הדרכת חתנים לא נתפסת כחובה אלא כהמלצה ורבים מתחתנים בלי שעברו הדרכה ראויה. יהושע ברלין, מדריך חתנים וזוגות, ממליץ לראות בהדרכה לקראת כלולות צורך הכרחי לקראת בניית זוגיות מיטיבה ובית משותף.
זוגיות היא עניין שגובל בדיני נפשות. מלאכת הקמת הבית, אליה הזוג יגש אחרי החתונה היא דבר שיש ללמוד, והכנה לזוגיות היא הכרח שאין להקל בו ראש. בחברה הדתית נהוג שאת מרבית ההדרכה, אם לא את כולה, עוברת הכלה בלבד. יש מידע הלכתי שאכן חובה שהכלה תדע, אך דברים רבים שנלמדים בהדרכה נוגעים לשני בני הזוג במידה שווה ודברים אחרים שראוי שהחתן יכיר מתוך שותפות עם אשתו.
אני רואה חובה לתת לבני הזוג כלים לקיום מערכת זוגית טובה על כל המשתמע מכך. ההדרכה לפני החתונה יושבת על שלושה עוגנים: הלכות, לימוד על הצד הפיזי, ולימוד של תקשורת. זה אומר שההכרח בהדרכות הוא לא רק ללמוד את הלכות הטהרה, אלא גם את הצד המשלים – לימוד שיעמיק בתקשורת, בקשר הפיזי והרגשי וגם בהיכרות עם הגוף הנשי והגברי.
התקשורת, הקשר הפיזי וההכרות עם הגוף חשובים במיוחד שכן קיים הבדל גדול ביחסם של בני הזוג לנושאים האלו אחרי החתונה לעומת היחס שלהם לנושאים ההלכתיים. כאשר תתעורר שאלה אצל זוגות שומרי תורה ומצוות בנוגע להלכות נידה, רוב הסיכויים שיפתחו ספר או ישאלו רב או את המדריך והמדריכה. לעומת זאת, בענייני זוגיות ומשפחה, הנטייה היא לחשוב: "מה יש לשאול?! העניינים יסתדרו, אנחנו רק בתחילת הדרך" ואז, הבעיות מצטברות וצוברות ריבית עד שלעתים ייתכן ומאוחר מדי.
ללמוד ולהבין במקביל
ההכנה הראשונית לקראת הנישואין טוב שתיעשה במקביל: ביחד ולבד. כאשר אני עורך הדרכה לחתנים, אני מקפיד להזמין את בת הזוג לשני מפגשים משותפים לחתן ולכלה, כדי ליצור שפה משותפת בנושאים חשובים כמו תקשורת זוגית ויחסי אישות.
חשוב שהאיש ילמד להכיר את דרך פעולתו של הגוף הנשי וכן את השפעתם של הורמונים שונים על חייה ונפשה של האישה. כך גם חשוב להבין את השפעתם של אמצעי המניעה השונים, בייחוד אלה ההורמונליים, על גופה של האישה. תופעות הלוואי של נטילת הורמונים הן רבות, ולא ייתכן שרק האישה תהיה מודעת להן. כדאי שגם האיש יהיה שותף לתהליך המחזורי שהאישה עוברת ויבין אותו. ההבנה צריכה להיות בנוגע להשפעה אפשרית של הורמונים על המצב הנפשי של האשה, על כניסה להריון וגם להבין מה עושים וכיצד הם משפיעים על מניעת הריון.
דבר נוסף הוא ההבנה של האיש את חווית הגוף של האישה בעוד מובן, והוא אובדן האינטימיות שמתרחש לעתים רבות סביב החתונה וגם בתהליך של ההריון והלידה. בדיקות רפואיות, טבילה במקווה וחוויות דומות נוספות יכולות להסב קושי נפשי לאישה.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
נושא חשוב שכדאי ללמוד הוא ההבדלים בין בני הזוג: בחינוך שקיבלו בבית ההורים והפנמתו והחינוך שירצו להעניק הלאה לילדיהם. העולם התרבותי, הדתי והערכי יכול להיות מגוון ושונה גם אם בני הזוג גדלו באותו בית גידול. הנושאים הללו מהותיים מבחינת תהליכי חשיבה והתמודדות עם עניינים שעולים חדשות לבקרים במערכת זוגית ומשפחתית.
כאן כדאי להוסיף גם לימוד תקשורת נכונה בין בני זוג. תקשורת פתוחה גם בעניינים אינטימיים ותקשורת נעימה גם ביחס להחלטות חשובות לקיום הבית והמשפחה ובעיקר כשיש חילוקי דעות. כיצד מתמודדים עם המשפחות החדשות אליהם נכנס כל אחד ואחת, איך מנהלים משק בית משותף, מה היחס כלפי חברים וחברות מלפני הנישואים של כל אחד מהם? ועוד כהנה וכהנה נושאים חשובים שיש ללמוד כדי להקים בית חם וטוב.
בשיח על הקשר הגופני בין האשה והאיש, חשוב לדבר על המותר, על חשיבות ההנאה בחוויה זו ושיחסים אינטימיים כוללים יותר מהגעה לשיא מיני בעת החיבור.
מה קורה אחרי החתונה
הזמן משלב האירוסים עד החתונה הוא קצר מאוד. החתן והכלה עסוקים וטרודים בעניינים הטכניים של החתונה ובצדק. ישנן החלטות שצריך לקבל, דירה שצריך לשכור ולסדר, כלי בית ומכשירי חשמל שצריך לקנות, ובתוך כל זה ללמוד על זוגיות, יחסי אישות והלכה. ההדרכה לפני החתונה לא יכולה להעניק להם את כל המידע שהם יצטרכו במהלך חייהם הזוגיים.
בהדרכת החתן והכלה יש להתמקד בנושאים שיעזרו להם להתחיל נכון. יש ליצור אוירה של אמון בין המדריך והמדריכה לבני הזוג, כדי שירצו לפנות אליהם לקבל הדרכת המשך בעתיד.
לדוגמא, שלב ההיריון הראשון, המהותי מאוד במערכת היחסים בין האיש והאישה: גוף האישה משתנה בתקופה זו ולאחר הלידה, וכך גם חווית הגוף שלה, ולרוב גם סדר היום. ההריון משפיע גם על יחסי האישות וממילא על הקשר בין בני הזוג. מי ידריך את בני הזוג בתקופה זו? חשוב שידעו שהמדריך/מדריכה נמצא/ת שם בשבילם בשלב כה חשוב בחייהם.
בנוסף, חשוב שבני הזוג ימשיכו לקרוא וללמוד על זוגיות ועל יחסי אישות, וללמוד באופן הדדי – אחד עם השניה ואחד על השניה. לשם כך הקמתי ספריית השאלה לספרי זוגיות באלון שבות, כדי שהזוגות יוכלו לקרוא ממיטב הספרים שיצאו בתחום בעשור האחרון.
המאפיין בני זוג בתחילת דרכם הוא "התאהבות". תחושה נפלאה שמצד אחד מקשרת ומביאה לחיבור נפלא זה, אך מצד שני היא אינה מחזיקה זמן רב. הרב סולוביצ'יק בספר "אדם וביתו" כותב:
צמצום מהותם של הנישואין לעניין האהבה בלבד כמוהו כבניית מבנה מפואר על אדמת חול טובענית… על כן מעמידה ההלכה כבסיס לפעולתה לא את התחושה הסובייקטיבית של אהבת בני הזוג, אלא את המודעות האובייקטיבית למחוייבות שבנישואין.
בהדרכת החתן והכלה כדאי להתמקד בנושאים שיעזרו לזוג להתחיל נכון. מתוך כך, כעוסקים בהדרכה חובה עלינו להדריך את בני הזוג בעזרת כל הכלים שיש ברשותנו כיום ולטעת בשניהם את ההבנה איך מייצרים אהבת אמת מתוך מחוייבות ותודעה של ברית.
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- לקראת כלולות: הדרכה פרטנית או הדרכה זוגית? – הרבנית שרה סגל-כץ
- הדרכה לקראת כלולות של זוג עם מערכת יחסים ותיקה – מעין רבינוביץ'
- הדרכת כלות: מה זה ועל מה זה – הרבנית שרה סגל-כץ
- לחצות את הגשר ולנהל שיח רגשי – בנימין מאלב
- בין הדרכה, טיפול וייעוץ – הרבנית שרה סגל-כץ
- לא דיברנו עוד על האהבה – על מחירי שיח הצניעות – אפרת ביגמן
- דיאלוג במפגש משפחות לפני החתונה – עו"ד שירה לב-ציון
- קודם אישות ואז נידה – הרבנית שרה סגל-כץ
- חירות על הגוף: עיון בסוגיה תלמודית על המותר והאסור בחיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- הרהורים מותרים על חופה וקידושין – איך לקיים טקס הקרוב ביותר לעולמם של בני הזוג?– הרבנית שרה סגל-כץ
- "וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי לְעוֹלָם" – אירוסין אז והיום – צוות גלויה