ברית מילים : "ועל לבם אכתבנה", מאת: אפרת גרבר-ארן - מגזין גלויה
תפריט
תפריט
ט"ו באב תש"ף 5.8.2020

ברית מילים : "ועל לבם אכתבנה"

אפרת גרבר ארן מציעה מדרש מקורי על טקס הענקת שם לבת: ברית מילים וברית בלב, שיעמדו בפני עצמן כברית וכמילה.

כפמיניסטית תמיד ידעתי שהאתגר האמיתי שלי יגיע כשתהיה לי בת. אמנם זה נכון שחלק חשוב בפמיניזם הוא חינוך הבנים (יש לי שניים ב"ה), ובכל זאת – אני רואה ויודעת שיש התמודדויות שמגיעות רק כשיש לך בת. ואכן, עוד לפני שהיא נולדה נחשפתי לאתגר הראשון: טקס קריאת שם.

כי כשנולד לך בן אז מרחב התמרון שלך הוא במסגרת הקיימת. איזה פסוקים את תקריאי בברית, או האם תהיה סנדקית. אבל הברית? את לא צריכה לאלתר אותה, היא קיימת, הטקסט מוכן, הטקס ערוך… וכשנולדת לך בת, אז אפילו במילה "ברית" אסור לך להשתמש, כי ישר ישאלו "את מה את מתכננת לחתוך לה?!" ואת צריכה לאלתר הכל, מההתחלה.

אז כשהתקרבה הלידה, החלטתי להיערך מראש, ביקשתי וקיבלתי עשרות טקסים שבנו חברות, ובחרתי מתוכם את הקטעים שאהבתי ושהיו נראים לי הכי מתאימים.

יחד עם אישי, חיים גרבר, ערכנו ועיצבנו את הטקס שאהבנו, והוספנו גם מדרש מודרני שמסביר בעצם מה זה ברית של בת, ברית שלא חותכים בה את ערלת הבשר, אלא את ערלת הלב, ברית של "ועל לבם אכתבנה".

ערכנו את הטקס המצורף בבית הכנסת עם הקהילה המקסימה שלנו, נתנו לאחותי את הכבוד לתת את השם, ושמחנו שיש טקס, טקסט, עם ברכת האחים וכל מה שסובב אותו. לא המצאנו משהו חדש, רבים עשו זאת לפנינו, ובכל זאת יש בזה חידוש. זה לא ברור מאליו.

מדרש ברית מילים

בתורת משה נאמר "הִמּוֹל לָכֶם כָּל-זָכָר… וְהָיָה לְאוֹת בְּרִית בֵּינִי וּבֵינֵיכֶם" (בראשית יז) – סברו: מה מילת ערלה בזכרים בלבד, אף "ברית ביני ובינכם" בזכרים בלבד.

ענו להם מבית מדרשה של ברוריה – ברית בזכרים בלבד? והרי בתר נאמר בשׂרה "וּבֵרַכְתִּיהָ וְהָיְתָה לְגוֹיִם" (בראשית יז, טז), לא זו אף זו – מה אברהם התברך בה"א יתרה, אף שרה נתברכה בה"א יתרה. וכן נאמר "אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם … נְשֵׁיכֶם … לְעָבְרְךָ בִּבְרִית ה'" (דברים כט) ללמדך שנשים כלולות בברית.

אם כן –כיצד מילה בנשים? אלא שערלת הבשר בזכרים, וערלת הלב – שווה לזכרים ולנקבות.

ומהי מילת הלב? אל תאמרי "וּמַלְתֶּם אֵת עָרְלַת לְבַבְכֶם" (דברים י),  אלא "ומללתם את ערלת לבבכם" שאין מילה שבלב, אלא תפילה. נמצא הממלל את ערלת לבבו, ברית כרותה בינו ובין אלוהים, ואף הקב"ה מחזיק בידו כמה שנאמר "כִּי זֹאת הַבְּרִית אֲשֶׁר אֶכְרֹת… וְעַל לִבָּם אֶכְתֲּבֶנָּה" ולכך נקראה "ברית מילה".

ובברית זו נמלל ונברך – "יהי רצון מלפניך, שתתן בתינוקת הזו לב טהור ורוח נכון. ברוך אתה ה', המל את לבבנו ואת לבב זרענו באהבה".

ברית מילים
ברית מילה בת

* השתמשתן/ם בהצעות שלנו לטקס? נשמח לקבל עדכונים ותיוגים בכתיבה שלכן/ם על הטקס – #נָחוּגָה / #נחוגה.

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

לקריאה נוספת:

לקריאה נוספת על:

אנליסטית בהיי טק, יוצרת ופעילה חברתית.

אנא עקבו אחר תקנון האתר ביחס לתנאי השימוש במגזין גלויה ובתכנים המפורסמים בו. הטקסטים הפואטיים וביצועי שירים המופיעים ב׳גלויה׳ מתפרסמים הודות להסדרת זכויות היוצרות והיוצרים באקו״ם. באם נפלה שגגה ויש לתקן פרסום כלשהו באתר, אנא שלחו לנו הודעה.

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים שנכתב עליהם במגזין.

תוכן נוסף מהמגזין:

כ״ג באייר תשפ״ב 24.5.2022
גלויה מראיינת את
הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל
שיחה עם הרבנית רחל ריינפלד-וכטפוגל על עשיה במרחב ההלכתי עם כלים מתחום הליווי הרוחני והנחיית קבוצות
מאת
צוות גלויה
בין אם מעגל השנה הוא שמביא אותנו לציין סגירה או פתיחה של שערים בחיינו, בין אם אירועי חיים אחרים מעלים זאת - שינויים והתחלות חדשות, הם חלק מהשגרה (גם אם הם מייצגים שבירה של השגרה, לעיתים). נשמח במאמרים, שירים ותפילות המתייחסים למפגש שבין שינוי להתחלה, וגם בין שינוי לסוף.
מוצאי שבת שובה, ח׳ בתשרי תשפ״ד 23.9.2023
מאת
צוות גלויה
ברוח יום כיפור הטומן בחובו בקשת תיקון והחלמה, ריפוי והטבת יחסי בין אדם לחברו - פירסמנו ראיונות חשובים, לצד שירה, תפילות ופרוזה. היכנסו לסריקה ולקריאה>>
י״ג באלול ה׳תשפ״ד 16.9.2024
מאת
׳גלויה׳, ׳רשות הרבים׳ ו׳יחדה׳
כבר תקופה שאנו מאגדים חלק מהטקסטים שפורסמו ב׳גלויה׳ לכדי אסופה שתיכרך כספר עם תפוצה דיגיטלית, מתוך שותפות עם ׳רשות הרבים׳ ו׳יחדה׳. כשאנו לקראת חתימת המלאכה, אנו מזמינות.ים עוד קולות מגוונים שיביעו את רחשי הלב, המחשבות והתובנות שלכם.ן. 
מאת
צוות גלויה
הזמנה להגשת מאמרים, שירים, תפילות, מסות, סיפורים קצרים, יצירות אמנות ועוד - המתייחסים אל מתן תורה בחג השבועות, ליחסים בכלל עם המושג ״תורה״ כהשראה רוחנית, כצו מוסרי, חיבור, פולמוס, הלכה, אמונה, כפירה ומנעד רחב של תחושות ומחשבות בנושא.
י״ג בכסלו תשפ"ד 26.11.2023
מאת
צוות גלויה
פורסם בנובמבר 2023 במסגרת ׳שבת התייצבות לצד דינה׳: רשומה לקראת קריאת פרשת ״וישלח״, המכילה את סיפור דינה בת יעקב ולאה. הרשומה נכתבת מתוך חשיבות הקשר החברתי של העיון בסיפור דינה, ועל בסיס הכרה כאובה במעשי הפגיעה והאלימות הנוראיים שנכפו על החברה הישראלית והיהודית בבוקר שמחת תורה.
Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם