'ותמיד תלך בשדות של אמת'- חינוך ילדים ונוער למיניות, מגדר ומוגנות
תפריט
תפריט
י״ב בסיון תשפ״ג 1.6.2023

'ותמיד תלך בשדות של אמת'- חינוך ילדים ונוער למיניות, מגדר ומוגנות

אזהרת טריגר

Trigger Warning

התוכן שלפניך עשוי להיות קשה לקריאה ומעורר רגשות של עצב וכאב.
אפשר לבחור לדלג ואפשר לבחור לעצור באמצע הקריאה.
מומלץ להקשיב לעצמך בזמן הזה.

ילדים | אביתר בנאי

כָּל בֹּקֶר אֲנִי קָם מֻקְדָּם
לְהָכִין לְךָ אֶת הַבֹּקֶר
מְסַדֵּר לְךָ אֶת הַתִּיק עַל הַגַּב
אֶת הַדֶּלֶת פּוֹתֵחַ
הָרוּחַ פּוֹרֶצֶת פְּנִימָה
דֶּרֶךְ עֵינֶיךָ הַגְּדוֹלוֹת
וּלְרֶגַע נִדְמֵית בְּעֵינַי הַדֶּלֶת
לְלֹעַ אָרִי

וְלִבִּי מְבַקֵּשׁ תִּהְיֶה נִשְׁמָר
תִּהְיֶה אָהוּב וְקָרוֹב
וְתָמִיד תֵּלֵךְ בַּשָּׂדוֹת שֶׁל אֱמֶת
בַּשָּׂדוֹת שֶׁל שִׂמְחָה וְיֹפִי
וְלִבִּי כּוֹרֵעַ וּמִשְׁתַּחֲוֶה
חֲסֹךְ מִלִּבּוֹ בּוּשָׁה וְעֶלְבּוֹן וּפַחַד
youtube placeholder image

נפשם העדינה של ילדים, קולטת ושומעת הכל בעוצמות גבוהות. בשנות הילדות והנערות, יש צמאון לידע ולהבנה, וסקרנות גדולה באשר לעולם שהם מגלים כל יום עוד טיפה.
תפקידם של ההורים והמחנכים בשלב זה חשוב ביותר, ולכל מילה ומעשה שלהם יכולות להיות השפעות רבות על תפיסת העצמי והעולם של הנער. בליבו של כל הורה ומחנך נמצאת התפילה שהילד העומד מולם יהיה נשמר, ואהוב וקרוב. אך כיצד לתרגם משאלה זו למעשה, ולמילים? במיוחד סביב נושאים הנוגעים במיניות ובגוף, לפעמים קשה לדעת איך בכלל לפתוח בשיחה, מה לומר ומה מוקדם מדי עדיין, מה יקרב ומה ירחיק, איך להזהיר מבלי לפגוע.
ברשומה זו, קיבצנו מגוון מאמרים מרחבי המגזין שעוסקים כולם בשאלות חינוך ילדים וילדות, נערים ונערות. ברשומה זו תוכלו למצוא מאמרים על גבולות השיח סביב מיניות, על שיח מגדרי, ועל חינוך ילדים ונערים למוּגָנוּת.

המלצת קריאה- חינוך ילדים ונוער למיניות, מגדר ומוגנות, מגזין גלויה
צילום: Juliane Liebermann

על שיח פתוח סביב מיניות:

  1. פתוח סגור פתוח: על סגירות ופתיחות, אז והיום, ביחס לשיח על נשיות ומיניות – רחל רז: במאמר מספרת הכותבת מתוך חוויית חייה, איך כילדה הרגישה את החוסר בדיבור פתוח בסביבתה בנושאים של גוף ומיניות, ועל החוסר במילים ובכלים לעבד את תחושותיה. לעומת זאת, היא מסתכלת על העולם אליו גדלו בנותייה, ותוהה האם חדוות הגילוי והסוד לא הולכים לאיבוד בעולם בו מותר לדבר על הכל. 
  2. מיניות בריאה, להתחיל מבראשית: לפתח שיח עם ילדים ונוער על מודלים חיוביים ושליליים למיניות – יחיעם שרלו: המאמר מציע  פתח לשיח בין הורים לילדיהם על מיניות מתוך למידה משותפת של ספר בראשית, ודרכו לאפשר לילדים לשאול שאלות, וכן לתווך להם את הסיפורים שילמדו בין כה וכה בבית הספר.
  3. למה קשה לדבר מיניות בעברית פשוטה? – חננאל רוס: על המתח בין ה'סוד' והקסם המוקנים למיניות מעצם היותה לא מדוברת, לבין הרווח שבשיח אודותיה. חננאל רוס מנסה להתיר את הקשר הלשוני הכרוך סביב המיניות, השפה העברית, והדיבור והשתיקה שאופפים אותה
  4. תורה היא – וללמוד צריך: התשוקה להשגת ידע על תשוקה – הרבנית שרה סגל-כץ:  בפתח המאמר עולה השאלה- איך ניתן ללמד ולחנך למיניות, הנעה בין גילוי להסתרה. מתוך עיון בסוגיה תלמודית, מאירה הרבנית שרה סגל-כץ היבטים שונים על הסקרנות שבלמידה על מיניות, על חשיבותה וכן על גבולותיה.
  5. לדעת לבחור נכון: מודל רב-מימדי למיניות בריאה – דינה שלו:  על הקושי להגדיר מהי מיניות בריאה, לעומת השיח הרווח והברור על התנהגות מינית שלילית. כמענה לכך, מציגה דינה שלו מודל ובו מרכיבים שונים שבונים את התמונה המלאה כשניגשים לחינוך למיניות, ומדגישה את חשיבותה של תפיסה הוליסטית בחינוך למיניות בריאה. 
  6. מיניות בריאה – מבט תיאורטי – חננאל רוס: גם מאמר זה מתייחס אל הקושי להגדיר מהי 'מיניות בריאה', ומציג מודלים שונים להתנהגות מינית שהתפתחו לאורך השנים. ההיכרות עם המודלים השונים והרחבת הטווח הנחשב ל'נורמלי' יכולה לשחרר מלחץ לעמוד בתכתיב, וכן לסייע לזוגות וליחידים לדייק עבור עצמם את מה שיסייע להם במפגש המיני. 
  7. על פורנוגרפיה, התמכרויות ושיח חינוכי – ד"ר יניב אפרתי: על הנטייה הרווחת, בעיקר בחברה הדתית, להשתמש במונח 'התמכרות' לפורנו. ד"ר יניב אפרתי מסביר שקיים הבדל בין השפה הנפוצה בחברה לבין השפה הטיפולית, ושיש צורך בשפה רכה ומורכבת יותר, שתפחית מעוצמת הקונפליקט הגדול ממילא שמרגישים נערים ואנשים דתיים. 
  8. מצוות האם על הבת: הזמנה לשיחה וללימוד משותף לקראת כלולות – הרבנית שרה סגל-כץ: המאמר מדגיש את חשיבות ההעברה הבין דורית של ידע, מנהגים ומסורת מאם לבת, ומציין את תקופת האירוסין וההכנה לקראת הטבילה וחיי הנישואין, כתקופה בה יש הזדמנות לשיח כן ומשתף בנושאים האלה.  
  9. אתם פתחו להם: הצעה לשיח בין הורים לילדיהם המאורסים – הרבנית שרה סגל-כץ: קריאה להתגבר על המבוכה ולנהל שיחה כנה ופתוחה עם הבן או הבת, דווקא לקראת החתונה- על זוגיות, מיניות, ועל השיעורים שחשוב להעביר להם מנסיון השנים.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

חינוך נערות ושיח סביב נשיות:

  1. הווסת הראשונה – סיון דרשן:  על משמעות התגובה והמסרים מהסביבה בעיצוב החוויה של הנערה סביב גופה וסביב המחזור החודשי בהמשך חייה. במאמר, מציגה סיון דרשן מושגים וידע שחשוב להקנות לנערה סביב התבגרותה הגופנית, כך שתהיה מודעת למתרחש בגופה ו'תחגוג' אותו.   
  2. לקבל את הווסת: על קבלת וסת ראשונה כרגע מכונן וראוי לציון בחיי האישה – צוות גלויה: סקירה של הוסת ממגוון היבטים- פיזיולוגי, חברתי-היסטורי, במסורת, ובתרבות המודרנית. מתוך ההבנה כי המסרים שהסביבה משמיעה על הוסת משפיעים רבות על עיצוב תפיסת הנערה, עולה במאמר גם הצעה לכינון טקס החוגג את קבלת הוסת הראשונה.
  3. תנועות הגוף הנשי והלכות צניעות – תניה רגב: המאמר עוסק בשיח הצניעות בהלכה ועל השפעתו המגבילה על נשים ותנועתן, בגוף ובנפש. אל מול אידיאולוגיה הרואה במיניות איום בסיסי, ניצבת גם אלטרנטיבה אידיאולוגית שמקרינה הן על ההוראה ההלכתית והן על מציאות חייהן של נשים וסביבתן.
  4. שימי לב אל הגוף: היכרות עם מערכת הרביה והמין – הרבנית שרה סגל-כץ: הסבר על המבנה האנטומי של מערכת הרבייה הנשית, על המונחים והשמות, תוך הדגשת החשיבות שבהיכרות עמם ובמתן שם ושפה.
המלצת קריאה- חינוך ילדים ונוער למיניות, מגדר ומוגנות
צילום: Reign Abarintos

חינוך נערים ושיח סביב גבריות

  1. יומן נעורים: על אלימות ופגיעה בקרב נערים ועל אחריות חברתית – ד"ר ירון שוורץ: המאמר עוסק בתופעת האלימות בקרב נערים, שמופנית בראש ובראשונה כלפי נערים אחרים. ד"ר ירון שוורץ מסביר איך הבחירה באלימות קשורה לביסוס המעמד החברתי והגבריות של הנער, ועד כמה היא תלויה בתגובת הצופים. מסביר את חשיבות המחנכים בהדגשת כוחה של הקבוצה, ובהצבת מודל חלופי לגבריות- שכוחה דווקא במתינותה.
  2. שיח פנים-גברי בריא על מיניות – שולמית שפרבר: הכותבת מספרת מנסיונה כמטפלת מינית בגברים, וקוראת להחיל את המהפכה הפמיניסטית ששינתה את תפיסת המיניות הנשית, גם על מרחב המיניות הגברית.
  3. מיניות גברית כמהלך חיים – כיצד לחנך נערים להתנהגות מינית חיובית? – ד"ר ירון שוורץ: המאמר מתאר את הבעיות העולות מכך שלאורך ההיסטוריה ובעידוד גורמים שונים, נקשרה מיניות גברית להפגנת כוח, שליטה ואלימות. מציע הבניית גישה אחרת- סובייקטיביות מינית- בה האדם תופס את עצמו כסובייקט ולא רק כמושא לגירוי שעליו לעמוד בתכתיבים, ובהתאם, יוכל לראות כך גם את בת זוגו.
  4. איזהו גיבור? הפוגש את יצרו – אורי שרמן: במאמר מצביע הכותב על הקשר, הלשוני והחברתי, בין גבריות לגבורה, ועל הציפייה החברתית מגברים להיות מאופקים וחזקים. מציע מודל גבריות וגבורה אלטרנטיבי, לפיו הגבורה האמיתית היא לפגוש את עצמך גם בתוך איזורי הפגיעות.

חינוך למוּגָנוּת

  1. פיתוח מוגנות בקרב ילדים והתמודדות עם פגיעות מיניות – יונתן ליפו: הכותב מספר מחוויותיו כמטפל בילדים שנפגעו מינית, ועל הספר שכתב על מנת לפתוח פתח לשיחה בין הורים לילדיהם בנושא. מסביר על הדרך לפתח מוגנות אצל ילדים, בעיקר דרך תשתית של אמון, תקשורת פתוחה וכללי מפתח ביחס לגוף. 
  2. הגנה עצמית מעצימה – אמונה לפיד: הכותבת מתארת את השיטה שלמדה בעמותת 'אל הלב', הנקראת 'הגנה עצמית מעצימה'. בשונה מהגנה עצמית רגילה השמה דגש על המיומנות הפיזית בלבד, בשיטה זו קיים דגש גם על עקרונות מניעתיים, כמו שפת גוף, שיתוף, היכולת לסמוך על הגוף ועל תחושותיו והצבת גבולות. 
המלצת קריאה- חינוך ילדים ונוער למיניות, מגדר ומוגנות, מגזין גלויה
צילום: Xavier Mouton

שירים על חינוך

הָרַחֲמָן
הוּא יְבָרֵךְ
אֶת אֲבִיגַיִל
יַרְשֶׁה לָהּ
עוֹד סִבּוּב אַחֲרוֹן וְדַי
בַּקָּרוּסֶלָה
וְיַעֲלִים עַיִן
…

יַחְסִיר לָהּ פְּעִימָה
בַּפַּעַם הָרִאשׁוֹנָה מוּל עֵמֶק יִזְרְעֶאל
וְיָשִׁיב אוֹתָהּ
בְּיוֹם מִן הַיָּמִים
יִשְׁבֹּר אֶת לִבָּהּ
בְּלִי לְהַשְׁאִיר סִימָנִים
יְכַסֶּה שְׁאֵרָהּ
תְּהֵא עוֹנָתָהּ
אָבִיב
יִבְנֶה לָהּ בַּיִת
שֶׁאֲבָנָיו הַסְּדוּרוֹת
לֹא הֻטְּלוּ מֵעוֹלָם
עַל דְּבַר מָה שֶׁיִּזְדַּעֵק מִקּוֹרוֹתֶיהָ
יִתֵּן לָהּ זְמַן וּמִרְפֶּסֶת
וְעֵת לְכָל חֵפֶץ
וְנֹאמַר אָמֵן.

(מתוך: ילדה בגינה מאת גילית חומסקי)

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

קווי החירום לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

שאלון זיהוי למצבי סיכון

שאלון אנונימי של משרד הרווחה שנכתב עם מומחים לטיפול
כדי לזהות את מצבך או את מצב הסיכון של בן או בת משפחה ובסביבתך הקרובה.

לקריאה נוספת על:

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: הרבנית שרה סגל־כץ, יותם פוגל, תפארת גולדפרד ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל־כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: חורש אל-עמי, ליאור שפירא, מאיה מזרחי, מרב למברגר, יהודית קגן, רחל רז, רינה איבלמן, נעה איזנברג, פלג בר-און ועדן לויטה.

לקריאה מורחבת על מגזין גלויה – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

פוסטים נוספים מאת צוות מגזין גלויה

י״ח בסיון ה׳תשפ״ו 3.6.2026
ראיון עם
הרב ד״ר גבי ברזלי
ראיון על עבודתו ותפיסתו של הרב ד"ר גבי ברזלי כמחבר בין עולמות ואנשים, על הצעה לשינויים נצרכים בגישה ההלכתית האורתודוקסית, ועל הפתיחות הנדרשת ביחס לגוונים שונים של יהדות מתחדשת.
ד׳ בסיוון תשפ״ב 3.6.2022
גלויה מראיינת את
הרבנית בתיה קראוס
גלויה שמחה לארח את הרבנית בתיה קראוס, מורת הלכה ועובדת סוציאלית שיקומית. מלמדת בבית המדרש למורות להלכה במתן השרון, ומובילת שו"ת נגישות בארגון רבני ורבניות בית הלל
כ' בניסן תש"ף 14.4.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - כ' בניסן תש"ף
י"ב בסיון תשפ"ג 01.06.2023
טור מתארח
אתר כיפה
בשבוע הבא תושק יוזמת "ברית אמונים", במסגרתה שואפים רבנים, אנשי טיפול ודמויות מובילות מקהילות אמוניות מכל גווני הקשת הישראלית, לייסד אמנה משותפת שתסדיר את המותר והאסור למובילי מרחבים אמוניים
כ"ה בניסן תש"ף 19.4.2020
מאת
צוות גלויה
⏱️ 2 דקות קריאה
לא יודעים מאיפה להתחיל? רוצים להבין מה הולך פה? קיבצנו לכם מאמרים בנושא רווקות שכדאי להתחיל איתם את הקריאה במגזין
סיון ה׳תשפ״ג, יוני 2023
מאת
צוות גלויה וברית אמונים
כנס ברית אמונים שהתקיים בחודש יוני 2023 הניב נוכחות רבה של שדה הארגונים והקהילות של זירת היהדות הישראלית, כמו גם כתיבה והתבטאות של מחוייבות לערכים של אתיקה בתחום הפגיעות המיניות. תשומת הלב הציבורית לכנס זה מבטאת את הצורך העז בהשקעה בהענקת כלים ושפה להתמודדות עם פגיעות מיניות בכלל, עם החטאת הרובצת לפתחם של הסמכויות הדתיות/רוחניות/אידיאולוגיות ועם הסבך הקשור בחיי היחיד/ה והיחד - כדי לתת מענה קהילתי נכון בעת התרחשות פגיעה.
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

שבוע פעילות של קהילות וארגונים
למען מוגנות ומניעת פגיעות מיניות.

שמרו ביומן את התאריכים:
י״ב-י״ח בכסלו ה׳תשפ״ז
22-28 בנובמבר 2026
רוצות ורוצים להשתתף?
הירשמו ונהיה בקשר

Dinah week logo light

שבוע פעילות של קהילות וארגונים
למען מוגנות ומניעת פגיעות מיניות.

שמרו ביומן את התאריכים:
י״ב-י״ח בכסלו ה׳תשפ״ז  |  22-28 בנובמבר 2026
רוצות ורוצים להשתתף? הירשמו ונהיה בקשר

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם