מה חדש במגזין גלויה? - י"ח בחשון תשפ"א

מתחתי מוריק תהום -
אסופת שירים, תפילות ומאמרים לאחרי החגים
מאז השבעה באוקטובר

* אסופה שישית בסדרת אסופות דיגיטליות לחודש תשרי-אוקטובר, מאת גלויה ורשות הרבים

תפריט
תפריט

מה חדש במגזין גלויה? #15 – מרחשוון תשפ"א | נובמבר 2020

י"ח במרחשוון תשפ"א 5.11.2020
קו מפריד גלויה

הזמן הקרוי "אחרי החגים" הוא זמן מתעתע. מצד אחד אומרים לנו ש"אחרי החגים יתחדש הכל", אך מהצד השני זמן זה מלווה באופן בלתי נמנע בתחושה של ירידת מתח, יציאה מן האקסטזה וההתרגשות של ימי החג והשהייה בקודש, וחווית השגרה והמוכרות של רצף ימי החול. התחדשות? כיצד בכלל מתחדשים בתקופה שכל כולה מאופיינת בחזרה לשגרה ובתקופה שהשגרה בה איננה כמה שהיה שגור בשנים שקדמו?

נראה כי תשובה אחת ובלעדית לא תימצא לשאלה התמידית בדבר ׳אחרי החגים׳ ובוודאי שלא בעת העת הזו. כאן, במגזין גלויה, אנו מבקשות להמשיך עם שגרת הצמיחה של ספריית התכנים שבאתר. בחודש זה התברכנו במאמרים שנכתבו בתוך צוות המגזין וגם בתכנים מרובים שזרמו אלינו בעקבות. מוזמנות ומוזמנים להכיר את שהתחדש ולבחור, בקצב משלכם, את הקריאה שבאתר;

לסקירה מהירה של התכנים החדשים באתר, ניתן לעבור לכאן.

מה התחדש במגזין גלויה בחודש חשון תשפ״א?

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

לוּ אֶפְשָׁר לְהַמְשִׁיךְ מַעֲקָב תְּנוּעוֹת,
עִם הַיָּד עַל הַבֶּטֶן לְהַרְגִּישׁ אֵיךְ אַתְּ זָזָה עַכְשָׁו
בְּאַרְגַּז הַחוֹל

מתוך: מעקב תנועות, ילי שנר

על הרצון של אם להיות מסוגלת להמשיך את המעקב אחר תנועות בתה, הביעה ילי שנר בשיר. הבת המוזכרת בשיר מתוארת כמי שקל היה לעקוב אחר תנועותיה בעודה ברחם אימה, הודות למוניטור ולמעקב בזמן ההריון. השיר מבקש לעמוד על הפער בין מעקב נגיש זה לבין חוסר היכולת לעקוב כך עם יציאת הבת מן הרחם אל אוויר העולם ולאורך תהליך הגדילה של הבת, כנפרדת וכעצמאית לצד המשך קיום הקשר של אמא-בת. פשוט וידוע, אבל מטלטל להבין זאת ׳מבפנים׳ שהתזוזה והתנועה אינן נשלטות כבעבר, וקשה לעקוב אחריהן ואחרי הבת בכל רגע ורגע. השיר מציע שמדובר בצורה אחרת של חישה, במעקב שיתבצע באופן אחר – התואם את הזמן החדש ואת השלב העצמאי בו נמצאת הבת ואף האם.

ניתן לשאול את הדימוי בשירה של שנר, ולהשליכו על הקושיה שהצבנו כאן בתחילה; ישנו שינוי משמעותי בין תקופת החגים לבין התקופה הנוכחית העוקבת להם, אך אין המשמעות שבתקופה זו לא קיימת תנועה והתחדשות. נכון הוא הדבר שבחגים מורגשת לפעמים תנועה חזקה, עוצמתית, שאין אנו חווים בכל יום, בדומה לייחוד של תקופת ההריון והתחושות שמלוות אותו. אך תזוזה ותנועה, פנים רבות להן. כפי שהלידה והחיים החדשים לצד הבת או הבן מזמנים צורות אחרות של התחדשות והתפתחות, כך בדיוק מזמן לו הזמן הזה – שמפציע לאחר תום החגיגות – צורה ייחודית של תנועה בעולם והתחדשות אישית וכללית וצורך משמעותי להיות בקשב נכון למתרחש בהווה ולא אחוז בו.

כאן, בגלויה, בהחלט התחדשנו בתכנים רבים בתקווה שאלו יצטרפו לתנועת הנפש והגוף, ויעמדו כמקור לסיוע והעשרה בתקופה זו.

* התחדשנו גם בעמוד שיש בו את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. מוזמנות ומוזמנים להיכנס ולהתוודע. בהצלחה.

מה התחדש במגזין גלויה בחודש חשוון?
צילום: חורש אל-עמי

הזוגיות וחיי הנישואין קיבלו התייחסות במאמרים שונים:

  • על קשרי חברות רומנטית וידידות לפני הנישואין – הרבנית רחל קרן כותבת מניסיונה רב השנים, כאשת חינוך וכמורת הלכה במדרשת עין הנציב, על חברות לפני נישואין ועל העמדת קשר שכזה במקום חיובי וראוי לשיחה ולעיון וחלילה לכולנו מלהתעלם מסוגיה זו.
  • הרהורי כלולות: מחשבות עם פרספקטיבה על הכניסה בברית הנישואין – הרבנית ד"ר חנה פרידמן כותבת מזווית מבטה האישית על טקס הכלולות, משתפת בהרהורים שליוו אותה ככלה צעירה הנכנסת בברית הנישואין ומעמיקה בטקס הכלולות עצמו, מתוך מבט הכולל פרספקטיבה של שנים ומתוך אחריות חינוכית בהווה.
  • למרות הכל, בוחרים לִבְנוֹת: הכנה וליווי של זוגות דתיים במקרים בהם הכלה עברה פגיעה מינית – מאמר חשוב ביותר העוסק בדיני נפשות הדורשים מאמץ גדול של בני זוג בבניית חייהם ולכל אורך הדרך; כנרת סמואל-פולק מתארת את אחת המצוקות המרכזיות מהן סובלות כלות שעברו פגיעה מינית לקראת חתונתן וכן לאחריה: המפגש עם הלכות חיי האישות וטהרת המשפחה. המאמר מהווה פנייה הן לאנשי המקצוע ואנשי ההלכה, אך לא פחות מכך – לנשים שעברו פגיעה מינית, לבני זוגן ולסביבה שלהם – מתוך אמונה שכֵּלים ופתרונות למצב יתפתחו מתוך שיח ישיר ומאמץ משותף.
  • המפגש של נשים נפגעות מינית עם הטבילה במקווה – מאמר כואב ומשמעותי ביותר מאת רחל שי, על ההתמודדות עם עצם ההליכה לטבילה במקווה כשיש עבר של פגיעה מינית בקרב האישה הטובלת. זהו מאמר אמיץ המפרט על עצם ההתמודדות ומשתף מתוך שירים של הכותבת, על המסע שהיא עוברת ומבקשת לשתף עם הקהל הרחב כדי לסייע לנשים ולזוגות אחרים בהתמודדות קשה זו. מאמר זה גם פורסם בגרסה מקוצרת ומעובדת בכיפה, השבוע.
  • על אורות וכלים בזוגיות: איך להרחיב את הכלים לאורך שנות הזוגיות? – הרבנית שרה סגל-כץ מציפה ומציבה בצורה כנה את עובדת החיים בדבר הקושי לשמור על התפתחות וצמיחה בתוך חיי הנישואים עם חלוף הזמן, לצד הצעות ועצות להתמודדות עם אתגר זה.
  • פרשות השבוע בקריאה זוגית – בהשראת "נישאים ברוח" וברוח הכרת הטוב לעבודה הזוגית התמידית, המגזין מארח את הרב דני סגל עם הלימוד השבועי שלו לפרשה, מתוך פרספקטיבה של העמל הזוגי. רשומה זו תתעדכן בעז״ה בסרטונים נוספים שיתחדשו במרוצת הזמן.
  • טיפים לארגון חתונה בתקופת הקורונה – למאורסים מבינינו, או לאלו שיתארסו בקרוב (מזל טוב!), אספנו טיפים ועצות לארגון חתונה בימי קורונה הודות לשיתופים של זוגות שנישאו בתקופה זו ונסיונם עשוי להקל על המתכננים חתונה בתוך ההנחיות המשתנות כחלק ממאמץ ההתגוננות מן הנגיף.
  • עכשיו אתם בבית, עכשיו אתם כאן: להפוך דירה לבית של ממש – עטרה פרץ-אלפרט כותבת על הבית כמקום המהווה קן לחיי הזוגיות, והמשפחה בכלל. ברשומה צוהלת ביותר היא מעניקה הסברים והצעות כיצד להפוך דירה לבית של ממש שאליו מתכנסות השאיפות השונות של בני הזוג והצרכים השונים שלהם.

התחדשנו בקטגוריה חדשה באתר :

הורות – המקבצת לתוכה תכנים שכבר נכחו במגזין והתקבצו יחד אל רצף עם הקשר ותכנים חדשים. בקטגוריה זו ישנן כמה תתי קטוגריות: חיי משפחה, הריון, לידה, פוריות, הפלה.

מומלץ לקרוא במאמרים החדשים שנכנסו (גם) תחת ההקשר של ההורות:

  • אתם פתחו להם: הצעה לשיח בין הורים לילדיהם המאורסים – הרבנית שרה סגל-כץ כותבת על הצורך בשיחה גלויה בין הורים לילדיהם עם בשורת האירוסין ועל כך שצורך זה קיים גם לפני בשורת האירוסין וגם לאחר החתונה. ביצירת זמני שיחה ושערים פתוחים בין ההורים לילדיהם יש משום מתן מענה בתקופת העדינה והקריטית של ההכנה הממשית לחיי הנישואין, טוב יהיה להשקיע בכך גם הרבה קודם לכן ואחרי כן במקביל.
  • מיניות בריאה, להתחיל מבראשית: לפתח שיח עם ילדים ונוער על מודלים חיוביים ושליליים למיניות – יחיעם שרלו מעמיק ביצירת שיח על מיניות בריאה וגם על תופעות הופכיות, עם הילדים מבעד לספר בראשית ולפירושי רש״י. ההצעה לדיבור וללימוד בין הורים לילדיהם, בין מחנכים ומחנכות לתלמידיהם נשענת על העיסוק התמידי בפרשת השבוע ובצורך להתייחס למסרים ערכיים העוברים מבעד לפרשות המלאות בסיפורי חיים של ראשית.
  • מסיבת א׳-ב׳ לציון גיל שלוש – שירה לב ציון משתפת בטקס ובחגיגה שעיצבה יחד עם בן-זוגה, רפי, לרגל הגעת בתם לגיל שלוש ובהשראת טקס החלאקה ומרכיביו. הצעה זו ממשיכה את הצעת מגזין גלויה ב״נָחוּגָה״ ביצירת טקס העונה אף הוא על הצורך לחגוג את המעבר לגיל שלוש, גם אצל ילדות ומכונה ״תַּלָאתֶה״.

מאמרים שהופיעו בכתב העת ״דעות״ ועתה, גם במגזין גלויה:

  • מתי גיליתי שאני שמנה – בכל סרלואי משתפת במילים חדות כתער על הנראות כמרחב ללא פמיניזם, על הרגע שבו גילתה כי היא מוגדרת כשמנה על ידי החברה ועל הרזון כנורמה הרסנית.

תודה מיוחדת לשמואל שטח, מנכ״ל נאמני תורה ועבודה, על האפשרות לשלב מפרסומי כתב העת דעות בתוך מגזין גלויה.

מדור השירה והרוח מתחדש בשירים רבים פרי עטן של:

מה התחדש במגזין גלויה בחודש חשון?
צילום: חורש אל-עמי

רשימת המאמרים, השירים והתפילות שהתחדשו במגזין גלויה (ללא הרחבה):

מאמרים ו…תפילה אחת:

מאמרים שפורסמו בעבר ב״דעות״ ועלו עתה גם ב״גלויה״:

דברי שירה ורוח:

(…)

רוּחוֹת סְתָו
כְּבָר הֵחֵלּוּ לְנַשֵּׁב
וְשִׁגְרָה חֲדָשָׁה
מֻנַּחַת לְפִתְחֵנוּ

חֹדֶשׁ מַרְחֶשְׁוָן
כְּבָר קוֹרֵץ מֵעֵבֶר לַפִּנָּה
מְעִילִים מִתְחַבְּאִים בָּאָרוֹן
תּוֹהִים לְנִצְרָכוּתָם בְּשָׁנָה
שֶׁאֵין יוֹצֵא וְאֵין בָּא

וְאָנוּ
מְבַקְשִׁים
תַּשִּׁיב בָּנוּ רוּחַ
תּוֹרִיד עָלֵינוּ גֶּשֶׁם
לִבְרָכָה וְלֹא לִקְלָלָה
לְחַיִּים וְלֹא לְמָוֶת

(מתוך: אחרי החגיםרעות חמיאל)

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

כתמיד, נשמח בקרבה ובקשר. אתן ואתם מוזמנים לספר לנו על חוויית הקריאה באתר, להציע תיקונים, או לשלוח הצעות לטקסטים חדשים – בין אם הם מפירותיכם ובין אם של אחרות ואחרים.

בגלויה ישנו עמוד המהווה את מפת האתר ודרכו ניתן להגיע לכלל התכנים שעלו למגזין גלויה מרגע לידתו. אפשר לראות בעמוד זה גם מעין עמוד ׳תוכן העניינים׳ וגם מעין ׳מפתח׳ למציאה ולתנועה בתוך האתר. עם הכנסת אל״ף בי״ת גלויה – מילון המושגים של מגזין גלויה, ניתן להסתייע בו כדי לנוע בין תכנים שונים באתר שלא מבעד לתפריט הראשי.
מוזמנות ומוזמנים להתוודע לנושאים ולתכנים שעוד לא פגשתם בהם בספריה הצומחת של גלויה.

ואם תרצו לעקוב אחר הניוזלטרים של מגזין גלויה שנשלחו עם יונת הדואר ואולי פספסתם חלק מהם – תוכלו להציץ בעמוד הארכיון של לקט מתוך האיגרות שנשלחו.

קריאה מהנה,
הרבנית שרה סגל-כץ וצוות גלויה.

מה יתחדש בגלויה - לקראת עדכונים נוספים במגזין

לקריאה נוספת על 

כתיבה ועריכה משותפת (בהווה) של חברות.י צוות מגזין גלויה: יותם פוגלפלג בר-און,  תפארת גולדפרדעדן לויטה ואודיה גולדשמידט-אלחדד.

חברות הצוות בעבר: ליאור שפירא, מאיה מזרחי, חורש אל-עמי, יהודית קגן, רינה איבלמן, מרב למברגר, נעה איזנברג ורחל רז.

לקריאה מורחבת על חברות הצוות בהווה ובעבר, ועל השותפות הכוללת בעמל שבקדמת מגזין גלויה ומאחורי הקלעים – היכנסו>>
לקריאת תודות לכל מי שנתנו ונותנים רוח גבית לאתר – היכנסו>>
להמלצות קריאה במגזין גלויה שהצוות מציע מעת לעת – היכנסו>>

פוסטים נוספים מאת צוות גלויה

ז׳ במרחשוון ה׳תשפ״ה 8.11.2024
מאת
צוות גלויה ורשות הרבים
אסופת שירים, תפילות ומאמרים מתוך הכרה בתהומות הכאב ובידיעה כי הצמיחה וההתחדשות לא פוסקים, גם בתוך האבלות המתמשכת. באסופה אפשר למצוא התייחסות אל הנורא אשר קרה ואל הדבקות בתקווה, למרות הכל. זוהי אסופה שישית מתוך סדרת האסופות לחודש תשרי/אוקטובר, המבקשת להיות למשענת בזמן הקשה מאז מתקפת השבעה באוקטובר ואילך. סדרת האסופות יוצאת כשת״פ של גלויה ורשות הרבים עם ארגונים קולגיאליים נוספים.
חדש
י"ז באלול תש"ף 6.9.2020
מאת
צוות גלויה
'גלויה' שמחה להעמיק בטקס חנוכת הבית ומקורותיו, וכן להציג הצעה לטקס המשלב בין מסורת לבין חידוש, במטרה להרחיב את גבולותיו של הטקס והמעמד.
כ״ו באלול ה׳תשפ״ד 29.9.2024
מאת
צוות גלויה
עדכונים על תכנים חדשים, הצעות לטקסי מעבר אל השנה החדשה ופעילויות אחרות עם חתימת שנת ה׳תשפ״ד והגעת שנת ה׳תשפ״ה.
חדש
ה׳ בסיון תשפ״ג 25.5.2023
גלויה מראיינת את
הרב ד״ר עדו פכטר
שיחה גלוית עיניים עם הרב ד"ר עדו פכטר על התפקיד של רב קהילה, החזון שלו לחברה הישראלית.
כ״ח באב תשפ״ג 15.8.2023
גלויה מארחת
הרבנית שלומית פיאמנטה
שיחה גלויית עיניים עם הרבנית שלומית פיאמנטה על חינוך, על לימוד תורה ושו"ת, ועל מקומן של נשים בקודש - עם כניסת לתפקיד מנכ״לית ארגון רבני ורבניות בית הלל.
כ״ה בכסלו תשפ״ד 8.12.2023
מאת
צוות גלויה
תפילות, שירים וראיונות שהתפרסמו במגזין גלויה מתוך תקווה בתקופה עצובה.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם