על אורות וכלים בזוגיות: איך להרחיב את הכלים לאורך שנות הזוגיות? מאת: הרבנית שרה סגל-כץ - מגזין גלויה

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

על אורות וכלים בזוגיות: איך להרחיב את הכלים לאורך שנות הזוגיות?

י״ח בחשון תשפ״א 5.11.2020
קו מפריד גלויה

השינויים שבנו – מהאנשים שהיינו תחת החופה ועד למי שאחנו היום – מאפשרים הזדמנות לעבוד על הכלים שלנו שיכילו את האורות שבזוגיות.
על חשיבות ההתפתחות של הקשר וכמה עצות מעשיות לכלים שיכילו את השפע מבלי להישבר, בתוך המסע המתמשך.

שמש, הביאו שמש

בתורת החסידות משמשים שני מושגים, אורות וכלים. האורות מבטאים שפע כלשהו, בין אם הוא חומרי, רוחני או שכלי, ואילו הכלים מבטאים את הקיבול ויכולת ההכלה של אותו השפע. כל תהליך או תחום דורש לו כלים משל עצמו, לדוגמה כאשר אדם מעוניין בהכנסות (השפע הכלכלי) עליו לבצע פעולה ולצאת לעבודה (הכלי הכלכלי). כלל ידוע בצורת חשיבה זאת שהאורות לא משתנים, מהותם זהה, אולם הכלים משתנים ומתפתחים כדי לקבל הארות מסוגים גדלים והולכים. ילד הלומד בגילאי יסודי הוא כלי להארה שכלית מסוג אחד, אבל נער הלומד לבגרות הוא כלי שמסוגל להכיל הארה שכלית גדולה ומורכבת יותר. ניתן לדמות את הדבר לחשמל, שכאשר הוא מתגלם בכלים שונים הוא מבצע פעולות שונות, אולם במהותו, החשמל בכל אלה חד הוא.

כאשר אנו מגיעים לדבר על אורות וכלים בהקשר של הזוגיות, גם כאן עלינו לזכור שהאהבה, הקרבה, הזוגיות עצמה, היא האורות. היא השפע של הקשר שעל בסיסו יסדתם את הבית שלכם. אולם אנו, ככלים, משתנים ומתפתחים כל העת. אין זוגיות של שנת הנישואין הראשונה זהה לזוגיות של שנת הנישואין השביעית או העשירית משום שאנחנו איננו זהים למי שהיינו ולמי שנהיה.

השינוי בנו הוא בלתי נמנע, ולכן השינוי וההתפתחות בזוגיות שלנו הוא בלתי נמנע. השינוי הזה מזמן לנו שתי אפשרויות:
האפשרות הראשונה היא התרחקות, כאשר המכנה המשותף הולך ונשכח. שיגרה שונה בה בני הזוג כמעט לא נפגשים, או תחומי עניין ועולמות תוכן שהופכים לקווים מקבילים.
האפשרות השנייה היא התפתחות, קרי עבודה על המיומנויות איתן הגענו לזוגיות. זוהי אפשרות הכרוכה בהבנה שהשינוי בלתי נמנע, אך אפשר להכיל אותו באמצעות הרחבת ארגז הכלים שלנו, שינוי והגדלת הכלים בהם אנו קולטים את האור של הזוגיות.

הדבר דומה לדיון על מיומנויות מקצועיות ותגובתיות לשוק העבודה המשתנה תדיר. כשם שלא יעלה על דעתנו כעובדים שאין לנו צורך כלל בהכשרות או השתלמויות כדי להתקדם ולהתפתח, כן לא יעלה על הדעת שכשם שנכנסנו לזוגיות כך נוכל להמשיך להתנהל בה מבלי מאמץ או השקעה.

להרים עששית באפלה

לעיתים הדיבור על השקעה בזוגיות מקושר אסוציאטיבית להוצאות כלכליות או מחוות גדולות ונצורות. תרומתן לזוגיות חיובית כמובן, אך מטבען הן פזורות ומדודות יותר. עיקר דברי מופנה לתהליך למידה פרטי או זוגי שניתן לסגל כאורח חיים או לחלופין בצמתים והזדמנויות שונות של הזוגיות.

ראשית תהליך הרחבת הכלים שלנו – ואחת היא אם מדובר בכלי העבודה על הזוגיות שלנו או ב"כלים" כלשון החסידות – תלוי במודעות וברצון לנהל אותו, ולא לתת לחיים לנהל את הזוגיות שלנו. זוהי החלטה שנראית כמעט מובנת מאליה, אבל עליה להיות מגובה במעשה, בקביעת זמנים ועיתים המוקדשים לזוגיות, ולא להסתפק בהחלטה מעורפלת בעלמא שאכן הדבר ראוי.

לאחר מכן, הבנה של התחומים והנושאים בהם אתם מעוניינים להצמיח ולצמוח. האם ניהול הקונפליקטים שלכם הוא תחום שאתם מעוניינים לשפר? האינטימיות? השיח והפתיחות על רגשות? נגיעה בנקודות כואבות מן העבר? שימו לב שלבני זוג שונים יהיו נושאים שיהיו פחות נוחים, ולעיתים יש בני זוג שנרתעים מן השיח החשוף ומעדיפים דווקא "לבצע עיקוף" כדי לשוח על נושאים כאלה. יש לכבד את התהליך האישי של כל אחד מבני הזוג, ולא למהר לשפוט בחומרה גם אם הדבר לפעמים מעורר חוסר נוחות או אף אכזבה.

ניתן כידוע לגשת לטיפולים מטיפולים שונים, וגם ראוי לעשות זאת שלא רק מתוך שעת משבר. הטיפול הטוב ביותר הוא דווקא זה שנעשה לפני שהמשבר פרץ. לדוגמה, זוג אשר מסוכסך מסביב לנושאים מסויימים במשך שנים, כבר צובר שכבות של מרירות, כעס ועלבון, לעומת זוג אשר רק מתחיל לזהות נקודות חיכוך או מחפש את הטיפול דווקא בתור צידה לדרך והצבת מראה מול פנינו ומול הזוגיות שלנו. אולם לפנינו גם כלים חינמיים רבים להשקיע בעצמנו ובזוגיות שלנו. לדוגמה ישנם בלוגים וקבוצות פייסבוק רבות שעוסקים בזוגיות עבור היבטיה השונים. לעיתים הקריאה הפעילה בהם אף שלא מתוך חיפוש אחר תשובה לשאלה קונקרטית שלנו עשוי להוליד בנו נושא לשיח ושיפור הזוגיות שלנו.

כיום יוצאים לאור יותר ויותר "קלפי זוגיות" מסוגים שונים. חלקם מוצלחים יותר וחלקם פחות, אולם במהותם הם מבקשים להביא נושאים לדיון, או שאלות שמעניין ומקרב לדון בהם כדי להכיר עומקים חדשים שלא חשבנו שפספסנו קודם לכן בבן או בת הזוג שאנו מכירים טוב כל כך.

אפשרות אחרת שיש בה לפנות אל הצד הלמדני יותר של חלק מהזוגות הוא לימוד משותף בחברותא כשער לשיח מקרב. בין אם מדובר בלימוד תורני מובהק כמו חברותא על ספר קודש, או דווקא השאלת מושג החברותא לעולמות נושקים כמו שירה וסיפורת שמסוגלים לגלות לנו דבר מה עמוק יותר על עצמנו ולשמש כהזמנה לשיחה. שימו לב שגם כאן יש צורך בהגדרת מטרת הלמידה, האם מטרתה היא הספק הלימוד כמו במקרים בהם אתם מתכננים סיום מסכת לכבוד תאריך מיוחד, או האם המטרה שלה היא להשתהות בתוך הרעות הזוגית ועיקרה היא השיח שהיא פותחת.

אורות וכלים - זוגיות, נישואין - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Chuttersnap

כותבים זה לזו מכתבי אהבה

תחילת השנה העברית (או בכל מעגל פנימי בו אתם מונים את הזמן) היא הזדמנות לא רק להרחיב את הכלים שלנו אלא גם להעניק לעצמנו צידה לדרך לקראת השנה החדשה. אם אתם מן הזוגות שפחות חשים בנוח לשוחח על נושאים מורכבים פנים אל פנים, זוהי הזדמנות לעבור לכתב. אולם בכתב אין כוונתי להודעות הוואצאפ הקונקרטיות, אלא לרטרו – לחזור לכתוב מכתבי אהבה.

חשבו על כמה מועדים משמעותיים עבורכם בשנה הבאה עלינו לטובה, לדוגמה: שני ימי ההולדת שלכם, יום הנישואין שלכם או אולי אפילו לרגל ימי ההולדת של ילדיכם פרי אהבתכם, לחלופין גם ימי אבל או אזכרות לקרובי משפחה שהיו קרובים לאחד או אחת מכם עשויים להיות הזמנה לכתיבה מקרבת לאורו של אותו אדם. ארזו אותם באופן חגיגי והעניקו זה לזו מכתבים לקראת אותם התאריכים המיוחדים.

באופן ספציפי לתחילת השנה ניתן לכתוב על מדרגות או עליות שחוויתם יחדיו, או התמודדויות שיצאתם מתוכם חזקים יותר. אחלו אחד לשניה ברכות מפורטות וברכו זו את זה בנדיבות, מתוך התבוננות והכרות עם ההתמודדויות שבן או בת הזוג מתמודד איתם או עתיד להתמודד איתם. תנו אחד לשניה כוחות לקראת השנה הזאת.

זכרו, שכמנהגו של עולם, פעולות מסוג זה נדחקות לתחתית סדרי העדיפויות שלנו, תחת הטיפול הסיזיפי בצרכי הבית והמשפחה. אולם שכרם גדול יותר לאורך זמן, כאשר הם משתמשים להגדלת הכלי בו אתם מקבלים את האור בזוגיות שלכם, וכאשר אנו מזכירים לעצמנו לשם מה התכנסנו כאן. גם אם פעולה אחת לא מתאימה לכם כזוג, יתכן שתמצאו רעיונות אחרים שישמשו אתכם טוב יותר, והחיפוש אחרי הפעילות המקרבת שלכם עשוי הוא עצמו להוביל להתקרבות והכרות עמוקה וטובה יותר של הנפש הנמצאת מולכם.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

אורות וכלים - זוגיות, נישואין - מגזין גלויה - הרבנית שרה סגל-כץ Rabbanit Sarah Segal-Katz
צילום: Dee @ Copper and Wild

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

תפילות על הבית:

שירי זוגיות:

שירי אהבה:

שירים על חיי משפחה:

אורות וכלים בזוגיות
צילום: Tom Crew

כלות וזוגות ממליצים על מרכז גלויה

קו מפריד גלויה

היוזמת והמנהלת של מרכז גלויה ושל מגזין גלויה.
מורת הלכה, מדריכת כלות וזוגות ובלנית.
חברה בארגון הרבנים והרבניות ״בית הלל״ וב״תורת חיים״.

עמיתה ב״רבנות ישראלית״ במכון הרטמן ומנהלת מיזם ״ברית אמונים״.
עמיתה בכולל ההלכה ובתכנית הכתיבה ״ותכתוב״ של ישיבת מהר״ת.
אקטיביסטית בתחום של יחסי דת ומדינה.
מנחה קבוצות של לימוד בית מדרשי וכתיבה יוצרת.

הרבנית שרה נשואה לאדם ואם לשלושה, גדלה וחיה כמעט כל חייה בירושלים. מתגוררת עתה בניו יורק.

לאתר האישי של הרבנית שרה>>
לקריאה נוספת על הרבנית שרה במגזין גלויה>>
לעמוד הפייסבוק של הרבנית שרה>>
ליצירת קשר עם הרבנית שרה>>

פוסטים נוספים מאת הרבנית שרה סגל-כץ

י״ג בניסן תשפ״ג 4.4.2023
גלויה מראיינת את
הרב מייק שולץ
שיחה גלוית עיניים עם הרב מייק שולץ על תפקידו של מלווה רוחני, על הכשרות המתקיימות במרכז הרפואי רמב״ם ועל מה שהוא מקבל בעת ליווי חולים ובתהליך ההכשרה שהוא מנהל בתוך המרכז הרפואי רמב"ם.
ערב שביעי של פסח
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
שביעי של פסח ומציאת הזיווג מזוהים עם קריעת ים סוף. גלויה מצטרפת אל המבקשים את שאהבה נפשם
ערב חג הפסח
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
וְאַתְּ פִּתְחִי לָהּ: / לִמְדִי בִּתִּי. לִמְדִי וְלַמְּדִי. אִם כְּבָנִים, אִם כְּבָנוֹת. לִמְדִי, לִמְדִי, שַׁאֲלִי וְכִתְבִי... / בְּכוֹחֵךְ לִטְווֹת וּלְחַדֵּשׁ מַחְשָׁבוֹת רַבּוֹת שֶׁעוֹד לֹא בָּאוּ לָעוֹלָם וְאַתְּ בַּת בַּיִת בְּעוֹלָמֵנוּ
י"ז באלול תש"ף, 6.9.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 4 דקות קריאה
הצעה להתבוננות וחלופות ניסוח שונות שעשויות לסייע בעצם הודעת ההיאסרות בעקבות נידה
י"ז באלול תש"ף 6.9.2020
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
לאיסור והיתר בנידה (מראות, כתמים וצבעים שאוסרים) יש עקרונות דומים לאיסור והיתר במאכל ומתח בין קולא בהלכה לחומרא בתחושה ובמנהג.
ח׳ בשבט תשפ״א 21.1.2021
מאת
הרבנית שרה סגל-כץ
⏱️ 12 דקות קריאה
כיצד התפתחו הלכות אלה מכמה פסוקי מקרא בודדים ועד לקובץ מסועף של הלכות ודינים המקובל בימינו? הסבר למאורסים, נשואים וכל מי שתוהות.ים על סט מצוות זה. (רשומה ראשונה בסדרה)

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם