(…) אֲנִי מְקַוָּה שֶׁיֵּשׁ מִשְׁכָּן
שֶׁהוּא חָזֶה גָּדוֹל וְחַם
וְלֵב שֶׁדּוֹפֵק מִבַּעַד לַפָּרֹכֶת
טוּטוּם טוּטוּם
וְיָם שֶׁל שָׁלוֹם
וְכִיּוֹר לִשְׁטֹף בּוֹ פָּנִים לַבּוֹכִיםטוּטוּם טוּטוּם
מתוך השיר אידרא דבי מישכנא מאת תומר דבורה שור-קהת
לְחַבֵּק אֶת הַפַּחַד (…)
'גלויה' היא בית, משכן, לתכנים רבים שמטרתם להעצים את עצמאותנו ומעורבותנו בחיי הפרט ובחיי הקהילה. עם כל ריענון שמתרחש באתר, עם כל התחדשות, מגיעים מאמרים ודברי שירה ורוח אשר מגדילים את הבית ההולך ונבנה ומעצימים את המרחב שהוא 'גלויה'.
המאמרים החדשים שפורסמו במגזין בשבועות האחרונים, עומדים בסימן עיסוק ב'בית' ובמרחב הזוגי והפרטי, על היבטים וצדדים שונים הקיימים בהם. תפיסת ה'זוגיות', חיי הזוגיות, השם שלנו ושל משפחתנו ממש, המרחבים בהם אנו נפגשים, חיי המיניות שלנו וכן חוויות של 'חורבן' ביתי – כל אלא נבחנים בטקסטים מאת יוצרים ויוצרות מוכשרים ומוכשרות, כשכאן – במגזין גלויה – אנו שמחות להציגם בפניכם בסקירה של מה חדש במגזין:
לסקירה מהירה של התכנים החדשים באתר, ניתן לעבור לכאן.
רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?
הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם
תפיסת ה'זוגיות' הינה מורכבת, הן לפני מימושה בפועל והן במהלך חיי הזוגיות עצמם. המאמרים הבאים עוסקים בתפיסת המושג עצמו ובאתגרים של ניהול חיי הזוגיות:
- זוגיות כמשימה, זוגיות כהזדמנות – "נזכרתי ברגע ההוא שבו שיננתי לעצמי: אני לא במגננה יותר, ואיך הרגשתי שמשתחרר לי בשרירי הכתפיים מתח שמעולם לא הבחנתי בקיומו". עמרי שרת כותב על הפרספקטיבות לתפיסת 'זוגיות'.
- לחצות את הגשר ולנהל שיח רגשי – קל להאשים ולהגיד ש"עשו לנו". במקום לברוח לשיח המאשים, מדריך החתנים בנימין מאלב נותן כלים לניהול ריבים באמצעות חציית הגשר וניהול שיח רגשי.
שני מאמרים על שינוי שם המשפחה בישראל. מדריך לשינוי והוספת שם בפועל, לצד סקירה היסטורית של הנושא במדינה:
- אז איך שינוי שם עובד בפועל? – החלטתם לשנות את השם בעקבות נישואין או מסיבה אחרת? מזל טוב. ד"ר מיכל רום מסבירה מה נחשב שינוי שם משפחה, מה ההבדל בין שינוי בעקבות נישואין או ללא נישואין ואיך משנים שם בפועל? מדריך לשינוי שם והוספת שם.
- אוהל שם: ההיסטוריה של שינוי שמות משפחה בישראל – מאז נחקק "חוק השמות" בתשט"ז (1956) ועד היום חלו שינויים באופן בו המדינה מאפשרת לנשים לבחור את שם משפחתן אחרי החתונה. ד"ר מיכל רום על ההיסטוריה של שנוי שם משפחה: משינוי אוטומטי המעוגן בחוק דרך האיסור על ידועות בציבור להחליף את שמן ועד להחלפת שם ללא עדכון – ועד למצב היום.
התכנים הבאים מזמינים אותנו, גברים ונשים, למעורבות פעילה במרחבים המציבים אתגר מסוים בפנינו – בין לידה לבין מקום הגבר, ובין אישה טובלת לבין המקווה המהווה בית לטבילתה:
- מקומו של הגבר בלידה – גברים הרוצים להיות פעילים בלידה עשוים להיתקל בשאלות של מיקום ותפקיד. שירה היימליך על מקומו של הגבר במהלך הלידה, לצד קטעים מהספר "מיילדות רוחנית".
- מרחב, מקום: על תהליך עיצוב מקוואות נשים מתוך מחוייבות לקהל הטובלות – איך מתחיל תהליך עיצוב של מקווה ואיך הוא מתבצע בפועל? על מי האחריות להגיד שהמקווה צריך שיפוץ ומה הטובלות יכולות לעשות כדי לדאוג שהמקווה יהיה נעים יותר? מעצבת המקוואות לאה סולטר על תהליך שיפוץ המקווה.
תחום המיניות במגזין זוכה בשני מאמרים המרחיבים את הדעת והידע – עיון תלמודי בחיי האישות לצד הבחנה ואבחנה של 'שפות' לשיח על התנהגויות מיניות:
- חירות על הגוף: עיון בסוגיה תלמודית על המותר והאסור בחיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ מעיינת בגמרא במסכת נדרים המציגה כביכול דברים והיפוכם בשאלת הרצוי והנכון במעשה המיני. חז"ל דנים בסוגיה בדבר המותר, הרצוי והמענג ובחיבור בין בני הזוג בעת קיום היחסים.
- על פורנוגרפיה, התמכרויות ושיח חינוכי – נראה שבציבור הדתי קל להגדיר התנהגות מינית לא נורמטיבית כהתמכרות. ד"ר יניב אפרתי מציע הבחנה בין שתי שפות, שפה חברתית ושפה טיפולית, שיכולה לסייע בדרך למענה לשאלות הקשורות לפורנוגרפיה ולהתייחסות לצריכתה.
הרהורים על 'הבית': על חורבן הגוף, חורבן הבית, והקשר בין הבית הדתי והלאומי לבין הבית הפרטי:
- חורבן הבית כחורבן הגוף: התמודדות עם נכות שקופה – אריאלה נידם-פרץ כותבת על ההתמודדות עם מחלה, עם 'נכות שקופה', מדמה אותה לאבל על חורבן הבית ומתארת את שלבי האבל שבהתמודדות עם המציאות החדשה.
- "סורגי החלון נחרתו בעורי": הבית הפרטי והלאומי במשבר – אפרת ביגמן במסה על הבית: חורבנו של המרכז הרוחני של העם והיציאה לגלות הופכים בשירהּ של דליה רביקוביץ למעגל הרחב שמושפע מחורבנו של התא המשפחתי הגרעיני. כשקודש הקודשים הזוגי מופרע ונפרץ, ומקדש הפרט, שהוא הבית, נבקע – גם חיי הכלל לא יוכלו עוד לשמר את האיזון העדין שמאפשר את קיומם.
מדור ספרות ורוח הועשר בתכנים פרי עטן של:
רשימת המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה (ללא הרחבה):
מאמרים:
- זוגיות כמשימה, זוגיות כהזדמנות – עמרי שרת
- לחצות את הגשר ולנהל שיח רגשי – בנימין מאלב
- אז איך שינוי שם עובד בפועל? – ד"ר מיכל רום
- אוהל שם: ההיסטוריה של שינוי שמות משפחה בישראל – ד"ר מיכל רום
- מקומו של הגבר בלידה – שירה היימליך
- מרחב, מקום: על תהליך עיצוב מקוואות נשים מתוך מחוייבות לקהל הטובלות – לאה סולטר
- חירות על הגוף: עיון בסוגיה תלמודית על המותר והאסור בחיי אישות – הרבנית שרה סגל-כץ
- על פורנוגרפיה, התמכרויות ושיח חינוכי – ד"ר יניב אפרתי
- חורבן הבית כחורבן הגוף: התמודדות עם נכות שקופה – אריאלה נידם-פרץ
- "סורגי החלון נחרתו בעורי": הבית הפרטי והלאומי במשבר – אפרת ביגמן
דברי שירה ורוח:
- כפרות – אסתר שקלים
- התאוררות – אסתר שקלים
- לא עוד אשא שמך לשוא – אסתר שקלים
- על לבבה – שלומית פישר
- אישה בגבה אל הבית – תומר דבורה שור-קהת
- שמות חדשים – תומר דבורה שור-קהת
- אידרא דבי מישכנא – תומר דבורה שור-קהת
- פירורים – תומר דבורה שור-קהת
- חודש טוב – תומר דבורה שור-קהת
- אולי השנה – חרות לוביץ'
כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.
בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. עם הכנסת אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה, ניתן להסתייע בו כדי לנוע בין תכנים שונים באתר שלא מבעד לתפריט הראשי.
מוזמנות ומוזמנים להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת של גלויה.
ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר ואולי פספסתם חלק מהם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.
קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.