מה היה לנו - אסופת שירים, תפילות ומאמרים ליום הכיפורים ה׳תשפ״ה מאז השבעה באוקטובר - מגזין גלויה ורשות הרבים
תפריט
תפריט

פיוטים, שירים ותפילות בעקבות השבעה באוקטובר

חירות |

Liberté

אסופה דו־לשונית לכבוד פסח תשפ"ה | 2025 ולשחרור החטופים

* כל הרווחים ממכירת העותקים המודפסים קודש למטה החטופים *

מה היה לנו – אסופת שירים, תפילות ומאמרים ליום הכיפורים ה׳תשפ״ה מאז השבעה באוקטובר

ח׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 10.10.2024
קו מפריד גלויה

אסופת שירים תפילות ומאמרים שפורסמה באתר, ולא רק. אסופה זו אוצרת שירים ותפילות שפורסמו במהלך השנה האחרונה במגזין גלויה לצד תכנים חדשים שליקטנו בכל אסופה מונחות מילים שאנו מקוות שיעזרו להחזיק יחד את הכאב הפועם, את הזיכרון של כל מאורעותינו ואת ההתעקשות והתקווה.

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

"קירות הבית לא עומדים", כותבת חנה אזולאי ובכך מבטאת את תחושת הקיום ואת הטון העיקרי באסופה שלפניכם. אנו חיים בליבו של תעתוע תמידי הדורש מאתנו לברר – האם אנחנו בטוחים כאן? האמנם אנחנו עוד כאן?

יש בית ואין בית, זו התחושה המלווה את הכתיבה והקריאה בשלל הטקסטים שלפניכם. העצב נוכח בתוך תכני אסופה זו עם כל מכאובי השנה החולפת במפגשינו בשכול, בפציעות, בפינוי ממקום מגורים והדאגה הבלתי פוסקת לחיי הטופות והחטופים.

הגענו אל יום הכיפורים הזה שמעיר מסורתית את זכרון המלחמה ההיא והשנה גם את ההווה, עם השאלה – איך והאם נוכל להתוודות על דבר מה? אולי עצם קיומנו בעת הזו הוא חשבון הנפש וגם ההודאה; אולי קריאת הרחמים היא כל שיש לנו לבקש בתפילות יום הכיפורים הזה ובעיצומו של יום – כל אחד ואחת כדרכם לנהוג ביום זה.

‏התוכן באסופה נע בין חוסר היציבות שהפך לשגרתנו כאן לבין השאלה האם יש לנו בחירה במציאות הכפויה הזו. חגית זהרה מנדרובסקי כותבת "אֲנִי מוֹשֶׁכֶת בְּיָד / רַכָּה, מְפֻיֶּסֶת / אֶת יָדִי חַסְרַת הָאֱמוּנָה" כמו מציעה לנו להאנח במועד הזה – בבקשה לאלוהות רכה, מפויסת שתאחז בידינו חסרות האמונה.
בהמשך השיר נכתב "וא־להים / מַקְשִׁיב / קֶשֶׁב רַב / וּמַחֲשֶׁה." המהדהד את השאלה- יש כתובת? אין כתובת? בעבור מי אנו מתפללים?

בתוך אי הוודאות האופפת אותנו בכניסתו אל יום זה, האסופה הנוכחית היא תפילה והזמנה להישענות אישית וקהילתית. בקשה כי בתוך כל הכאוס נמצא נחמה בשיבה אל טקסטים מסורתיים, גם אם השיבה אליהם תלווה בפירוק והרכבה מחודשת של יסודות חיינו. הרי ממילא כבר התפרקו.

זהו מחזור תפילה עכשווי המציע לאחוז בו כתחינה ובקשה לאי בטוח של מילים שיאפשרו להסיר את האיפוק. הפעם, נדמה כי מילות התפילה שלנו יופנו גם אלינו, גם אל חיפוש נמען ומענה וגם לקהילות שעוטפות את חיינו הרבה יותר מאשר אל מנהיגות או כוחות גדולים מאיתנו.

יכולנו לומר כי כבר עמדנו כאן, בערב יום כיפור, במלחמה של 1973 אל מול שבר האמונה ושבר חווית הביטחון הישראלית שהתמזגו לאחת. נדמה כי ניתן לזהות את המתח בין אז לעכשיו ברבים מן הטקסטים שנכתבו. המילים חוזרות באופנים רבים אל העברית המסורתית ואל העברית הישראלית.

בתוך השכול נדמה כי היראה מחריצת דין ומחתימה לחיים ולמוות בידי שמיים מתמזגת עם החרדה על החיים ועל המוות הנוכח סביבנו בעוצמות כה גדולות.

כמו באסופות הקודמות, נניח גם הפעם אזהרת טריגר והזמנה להיות בקשב ליכולתו של הלב להכיל את הכתובים. נמליץ לחלק את האסופה הגדושה הזו למנות קטנות המאפשרות לנו לעכל את המילים, לנהל איתן שיח אישי והדהוד אל תוך רחשי הלב.

 

בתקווה לבשורות טובות וגמר חתימה טובה,
הרבנית שרה סגל־כץ

 

shana tova gluya 5785

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

לקריאה נוספת על 

רשות הרבים היא רשת ירושלמית של 40 ארגוני יהדות-ישראלית, חילונים, מסורתיים ודתיים, שפועלים יחד להפיכת המרחב הציבורי הירושלמי לסובלני ופתוח לכל.

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל המגזין המקוון ׳גלויה׳, מנהלת גם את מיזם ״ברית אמונים״.
מורת הלכה המשיבה לציבור רחב, כותבת ומפרסמת בבמות שונות: מאמרים, שירים ותפילות.

מוסמכת תכנית ההלכה לנשים של בית מורשה ובוגרת כולל ההלכה לנשים של ישיבת מעלה גלבוע.
לקראת הסמכה נוספת (קיץ ה׳תשפ״ה) בישיבת מהר״ת, ניו יורק.
מוסמכת גם לרבנות ישראלית מבית המדרש לרבנות ישראלית במכון הרטמן.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״ ואף בארגון קולך, במסגרתו עוסקת בקידום נשים למדניות והתנדבה כרכזת בתחום הפגיעות המיניות.

מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה, ביחס למקוואות ולבחינות הרבנות מטעם המדינה, הסגורות בפני נשים.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה עם משפחתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל־כץ

ח׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 10.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
מיום כיפורים שעבר עד יום כיפורים הבא, אנחנו ניצבים בתווך. עם בקשה דחופה מהלב שימצא את הדרך להתפלל - בלחישה, באמירה, בזעקה, ברעם. זו אסופה שלישית, הנושאת את השם: ״מֶה הָיָה לָנוּ״. אפשר למצוא בה כותבות.ים מגוונים ולשמוע היטב את ריבוי הקולות, בתוך המתח של איך בכלל אפשר להחזיק את היום הזה ולאן למען את הגעיות והתחינות.
ד׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 6.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופה שניה, לציון יום הזכרון למתקפת השבעה באוקטובר. אסופה זו היא חלק מסדרת אסופות שיצרנו ב״מגזין גלויה״ יחד עם "רשות הרבים". האסופות משקפות את ההתמודדות בשנה החולפת בכאב ובצער, מהשבעה באוקטובר 2023 ועד אוקטובר 2024.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 1
  • 2

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.