בקצרה על הסכמי ממון, או: למה רובכם לא זקוקים לאחד כזה, מאת: עו"ד ניצן כספי שילוני - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

בקצרה על הסכמי ממון, או: למה רובכם לא זקוקים לאחד כזה

ח' בשבט תשפ"א 21.1.2021
קו מפריד גלויה

מה שצריך לדעת על הסכם ממון – עו"ד ניצן כספי שילוני מסבירה על ההיבטים שחשוב להכיר, ההבדלים אל מול הסכמים אחרים והסיבות לבחור או לא לבחור בהסכם שכזה טרום חתונתכם.

קיימים שני היבטים שנוגעים להסכמי ממון בין בני זוג שחשוב להבהיר אותם כבר בראשית הדברים: האחד, קיימת הבחנה בין הסכמי ממון להסכמים למניעת עגינות וסרבנות גט למרות שלעיתים נעשה ביניהם בלבול; והשני זו העובדה שאם אתם זוג שעומד להתחתן בישראל רוב הסיכויים שאתם בכלל יכולים לוותר על הסכם ממון.

הסכם ממון כשמו כן הוא – מתייחס לרוב להיבט אחד של חיי הזוגיות והמשפחה: הנושא הרכושי. בני הזוג למעשה קובעים בזמן החתימה על ההסכם כיצד הם ירצו לחלק את הרכוש שבבעלותם במהלך חיי הנישואין או חלילה – בזמן הפרידה. אבל יש לשים לב שהסכם ממון לא יתייחס בהכרח לסוגיה הקשה והקריטית של סרבנות גט ועגינות שעלולה להתעורר בזמן הגירושין (או חלילה היעלמות הבעל או מצב רפואי קשה שלו). ולכן חשוב לדעת שאם חתמתם על הסכם ממון או שאתם מתכננים לחתום על אחד כזה, כדי להגן על עצמכם אתם עדיין צריכים לפנות לאחד מהארגונים שעוסקים בתחום של סרבנות גט ולחתום במקביל גם על הסכם קדם נישואין ותנאי בקידושין.

מעבר לפער בסוגיה שבה מטפל ההסכם, קיים הבדל נוסף בין הסכם ממון להסכם למניעת סרבנות גט. בעוד שקיימת חשיבות מיוחדת לניסוח הסכם ממון שנתפר על פי המצב הכלכלי והמשפחתי המסוים שלכם, הרי שבעיית העגינות חלה על כל הנישאים (ובמיוחד הנישאות) כדת משה וישראל במידה שווה, ולכן כשמדובר בהסכמים למניעת סרבנות גט לרוב אין שום בעיה להסתפק בנוסח אחיד שאפשר להוריד מאחד מהאתרים של הארגונים העוסקים בנושא (למשל מרכז צדק לנשים). הבדל נוסף הוא שהסכם למניעת סרבנות גט בחלק מהמקרים לא דורש אישור של בית משפט או נוטריון, בניגוד להסכם ממון שמחייב אישור כזה, כפי שיפורט בהמשך.

הסכם ממון - עו"ד ניצן כספי שילוני - מגזין גלויה
צילום: Matt Ridley

נחזור לסוגיית הסכם הממון: כאמור, רובכם תוכלו לוותר על הסכם מסוג זה (שימו לב שהנחה זו לא חלה על זוגות ידועים בציבור). וזאת משום שהחוק בישראל קובע הסדר של חלוקת רכוש שהוא סביר ומתאים לזוגות רבים, ובמקרים רבים אין שום סיבה לסטות ממנו. חוק יחסי ממון בין בני זוג קובע שבזמן הפרידה כל הנכסים של שני בני הזוג יאוזנו ביניהם, או במינוח פחות משפטי ופחות מדויק – יחולק שווה בשווה בין בני הזוג, וללא הבחנה על שם מי רשום אותו נכס.
למשל: אם הזוג קנה דירה בזמן הנישואין ורשם אותה במשרדי הטאבו על שם האיש בלבד, בזמן הגירושין שווי הנכס יחולק בין שני בני הזוג ולא ייזקף לרוב לזכותו של האיש בלבד. וכך גם לגבי זכויות עתידיות כמו קופות תגמולים ופנסיה, פיצויי פרישה ועוד: על אף שהם רשומים על אחד מבני הזוג, לבן הזוג השני יהיו זכויות באותם נכסים.
לכלל הבסיסי הזה של חלוקת רכוש קיימים כמה חריגים: נכס שהיה בבעלות אחד הצדדים לפני הנישואין או מתנות וירושות שהתקבלו בזמן הנישואין – כל אלה לא יאוזנו בין הצדדים וייוותרו בבעלותו של בן הזוג שזכה מלכתחילה בנכס.

אלה הכללים המרכזיים של ההסדר הרכושי על פי החוק בישראל ובתי המשפט קבעו לגביו ניואנסים נוספים עם השנים. ובמילים אחרות: אם בני הזוג לא חתמו על הסכם ממון, ולמעשה לא עשו דבר באפיק זה, זהו בקווים כלליים המשטר הרכושי שחל על אותו זוג בזמן הנישואין ובשעת משבר ופרידה. באופן טיפוסי, ההסדר הזה מתאים והגיוני עבור רוב הזוגות הצעירים שנישאים, (דיסקליימר: עם כי נכון שכל זוג  שמתלבט יברר את הסוגיה עם עורכת דין).
זוגות נשואים (או לפני חתונה) שבכל זאת מעוניינים בהסדר רכושי אחר מזה המפורט בחוק או שבוחרים להחריג נכסים מסויימים מההסדר – אלה בהחלט זקוקים להסכם ממון. לרוב מדובר בזוגות שמגיעים לנישואין לאחר שצברו רכוש, בין עם מדובר בנכסים משפחתיים או בבני זוג שהספיקו לצבור רכוש בעצמם והם רוצים להגביר את הוודאות ואת הביטחון שלהם באשר לחלוקת הרכוש בזמן הפירוד. גם זוגות שעומדים בפני נישואין שניים יזדקקו פעמים רבות להסכם ממון, על אחת כמה וכמה כאשר יש ילדים ברקע.

על פי החוק, ההסכם, שמוטב לנסחו אצל עורכת דין מומחית בדיני משפחה, ייכנס לתוקף אך ורק לאחר אישורו בפני בית המשפט לענייני משפחה (או בית דין דתי). אם הזוג עדיין לא נישא – ניתן לתת לו תוקף להסכם גם בפני נוטריון או רושם הנישואין. הסיבה שהמחוקק החליט שהסכם ממון בין בני זוג לא תקף ללא אישור של רשות מוסמכת היא כדי למנוע חשש מציאותי מפני לחץ ועושק בין בני הזוג וכן לחץ חיצוני שיקפח את אחד מהם. הרעיון הוא שהרשות המוסמכת תוודא שההסכם נחתם תחת רצון חופשי, מה שכמובן מצליח באופן חלקי בלבד.

קבוצה נוספת של בני זוג שכדאי להם מאוד לשקול לחתום על הסכמי ממון הם בני זוג שאינם  נשואים על פי החוק או ידועים בציבור. בני זוג שאינם נשואים על פי החוק ייאלצו בזמן הפרידה להוכיח את קיום הזוגיות שלהם ועל מנת ליצור וודאות משפטית ורגשית ברמה גבוהה יותר בהחלט מומלץ להם לשקול חתימה על הסכם ממון.

*האמור אינו מחליף ייעוץ משפטי

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

הסכם ממון - עו״ד ניצן כספי-שילוני
צילום: Pawel Czerwinski

עורכת דין ב"מרכז צדק לנשים" ומייסדת בית הדין הרבני הפרטי בראשות הרב דניאל שפרבר.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״א בתשרי תשפ״ג 16.10.2022
מאת
צוות גלויה
עדכונים על תכנים חדשים שעלו לאתר בשבועות האחרונים, בסימן חגי תשרי.
י"ח בשבט תש"ף, 13.2.2020
מאת
צוות גלויה
מאמרים חדשים שעלו במגזין גלויה מהעדכון הקודם ועד י"ח שבט תש"ף, 13.2.20 בנושאים זוגיות, הלכה, מיניות, ספרות ורוח.
כ״ג באייר תשפ״א 5.5.2021
מאת
צוות גלויה
⏱️ 4 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא המקווה לתחילת הקריאה במגזין
כ׳ בסיוון תשפ״ב 19.6.2022
גלויה מראיינת את
יפה צוקרמן
גלויה שמחה לראיין את יפה צוקרמן ולשמוע על העשיה שלה בתחום המיניות הבריאה ועל תובנות שמלוות אותה בפעילותה בהדרכות ובנוכחות ברשתות החברתיות
כ"ו בכסלו תש"ף 24.12.2019
מאת
צוות גלויה
⏱️ 4 דקות קריאה
שלושה משוררים וחמישה שירים על הרווקות, על ההמתנה ועל הבדידות: רחלי ריף, שלומית נעים-נאור ואלנתן מיה
כ״ח באלול תש״ף, 17.9.2020
מאת
צוות גלויה
תקופת הקורונה וביחוד תקופת הסגר מזמנים לנו אתגרים רבים בתחום הזוגיות, גם בתחום הבלתי מדובר של אינטימיות.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם