שנינו ביחד וכל אחד לחוד: הלכות נידה בזוג דתי-חילוני, מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

שנינו ביחד וכל אחד לחוד: הלכות נידה בזוג דתי-חילוני

ד' בטבת תש"ף 1.1.2020
קו מפריד גלויה

בזוגיות מעורבת כאשר אחד הצדדים שומר מצוות והשני לא, שמירה על הלכות נידה יכול להיות עניין רגיש במיוחד. הצעות לגישור על הפערים

אי אפשר לעסוק בזוגיות מבלי להיתקל על כל שעל במשפטים נוסח "בכל זוגיות קיימים קשיים ומורכבויות". כמו כל הקלישאות, גם המשפט הזה הפך לנדוש משום שיש בו אמת יסודית ותובנת חיים בסיסית. עם זאת, הקשיים והמורכבויות משתנים מזוג לזוג ולכל זוג נקודות קושי משלו. 

הלכות נידה יכולות לעתים להיות מקום שאליו מתנקזים רבים מן הקשיים והמורכבויות הללו וההקפדה עליהן יכולה להפגיש את בני הזוג עם הפערים המשמעותיים שקיימים ביניהם. כאשר מחויבות להלכה מוסכמת על שני בני הזוג, ישנה התחלה מוצקה לדיון, גם אם ישנם פערים במחשבה כיצד ליישם את ההלכות. כאשר ישנו פער דתי בין בני הזוג הרגישות סביב הנושא מתעצמת, הפער בין השקפות העולם ונורמות ההתנהגות בולט ונקודות החיכוך והקונפליקט דורשות מחשבה, דיון ופתרון משותף. כאשר אחד מבני הזוג דתי והשני איננו, נדרשת מחשבה ורגישות יתרה סביב הנושא, שכן חסר הבסיס שמספקת המחויבות להלכה, בנושא זה כמו בנושאים אחרים. 

נידה בזוג דתי חילוני - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: ian-schneider

בהלכות נידה בזוגיות מעורבת דתי-חילוני נפגשים בנקודת שיא שלושה נדבכים של רגישות מיוחדת: 

הנדבך הדתי – כמו הלכות כשרות ושבת, הלכות נידה הן תחום מרכזי בהלכה, ונחשבות כבסיס לחיי הבית והמשפחה הדתית; 

הנדבך הרגשי – הלכות נידה מערבות גוף, רוח ונפש. עבור זוגות רבים, ובפרט עבור הצד הנשי, מתח רב נקשר לשמירת הנידה על כל שלביה – ההקפדות השונות ושלבי הריחוק והטהרה – הדורשים אנרגיות ותשומת לב; 

הנדבך הבין-מגזרי – את שני הנדבכים הקודמים חווים רוב הזוגות מקיימי המצוות, אך במקרה של זוג מעורב, נכנסת סאגת הפער באורחות החיים גם בצומת רגיש זה. הציפיות השונות והפער במוכנות להתמסר למצווה עשויים להיות מקור לקושי ייחודי.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

כיצד ניתן לשמור הלכות נידה כזוג דתי-חילוני?

התשובה כמובן תלויה בנכונות של בני הזוג. זהו אינו התחום היחיד בו זוג מעורב מקיים דיון ומנסח לעצמו את תוואי ההתגמשויות וההליכה זה לקראת זו וזו לקראת זה. כפי שמנהלים שיחה פתוחה ומגיעים להבנות בשמירת שבת, חינוך ילדים, שמירת כשרות, קוד לבוש וכיו"ב, כך גם בנושא זה. נידה היא אולי תחום מורכב ביחס לשאר, אך הבסיס לחיי זוגיות בריאים תוך שמירה על הלכות אלה תלויה בבסיסה במוטיבציה וביכולת לשוחח, להקשיב, לשתף, להכיל ולהבין. כאשר יש כבוד הדדי, אהבה, אמון ורצון משותף, יש בסיס איתן לניהול נכון של הדיון המשותף.

חשוב לזכור שעם כל תנודות החיים ולמרות כל הדיאלוג והפתיחות, בן הזוג לא ישנה את זהותו. הוא אולי יעבור אי אלו תהליכים עם הזמן, אך ביסודו הוא יישאר עצמו, האדם שבחרת כבן זוג. ביצוע של תיאום ציפיות סביב ימי ההרחקה וליל הטבילה חשוב למניעת תחושת עלבון או אכזבה, משני הצדדים. 

הלכות נידה בזוגיות מעורבת דתיים-חילוניים - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Jessica-ruscello

נידה כשהאיש שומר מצוות והאשה לא 

בזוגות בהם האשה אינה שומרת מצוות תהליך ההגעה להסכמה נוטה להיות מורכב יותר: רוב הדינים והפרטים במצווה מוטלים בפועל על כתפי האשה. הדבר קשה במיוחד כאשר הדרישה ההלכתית מנוגדת להשקפת העולם שלה, ובפרט במקרה שהמצווה נתפסת כפוגענית, שוביניסטית, מופרזת וכן הלאה.

חשוב ששני בני הזוג יהיו מודעים לכל המטענים שנקשרים למצווה הזו ויתנו להם ביטוי בשיח ביניהם. סבלנות והכלה מיוחדת נדרשות מבן הזוג: להניח בצד את הלחץ או הקפדנות, ולהשתדל השתדלות יתרה וכנה להאזין לקשיים. להעניק כמה שיותר הכלה וקשב, להבין מה בדיוק מפריע, ומה יכול בן הזוג בעצמו לעשות על מנת להקל מן המשא. 

התייעצות עם גורם הלכתי -רב או אשת הלכה- המתאים ומקובל על שני בני הזוג, עשוי לסייע מאוד. בנושאים רגישים וקשים לא מגיעים להכרעה בקלות או במהירות והשלמה עם המצב לא תגיע בין לילה. לכן חשוב להתאים את הציפיות, ולסגל סבלנות ואורך נשימה, על מנת לעבור את התהליך באופן בריא ומתוקן שלא יפגע בשלום הבית ויאפשר את קיום המצווה באופן שיתאים לשני הצדדים.

נידה כשהאשה שומרת מצוות והאיש לא

בזוגות בהם האישה שומרת מצוות, ביצוע הפעולות הטכניות עשוי אולי להיות קל יותר, שהרי כאמור הם בינה לבין עצמה – אך גם במקרה זה עשוי להיות פער לא קל מול בן הזוג, שעשוי לחוש תסכול, אכזבה או כעס על שאשתו מתרחקת ממנו ומצפה ממנו להתרחק ממנה או מכריחה אותו להתמודד עם דברים המנוגדים לתפיסת עולמו ולרצונותיו. לבן זוג שמגע הוא חלק משפת הגוף שלו ומדרכו להביע קרבה, הימים הללו יוכלו להיות מורכבים ולהשפיע גם על ההתקרבות המחודשת לאחר ימי הנידה. נדרשות כאן סבלנות והכלה מיוחדת מבת הזוג, להעניק קשב ולתת מקום לביטוי של הקושי או הכעס. 

אם אין בכוחו של בן הזוג למלא את החלל של התמיכה בך ובהתמודדות עם המצווה הזו, יכול להיות שעדיף לך לוותר על הציפייה שהוא יעניק את המשמעות והעומק למצווה. במצב כזה, חשוב למצוא מקורות תמיכה אחרים מבחוץ כמו חברות שנמצאות במצב דומה, גורם הלכתי או טיפולי כמו מורה או מדריכת כלות או שאת תהיי "המלווה הרוחנית של עצמך".

הלכות נידה בזוגיות מעורבת דתיים-חילוניים - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Raei Tian

מרחב תמרון עדין 

בכל דינמיקה של חילונים ודתיים, החילונים ירגישו שהם מתפשרים ומתמגשים עבור הצד הדתי יותר משהצד הדתי מתגמש לקראת הצד החילוני. הטענה שזאת ההלכה ואין מה לעשות – לא תמיד מספיקה כדי להעלים את תחושת התסכול שחש הצד שאינו שומר מצוות, שמצופה לעשות את הויתורים המשמעותיים יותר. התסכול על פערי הויתורים  עשוי לעלות גם בזוגיות מעורבת לכתחילה או בזוגיות בה אחד מבני הזוג עזב את הדת, וכדאי שהצד ששומר מצוות יעשה כל שביכולתו כדי למנוע את התסכולים האלו מבעוד מועד.

הלכות נידה מושפעות מאוד ממנהגי בית אמא, ולעיתים חומרות רבות מתווספות אליה. במצב רגיל יש חשיבות רבה למנהג ולשמירת המסורת, אך כאשר מנהגי נידה הופכים לאתגר זוגי שיוצר מתיחות, מומלץ כאמור להתייעץ עם פוסק/ת הלכה שמקובל/ת על שני בני הזוג, על מנת לראות כיצד אפשר להקפיד על ההלכה באופן שיתאים לדינימיקה הזוגית, יעשיר אותה ולא יכביד עליה מעבר להכרח. חשוב גם לשקף לבן הזוג שאינו שומר מצוות שהצד הדתי הולך לקראתו ולא רק הוא לקראתך.

בכל המקרים חשוב לזכור שההלכה אינה עשויה מקשה אחת, ומאפשרת מרחב תמרון עדין. "וחי בהם, ולא שימות בהם" – התורה נועדה להיות סם חיים ולאפשר לבית ולזוגיות להתקיים באהבה, אחווה, שלום ורעות. יש מקום להתגמשות ולמציאת איזון עדין גם בתוך גבולות ההלכה. ליווי על ידי איש או אשת הלכה הקרובים ומכירים את הזוג, עשוי לעזור ולהעניק מענה וסיוע בניווט סביב המצווה החשובה והרגישה הזו. חייהם של זוגות מעורבים רבים, המתקיימים באהבה ובשלום, מעידים שהדבר אפשרי.

***

המלצות קריאה נוספות במגזין גלויה:

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י"ד בכסלו תש"ף 12.12.2019
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
תקופת האירוסין כוללת התעסקות טכנית מתישה ולא-רומנטית. כמה עצות שיעזרו לכם לשרוד את תקופת האירוסין בשלום.
י״ח בחשון תשפ״א 5.11.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
בין אם אתם שמחים בבחירה ובין אם חושבים שהם לא בחרו נכון, שיחה בין הורים לילדיהם המאורסים היא אחד הדברים שילדיכם זקוקים לו.
י״ט במרחשוון ה׳תשפ״ה 20.11.2024
שיר מאת
שרה סגל-כץ
פּוֹעֲמִים בִּכְמִיהָה לְשִׂיחַת הִתְעַדְכְּנוּת / וּנְשִׁימָה יַחַד. / בְּתוֹךְ הַמַּאֲמָץ - / בְּדִידוּת נִמְתַּחַת.
חדש
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
רצון וחשק הם מושגים שמלווים את כולנו בחיי היומיום. מושג הרצון מהווה שיקול דעת בקיום מצוות עונה וביצירת מרחב שבו ההלכה מחייבת אבל גם מאפשרת קשב לרצון של שני בני הזוג.
כ״ט באלול תשפ״א 6.9.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
מי הנשים שתרצי לצדך בטבילה הראשונה שלך? חברות? אחות קרובה? אמא או אפילו ללכת לבד? על האפשרויות השונות לעיצוב השותפות שלך למעמד הטבילה.
י"א בשבט תש"ף 6.2.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
הנגישות למידע ברשת היא בלתי מוגבלת ולא פשוט לדעת איזה מידע הוא מהימן.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם