מחשבות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה, מאת: ברנדה הורביץ פרוור - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

העזנו ליזום ולממש את האחריות הציבורית שלנו: מחשבות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה

כ״ח באדר תשפ״א 12.3.2021
קו מפריד גלויה

"למעשה, הבנו שמגפת הקורונה מאפשרת לנו הזדמנות לשינוי בעל ערך רב. משמעות השינוי שהחל, היא שהנשים הן העומדות במרכז שיקול הדעת ולא המנגנון או הממסד", ברנדה הורביץ פרוור ברשומה אישית על חוויית הטבילה שלה ועל סוגיית הטבילה במקוואות בתקופת הקורונה כביטוי לשינוי הכרחי וחשוב שחל בעת הזו.

אני רוצה לפתוח רשומה זו בהודאה אישית כנה: הקשר שלי למקווה הוא קשר מאד מורכב. את הווסת הראשונה שלי קיבלתי בבית הספר היהודי הקטן שבו למדתי, ולמזלי הרע כל המזכירות היו חולות באותו היום. אני זוכרת את עצמי הולכת לחדר המזכירות ועומדת מול מנהל בית הספר, שהוא כמובן גם הרב, מתבוננת, אולי קצת מגמגמת, ועומדת דום. בן-רגע, אני בת ה-12 מבינה שאני צריכה לבקש מהגבר שעומד מולי, שהוא גם הרב וגם המנהל, תחבושת היגיינית, וללא היסוס אני מבקשת. לא ברור לי למה לא הסתובבתי וביקשתי ממורה או חברה. לא ברור לי עד היום מאיפה האומץ והביטחון כילדה בת 12 לעמוד אז מול 'הממסד' ולהכניס אותו בסוד ענייני הפרטיים והאינטימיים ביותר דאז.

בניגוד לאומץ שהתפרץ לו בסצנת קבלת הווסת שלי, בליל הטבילה הראשונה שלי הדברים היו נראים אחרת. ערב כלולותיי, ואני עומדת לטבול בפעם הראשונה, לבדי, שכן כל משפחתי עוד לא הספיקה להגיע מחו"ל. בלית ברירה, אני מלווה את עצמי למקווה. אני עומדת, עירומה, מולי קירות שחורים של עובש, עולה חדשה שמגיעה מעולם אחר. הכל שקט, וקולה של הבלנית שאומרת לי להיכנס "מהר מהר" הופך להד אין סופי שמהדהד בין הקירות העבשים. אני נכנסת ללא שאלות, טובלת ומתפללת לא על חיים טובים עם בחיר ליבי, לא על הקמת משפחה נאמנה בישראל, אלא רק שאצא בריאה מהמים העכורים הללו. אני נכנסת, טובלת ומרחוק שומעת "כשר כשר" ובליבי עצב. במשך השנים אני הולכת כל חודש וחודש, טובלת ומיד מתקלחת על מנת להתנער מהזיכרון של המים ההם.

מחשבות אישיות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה- ברנדה הורביץ פרוור

גדלתי בארה"ב והתחנכתי על סיפורי גבורה של נשים יהודיות אשר מצאו דרך לקיים את מצוות הטבילה ולקיים יחסי אישות, גם בתקופות חשוכות בהיסטוריה של רדיפות וייסורים, בשל המשמעות הגדולה של טהרת המשפחה שהיא 'לב ליבה' של המשפחה היהודית. ואכן, אני מאמינה במשמעות זו בלב שלם. כשהגעתי לרגע שנדמה לי כרגע הטבילה האחרונה מפאת הגיל, החלטתי לסגור מעגל. בחרתי לטבול את טבילתי האחרונה במקווה שבו טבלתי לפני 30 שנה בליל הכלולות שלי. אני עומדת מול המראה, עושה לעצמי סלפי (עם בגדים כמובן) בתוך המקווה המחודש שבו אין כל זכר לקירות עבשים או לריח טחוב, והיום הוא כל כך יפה. אני מתבוננת בראי, נזכרת בקבלת הווסת הראשונה ובליל הטבילה הראשון, ומחליטה שנשים צריכות לדעת שיש כתובת שבה יוכלו לברר ולשאול ללא בושה לגבי כל ענין שמעיב מבחינתן על חוויית הטבילה.

לפני כשנתיים זכיתי להיבחר כחברת מועצת העיר מעלה אדומים. לפני שנה, סביבות חג הפורים, התחלנו להבין כי מגפה באה עלינו ושהקורונה אינה עניין חולף ופעוט. מתוקף תפקידי והיותי אישה דתיה, התחילו להגיע אליי טלפונים וקולות מודאגים רבים מתוך הקהילה, קולות של נשים, גברים ואף רבנים המוטרדים מהשאלה כיצד ניתן לשמור על טהרת המשפחה ולבקר במקוואות, בזמן שביקור כזה עשוי לחשוף את הקהילה לסכנה בריאותית משמעותית? הדיון במצב הגיע לידי כך שהיו אף מי שאמרו: "לא נלך למקווה בכל מחיר בשל חשש לסכנת חיים".

מתוך אחריות ציבורית ומתוך זיכרון הטבילה הראשונה, החלטתי לצאת ולבדוק את הדברים. במובנים רבים, הפתעתי את עצמי, שכן היה בי חשש גדול להיכנס לעולם שבו נשים לכאורה אמורות רק לטבול ולא לעסוק בקבלת החלטות או בבקרה. ובכל זאת, הרגשתי דחף עז ותחושת חובה מתוקף תפקידי לייצג את הקולות ששמעתי ולבקר במקוואות, על מנת לבחון ולבדוק בעצמי מה קורה בפנים בזמן אמת. ברור שבדיקה אחת לא יכולה להוות חוות דעת רשמית מקצועית כוללת, אבל יש ערך לכך שנציגת ציבור תכיר מקרוב את השטח, כל שכן ובמיוחד במצבי חירום, ותהיה עם יד על הדופק גם אם זה מעורר אי נחת.

מחשבות אישיות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה - ברנדה הורביץ פרוור

ביקרתי במקוואות העיר כדי להכיר מקרוב את המצב. בשטח ראיתי בלניות מסורות העומדות ב'קו הראשון', יודעות את ההנחיות ומקפידות לקיים אותן גם בתנאים מורכבים ואף בתנאי משכורת לא פשוטים. הביקורים, השאלות וגם ההתרעמות על ביקורי הפתע מהממסד הרבני, חידדו לי עד כמה נחוץ שתהיה כתובת לנשות העיר להביע את צרכיהן ולכוון את נקודת המבט של מקבלי החלטות גם במקומות שבהם עד כה היה נהוג לעשות הכל בדלתיים סגורות. המהלך דרש לבנות אמון מתוך הובלה ונקיטת עמדה ציבורית ואף אתגור המערכת הקיימת, וזו בהחלט משימה מורכבת.

תוצאות הבדיקה הביאו אותי לפנות למספר גורמים, לחשוב מחדש על הנהלים ואף לכתוב בנושא. בעקבות זאת הגיעו עוד ועוד פניות מתוך העיר, שעיקרן חשיבה על האופן שבו אפשר להקל על נשים להגיע למקווה ללא תיווך – למשל לקבוע תורים ולהסדיר מראש את ההגעה למקווה תחת מגבלות הקורונה. בעקבות רעיון של אישה יקרה מתוך הקהילה, בחרנו לנקוט ביוזמה ובשותפות עם כמה גורמים והתחברנו ליוזמה של חנה לוי: Mikve-online.

למעשה, הבנו שמגפת הקורונה מאפשרת לנו הזדמנות לשינוי בעל ערך רב. משמעות השינוי שהחל, היא שהנשים הן העומדות במרכז שיקול הדעת ולא המנגנון או הממסד. השותפות של נשים בתהליך קבלת ההחלטות והבקרה, מקדמת ומשפרת את התהליך עצמו ואת התנאים למלא את המצווה באופן הטוב ביותר. מעורבות נשים בתהליך זה, משמעותה כבוד לצרכי הנשים הטובלות ומתן תשומת לב ישירה לנושאים רגישים ומורכבים שעד כה עמדו ללא מענה וסוף סוף מתנהלים בנינוחות ובאחריות.

מחשבות אישיות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה- ברנדה הורביץ פרוור זוגיות הלכה מיניות מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ

כל שאנו מבקשות הוא להמשיך את מה שהתחלנו – קידום מעורבות ושותפות פעילה של נשים בקבלת ההחלטות וביישום של מנגנונים הנוגעים לגופן וחיי ההלכה שלהן.

אני גאה להיות האישה שמסוגלת לעשות את השינוי בשביל הילדה ההיא ובשביל האישה הצעירה שעמדה ללא קול וללא מענה במקווה המאיים. מנקודת המבט שלי – היום הדברים נראים ומרגישים אחרת.

 ומי יתן ונעמוד כעזר אחת עבור השניה ועבור המצוות וחיי ההלכה שאותן אנו בוחרות לקיים.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

מחשבות אישיות בעקבות סוגיית המקוואות בתקופת הקורונה - ברנדה הורביץ פרוור

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת:

עלתה לישראל בשנות ה-80, אישה, אמא וסבתא.
מנהלת בדימוס של בתי ספר יסודיים ושש שנתיים, חברת מועצת העיר מעלה אדומים, יו"ר לענייני בקרה, יו"ר עירונית למניעת אבדנות.

תוכן נוסף מהמגזין:

ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
מאת
צוות גלויה
גירושין אינם נדירים בימינו והם יכולים להיות תהליך בחיי הסביבה הקרובה והרחוקה שלנו ועשויים להיות רלוונטיים לנו עצמנו. במכוון, מתוך הידיעה כי פרידה אפשרית - הנחנו במגזין תכנים לעת שברירית זו שלעיתים השקט מלווה אותה ויש צורך בדיאלוג ובהפגת הבדידות. תקוותנו היא כי גם בעת שבר ופירוק, לצד בקשת החירות, נוכל לסייע עם מאמרים, שירים ותפילות הנוכחים באתר ומאירים היבט אחר של תהליך ומעמד הגירושין ותקופות החיים שלאחר הגט.
י"ד באלול תש"ף 3.9.2020
מאת
צוות גלויה
במסורות רבות, טקס החתונה מתחיל בטקס החִינָה. לטקס פנים רבות כמספר הקהילות שחוגגות אותו ומביאות עמן מסורות עתיקות כמו גם חידושים של הדורות האחרונים.
ט׳ בתשרי תשפ״א 27.9.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 4 דקות קריאה
רוח הלכה היהודית מקדשת את הקירבה בין בני הזוג. עם זאת, באופן לכאורה סותר, היא אוסרת על קיום יחסים באירועים או מעמדות מסויימים; פירוט והסברים על מה הם המקרים בהם מצווים בני הזוג לרחוק אחת מהשני
ט׳ בניסן התשפ״ב 10.4.2022
מאת
צוות גלויה
לכבוד סדר פסח, לכבוד התחושה של כשנתיים אחרי העולם שנסגר ועם תקווה שהשגרה כבר כאן... אנחנו משתפות בתמונות ובסרטון ממסיבת ההשקה של מגזין גלויה, חורף 2020. צפיה מהנה!
י״ב בסיון תשפ״ג 1.6.2023
מאת
צוות גלויה
קיבצנו מגוון מאמרים מרחבי המגזין שעוסקים כולם בשאלות חינוך ילדים וילדות, נערים ונערות. ברשומה זו תוכלו למצוא מאמרים על גבולות השיח סביב מיניות, על שיח מגדרי, ועל חינוך ילדים ונערים למוגנות.
כ"ב בניסן תש"ף, 16.4.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא נישואין לתחילת הקריאה במגזין

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם