מה חדש במגזין גלויה? #10 - אב תש"ף | יולי 2020

שבוע דינה לקראת שבת ׳וישלח׳:

אסופה דיגיטלית עם מאמרים, שירים ותפילות ותכנים על פגיעות מיניות ומוגנות

תפריט
תפריט

מה חדש במגזין גלויה? #10 – אב תש"ף | יולי 2020

כ' בתמוז תש"ף 12.7.2020
קו מפריד גלויה

(…) וּבְתוֹךְ מַעְגָּל
רַצְנוּ רָדַפְנוּ
טָוִינוּ
קוּרִים דַּקִּים וּשְׁקוּפִים
וְהָיִינוּ לְגֹלֶם
נִרְדַּמְנוּ סְמוּכִים
וּבַבֹּקֶר בַּבֹּקֶר הֵגַחְנוּ פִּתְאוֹם
בְּכַנְפֵי פַּרְפָּרִים.

מתוך השיר פרפרים מאת גליה גל אלברט

'גלויה' עוברת בכל פעם מחדש תהליך של חיפוש וגילוי עם ההתכווננות לרענון וחידוש התכנים במגזין. למעגל העבודה אין נקודת התחלה וסוף, אלא מדובר בתהליך שכיווניו הם למעלה ומטה, לרוחב ולאורך, כשכל מאמר חדש מעצים את המעגל המתואר בדרכו שלו. בכל כמה שבועות, המגזין נדמה כפרפר היוצא מהגולם שטווה, וזוכה להראות את צבעיו ויופיו לעולם. אנו גאות ומתרגשות לשתף בתוכן החדש שמוצג זה עתה במגזין 'גלויה'. קריאה מהנה!

לסקירה מהירה של התכנים החדשים באתר, ניתן לעבור לכאן.

מה חדש במגזין גלויה - יולי 2020

על אתגרי השנים הראשונות בחיי הנישואין:

  • להצטמצם בשנים הראשונות – "ידענו שיש לא מעט מחירים לנישואין בגיל צעיר, ידענו שעומדות בפנינו שנים קשות, אבל לא ידענו כמה דמעות נשפוך בתפילה למעט רווחה כלכלית". אמונה קליין בר נוי משתפת בכנות בחוויה של נישואין בגיל צעיר ומחיריה.

המאמרים הבאים צוללים לעומקם של תחומי הגוף והמיניות, ומעניקים פרספקטיבה פרקטית מחד והגותית-הלכתית מאידך. בין ידע מעשי לעיון בדעת ובמעשה הידיעה:

  • הווסת הראשונה – הווסת הראשונה היא חלק משמעותי מהתבגרות מינית ומהפיכה מילדה לאישה. סיון דרשן מסבירה כי הידע שהנערה תקבל על השינויים הצפויים בגופה והאמירות והמעשים של סביבתה על הווסת – יכולים להשפיע מאוד על יחסה לווסתות שעוד יגיעו על החיבור לגוף שלה ולנשיות שבה.
  • הדגדגן : הרבה יותר ממה שנראה לעין – החלק בדגדגן שנראה לעין זעיר ומהווה רק חלק קטן מהאיבר כולו. לחלקי הדגדגן הנראים והנסתרים חשיבות חסרת תקדים בכל הקשור לעונג ולהנאה מינית של האישה, ובהבנת מנגנון העונג בעת קיום מגעים ויחסים מיניים. צוות גלויה מבהירות כי הגיעה העת להכיר את הדגדגן ולהפנים כי בכל מה שקשור אליו, רב הנסתר מהגלוי.
  • העינוגית (דגדגן): תגלית בת אלפיים – בדברי ימיה של האנטומיה המינית סבל הדגדגן מיחס של התעלמות, זלזול וחוסר הבנה מתמשך. ביוזמת צוות גלויה מונגש כאן תרגום של הסרטון המעניק ידע חשוב על הדגדגן מבית היוצר של: Scientific American.
  • האהבה מקלקלת את השורה, לעתים גם זה לטב עביד – טבעו של האֶרוֹס לצוץ לאו דווקא על פי הזמנה ותכנון. הוא יכול להופיע בשלל רגעים לא אידיאליים; הרבנית שרה סגל-כץ בהצעה לחוש את המחוייבות הפנימית למצוות עונה, כשהיא מתגלית מבין החרכים ומבקשת להרוות את צימאונה ולדעת את מקומה.
  • תורה היא – וללמוד צריך: התשוקה להשגת ידע על תשוקההרבנית שרה סגל-כץ מתמודדת עם השאלה איך לומדים כיצד לנהוג בחיי המין, הנתונים בין גילוי להסתרה? עיון באגדה תלמודית מאיר את שאלת הגבולות העדינים של ה"ידיעה".

בהמשך לעיון ההלכתי, עומד מאמר זה כאבן דרך בקטגוריית ההלכה במגזין גלויה, ומציג מציאות הלכתית חדשה עבור ובעקבות נשים:

בשלושת המאמרים הבאים, משתפות שלוש נשים אמיצות בפרספקטיבה שלהן על הרגע הייחודי אותו חוו- לידה, עקרות ומחלה:

  • לידה כחוויה רוחנית: חזון והצעה לבניית טקס משלך – אחרי הלידה הראשונה של אלכס ברגר-פולסקי, היא לא הבינה איך אין משהו ממוסד, מסודר או קבוע ביחס לחוויה החזקה שבלידה, אז היא יצרה לעצמה טקס 'סדר לידה' ומייעצת איך אתן יכולות לעשות את זה בעצמכן.
  • בגדי העקרות שלי – "אפילו עכשיו, כשאני אם גאה לשניים ולבי גואה תדיר מרגשי תודה, אני לובשת לעתים את בגדי העקרות שלי: הייאוש שוב מזדחל, תקתוק שעון. אני הולכת לישון בזרועות העצב ונדהמת לגלות שאני גם קמה אתו. כי מתחת לשכבת האֵם שלי רובצת עוד תהום" בתאל קולמן על העקרות שחוותה.
  • יומן מחלה-מלחמה – אנונימית משתפת ביומן המחלה שלה: "העולם קפא עם הקורונה. אין טיסות לחוץ לארץ, אין בית ספר, אין מקומות עבודה. יש עומס יתר בפרטים, ואצלי עולמי מתהפך… ממילא העולם הפוך וחסר פשר. מה הטעם לחטט בשאלה הקשה של מדוע אני חליתי, ומדוע עכשיו אם ממילא העולם תלוי על בלימה. כך לא מבחינים בהיעדרותי ממקום העבודה, בנותיי אולי לא תשמנה לב, אולי עבורן הדרמה של הקורונה תגבר על הגוש הזה שיש לאמא בשד. אני מנסה להחזיק את הסיפור הזה. לנשום אותו עמוק."

על אתיקה, פגיעה וקריאה לתיקון ולקבלת אחריות מצד החברה וגורמי הסמכות:

  • האם ניתן להלבין חטאים אפורים ושחורים?הרבנית שרה סגל-כץ כותבת על האבסורד שבדיבור על מעשי פגיעה, שנתפס פעמים רבות כשיימינג (Shaming). לטענתה, הבושה היא של מי שידע ולא עשה דבר, ופעמים של מי שיודע ומנסה לאיין כאילו לא היה.
  • אתיקה של סמכות רבנית בגלוי ובמחשכיםהרבנית שרה סגל-כץ על השאיפה לבער את ניצול הסמכות הרבנית לשם פגיעה ועל האחריות האתית שיש להתנהל עימה בנשיאת התפקיד הרבני. הקשב, הבינה, שמירת הסוד, המחויבות כלפי האחר לא כדיבורים בעלמא של יחסי אני-אתה אלא כמחויבות וכמימוש התביעה הנוכחת בכל מפגש.
  • אינטימיות, פרטיות והסודיות המסוכנת המלווה פגיעות מיניות – השופט לואיס ברנדייס ניסח ב-1913 עקרון המלווה את כל תחום המשפט. בימינו מילותיו עולות שוב ושוב ביחס לפגיעות מיניות: "אור השמש הוא חומר החיטוי הטוב ביותר". חננאל רוס מסביר כי פגיעה מינית נותרת במקרים רבים סוד של הנפגע מפני הסביבה ולעתים גם מפני עצמו. הסודיות הזאת מציבה מכשולים בפני גורמי אכיפה וטיפול ובפני הנפגעים עצמם.

מדור ספרות ורוח הועשר בתכנים פרי עטן ועטם של:

מה חדש במגזין גלויה? - כ' בתמוז תש"ף
צילום: Tanuj Dargan

רשימת המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה (ללא הרחבה):

מאמרים:

דברי שירה ורוח:

בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. מוזמנות ומוזמנים להיכנס ולהתוודע. בהצלחה.

כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.

קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.

מה יתחדש בגלויה - לקראת עדכונים נוספים במגזין

לקריאה נוספת על 

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

צוות פיתוח תכני פרוייקט דינה ה׳תשפ״ה: הרבנית שרה סגל-כץ, יותם פוגל, עדן לויטה, אבישג עמית שפירא, מיכל ברגמן.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

גלויה
מפרסמת
ביום שלישי ג׳ בניסן, ה16.3 יתקיין כנס מקוון בנושא בטיחות הטבילה, כחלק משיתוף פעולה בין מיזם צלולות לאתר כיפה. מוזמנות ומוזמנים בשמחה. פרטי ההרשמה כאן בפוסט
כ׳ בתשרי תשפ״ד 5.10.2023
גלויה מראיינת את
הרבנית רחל קרן
שיחה גלוית עיניים עם הרבנית רחל קרן על מנהיגות נשית, חינוך לביקורתיות, וצורך השעה בשינוי. זהו ראיון נוסף כחלק מסדרת הראיונות לכבוד מיזם "ברית אמונים".
כ"ב בסיוון תש"ף 14.6.2020
מאת
צוות גלויה
עוד מאמרים ועוד שירים חדשים במגזין גלויה. התוכן צומח במגזין - חלקו עוסק בלבלוב וחלקו עוסק בצמיחה לאחר כאב ופגיעה.
ט׳ בניסן התשפ״ב 10.4.2022
מאת
צוות גלויה
עוד מעט יתחיל כאן מדור של המלצות על ספרים עם הקשר לתכנים של מגזין גלויה.
כ"ו בכסלו תש"ף 24.12.2019
מאת
צוות גלויה
⏱️ 4 דקות קריאה
שלושה משוררים וחמישה שירים על הרווקות, על ההמתנה ועל הבדידות: רחלי ריף, שלומית נעים-נאור ואלנתן מיה
כ' בניסן תש"ף 14.4.2020
מאת
צוות גלויה
מה חדש במגזין גלויה? - כ' בניסן תש"ף

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

ז׳-י״ג בכסלו ה׳תשפ״ה 8-14.12.2024

שבוע דינה,
לקראת פרשת ׳וישלח׳

שבוע מוּדעוּת לפגיעוֹת מיניוֹת ולצורך במוּגנוּת

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם