וגיניטיס אטרופית של גיל המעבר, מאת: הדר גלוסקא - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

וגיניטיס אטרופית של גיל המעבר

ח' בשבט תשפ"א 21.1.2021
קו מפריד גלויה

הירידה באסטרוגן לאחר הפסקת הוסת, גורמת להידקקות ויובש של רירית הנרתיק, מצב ממנו יסבלו מחצית מהנשים לאחר הפסקת הוסת, שלו השפעה ניכרת על בריאות הגוף והנפש ועל איכות החיים. הדר גלוסקא מסבירה על התופעה ועל למה כדאי לדבר על זה עם הרופא/ה.

גיל המעבר, או מנופאוזה, מציין שלב בחיי האישה בו מפסיק המחזור ההורמונלי הנשי. הירידה ביצור האסטרוגן בשחלות משפיעה כמעט על כל מערכות הגוף, וביניהן גם על רירית הנרתיק – מצב הנקרא וגיניטיס אטרופית (Atrophic Vaginitis) ומופיע לרוב כמה שנים לאחר הפסקת הוסת.

פירוש "וגיניטיס" הוא דלקת באזור הוגינה (נרתיק), ו"אטרופיה" משמעותה דלדול של הרקמה הבריאה. זהו מצב מתמשך שכולל תסמינים דוגמת יובש נרתיקי, גרד, כאב ביחסי מין, אי נוחות או תכיפות במתן שתן, ודלקות חוזרות בדרכי השתן או בנרתיק. ההשפעה על איכות החיים יכולה להיות ניכרת, ונמצא כי וגיניטיס אטרופית עלולה להוביל להימנעות מאינטימיות זוגית ולעיתים אף מלווה בירידה בליבידו.

למה זה קורה? הירידה ברמות האסטרוגן ושאר הורמוני המין סביב גיל המעבר אחראית לאטרופיה של האפיתל, שכבת התאים שיוצרת את רירית הנרתיק. הידקקות שכבת התאים חושפת את כלי הדם הקטנים לנזק, ושכבת האפיתל החיוורת והדקיקה הופכת רגישה לפציעות. השינויים ההורמונליים גורמים גם לדלדול הגליקוגן, שמשמש כמזון לחיידקי הלקטובצילי ששומרים על חומציות הנרתיק התקינה. תוצאת הפגיעה בחומציות היא תנאים טובים יותר לשגשוג פטריות וחיידקים עוינים, עם כל התסמינים הנלווים.

אבחנת אטרופיה נרתיקית היא קלינית, על סמך תסמינים ובדיקה גינקולוגית, ולכן יש חשיבות מכרעת לתקשורת כנה עם הרופא/ה. חשיבות נוספת לבדיקה רפואית היא על מנת לשלול סיבות אחרות העשויות לגרום לתסמינים.

על אף ההבדלים הקיימים במיקרוסקופ, האבחנה ברובה קלינית, ונעשית בשיחה ובבדיקה גינקולוגית

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

כאמור, כמחצית מהנשים הנמצאות בתקופה לאחר הפסקת הוסת חוות סימפטומים שקשורים לוגיניטיס אטרופית. במחקר (VIVA) שבחן את חומרת הסימפטומים, יותר ממחצית (!) הנשים עם וגיניטיס אטרופית העידו על חומרה בינונית עד חמורה אשר פוגעת באופן מהותי בתפקוד היומיומי. עוד נמצא, כי רק שליש מהנשים שחוו תסמינים פנו לגורם רפואי. הסיבות המובילות להימנעות מפניה לעזרה מקצועית היו מבוכה, תחושה ש״לא מתאים לדבר על נושאים כאלו״ או אמונה שמדובר בחלק טבעי מההזדקנות ו״פשוט צריך לחיות עם זה״. במחקר נוסף (EMPOWER) 87% מהנשים העידו כי הן מוכנות לפתוח את הנושא ולדבר על התסמינים בתנאי שהגורם הרפואי יהיה זה שייזום את השיח. בפועל, נמצא כי פחות מ-20% מהגינקולוגים.ות שאלו את המטופלות בקבוצת הגיל הרלוונטית לגבי הבריאות המינית שלהן במהלך בדיקה שגרתית ופחות מ-15% מהגינקולוגים.ות יזמו שיחה לגבי סימפטומים של אטרופיה וגינלית באופן ספציפי.

גם הימנעות הרופאות/ים היא תולדה של מבוכה וחוסר ידעמחקר שנערך בארה״ב השווה בין רופאי משפחה לגינקולוגים, ומצא כי התשובה מורכבת ממספר גורמים המובילים להימנעות, ביניהם חוסר ביטחון בנוגע לסימפטומים ובנוגע להמלצות הטיפול. המחקר מצא שלגינקולוגים יש יותר ידע בנושא ולכן יש להם סיכוי רב יותר לשאול נשים לגבי תסמיני אטרופיה נרתיקית בזמן ביקור שגרתי. זהו לא ממצא מפתיע, אבל הוא עלול להיות מדאיג משום שנשים רבות בשלב פוסט-מנופאוזלי אינן מבקרות אצל רופא נשים באופן שגרתי, ועיקר פניותיהן הוא לרופא/ת המשפחה.

אך בעוד הדרך לאבחנה עשויה להתעכב, החדשות הטובות הן שאפשרויות הטיפול רבות, ובעיקר – נגישות ובטוחות.

וגיניטיס אטרופית של גיל המעבר - הדר גלוסקא - מגזין גלויה
צילום: Tom Barrett

על אף שאסטרוגן במתן נרתיקי הוא יעיל מאד ובטוח, מחקר ה-WHI גרם לקהילה הרפואית להסתייג ממנו במשך שנים. המחקר קישר בזמנו בין נטילת אסטרוגן לבין מחלות לב וכלי דם ומחלות ממאירות. עם זאת, ניתוח מחודש של הנתונים הראה בעיות רבות באופן בו הוסקו מסקנות המחקר, וכיום ברור כי טיפול מקומי באסטרוגן הוא יעיל ובטוח. מחקרי המשך ומחקרים עצמאיים תומכים במסקנות החדשות. כאשר השוו בין קבוצת נשים שהשתמשה באסטרוגן וגינלי לקבוצה שנמנעה מהשימוש בו – לא היה סיכון מוגבר בהיארעות של סרטן רירית הרחם וגם שד, ולא בשכיחות של התקפי לב, שבץ או פקקת ורידים. למעשה, נתוני הבטיחות משני העשורים האחרונים הם כה משכנעים, שחלק מתכשירי האסטרוגן המקומיים ניתנים כיום לרכישה ללא מרשם.

נשים אשר סובלות מתסמינים נוספים של גיל המעבר ובעיקר מגלי חום, יכולות להיעזר גם בטיפול הורמונלי מהסוג שניתן בכדורים, ג'ל או קרם. עם זאת, טיפול כזה לא מומלץ כטיפול ראשון למי שסובלת אך ורק מתסמינים בנרתיק.

גם עבור נשים עם התוויות נגד לטיפול הורמונלי יש פתרונות טיפול, אם כי עבור חלק מהם, דוגמת טיפול בלייזר, טרם התאספו נתונים חד משמעיים בנוגע ליעילות ולבטיחות. לנשים במהלך או לאחר טיפול בסרטן שד, בין אם מטופלות במעכבי ארומטז או לא, מומלץ לשוחח על הנושא עם הרופא/ה האונקולוג/ית.

אם נסכם: כמחצית הנשים לאחר גיל המעבר סובלות מסימפטומים של וגיניטיס אטרופית, אשר מפריעים לתפקוד היומיומי ויכולים להביא לירידה באינטימיות הזוגית. נשים רבות נמנעות מדיווח על הסימפטומים, ואילו גורמים מטפלים אינם מתשאלים מספיק על הנושא. התוצאה היא תת אבחון של אטרופיה נרתיקית ותסמיניה, ופגיעה באיכות חייהן של נשים שנשארות ללא פתרון. לנשים ולצוות הרפואי ביחד חשוב לדעת: ניתן וצריך לדבר על הנושא – אין סיבה לסבול בשקט, ויש המון מה לעשות.

* מאמר זה פורסם במקור באתר 'לבריאותה – רפואה פמיניסטית'

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

בת 32, מתגוררת ברעננה.
כעת מסיימת סטאז׳ לרפואה במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. בוגרת תואר ראשון במדעי המוח מאוניברסיטת תל אביב, בוגרת הפקולטה לרפואה של הטכניון. עתידה להתחיל התמחות ברפואת נשים ומתעניינת ברפואת מתבגרות, רפואת נשים, רפואה פמיניסטית ומנפאוזה.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ט באלול תשפ״א 6.9.21
מאת
צוות גלויה
מבחר ציטוטים והפניות לתפילות, שירים ומאמרים המופיעים במגזין גלויה לשם השראה וסיוע בגיבוש מילים משלכן.ם במסיבת האירוסין, בין כבני משפחה, בין כאורחים ובין כזוג המתארס עצמו.
ג׳ בטבת תשפ״ד 15.12.2023
מאת
צוות גלויה
שירים ותפילות שעלו לכבוד ״זאת החנוכה״ החותמת את החג. האתר ממשיך להוות במה לכתיבה המגיבה אל העת הזו ומתוכה, תוך שילוב טקסטים שאינם תלויים בזמן הזה.
ח׳ בשבט תשפ״א 21.1.2021
מאת
צוות גלויה
על אופייה ומסגרתה של ברכת הכלה, התוכן העומד במרכזה ודרך עיצובה, לצד הצעות לברכות מקוריות והזמנה לעיון במאגר הברכות במגזין.
ראש חודש סיון
מאת
השל״ה הקדוש, הרב ישעיה הלוי הורוביץ
תפילת השל"ה היא תפילה שנוהגים להתפלל הורים על ילדיהם וילדותיהן בראש חודש סיון. התפילה הובאה בספר שני לוחות הברית (=של"ה), על-ידי הרב ישעיה הלוי הורוביץ.
י״ב בניסן תשפ״ג 3.4.2023
גלויה מראיינת את
נעמה סדן
שיחה גלוית עיניים עם נעמה סדן על הבקשה לחיבור בין עולם התורה ועולם היופי ועל הבחירה והיצירה, על השפה המאד אישית שלה עם היופי שבטבע ועל היכולת לפתוח שערים ללימוד ולמעשה.
י״ג בתשרי תשפ״ד 28.9.2023
גלויה מראיינת את
הרבנית קרן מילר ג'קסון
ראיון גלוי עיניים עם הרבנית קרן מילר ג'קסון על אתגרי חינוכיים ועל הדור הצעיר, על מפגשים בין עולמות ועל זהויות דתיות מגוונות

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם