קִינְטְסוּגִי: לבחור להדביק שברים בתוך הזוגיות, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

קִינְטְסוּגִי: לבחור להדביק שברים בתוך הזוגיות

כ"ב בסיון תש"ף, 14.6.2020
קו מפריד גלויה

לצד הכמיהות והחלומות הגדולים על זוגיות מצמיחה ומיטיבה, החיים המשותפים כוללים בתוכם גם החמצות, פערים, כעסים וסדקים. מתברר שאי אפשר להימנע משברים בזוגיות. ריבים יבואו ואיתם טינה ומשקעים. קִינְטְסוּגִי היא אמנות יפנית שיוצרת מהשברים אסתטיקה חדשה, אך כדאי לזכור שלצד הבנייה, יש שברים שעדיף להימנע מהם.

אנחנו חיים בעולם שמדבר על שלמות ועל כך ש"האויב של הטוב הוא הטוב מאוד", ובמציאות שכזאת, שברים ופגמים עלולים להבהיל. אולם, אי אפשר לדבר על אהבה בתוך זוגיות בלי לדבר על פגמים. אהבה מצריכה היכרות עמוקה עם הצד השני, לרבות פגמיו, ויכולת להכיל אותם, לעבוד איתם ולהיבנות מהם.

ריבים , חיכוכים וחוסר הסכמה ילוו את החיים הזוגיים שלנו שנים קדימה. הם עשויים ליצור שבר, אבל הם גם אחת מאבני הדרך בחיים של זוג טרי בדרכו להפוך לזוג בוגר. על כן, אחד הכישורים הזוגיים החשובים ביותר הוא היכולת לריב במקום לטאטא את הכל מתחת לשטיח. הריב מאפשר לנו לשחרר קיטור במקום לצבור טינה, מאפשר לנו לדעת מה הם הגבולות של בני הזוג שלנו, למדוד אותם בכעסם ולהתאים את עצמנו אחד לשניה בצורה טובה יותר.

אבן דרך נוספת בחיי זוגיות היא שגרה. לפעמים זו שיגרה שוחקת, שום דבר יוצא דופן לא מתרחש, אלא החיים מתרחשים בין כביסה, משרה מלאה, איסוף ספרים מהספריה ופתאום את מנסה להיזכר למה אתם בכלל מנהלים את חייכם במקביל. לפעמים אלו ימים של "הפסקת אש". של מתיחות שקטה מתחת לפני השטח, בין אם את זוכרת את הסיבה לכך ובין אם כבר שכחת ונותרה רק המרירות.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

הריבים, השגרה, הדרמות והמתחים הם חלק מזוגיות בריאה ומתפקדת, אבל הם עשויים להשאיר חרכים בביוגרפיה הזוגית הנצברת שלכם.

קינטסוגי. -שברים ותיקון בזוגיות - מגזין גלויה - שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Steenaire

זוגיות קִינְטְסוּגִי

אחד מסוגי האמנות היפים ביפן נקרא קינטסוגי ("איחוד מוזהב"), או "קינסוקורי" ("תיקון מוזהב"). קינסטוגי היא לקיחת כלי חרס שנשברו והדבקת השברים זה לזה באמצעות דבק מוזהב. הכלי לא חוזר להיראות בדיוק כפי שנראה קודם, אלא נוצרת לו אסתטיקה חדשה. הזהב (או הכסף) הוא קריטי: לא מדובר בסתם דבק, אלא בכזה שהושקעה בו תשומת לב ואבקה ממתכת יקרה והוא נועד להגדיל את היופי.

קינסוגי היא אמנות בת מאות שנים ומקורה בפילוסופיית הוואבי-סאבי היפנית. בפשטנות, בוואבי-סאבי יש מקום לשינויים שנוצרים ומוצאים יופי בדברים פשוטים או לא מושלמים: דברים קטנים כמו ענף של עץ או כלי חרס שנשבר והודבק בדבק מוזהב. 

כשמחילים את הוואבי-סאבי על הזוגיות, הקמטים וקווי השבר לא מוחלקים אלא מקבלים מקום כחלק מהחיים, בניגוד לתפיסה של זוגיות טובה ככזאת שאין בה קשיים, או של תקופה טובה בזוגיות ככזאת בה הכל הולך חלק. פגמים קטנים ובלתי-נראים שהיו טורדים את מנוחתנו, ריבים שוליים, הופכים מאיימים פחות. יתרה מזאת: התייחסות לזוגיות שלכם ככלי עם שברים שהודבקו בדבק מוזהב נותנת מקום של כבוד לפערים ולאי השלמות – ולצידם, להיסטוריה הזוגית שצברתם ולדרך שאתם הולכים ביחד. במקום לברוח מהשבר או לזרוק את הכלי לפח, ישנה בחירה לאסוף אותו וליצור ממנו משהו יפה, חזק עוד יותר ובר-קיימא.

לא לקדש את השברים

הפסים המוזהבים שבזוגיות הופכים אותה למה שהיא ומחזקים אותה, אבל יצירת השבר אינה מטרה בפני עצמה ויש שברים שאפשר להימנע מהם לכתחילה.

יש ריבים ונקודות קושי שאפשר להימנע מהם באמצעות שילוב של השתדלות ושל עין טובה – על ידי שני הצדדים. יש אינספור מניעים לריבים והמון דרכים להימנע מלכתחילה מהמתיחויות שמובילות לריב. לא תמיד אנחנו מודעים לכל המנגנונים שלנו ולסיבות בגללן אנחנו נוהגים כפי שאנחנו נוהגים. יש סיבות נפוצות לריבים, כמו פערים שהבאנו מהבית, כסף, פערים בחשק המיני או שיפוטיות דתית – וזוגות רבים מוצאים עצמם מנהלים את אותו הריב שוב ושובלצד המודעות לנקודות האלו, חשוב לדעת לחמול על עצמך, על עצמכם, ולקבל גם את הפערים. להבין שלצד הטוב ישנו גם הפחות טוב. יש מצבים בהם רצוי מאד לפנות ולהיעזר בהדרכה, יעוץ או טיפול ולא לנסות להתמודד עם המצב לבד.

נכון לחשוב כיצד משקיעים בתחושת האינטימיות בתוך התקופה בה אתם נתונים. מצד אחד, חשוב שבתוך חיי הזוגיות תקדישו זמן לעבודה על הזוגיות ולהתרחשות המייחדת לכם ועבורכם זמן זוגי. אולם, מצד שני חשוב לדעת גם לשבות מכל העמל, לא להוסיף עוד חוויה של 'משימה' ותחושת מנהלות לחיים. דייט שבועי קבוע – יש בו ערך וחשיבות, אבל העדרו אינו משקף כי הזוגיות נמצאת בהכרח במקום לא טוב. 

דרמות פנימיות בזוגיות וחוויות אחרות שמתרחשות בחיי כל אחד ואחת, יכולות לקבל תודעה קינטסוגית. גם זה בסדר. גם הלא מושלם הוא החיים. הפיכחון הארצי הזה חשוב מאד דווקא עבור רכישת היכולת לנוע בחיים ולהבין שלא הכל דורש פעולה ועוד פעולה, אלא שגם קבלת החלקיות ואי השלמות היא חלק חשוב וחיוני.

*לקריאת גרסה נוספת של המאמר, כפי שהתפרסמה בYnet יחסים>> היכנסו

קינסטוגי וחיי זוגיות - שברים ותיקון בזוגיות - מגזין גלויה - שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Gaby Yerden

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

תפילות על הבית:

שירי זוגיות:

שירי אהבה:

שירים על חיי משפחה:

קינטסוגי - שברים ותיקון בזוגיות - מגזין גלויה - שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Katie Harp

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״, עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות לימוד בית מדרשי וכתיבה יצירתית.

שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

ט״ז באב תש״ף, 6.8.2020
מאמר מתארח מאת
הרבנית שרה סגל-כץ והרבנית ד״ר חנה אדלר-לזרוביץ׳
מאמר שפורסם ב״מקור ראשון״ כתזכורת לחשיבות התברואה במקוואות, בחלוף חמישה חודשים של מגיפת הקורונה.
א׳ באייר תשפ״א 13.4.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
הצעות קריאה מתוך מאגר המאמרים והשירים שבמגזין גלויה, עבור ימי זכרון אישיים (יארצייט), ימי זכרון ממלכתיים ועבור תקופת אבלות והחוויה המתמשכת בעת אובדן.
ו' בכסלו תש"ף 4.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
היכרות עם החלקים השונים של החופה מאפשרת בנייה של טקסט משמעותי ששני בני הזוג ירגישו מחוברים אליו.
כ' בתמוז התש"ף 12.7.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
איך מבינים ולומדים לנהוג ולפעול בחיי המין, אם כל התבוננות במין עשויה להיחשב כתועבה? קריאה בסיפורי "תורה היא - וללמוד אני צריך"
ג' באייר תש"ף 27.4.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 5 דקות קריאה
זוגות מאורסים ובני משפחותיהם מצאו ומוצאים עצמם נדרשים להכריע בדבר קיום החתונה, דחייתה או שינוי מן המתוכנן לכדי פתרון חדש.
י״ט בניסן תשפ״ג 10.4.2023
גלויה מראיינת את
נגה באומס
לרגל צאת ספרה של המשוררת והמעצבת החזותית, נגה באומס, ראיינו אותה עבור מגזין גלויה - על החיבור בין הפואטיות לניהול ויוזמה מעשית, על מקורות הצמיחה והרוח הגבית ועל תכניות קדימה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם