לְבַקֵּשׁ עַל עַמְּךָ יִשְׂרָאֵל,
מתוך השיר שנה טובה, תשפ"א מאת שורי חזן
גַּם אִם לֹא שַׁלְּחוּנִי,
אִם נוּכַל בַּשָּׁנָה הַבָּאָה,
לְנַשֵּׁק אֶת הַסָּבְתוֹת,
לְהִתְקָרֵב אֶל הַסָּבִים,
לְהוֹרִיד מַסֵּכוֹת,
לְהַעֲלוֹת חִיּוּכִים,
שֶׁ"מִי יִחְיֶה" יִגְבַּר עַל כָּל הַשְּׁאָר,
וּתְשׁוּבָה וּצְדָקָה וּתְפִלָּה
יְגָרְשׁוּ אֵת זוֹ הַמַּחֲלָה,
אִם לֹא לְמַעֲנֵנוּ
עֲשֵׂה לְמַעַן שִׁמְךָ הַנּוֹרָא –
אֲנַחְנוּ כָּל כָּךְ רוֹצִים
לִרְקֹד בְּשִׂמְחַת תּוֹרָה.
חודש תשרי, הוא הוא החודש המיוחד ביותר בלוח השנה העברי. אנו מייחדים חודש זה כבר בחודש הקודם לו, בחודש אלול, על ידי התכווננות נפשית, רוחנית ופיזית. אסופה כה גדושה של חגיגות, טקסיות ומאורעות, המשלבת בין הלבד לבין הביחד, בין הפנימי לבין החיצוני, וכמובן בין החול לבין הקודש.
תקופת החגים שבאה עלינו לטובה, אינה כבימים ימימה, והיא עומדת בסימן ייחודי לשנה זו – מגפת הקורונה. החגיגות יראו אחרת, התפילות יערכו בצמצום ובאוויר הפתוח, משפחות לאו דווקא יוכלו להתאגד יחדיו, וכולנו – נאלץ להסתגל ולהטמיע את השינויים הנדרשים באופן חווייתנו חג ומועד.
כאן, במגזין גלויה, בחרנו להקדיש את תכני החודש לחגי תשרי על כל שהם כוללים ומזמנים עבורנו. על הכנות שברוח ועל הכנות שבלב, על כפרה ובנייה, על תפילה ועל קריאת נשים בתורה:
לסקירה מהירה של התכנים החדשים באתר, ניתן לעבור לכאן.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
נָחוּגָה, ספריית טקסי החיים של מגזין גלויה, מתחדשת במאמרים רבים בעקבות חגי תשרי והמפגש בין הרצון לבין נורמה, מציאות ומסורת:
- קולה של אישה מתפללת – במשך תקופה ארוכה לא היה אפילו צורך לבטא את המילים "קול באישה" כדי לגרום לד"ר רבקה נריה בן שחר להשתתק. ישנם דברים שאפילו לא צריך לומר. ״הגעתי לגיל 40, והחלטתי שיום הולדת עגול זה סיבה לעבור את המשוכה, ולקרוא בתורה״ – ד״ר רבקה נריה בן שחר כותבת על הבחירה לקרוא בתורה עבור הציבור ועבורה.
- לעלות בקודש: נשים בשמחת התורה – במנייני נשים ובקהילות משתפות – לפני זמן לא רב, שמחת תורה היה חג שקושר אצל רבות אל הכנת קידושים ובהיה בעזרת הגברים החוגגת. צוות גלויה על השינויים הרבים שעוברים על הקהילה האורתודוקסית ומביאים איתם מנהגים חדשים בחג זה השואפים לשתף את כל חלקי הקהילה באהבת התורה.
- בנחת רוח: בית תפילה יקרא לכל המתפללות והמתפללים – חג שמחת תורה מאפשר לעיתים לבטא רצון שעד עתה לא היה לו שם עבור קריאת נשים, ומשמש כזרז להקמת מניינים משתפים ושוויוניים. נורית יעקבס-ינון מתארת את מסעה הפרטי והקהילתי בהקמת המניין "נחת רוח" בשוהם, כדי למצוא לעצמה "בית תפילה משלה".
- קריאת נשים בשמחת תורה תשפ"א בצל הקורונה – לאור פניות ושאלות בעניין התנהלות קריאת התורה לנשים בכלל והשנה בגלל הנחיות הקורונה בפרט, הרבנית דבורה עברון מרכזת את הדברים במסמך אחד.
- פתח שער: יום הכיפורים כהזדמנות לשמיטה ולבניה – הרבנית שרה סגל-כץ בשיעור על יום הכיפורים: רוח יום הכיפורים כבר עימנו, המחשבות עסוקות בסיכומים ובתפילה ובתחנונים על השנה שנפתחה. מוזמנות ומוזמנים לצפות בשיעור שצולם במסגרת ״פתח שער״ בבית אבי חי, מתוך התבוננות ביום הכיפורים כהזדמנות לשמיטה, לבניה ולבחירה לאן להוליך עצמנו.
העמקה בחיי האישות, מתוך עיון בזמנים המיוחדים בהם הם אסורים:
- ימי הגבלה בתשמיש המיטה: תאריכים מיוחדים עם איסורים בחיי האישות – רוח ההלכה היהודית מקדשת ודוברת טובות בדבר חשיבות הקרבה בין בני הזוג. עם זאת, באופן לכאורה סותר, היא אוסרת על קיום יחסים באירועים או מעמדות מסויימים. במאמר הבא צוות גלויה מפרטות את המקרים בהם מצווים בני הזוג לרחוק אחת מהשני, ואת האיכויות הרוחניות של המרחק במקרים אלה.
החגים אינם מעלימים את ההתמודדויות שקיימות בתקופה זו. תחומים רבים בחיים מושפעים מנוכחות הקורונה בחיינו, וראוי לתת להם במה ולשוחח עליהם בריש גלי:
- והזמן עצר מלכת: רַוָּקוּת בזמן הקורונה – מגפת הקורונה והסגרים שהביאה בכנפיה, משפיעים באופנים שונים על אוכלוסיות שונות. אחת מהן היא הקהילה היחידאית, על גווניה הרווקים, אלמנים והגרושים. צוות גלויה כותבות על תרבות דייטים שהשתנתה פתאום, על המשמעות של הסרת המסכות ביציאה לדייט, ועל ערבות ורעות כשצריך להיכנס לבידוד בדירות שותפים.
- הכל בסדר? אתגר האינטימיות בתקופת הסגר – הסגר בתקופת הקורונה מזמן לנו אתגרים בחיי הזוגיות הן בהתנהלות במרחב הביתי והן במרחב הרומנטי והאינטימי. כיצד להתמודד עם השחיקה, הצפיפות הפיזית והרגשית, והחששות הנלווים, וחשיבותה הגדולה של תקשורת פתוחה בסוגיות אלו. צוות גלויה מנסות לתת עצות ולדבר על הנושא בגילוי לב.
- בסגר, בסגר: השפעת הקורונה על המיניות – הסגר מפגיש זוגות צעירים והורים לילדים עם מתחים רבים המשפיעים על רמות החרדה והמציאות האינטימית שלהם. צוות גלויה בשיחה מקצועית עם שולמית שפרבר המתמחה בטיפול מיני, ועם משה (מושון) לוינגר מטפל מיני מוסמך, על אתגרי האינטימיות בסגר.
- יעד ודרך – עצות וכלים להתנהלות כלכלית בתקופות של שינוי – הכניסה לשנת תשפ"א מלווה בחוסר ידיעה ובאי יציבות כלכלית. הגדרת יעדים – לתקופה זו, לשנה זו ובכלל – עשויה לעזור בהתנהלות הכלכלית המשפחתית והאישית. בת שבע פורת מציעה כלים מעשיים להתנהלות כלכלית בימים כתיקונם ובשעת משבר על מנת לסייע בתקופת הסגר ותקנות החירום בישראל, בעידן הקורונה.
- דיאלוג במפגש משפחות לפני החתונה – בימים עברו היו חותמים לפני החתונה על שטר תנאים שבו הוסדרו מחויבויות ממוניות ומעשיות ביחס לזוג שעתיד להינשא. בימינו, מנהג זה הופך לפחות ופחות נפוץ. עו"ד שירה לב-ציון מציעה להורים של הזוגות המאורסים הנתקלים במחלוקת – להיפגש לדיון כן בנושא. היא מציעה נתיב להלך בו בעת תכנון החתונה מתוך כלים של גישור ותקשורת מקרבת. תהליך שכזה עשוי לסייע לזוג הצעיר בהצטיידות בכלים שיעצימו את המשפחה החדשה שנולדת, ובתוך כך גם את שתי משפחות האם, שנים רבות קדימה.
ברוח התפילה ועת הבקשות, נוספו גם שלוש תפילות פרי עטה של ד"ר יעל לוין:
- מי שענה לאמהות – טקסט ליטורגי חדש, דגם שלם של "מִי שֶׁעָנָה" הנאמר בסליחות, אשר מוסב על דמויות נשים מתקופת המקרא ומקביל לנוסח אשכנז המסורתי. גרסה זו מיועדת להיאמר אחרי הנוסח המסורתי.
- "יזכור" ו"א-ל מלא רחמים" לקורבנות נגיף הקורונה – ד״ר יעל לוין קוראת לומר ביום הכיפורים הקרוב "יזכור" ו"א-ל מלא רחמים" לעילוי נשמות קורבנות מגפת הקורונה.
- תפילה לאשה שנאנסה – על רקע מקרי אונס של ילדות, נערות ונשים שאנו מתוודעים אליהם כפעם לפעם, ד״ר יעל לוין שבה ומציגה את התפילה לאישה שנאנסה שחיברה.
מדור ספרות ורוח הועשר בתכנים פרי עטן של:
- חוה פנחס כהן
- שורי חזן
- אביטל גבריהו טף
- רחל רז
- נועה ברנד
- גילית חומסקי
- שרה שקל
- בכל סרלואי
- אלישבע סטולמן ואפרת כהן (מרגליות)
רשימת המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה (ללא הרחבה):
מאמרים:
- קולה של אישה מתפללת – ד״ר רבקה נריה בן שחר
- לעלות בקודש: נשים בשמחת התורה – במנייני נשים ובקהילות משתפות – צוות גלויה
- בנחת רוח: בית תפילה יקרא לכל המתפללות והמתפללים – נורית יעקבס-ינון
- קריאת נשים בשמחת תורה תשפ"א בצל הקורונה – הרבנית דבורה עברון
- פתח שער: יום הכיפורים כהזדמנות לשמיטה ולבניה – הרבנית שרה סגל-כץ
- ימי הגבלה בתשמיש המיטה: תאריכים מיוחדים עם איסורים בחיי האישות – צוות גלויה
- הכל בסדר? אתגר האינטימיות בתקופת הסגר – צוות גלויה
- והזמן עצר מלכת: רַוָּקוּת בזמן הקורונה – צוות גלויה
- בסגר, בסגר: השפעת הקורונה על המיניות – צוות גלויה
- יעד ודרך – עצות וכלים להתנהלות כלכלית בתקופות של שינוי – בת שבע פורת
- דיאלוג במפגש משפחות לפני החתונה – עו"ד שירה לב-ציון
דברי שירה ורוח:
- מי שענה לאמהות – ד"ר יעל לוין
- "יזכור" ו"א-ל מלא רחמים" לקורבנות נגיף הקורונה – ד"ר יעל לוין
- תפילה לאשה שנאנסה – ד"ר יעל לוין
- קריעה – חוה פנחס כהן
- שנה טובה, תשפ"א – שורי חזן
- הקפות – אביטל גבריהו טף
- שלוש מאות שקל – רחל רז
- עקיבא – רחל רז
- שירים מאת נועה ברנד: 'לכל הילדים בגן שלי', 'שבת חופשית', 'הייתי במקום הכי נמוך', 'את רוצה מישהו', 'אסטרונאוטית'.
- שירים מאת גילית חומסקי: 'ילדה בגינה', 'ברגע בהיר', 'שיעור', 'קריאה', 'הודיה'.
- שירים מאת שרה שקל: 'לבנה', 'אשה שחציה בשר וחציה מים', 'לשון זהורית', 'טבילה', * (שיר ללא שם).
- ערב כיפור – בכל סרלואי
- ברכת כלה: בריאה חדשה אותה אנו יוצרים היום – אלישבע סטולמן ואפרת כהן (מרגליות)
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.
בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. עם הכנסת אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה, ניתן להסתייע בו כדי לנוע בין תכנים שונים באתר שלא מבעד לתפריט הראשי.
מוזמנות ומוזמנים להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת של גלויה.
ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר ואולי פספסתם חלק מהם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.
קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.