דיאפרגמה היא אמצעי מניעה רב פעמי ולא הורמונלי שמתאים לזוגות שומרי הלכה. מתאמת הדיאפרגמה לי מלר כתבה מדריך עם מה שצריך לדעת על דיאפרגמה, על השימוש בה, למה היא מתאימה ועל פגישת ההתאמה
תכנון המשפחה ומניעת הריון הם נושאים שמעסיקים נשים וזוגות מאז ומתמיד. הגישה לנושא לא תמיד קלה ולעיתים עולות התלבטויות ושאלות רבות בנושא. בין אם מדובר באישה לאחר לידות רצופות, זוג צעיר, הוראה רפואית שאוסרת לאישה להיכנס להריון או כל סיבה אחרת, הרצון או הצורך למנוע הריון מעוררים אצל נשים וזוגות רגשות רבים.
ההחלטה למנוע הריון היא אישית ורגישה, וחשוב שאנשי המקצוע שפוגשים את האישה בשלב זה יהיו מודעים למצב הספציפי של האישה או הזוג. חשוב להגיע לכל שיחה ולכל פגישה עם הבנה, רגישות וכלים המייצרים סביבה של ביטחון לאישה כדי לתמוך בה ולעזור לה לבחור אמצעי מניעה שמתאימה לה.
מצד הזוג, חשוב לדעת כי ישנם סוגים רבים של אמצעי מניעה ולא כל אחד מתאים לכל אישה. חשוב ללמוד ולברר לגבי האופציות הקיימות ולפעמים להתייעץ עם גורם מקצועי לפני בחירת אמצעי המניעה. אמצעי המניעה הקיימים כיום הינם שונים ומגוונים, ופועלים פעולות שונות. ישנם אמצעים הורמונליים מסוגים שונים כמו גלולות, טבעת נרתיקית, זריקות והתקן תוך רחמי הורמונלי. בנוסף ישנם סוגים שונים של אמצעי מניעה שאינם הורמונליים כמו התקן נחושת, כובעון ספוג ודיאפרגמה. ניתן להשתמש גם בקוטלי זרע, וכן ישנן גישות שונות למעקב אחר ימי הפוריות.
מה זאת דיאפרגמה
הדיאפרגמה היא אחת האופציות לאמצעי מניעה הלכתי, שאינו פולשני, ללא הורמונים ובשליטה מלאה של האישה.
היא מעוצבת ככיפת גומי עגולה העשויה מלטקס או סיליקון ומוקפת בקפיץ מוסתר שחוסם את הצוואר רחם. כך היא יוצרת חיץ ולא מאפשרת מעבר של תאי זרע לרחם דרך צוואר הרחם. מומלץ לשלב את השימוש בדיאפרגמה עם שימוש בקוטל זרע, משום שקוטל הזרע מנטרל את יכולת הזרע לנוע לעבר צוואר הרחם ומגדיל את הסיכויים למניעת ההיריון. ניתן להשתמש בדיאפרגמה בשילוב עם חומרי סיכה.
יש כמה סוגי דיאפרגמות, כשהנפוצים עם דיאפרגמה "רגילה" (או "קלאסית"), שמגיעה במספר מידות; ודיאפרגמה מסוג קאיה, שמעוצבת אחרת ואמורה להיות בעלת מידה אוניברסלית.
ההיסטוריה של הדיאפרגמה
מניעת הריון על ידי חסימה פיזית של צוואר הרחם היא רעיון עתיק. בכל מיני תרבויות במהלך ההיסטוריה ניסו לחסום את הכניסה לרחם על מנת למנוע הריון. אם זה היה על ידי עלים למיניהם, חצאי לימון או אמצעים ורעיונות שונים. הדיאפרגמה עצמה נוצרה בעקבות המצאת גומי במאה ה-19. זמן קצר לאחר יציאתו של החומר החדש לעולם, פיתח גניקולוג בשם האס את הדיאפרגמה הראשונה, ובארצות הברית פיזיקאי בשם בליס פוט עיצב ומכר דגם ראשוני של הדיאפרגמה.
מאז המצאתה, הפופולריות של הדיאפרגמה ידעה עליות וירידות. כיום, כשנשים יותר מודעות לגופן וישנה תנועה של חזרה לאמצעים טבעיים, נשים רבות בוחרות בדיאפרגמה כאמצעי המועדף עליהן, משום שזהו אמצעי מניעה טבעי שאינו מתערב במערכת האנדוקרינית ובמערכת ההורמונלית של האישה.
איך משתמשים בדיאפרגמה?
האישה מחדירה את הדיאפרגמה לנרתיק מיד לפני המגע המיני או כמה שעות לפניו. יש להשאיר את הדיאפרגמה במקומה 6-8 שעות לאחר קיום יחסי מין. אם בני הזוג מעוניינים לקיים יחסים פעם נוספת וטרם עברו 6-8 שעות, מומלץ להכניס עוד קוטל זרע מבלי להוציא את הדיאפרגמה. לאחר השימוש יש לשטוף את הדיאפרגמה עם מים וסבון.
למי הדיאפרגמה מתאימה?
- נשים וזוגות צעירים המעוניינים למנוע הריון לפני הבאת ילדים לעולם.
- נשים לאחר לידה שבוחנות מחדש את אמצעי המניעה המתאים להן.
- נשים בגיל המעבר, בעלות סיכוי נמוך לכניסה להריון, שמעדיפות פתרון קל, מקומי, יעיל, לא פולשני ולא הורמונלי שאין לו תופעות לוואי.
יתרונות השימוש בדיאפרגמה:
- בשימוש נכון, היא יעילה ב-85%-92% מהמקרים.
- ההשפעה שלה היא מקומית: ללא הורמונים או אביזרים קבועים בתוך גוף האישה.
- אמצעי מניעה רב פעמי, ויכולה לשמש את האישה במשך שנים.
- השימוש בדיאפרגמה נמצא בשליטה מלאה של האישה והיא אינה תלויה בבן הזוג או ברופא.
- אינה פוגעת בחשק המיני או בהנאה.
- ניתנת להחדרה במהירות כך שהיא שומרת על הספונטניות של האקט המיני.
- מתאימה לזוגות דתיים ושומרי הלכה
חסרונות השימוש בדיאפרגמה:
- דרושה הדרכה כדי ללמוד כיצד להחדיר את הדיאפרגמה ולהניח אותה צמוד לצוואר הרחם. ההדרכה מתבצעת על ידי המתאמת ממנה תרכשי את הדיאפרגמה.
- היא אינה מגינה מפני הידבקות במחלות מין ומפני זיהומים.
- הדיאפרגמה אינה מתאימה למי שרגישה ואלרגית ללטקס, סיליקון או קוטל זרע.
- ישנה שכיחות מעט גבוהה מהרגיל בזיהומים בדרכי השתן אצל נשים המשתמשות בדיאפרגמה. מסיבה זו השימוש בדיאפרגמה אינו מומלץ לנשים עם זיהומים חוזרים בדרכי השתן.
- הדיאפרגמה לא מתאימה לנשים עם צניחת רחם, צניחת שלפוחית שתן, צניחת הקיר האחורי של הנרתיק, קירות נרתיק רפויים ומנח רחם אחורי.
כמה נקודות שחשוב לזכור בנוגע לדיאפרגמה:
- אמנם הדיאפרגמה היא אמצעי מניעה רב פעמי שיכול לשמש את האישה במשך שנים, אך חשוב לבצע התאמה חוזרת אחרי כל לידה וכן לאחר עליה או ירידה במשקל של 4-5 ק״ג.
- הדיאפרגמה אינה מונעת מחלות מין.
- חשוב להוציא את הדיאפרגמה אחרי 8 שעות. מומלץ לא להשאיר אותה בפנים יותר מ24 שעות.
דיאפרגמה בהתאמה אישית
משום שגופה של כל אישה הוא אחר והמיקום של צוואר הרחם שונה מאישה לאישה, ישנן מידות שונות וסוגים שונים של דיאפרגמות. חשוב מאוד לעשות התאמה אישית לפני השימוש בדיאפרגמה. בארץ ישנן כמה נשות מקצוע שהוכשרו לכך ושיש להן את המיומנויות הדרושות להתאמת המידה הנכונה של הדיאפרגמה ולהדריך בשימושה.
פגישת ההתאמה לוקחת בין שעה לשעתיים והיא מאוד אישית. במפגש יש צורך בבדיקה פנימית כדי לבדוק את מיקום צוואר הרחם. אחר כך מנסים מידות שונות עד שמוצאים דיאפרגמה במידה שמכסה את צוואר הרחם, אינה זזה בקלות והאישה מצליחה להכניס אותה נכון ולהוציאה בקלות.
המפגש הוא הזדמנות מיוחדת עבור האישה להכיר את הגוף שלה לעומק, במימד חדש. אנו לומדות את מבנה הגוף החיצוני והפנימי על מנת להבין איך להשתמש בדיאפרגמה בצורה יעילה, ויחד עם זאת להבין יותר לעומק את מערכת הרבייה של האישה. אחרי שיחת הסבר והיכרות מוצאים את הדיאפרגמה המתאימה לגוף על פי המידות של האישה, ולאחר מכן ישנה הדרכה על אופן השימוש בדיאפרגמה. ההדרכה כוללת למידה על אופן ההכנסה, איך לבדוק שהיא ממוקמת נכון ומכסה את צוואר הרחם, אופן ההוצאה ועוד. לאחר פגישת ההתאמה תמיד ישנה אפשרות לפנות בכל שאלה במהלך השימוש בדיאפרגמה.
במהלך הפגישה חשוב מאוד לזכור שאשת המקצוע שמתאימה לך את הדיאפרגמה צריכה לתת לך תחושת בטחון ונוחות. זה הגוף שלך ואת תמיד תמיד בשליטה עליו. אם משהו לא נעים, אם את מרגישה לא בנוח – אפשר להפסיק. אם יש אזור רגיש או כואב בגוף, כדאי לנסות לפתור את הבעיה עם המתאמת ולשחרר את האיזור או השרירים התפוסים.
לסיכום
הדיאפרגמה היא פתרון טוב לנשים רבות המחפשות אמצעי מניעה המהווה פתרון טבעי, לא פולשני וללא הורמונים. היא גם מאפשרת לאישה להישאר בשליטה מלאה וכן להתנהל בספונטניות. הדרכת והתאמת הדיאפרגמה פותחת צוהר להבנה עמוקה יותר של גוף האישה, ומאפשרת לנשים להתחבר לגופן.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
קריאה נוספת של דיונים הלכתיים והיתר להשתמש בדיאפרגמה כאמצעי מניעה:
המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:
- מושגי יסוד על אמצעים למניעת הריון – דפנה מאיר ז"ל
- אמצעי מניעה: המגוון והמבט ההלכתי – צוות גלויה
- מ"תכנון ילודה" ל"מניעת הריון" – הרבנית שרה סגל-כץ
- ואז התחיל הנימוּל: על הצורך לדבר גלויות על סכנת החיים הגלומה בגלולות – גלויה אנונימית
- 34 מיתוסים נפוצים בנושא פוריות, נשיות, בריאות ומיניות – דפנה מאיר ז"ל
- תבונת הגוף: המחזור החודשי – דפנה פלר
- הווסת הראשונה – סיון דרשן
- מחזוריות של שתיקה: להסתיר פחות ולדבר יותר על המחזור – ליאור שפירא
- מוצרים רב פעמיים לימות הווסת – סמדר רגב אגמון
- טיפים להפחתת כאבים בזמן הווסת – סיון דרשן
- שיטת המודעות לפוריות – הרבנית שרה סגל-כץ
- בחזרה אלייך: שיבה אל הגוף באמצעות שיטת שרמן – מירב שרמן
- אישה חוזרת לגופהּ: השבת האמון אל הגוף – ד"ר דבורה לדרמן-דניאלי
- בגוף ראשון, בקול שונה? להורות הלכה גם על-ידי מורות הלכה – הרבנית שרה סגל-כץ
- קודם אישות ואז נידה – הרבנית שרה סגל-כץ
- לדבר לקראת ביאת חיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- כל מה שרצית לדעת על חומרי סיכה – צוות גלויה
- חירות על הגוף: עיון בסוגיה תלמודית על המותר והאסור בחיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- מתח זוגי בקיום הלכות נידה – הרבנית שרה סגל-כץ
- הלכות נידה בזוג דתי-חילוני – הרבנית שרה סגל-כץ
- אבחון וטיפול באי פריון הלכתי – הרבנית שרה סגל-כץ
- זכו שכינה ביניהם – אילן סופר
- מוזמנות ומוזמנים לקרוא באתר עוד שירים על משפחה וחיי אישות