בבואך אל הקודש - על רצפת האגן וגישה מכבדת אל הגוף בכלל - שירה ברונשטיין - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

בבואך אל הקודש

י"א בשבט תש"ף 6.2.2020
קו מפריד גלויה

לקראת המפגש האינטימי הראשון עם בן הזוג וכניסה לעולם של הלכות נידה על בדיקותיהן, שירה ברונשטיין מזמינה לתרגל הכרות מקרוב עם רצפת האגן הנשית

המפגש האינטימי הראשון עם בן הזוג יכול להיות מלווה בקשת רחבה של רגשות. החל מהתרגשות, תשוקה, סקרנות ועד למבוכה, פחד, חרדה, והדחקה. עצם המפגש מנכיח היבטים שונים בקשר הזוגי – הנוגעים לתחושת בטחון וחופשיות, דימוי גוף, קבלת העצמי והאחר ועוד. במאמר זה נתיייחס להיבט גופני ספציפי ומצומצם.

באופן הפשוט ביותר, מפגש גופני מלא עם בן הזוג, מזמין אותך לפגוש את עצמך, את גופך. ורגע לפני שאת מארחת מישהו במערה הסודית שלך – בואי נכיר אותה.

כולנו למדנו בילדותינו – אף, פה, עיניים, ברך, בוהן, טבור. ויש גם פות ופין, שקיבלו אולי כינויים אחרים בשנות הילדות. המרחב בו מונחים אברי המין שלנו הוא קצת יותר נסתר, פחות נגיש, אבל הוא שם במלוא תפארתו. הוא השער התחתון של הגוף. הגוף הנשי והגוף הגברי. אבקש להתמקד עתה במה שמצוי ומה שאצור בגופן של נשים;

להכיר את הגוף מאורסת
צילום: Nikola Knezevic

בדומה לשער העליון, הפה, המצוי בפנינו כך ישנו השער התחתון המצוי באגננו. יש שימצאו הקשר ביניהם ויזהו קשר ישיר ששני השערים מקיימים בין פנים הגוף, לעולם שמחוצה לו ומאפשרים כניסה ויציאה אל הגוף פנימה וממנו החוצה. ההקבלה בין שני השערים נוכחת באופן מפעים גם במבנה שלהם. שפתיים עליונות ושפתיים תחתונות. צוואר עליון וצוואר הרחם. אזור האגן, כמו הגוף כולו מגיב למצב רגשיים שונים ומשוחח איתנו בשפתו שלו.

רגשות, זכרונות וחוויות יכולים להשפיע על השער התחתון. הדבר יכול לבא לידי ביטוי בתחושת כיווץ שרירי, בהרפיה ופתיחה, בתחושת עונג וכאב. כדי לפתוח את השער דרושה סבלנות, הקשבה, תחושת אמון וביטחון מלא.

מבנה רצפת האגן

זהו מבנה השער התחתון ותפקודו, הקרוי גם רצפת האגן, שנכיר אותו מתוך קרבת גוף:

מבנה האגן: עצמות האגן יוצרות מבנה הדומה לטבעת. תוכלי לחוש זאת בעצמך. במותניים משני צידי הגוף, בעצם הזנב מאחור ובעצם החיק מלפנים.

הניחי ידיים על המותניים – זהו החלק העליון של עצמות האגן. בחלק התחתון של עצמות אלו נאחזים חלק משרירי רצפת האגן.

מאחור, החליקי עם היד לאורך עמוד השדרה בגב התחתון, מטה מטה, פנימה לכיוון הישבן ופי הטבעת. תחושי במבנה גרמי קשיח שהולך ומדקק. זוהי עצם הזנב.

עצם החיק נמצאת מלפנים, ואפשר למשש אותה כשמחליקים עם היד מהבטן התחתונה לכיוון מטה, בערך בקו בו מתחיל שער הערווה, ישנה בליטה גרמית וזוהי עצם החיק.

שרירי רצפת האגן נאחזים בהיקף הטבעת ויוצרים מבנה קערתי, שמזכיר ערסל. מדובר במספר שכבות של שרירים בכיוונים שונים בתוך האגן היוצרים יחד מערכת תפקודית אחת. רצפת האגן.

רצפת האגן אירוסין
צילום: Sven Read

שלושה איברים מעל רצפת האגן

למעשה רצפת האגן, נמצאת בין שתי הרגליים, מקיפה את הסוגרים ותומכת באיברים שמעליה. נתמקד בשלושה איברים עיקריים שמונחים ממש מעל הערסל הזה.

שלפוחית השתן – כשמה כן היא, אוגרת שתן לפי צורך, ומרוקנת אותו כאשר הסביבה מאפשרת.
הרחם – ממנה יוצא דם הווסת, ובה הפוטנציאל ליצירת חיים.
קצה המעי הגס – הנקרא גם חלחולת. המכילה את הצואה לפני התרוקנות.

כך שיש בערסל הזה – בהתאמה – שלושה חורים. שופכה לשתן, נרתיק שמוביל לצוואר הרחם ופי הטבעת. איברים אלו נמצאים בקשר הדוק עם רצפת האגן. למעשה, היא תומכת באיברים ויחד עם רקמות חיבור נוספות, מחזיקה אותם במקומם. כמו כן, היא מאפשרת תפקוד תקין של התאפקות והתרוקנות. לסגור סוגרים על מנת להתאפק, להרפות אותם על מנת להתרוקן. (גלוי וידוע […] שאם יפתח אחד מהם או יסתם אחד מהם אי אפשר להתקיים ולעמוד לפניך אפילו שעה אחת).

דרוש סנכרון טוב בין שרירי רצפת האגן לכל אחת מהמערכות – שתן מין ועיכול כדי לתפקד בצורה הרמונית.

בקיום יחסי אישות, בעת החבירה, הכניסה לנרתיק. נרצה לאפשר פתיחה של השער, וזאת על ידי הרפייה של שרירי רצפת האגן. הרפייה זו מתרחשת באופן פיזיולוגי כאשר אישה מעוררת מינית, ללא תשומת לב מיוחדת.

לעתים, על אף שהאישה מעוררת היא חווה קושי בהרפיית השרירים ובעקבות כך כאב. ייתכן גם מצב של חווית כאב מסיבה אחרת המביא לכיווץ הגנתי של השרירים. במצבים כאלו כדאי לפנות לבירור רפואי אצל רופאת נשים המתמחה בתחום הכאב, ולטיפול אצל פזיותרפיסטית לרצפת האגן.

הכרות עם השרירים, תרגול כיווץ והרפייה, מגע והגברת מודעות לתחושות בפות, יוכלו לסייע לך לחוש בטוחה בעצמך ולהפעיל את השרירים כרצונך.

ללמוד את רצפת האגן
צילום: Aleksander Vlad

לתרגל שליטה בשרירים

כלות דתיות נפגשות עם הנרתיק בדרך כלל בהקשר הלכתי, בלימודן ולקראת הכלולות ובבדיקות הטהרה שהן מקיימות לקראת טבילתן במקווה. בבדיקות משתמשות בבד, עד בדיקה, כך שהמגע בנרתיק אינו ישיר.

אני מציעה לך למשש ולחוש את האזור בלי בד. בסקרנות ובפליאה. רק לשם ההכרות עם גופך ועם התחושות העולות במגע באזור.

כדאי לפנות לכך זמן ומקום המאפשרים רוגע ופרטיות. אם מתאים לך, תוכלי להעזר במראה ולהתבונן במבנה הפות מבחוץ. בכיווץ של שרירי רצפת האגן, פתח הנרתיק נסגר ונשאב מעט פנימה לכיוון הגוף, בהרפייה פתח הנרתיק חוזר למצב המנוחה. תוכלי לחוש זאת גם במגע. אם תניחי אצבע בנרתיק, תוכלי לחוש בזמן הכיווץ – סגירה ושאיבה של האצבע כלפי פנים, ובהרפייה, שחרור של השרירים סביבה.

יתכן ותתקשי להבחין בתנועת השרירים, נסי לתרגל במנחים שונים, שכיבה, ישיבה, עמידה או כריעה קלה. לעיתים, דרושים מספר נסיונות, כדי לחוש בתנועה שקורית. כיווץ והרפייה. 

כיווץ של שרירי רצפת האגן מתרחש בכל פעם שאנו מתאפקות. תוכלי לזהות את התנועה של הכיווץ על ידי עצירת זרם השתן בזמן שאת מתרוקנת בשירותים. שימי לב, לא מומלץ לתרגל כיווץ רצפת אגן בשירותים. אך תוכלי לעשות זאת באופן חד פעמי, כדי להיות בטוחה שזיהית נכון את התנועה.

כאשר את מתרגלת את השליטה בשרירים, הפני תשומת לב הן לכיווץ והן להרפייה. שניהם חשובים לתפקוד תקין של המערכת. הרפייה היא מנוחה של השרירים ואינה דורשת מאמץ, אך צריך לאפשר לה להתרחש. המתנה של מספר שניות, כוונה ומודעות לכך יוכלו לעזור.

הכרות רצפת אגן
צילום: שרה סגל-כץ

שריר שמח הוא שריר שיש בו תנועה וחיים. כיווץ לבדו אינו מאפשר זרימת דם וחמצן לתאי השריר. השרירים זקוקים לתנועתיות – כיווץ והתארכות. הרפייה טובה של השריר מסייעת בהשגת כיווץ אפקטיבי יותר וכן להפך, לאחר כיווץ מלא של השריר, אפשר להגיע להרפייה והתארכות. תרגלי בנחת, כיווץ, סגירה של הסוגרים, תנועת שאיבה פנימה ולאחריהם – מנוחה, התרחבות, התארכות, הרפייה. כמו הלב הפועם, גם את השער הזה אפשר להפעים.

אם את חווה חוסר נוחות במגע באזור, קושי להכניס אצבע פנימה, או קושי להשתמש בטמפון. מומלץ להתייעץ עם מדריכת הכלות שלך, רופאת נשים או פיזיותרפיסטית לרצפת האגן. אם קיים חוסר נוחות שכזה, כדאי להכירו ולטפל בו בהקדם.

תהליך יצירת אינטימיות רגשית וגופנית עם בן הזוג אינו מסתכם ביצירת מגע מיני מלא. הוא נמשך לאורך חיי הזוגיות, מתפתח ומשתנה בכל עת. זהו מסע זוגי משותף של חיפוש וסקרנות, קבלת העצמי והאחר. לצד הזוגיות המתבגרת בכל יום, גם הגוף משתנה ומתחדש. בהתאמה המפגש הזוגי מקבל נופך אחר בכל פעם. כדאי לזכור, כי החוויה הראשונה היא הצעד הראשון, ולאחריה יבואו עוד צעדים רבים.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

שירים על הגוף:

פיזיותרפיסטית B.PT, מוסמכת לשיקום רצפת האגן. מטפלת באהבה בנשים במעגל החיים.
יוצרת חיבורים, ראש לב שער תחתון.

תוכן נוסף מהמגזין:

ט"ז בשבט תש"ף 11.2.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא אירוסין לתחילת הקריאה במגזין
ו' בכסלו תש"ף 4.12.2019
מאת
צוות גלויה
שנתיים של נישואין הן מספיק זמן לבחון את הדינמיקה ביניכם ולשפר דברים. כמה נקודות לבדיקה לקראת כל השנים שעוד לפניכם
י״ג בתשרי תשפ״ד 28.9.2023
גלויה מראיינת את
אדוה מגל כהן
ראיון גלוי עיניים עם אדוה מגל כהן על שירה, על כתיבה, ועל הדברים שעיצבו את דרכה האמנותית והספרותית.
כ״ה בכסלו תשפ״ד 8.12.2023
מאת
צוות גלויה
תפילות, שירים וראיונות שהתפרסמו במגזין גלויה מתוך תקווה בתקופה עצובה.
י"ז בשבט תש"ף, 12.2.2020
מאת
צוות גלויה
מריבות הן חלק מכל קשר אף שלעתים קרובות מדי לא ברור איך להתמודד איתה. אבל אם יודעים לריב חכם אפשר לצמוח מתוך המריבה.
ג' בכסלו תש"ף 1.12.2019
מאת
צוות גלויה
⏱️ 3 דקות קריאה
כמה עצות ליום החתונה שיפחיתו את המתח הנפשי ויסייעו לתחושות השקט הפנימי במהלך היום

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם