מה היה לנו - אסופת שירים, תפילות ומאמרים ליום הכיפורים ה׳תשפ״ה מאז השבעה באוקטובר - מגזין גלויה ורשות הרבים

מה היה לנו -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים ליום הכיפורים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שלישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

מה היה לנו – אסופת שירים, תפילות ומאמרים ליום הכיפורים ה׳תשפ״ה מאז השבעה באוקטובר

ח׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 10.10.2024
קו מפריד גלויה

אסופת שירים תפילות ומאמרים שפורסמה באתר, ולא רק. אסופה זו אוצרת שירים ותפילות שפורסמו במהלך השנה האחרונה במגזין גלויה לצד תכנים חדשים שליקטנו בכל אסופה מונחות מילים שאנו מקוות שיעזרו להחזיק יחד את הכאב הפועם, את הזיכרון של כל מאורעותינו ואת ההתעקשות והתקווה.

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

"קירות הבית לא עומדים", כותבת חנה אזולאי ובכך מבטאת את תחושת הקיום ואת הטון העיקרי באסופה שלפניכם. אנו חיים בליבו של תעתוע תמידי הדורש מאתנו לברר – האם אנחנו בטוחים כאן? האמנם אנחנו עוד כאן?

יש בית ואין בית, זו התחושה המלווה את הכתיבה והקריאה בשלל הטקסטים שלפניכם. העצב נוכח בתוך תכני אסופה זו עם כל מכאובי השנה החולפת במפגשינו בשכול, בפציעות, בפינוי ממקום מגורים והדאגה הבלתי פוסקת לחיי הטופות והחטופים.

הגענו אל יום הכיפורים הזה שמעיר מסורתית את זכרון המלחמה ההיא והשנה גם את ההווה, עם השאלה – איך והאם נוכל להתוודות על דבר מה? אולי עצם קיומנו בעת הזו הוא חשבון הנפש וגם ההודאה; אולי קריאת הרחמים היא כל שיש לנו לבקש בתפילות יום הכיפורים הזה ובעיצומו של יום – כל אחד ואחת כדרכם לנהוג ביום זה.

‏התוכן באסופה נע בין חוסר היציבות שהפך לשגרתנו כאן לבין השאלה האם יש לנו בחירה במציאות הכפויה הזו. חגית זהרה מנדרובסקי כותבת "אֲנִי מוֹשֶׁכֶת בְּיָד / רַכָּה, מְפֻיֶּסֶת / אֶת יָדִי חַסְרַת הָאֱמוּנָה" כמו מציעה לנו להאנח במועד הזה – בבקשה לאלוהות רכה, מפויסת שתאחז בידינו חסרות האמונה.
בהמשך השיר נכתב "וא־להים / מַקְשִׁיב / קֶשֶׁב רַב / וּמַחֲשֶׁה." המהדהד את השאלה- יש כתובת? אין כתובת? בעבור מי אנו מתפללים?

בתוך אי הוודאות האופפת אותנו בכניסתו אל יום זה, האסופה הנוכחית היא תפילה והזמנה להישענות אישית וקהילתית. בקשה כי בתוך כל הכאוס נמצא נחמה בשיבה אל טקסטים מסורתיים, גם אם השיבה אליהם תלווה בפירוק והרכבה מחודשת של יסודות חיינו. הרי ממילא כבר התפרקו.

זהו מחזור תפילה עכשווי המציע לאחוז בו כתחינה ובקשה לאי בטוח של מילים שיאפשרו להסיר את האיפוק. הפעם, נדמה כי מילות התפילה שלנו יופנו גם אלינו, גם אל חיפוש נמען ומענה וגם לקהילות שעוטפות את חיינו הרבה יותר מאשר אל מנהיגות או כוחות גדולים מאיתנו.

יכולנו לומר כי כבר עמדנו כאן, בערב יום כיפור, במלחמה של 1973 אל מול שבר האמונה ושבר חווית הביטחון הישראלית שהתמזגו לאחת. נדמה כי ניתן לזהות את המתח בין אז לעכשיו ברבים מן הטקסטים שנכתבו. המילים חוזרות באופנים רבים אל העברית המסורתית ואל העברית הישראלית.

בתוך השכול נדמה כי היראה מחריצת דין ומחתימה לחיים ולמוות בידי שמיים מתמזגת עם החרדה על החיים ועל המוות הנוכח סביבנו בעוצמות כה גדולות.

כמו באסופות הקודמות, נניח גם הפעם אזהרת טריגר והזמנה להיות בקשב ליכולתו של הלב להכיל את הכתובים. נמליץ לחלק את האסופה הגדושה הזו למנות קטנות המאפשרות לנו לעכל את המילים, לנהל איתן שיח אישי והדהוד אל תוך רחשי הלב.

 

בתקווה לבשורות טובות וגמר חתימה טובה,
הרבנית שרה סגל־כץ

 

shana tova gluya 5785

לחצו על החוברת שכאן והגיעו לאסופה ולדפדוף בדפיה >>

לקריאה נוספת על 

רשות הרבים היא רשת ירושלמית של 40 ארגוני יהדות-ישראלית, חילונים, מסורתיים ודתיים, שפועלים יחד להפיכת המרחב הציבורי הירושלמי לסובלני ופתוח לכל.

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און, רחל רזחורש אל-עמיתפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

י״ג באלול ה׳תשפ״ד 16.9.2024
מאת
׳גלויה׳, ׳רשות הרבים׳ ו׳יחדה׳
כבר תקופה שאנו מאגדים חלק מהטקסטים שפורסמו ב׳גלויה׳ לכדי אסופה שתיכרך כספר עם תפוצה דיגיטלית, מתוך שותפות עם ׳רשות הרבים׳ ו׳יחדה׳. כשאנו לקראת חתימת המלאכה, אנו מזמינות.ים עוד קולות מגוונים שיביעו את רחשי הלב, המחשבות והתובנות שלכם.ן. 
חדש
ד׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 6.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופה שניה, לציון יום הזכרון למתקפת השבעה באוקטובר. אסופה זו היא חלק מסדרת אסופות שיצרנו ב״מגזין גלויה״ יחד עם "רשות הרבים". האסופות משקפות את ההתמודדות בשנה החולפת בכאב ובצער, מהשבעה באוקטובר 2023 ועד אוקטובר 2024.
חדש
ח׳ בתשרי ה׳תשפ״ה 10.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
מיום כיפורים שעבר עד יום כיפורים הבא, אנחנו ניצבים בתווך. עם בקשה דחופה מהלב שימצא את הדרך להתפלל - בלחישה, באמירה, בזעקה, ברעם. זו אסופה שלישית, הנושאת את השם: ״מֶה הָיָה לָנוּ״. אפשר למצוא בה כותבות.ים מגוונים ולשמוע היטב את ריבוי הקולות, בתוך המתח של איך בכלל אפשר להחזיק את היום הזה ולאן למען את הגעיות והתחינות.
חדש
כ״ט באלול ה׳תשפ״ד 2.10.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
עבור השבועות הקרובים, בהם נתמודד עם ‘עונת החגים’ לצד כל מה שצברנו בשנה הזו, ומה שמצטרף עכשיו - בחרנו ליצור, ביחד עם “רשות הרבים” סדרת אסופות לחגים ולמועדים הקרבים בראי השבעה באוקטובר וההתמודדות שמלווה את כולנו בכל רגע בשנה האחרונה ועם כניסת השנה החדשה.
חדש
כ' באייר תש"ף 14.5.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 3 דקות קריאה
שינויים הפיזיים וההורמונליים בתקופת ההריון עלולים להוות אתגר עבור בני הזוג, מן הצד המיני. מהם השינויים וכיצד כדאי להתמודד איתם?
ד' בסיון תש"ף 27.5.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 5 דקות קריאה
ידע והסבר על המתרחש בבדיקה גינקולוגית - בפעם הראשונה ובשגרה - על מנת לדעת למה לצפות בבדיקות השונות, ומתוך ידיעת זכויותייך.
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020
מאת
צוות גלויה
לצד טקסים משמחים ישנם גם טקסים כמו טקס הגירושין. מעבר על שלבי הטקס, כיצד אנו תופסים אותו? וכיצד למצוא את קולה של האישה?
י"ז באייר תשפ"א 29.4.2021
מאת
צוות גלויה
בעקבות כתבה במוצ"ש על הטרדות בדייטים ליקטנו עצות מנשים למוגנות בדייטים, כיצד להישמר בגבולות עולמנו החסר.
כ״ח באלול התשפ״ג 14.9.2023
גלויה מראיינת את
אורי פרץ
שיחה גלוית עיניים עם המשורר אורי פרץ על תהליך ההתפתחות שלו כמשורר, הבחירה לכתוב בלשון נקבה, ועל העבודה שלו כמטפל.
מאת
צוות גלויה
המסע אל ההורות והמסע בתוך תפקיד ההורות מעלים יחד התמודדויות שונות. בין הכמיהה ומסע הייחולים לבין הזכות להיות הורים - משתרע מנעד רחב של רגשות והתמודדויות. במגזין גלויה ניתן מקום לקולות של נשים, גברים - יחד ולחוד - על ההורות בחייהם, גם במבט על הילדוּת והנערוּת שחוו.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם