חותמי אהבה גופניים, מאת: שולמית שפרבר - מגזין גלויה

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

חותמי אהבה גופניים

כ"ט באלול תשפ"א 6.9.2021
קו מפריד גלויה

שולמית שפרבר מסבירה את החוויה של חותמי אהבה שנחקקו בזכרון גופני.
ברשומה, היא מתארת כי אותם חותמים הם שער עוצמתי לעוררות מינית ולתשוקה. עבור זוגות רבים גילוי מקומות אלו בגוף הם פתח להתנסויות אינטימיות חדשות ומרגשות.

קרה לכם פעם שבזמן מגע אינטימי נגעו בגופכם באזור שלא נחשב מיני והמגע שם עורר בכם רגשות עזים והתרגשות, אפילו עד דמעות? האם יש מקומות בגופכם שאינם איברי מין ואתם חשים צורך עז וכמיהה שבן או בת הזוג יגעו בהם שוב ושוב? האם קורה שנוגעים בכם, ואתם חווים תחושת עונג ואושר שבמבט אובייקטיבי נראית לכם לא מותאמת לעוצמת המגע, משך המגע או כוונת הנוגע?

מה פשרם של חוויות אלו?

חותמי אהבה גופניים - שולמית שפרבר - מגזין גלויה - זוגיות, הלכה, מיניות
צילום: Conscious Design

פרויד, אבי הפסיכואנליזה, בהתייחסו לחוויות לא מודעות כתב:

"אפילו מה שלכאורה נשכח לחלוטין קיים בכל זאת  בצורה כלשהי ובמקום כלשהו, והוא פשוט קבור הרחק מהישג ידו של הפרט"

תיאורטיקנים רבים ממשיכי דרכו ניסו להבין היכן מאוכסנות חוויות נשכחות אלו. וילהם רייך, פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי מתלמידיו של פרויד גרס:  "כל התנסויות העבר נוכחות בגוף בהווה" – הווה אומר – הזיכרונות הבלתי מודעים רשומים בגופנו. לטענתו, ישנו מידע אצור בגוף – בלא ייצוג מנטלי, הגישה למידע זה אפשרית רק באמצעות תשומת לב למסרים גופניים ולא באמצעות חשיבה מילולית או סמלית.

השיח על זיכרונות הרשומים בגוף הפך פופולארי בעשור האחרון, בעיקר בהקשר של זיכרונות שליליים בעת טיפול בטראומה, אולם גם זיכרונות חיוביים רשומים בגוף והם עשויים להיות משאב יקר ערך במהלך החיים.

דונלד ויניקוט, רופא ילדים ופסיכואנליטיקאי, ערך תצפיות מדוקדקות באימהות ובילדים והתבונן באופן שבו אימהות מחזיקות את תינוקותיהן. הוא טען כי אינטראקציות גופניות אלו מניחות את היסוד לתחושת העצמי של התינוק – ובהמשך, לתחושת הזהות שתלווה אותו בחייו. האופן שבו האם מחזיקה את ילדה, כך סבר, מצוי בבסיס היכולת להרגיש את הגוף כמקום שבו שוכנת הנפש. דרך המגע, ההחזקה והטיפול האוהב של האם התינוק לומד על עצמו ועל העולם. כאשר האם מטפלת בתינוקה באהבה, הוא חווה מגע נעים ומיטיב וזיכרון מגע זה רשום בגופו ומשפיע על התחושה שלו כי הוא "קיים".

כהמשך לויניקוט, הפסיכואנליטיקאיות ריי ו- וולס טבעו את המושג  body loveprints –  חותמי אהבה גופניים, שהם המקומות בהם נגעו בנו ברוך ובאהבה בשנות החיים הראשונות. את המגע המיטיב הזה איננו זוכרים בצורה מילולית או סמלית אלא כזיכרון תחושתי וגופני בלבד. בתוך קשר משמעותי ובטוח, כאשר נוגעים במקומות אלו בגופנו, הזיכרון החיובי התחושתי של המגע האוהב משנות הינקות מתעורר לחיים.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

חותמי אהבה גופניים - שולמית שפרבר - מגזין גלויה - זוגיות, הלכה, מיניות
צילום: Sharon Mccutcheon

המגע בהווה בשילוב עם זיכרון המגע החיובי מן הינקות עשויים לעורר תגובה רגשית חזקה מאוד. עבר והווה מתמזגים. האהבה שנאהבנו בינקותנו והאהבה שנוכחת בחיינו הבוגרים נפגשים ברגעים עוצמתיים אלו. חותמי האהבה הגופניים הם עדות לאהבה קדומה וראשונית שחווינו, הם מספרים לנו שהדמויות שטיפלו בנו אהבו אותנו ואהבה זו נצרבה בגופנו. הם מחזירים אותנו לזיכרונות גופניים של תינוק החש כמיהה לגוף אמו ומעוררים בנו תשוקה וכמיהה לגוף האהוב או האהובה בחיינו הנוכחיים.

למעשה, חותמי אהבה גופניים הם שער עוצמתי לעוררות מינית ולתשוקה. עבור זוגות רבים גילוי מקומות אלו בגוף הם פתח להתנסויות אינטימיות חדשות ומרגשות.

זאת ועוד, זוגות רבים המקיימים  מערכות יחסים יציבות וארוכות טווח חווים תחושת שחיקה ואבדן חשק הפוגעות בחיי המין שלהם. בספרה "אינטליגנציה ארוטית", הפסיכולוגית אסתר פרל שוטחת את משנתה לפיה אהבה זקוקה לקרבה, אינטימיות והיכרות כדי לפרוח ואילו תשוקה צריכה מרחק, אי ודאות, חידוש והפתעה. לטענה, ההיכרות העמוקה הקיימת במערכת יחסים ארוכת טווח עשויה לפגוע קשות בתשוקה המינית. גילוי חותמי אהבה גופניים מייצרים הזדמנות לחידוש וריענון חיי המין של זוגות ביחסים ארוכי טווח מכיוון שהם נוטים להתגלות בעיקר בקשרים אלו המשחזרים ומעוררים את היחסים הראשוניים משנות הינקות.

בשירו של אלי אליהו "ולו ללילה אחד", המשורר מתאר לילה בו הוא מטפל באהבה ובמסירות בביתו ומנסה להרגיע אותה עד שתירדם. הוא חותם את השיר בכך שעל אף שלא תזכור את הלילה ההוא, עדיין במשך שארית חייה תחפש אחר התמסרות של מישהו כלפיה כפי שכבר חוותה באירוע המתואר בשיר:

ולו ללילה אחד / אלי אליהו

דָּבָר לֹא תִּזְכְּרִי מֵהַלַּיְלָה הזֶּה.
לֹא אֶת עֲרִיסַת זְרוֹעוֹתַי
שֶׁנָּשְׂאָה אוֹתָךְ, כְּפִי
שֶׁהַקּוֹל נוֹשֵׂא אֶת הַהֵד,
לֹא אֶת הָעַקְשָׁנוּת
הָאִלֶּמֶת שֶׁל רַגְלַי שֶׁצָּעֲדוּ
עַל פְּנֵי הַחֶדֶר בִּדְבֵקוּת
שֶׁל מִתְאַבֵּד, לֹא אֶת אוֹר הַמְּנוֹרָה
שֶׁנָּח עַל פָּנַיִךְ, וְלֹא אֶת לַחֲשֵׁי
הָאַהֲבָה שֶׁפִּנַּקְתִּי בְּאָזְנַיִךְ
עַד שֶׁנִּרְגַּעְתְּ וְנִרְדַּמְתְּ.

דָּבָר לֹא תִּזְכְּרִי מִכָּל זֶה.
אֲבָל מִכָּאן וְלִשְׁאֵרִית
חַיַּיִךְ, תְּבַקְּשִׁי
נֶפֶשׁ אַחַת
בָּעוֹלָם שֶׁתִּדְבַּק בָּךְ,
כְּפִי שֶׁאֲנִי.

וְלוּ לְלַיְלָה אֶחָד.

חותמי אהבה גופניים - שולמית שפרבר - מגזין גלויה
צילום: תמר הרצברג-שוסיוב

בשיר, מופיעים דימויים גופניים רבים: זרועותיו של האב המערסלות את גופה של התינוקת הפעוטה, צעדי רגליו העקשניים על רצפת החדר אשר עשויים להחוות דרך צליל הצעדים או דרך תחושת ההדף העדינה שנוצרת מהפגישה בין כף הרגל לרצפה, אור המנורה המשתקף על פני התינוקת ומילות האהבה הנלחשות באוזניה. השיר מזמין אותנו לחוש את אהבתו של האב דרך כל ההתרחשויות החושיות שהתינוקת חווה, הוא מתאר רגעים של אהבת אב לבתו, אשר באים לידי ביטוי דרך הטיפול בה והמגולמים בקשר הגופני ביניהם. המשורר מבהיר שאת החוויות הראשוניות האלו בתו לא תזכור, אולם למשך כל שארית חייה תחוש כמיהה למה שחוותה שם. השיר מתאר בצורה מופלאה אהבת אב לבתו, אשר תשמר כזיכרון תחושתי אצל הפעוטה, ואשר תייצר בהמשך חייה כמיהה ותשוקה לשחזור החוויה המיטיבה הזו בזרועות בן או בת זוג במסגרת קשר בוגר. חותם אהבה גופני.

אני ממליצה בחום לזוגות לחפש אחר חותמי אהבה גופניים כאלו גם אצלם ואצל בני ובנות זוגם. אני סבורה כי גילוי זה עשוי להיות אחת החוויות המרגשות, המחיות והמשמעותיות ביותר עבור בני ובנות זוג. גילוי חותמי אהבה גופניים פותח אפשרות לעומק רגשי אינסופי בתוך המרחב המיני, שזירה של גוף ונפש וכינון קרבה ואינטימיות עוצמתיים במיוחד.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

חותמי אהבה גופניים - שולמית שפרבר - מגזין גלויה - זוגיות, הלכה, מיניות

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

מטפלת מינית במרפאה לטיפול ושיקום מיני בבית החולים "רעות".
עוזרת לנשים שמתמודדות עם כאב באיבר המין ובעת קיום יחסי מין להפוך את המיניות שלהן לנטולת כאב עם עצמן ועם אחרים באמצעות טיפול זוגי מיני בשיחות בקליניקה וקבוצה טיפולית לנשים המתמודדות עם כאב בפות ובנרתיק.

ניתן ליצור קשר עם שולמית דרך אתר המרפאה לטיפול ושיקום מיני בבית החולים "רעות", דרך פרופיל הפייסבוק שלה, הדף העסקי , ופרופיל הטיקטוק שלה.

פוסטים נוספים מאת שולמית שפרבר

כ"ט באלול תשפ"א 6.9.2021
גלויה מארחת
שולמית שפרבר
שולמית שפרבר מסבירה את החוויה של חותמי אהבה שנחקקו בזכרון גופני. ברשומה, היא מתארת כי אותם חותמים הם שער עוצמתי לעוררות מינית ולתשוקה. עבור זוגות רבים גילוי מקומות אלו בגוף הם פתח להתנסויות אינטימיות חדשות ומרגשות.
י"ט בסיון תש"ף 11.6.20
גלויה מארחת
שולמית שפרבר
יתרונות רבים מופקים משיח המיניות הבריאה, אך השיח מופנה בעיקר לנשים ומשקף את הצורך בשיח פנים-גברי על מיניות בריאה, על הגוף ועל מגדר. מחשבות על הואקום ועל שיש לעשות בתחום במגזר הדתי.
כ״ז בכסלו תשפ״ג 21.12.2022
גלויה מארחת
שולמית שפרבר
שולמית שפרבר פורשת שמונה מרכיבים שנמצאו במחקר שהתחקה אחר "מיניות אופטימלית" (optimal sexuality) ומסייעים במימוש הכמיהה לחוויה מינית טובה ומענגת באופן בלתי רגיל.
י"ג בניסן תש"ף 7.4.2020
גלויה מארחת
שולמית שפרבר
מצבי סכנה ואיום משפיעים על החשק שלנו. מודל ה'רמזור' יכול לסייע בתקשורת זוגית-מינית במיוחד עתה.
י״ז בכסלו תשפ״ד 30.11.2023
גלויה מארחת
שולמית שפרבר
האחריות הקהילתית והלאומית שלנו היא לתמוך בשורדות ושורדי התקפת הטרור המיני של חמאס, ומוטלת עלינו החובה לפעול במגוון מישורים לקדם את ההחלמה והריפוי שלהם

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם