הוסת, אני מזמינה אותך לקרוא את המאמר הזה עד סופו ולאחריו להמשיך להשתמש בכיף באותם ההרגלים מתוך מוּדָעוּת.

תסמונת ההלם הרעלי (TSS) ומוצרי וסת רב פעמיים

מושג שכדאי להגיד כשמדברים על מוצרים לימות הוסת הוא תסמונת ההלם הרעלי (TSS): בודאי הבחנת בפעם הראשונה בה פתחת חבילת טמפונים בחוברת ההסברים שכוללת גם דברי אזהרה. הצורך של חברות הטמפונים להוסיף דברי אזהרה בחוברת ההדרכה נבע מנסיון עבר ומתקנות שתוקנו.

בשנת 1978 השיקה חברת פרוקטר אנד גמבל טמפון מסוג חדש בשם "ריליי". הטמפון הזה יכול היה לספוג כמויות נוזל אדירות, וצריך היה להחליף טמפון לעתים רחוקות מאוד.

הטמפון היה הצלחה מסחררת, עד שברחבי ארצות הברית נשים צעירות ובריאות החלו להגיע לבתי חולים בעקבות השימוש בטמפונים האלו, עד שהטמפון ירד מהמדפים בספטמבר 1980.

הסתבר שהטמפון הספוג בדם היווה סביבה אידיאלית לחיידק הסטפילוקוקוס הזהוב. זה חיידק מאוד נפוץ, שקיים גם על העור וגם בנרתיק. בדרך כלל, בכמויות רגילות הוא לא מהווה סכנה, אך כאשר הוא מתרבה מעל רמה מסויימת, הוא מתחיל לייצר רעל שגורם הלם לגוף, מביא לקריסת מערכות חיוניות ואף למוות. 

בעקבות הגילוי הזה, נוסחו לראשונה תקנות לגבי טמפונים וכיום הם מיוצרים ברמות ספיגה נמוכות בהרבה, וההנחיה היא להשתמש בטמפון עד 8 שעות לכל היותר, ואפילו פחות. לפי מחקר משנת 2004, מתוך 100,000 משתמשות טמפונים, 3-4 יחוו תסמונת הלם רעלי. שכיחות נמוכה מאוד, אך מסוכנת.

הסיכון לתסמונת הלם רעלי קיים גם במוצרי וסת רב פעמיים כמו גביעונית או ספוג בשל צבירת הדם במקום אחד והמתנה עם ההתרוקנות ממנו כליל. אך בשונה מן הטמפונים – שימוש בגביעונית או בספוג מסוכן פחות ולכן ניתן להשתמש בהם שעות ארוכות יותר. למרבה המזל הטיפול הוא יעיל ופשוט – במקרה שאת חושדת שאת סובלת מ-TSS, יש להוציא את הטמפון, לגשת לחדר המיון ולקבל נוגדנים לרעל.

מוצרים אורגנים סמדר רגב אגמון
צילום: www.vulvani.com

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

יתרונות של מוצרי וסת רב פעמיים

זה חוסך המון כסף: אמנם ההשקעה הכספית בגביעונית או בתחבושות יכולה להראות מרתיעה בהתחלה, אך היא מחזירה את עצמה תוך חודשים אחדים, וחוסכת לך מאות שקלים בשנה על מוצרי היגיינה חד פעמיים. 

זה ידידותי לסביבה: את גם יכולה למנוע נזק סביבתי עצום – בממוצע, אישה מייצרת כחצי טון פסולת במהלך חייה רק מעצם השימוש במוצרי וסת חד פעמיים. 

זכויות אדם ובעלי חיים: כמו כל תעשיה, גם כאן החלשות והחלשים ביותר הם אלו שנפגעים מהעלות הסביבתית של יצור המוצרים, והצורך בעוד ועוד מזבלות כדי להפטר מהם בתום השימוש, על חשבון שטחים פתוחים. 

בריאות ובטיחות: הרב פעמי בטוח באותה מידה ולעיתים אפילו יותר מהחד־פעמי – ללא חומרי הלבנה, בישום ועוד. גם TSS נפוץ בשכיחות נמוכה בהרבה בקרב נשים המשתמשות במוצרים הרב פעמיים.

נוחות. גם אם זה אולי לא נראה ככה בהתחלה, ברגע שהתרגלת, השימוש ברב פעמי דורש ממך מעט מאוד התעסקות, והחוויה היא נוחה ונעימה כמו במוצרים החד פעמיים.

אז אחרי שדיברנו באופן כללי… מה יש לעולם להציע?

אילו מוצרי וסת רב פעמיים קיימים בשוק

מוצרי וסת רב פעמיים לשימוש חיצוני

תחבושות בד תחבושות הבד הרב פעמיות של היום עשויות מבדים נעימים ונושמים, עם יכולות ספיגה גבוהות. הן מתלבשות על התחתונים ונסגרות בכפתור תיק-תק. אפשר למצוא בקלות תחבושת באורך ובעובי שנוח לך, ובהדפסים מהממים. הניקוי בדרך כלל דורש השריה או שטיפה קצרה במים קרים, ואז ניתן לכבס אותן יחד עם שאר הבגדים במכונת הכביסה או באופן ידני.

תחתוני וסת – אלו תחתונים התפורים מכמה שכבות סופגות. בדרך כלל הם סופגים מעט פחות מתחבושת בד, אבל הם דקים הרבה יותר ומאוד נוחים. תחתוני וסת מושלמים לימים חלשים, לימים שלקראת תחילת הווסת וכגיבוי לטמפון או לגביעונית. ניקוי? כמו התחבושות.

למה כדאי לשים לב כשאת קונה תחבושות בד או תחתונים? עדיף להשקיע עוד קצת ולוודא שהן עשויות מכותנה אורגנית ומבדים עם תו תקן. זה מבטיח גם את הבטיחות וההיגיינה שלך וגם את התנאים של מי שייצר את התחבושות.

מוצרי מחזור רב פעמיים
צילום: www.vulvani.com

מוצרי וסת רב פעמיים לשימוש פנימי

גביעונית – המלכה הבלתי מעורערת של מוצרי הוסת הרב פעמיים והתחליף הרב פעמי לטמפון. גביעונית היא כוס קטנטנה וגמישה מסיליקון שמוכנסת לנרתיק ואוספת את דם הווסת. כל כמה שעות יש לרוקן אותה ולהכניס שוב. בניגוד לטמפון או לתחבושות רב פעמיות – את צריכה רק אחת! שטיפה במים וסבון פעם ביום, וחיטוי במים רותחים בסוף הווסת, זה כל מה שדרוש כדי לשמור עליה נקיה. יש כיום עשרות מותגים, ובדרך כלל את תצטרכי לבחור בין שתי מידות, כך שזה יכול להיות מבלבל. אבל גם אם היא נראית מרתיעה בהתחלה, שווה לתת צ'אנס לגביעונית. עוד יתרון שלה הוא ששימוש בגביעונית יכול לעתים קרובות להפחית מראות ולקצר את ימי הוסת, ויש נשים שהוא מפחית להן מהכאבים.

דגשים לבחירת גביעונית: לכי על מותג מוכר, שעשוי מחומר שקיבל תו תקן – הגביעונית יושבת בנרתיק במשך שעות וימים, ומוצר מחומרים נחותים עלול להיות לא בטיחותי. 

ישנם סוגים שונים של גביעוניות, בגדלים וברמות שונות של רכות. אם את מתלבטת, מוזמנת לשאלון התאמת גביעונית.


צילום: www.vulvani.com

טמפון רב פעמי – פיתוח חדש יחסית – זו רצועת בד צרה שמגולגלת כך שהיא נראית ממש כמו טמפון, כולל חוט להוצאה קלה. אחרי השימוש יש לכבס והטמפון מוכן לשימוש הבא. כמו בתחבושות, גם כאן כדאי ללכת על אורגני.

ספוג ים: הספוג הוא צמח ימי הנאסף בדרך כלל לחופי יוון וגם ארה"ב. כשהוא לח הוא רך מאוד, ומשמש כתחליף נעים ולא מייבש לטמפונים.

קערית וסת (דיסקית) – קערית נראית כמו שילוב מיוחד בין דיאפרגמה לגביעונית. היא שטוחה יותר מגביעונית, ויושבת ממש מתחת לצוואר הרחם. היתרון: מכילה הרבה יותר, כך שניתן לרוקן אותה לעיתים רחוקות יותר. החסרון: דורשת יותר הסתגלות ולכן זו לא ההמלצה הראשונה שלי למי שרוצה לעבור לרב פעמי. בודאי יעניין אותך לדעת שנשים רבות נעזרו בקערית וסת כדי להכנס להריון: ניתן להכניס אותה אחרי קיום יחסים, והיא שומרת את הזרע צמוד לצוואר הרחם.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת על 

עובדת סוציאלית, מחנכת למיניות בריאה, האמא של נשיותי – חנות למוצרי וסת ומיניות, בגישה חיובית ומעצימה.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ׳ בסיון תשפ״ג 9.6.2023
מאת
צוות גלויה
ראיונות, שירים ותפילות שעלו למגזין גלויה עם השקת המיזם ״ברית אמונים״ העוסק במוגנות אישית וקהילתית של בעלי ובעלות תפקיד רבני והנהגתי וחברי וחברות קהילה. המיזם צומח במסגרת רבנות ישראלית, במכון הרטמן.
כ״ג באייר תשפ״א 5.5.2021
מאת
צוות גלויה
⏱️ 4 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא המקווה לתחילת הקריאה במגזין
כ״ח באב תשפ״ג 15.8.2023
גלויה מארחת
הרבנית שלומית פיאמנטה
שיחה גלויית עיניים עם הרבנית שלומית פיאמנטה על חינוך, על לימוד תורה ושו"ת, ועל מקומן של נשים בקודש - עם כניסת לתפקיד מנכ״לית ארגון רבני ורבניות בית הלל.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
התפתחות חלקיו השונים של טקס בר המצווה, הפולמוס על דמותו וקבלתו של טקס בת המצווה בקרב כלל הקהילות.
י״ח באייר תשפ״ג 9.5.2023
מאת
צוות גלויה
רשומה ובה מקבץ מאמרים מרחבי המגזין, המנסה לתת מענה לשלל היבטים אותם יכולים ההורים לפגוש בהכנות לחתונה וביום החתונה
א' באדר תש"ף 26.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 5 דקות קריאה
אורגזמה היא חוויה טעונת משמעויות ומיתוסים רבים נקשרו אליה. כדאי להבחין בין עובדות לסיפורים, ולשרטט דרך אל שיא העונג

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם