לחזור הביתה, לחזור עם תשובה - על תרגול יוגה, גם כְּמַעֲנֶה לנשים, מאת: מוריה נוה - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

לחזור הביתה, לחזור עם תשובה – על תרגול יוגה, גם כְּמַעֲנֶה לנשים

י״ח בחשון תשפ״א 5.11.2020
קו מפריד גלויה

יוגה היא פעילות גופנית ההולכת ורוכשת לה מתרגלים בקהלי יעד ומקומות מפתיעים. היא מביאה אל קדמת הבמה שילוב של גוף ונפש, ולמרות שהחלה את דרכה כתרגול לגברים בלבד היא מביאה מזור ומסייעת לבעיותיהן של נשים רבות.

היוגה נולדה בתור שיטת אמון רוחנית ופיזית כחלק מהפילוסופיה ההינדואסטית, במאות הראשונות לספירה במזרח, אולם מיום ליום היא גולשת למערב ומגיעה אל כל פינה ואיזור בעולם. היא משמשת כשיטה לחיבור בין התודעה, הגוף והעולם כולו. היא רלוונטית כיום כבעבר, ובמחקרים רפואיים גם מתגלות מעלות נוספות וטובות שלה לסיוע בשמירה על הבריאות הגופנית והנפשית.

למרות ששורשיה קשורים עמוקות לתורת ההינדואיזם, היא עברה תהליך של התנתקות מאלמנטים דתיים מסויימים כאשר נדדה ברחבי העולם. במערב היא התקבלה בידיים פתוחות לרווחה, משום שיש בה מענה על תחושת הניתוק, הבדידות והריחוק של מרוץ החיים ההישגי של ימנו.

יתכן ואפשר לומר שהיא מקדימה תרופה למכה, ומציעה פתרונות לחווית החיים המודרנית שנים רבות לפני שזו בכלל באה לעולם.

צילום: מעיין אורה שוהם

מדוע תרגול היוגה העתיק כובש את ליבם של רבים כל כך?

תירגול יוגה הוא תירגול הוליסטי המכיל תנוחות ורצפים שמציעים שילוב בין שלושה אלמנטים חשובים:

  • חיזוק השרירים וגמישותם.
  • עבודה על נשימה.
  • התבוננות רוחנית.

שלושת האלמנטים יחד יוצרים תירגול שמשפיע על הגוף, על התודעה ועל החיבור בינהם. זאת בניגוד לפעילויות גופניות כמו ריצה או הרמת משקולות שמכילות, כל אחת מהן, רק חלק מאותם אלמנטים.

גם בתוך היוגה ישנם זרמים שונים המתייחסים באופן שונה לאיזון האידאלי בין שלושת האלמנטים הללו. לכן אם החלטתם להתחיל לתרגל יוגה, יש לוודא שהזרם או השיטה על פיה אתם או המורה בו בחרתם הולכים תואמים את צרכיכם הרגשיים והפיזיים. שיטות מסויימות מתמקדות יותר בחיזוק השרירים, לעומת אחרות שמדגישות יותר את העבודה על הנשימה או בריכוז ובתהליכים פנימיים.

צילום: מעיין אורה שוהם

בריאות לגוף ולנפש

תנוחות היוגה (הקרויות ״אסאנות״) עובדות על מספר קבוצות של שרירים במקביל, ומדגישה את החזרה על הרצפים. תירגול קבוע של גמישות השרירים מגרה את גזע המוח ומייצר קלוגן שהוא בתורו מגמיש ומאריך את השרירים עם הזמן. לכן תרגול קבוע משפר במידה ניכרת את הבריאות ואת איכות החיים. יוגה נפלאה גם כתרופה לאנשים שסובלים מכאבים כרוניים – בגב התחתון, במפרקים, בגידים, אסטראופורוזיס ועוד.

השילוב של התנועה והנשימה תורם רבות לבריאות הריאות ועוזר גם במצבי חולי של ברונכיטיס אמפיזמה ואסטמה. תירגול קבוע של נשימות, יחד עם האסאנות, מרגיע ומרחיב את השרירים שאחראים על העברת החמצן בריאות ובמערכת הדם, ובכך משפר את תיפקוד המערכת הנשימתית. כך כפועל יוצר, הלב מתחזק, לחץ הדם יורד, ויורדים גורמי סיכון למחולת לב וכלי דם.

ההשפעה החיובית של היוגה לא נגמרת בשערי הגוף בלבד, תירגול קבוע עוזר בהפחתת סטרס, דיכאון וחרדה, בהגברת הקשר הבריא עם הגוף, ואפילו עם הנשימה. כלים אלו יכולים לעזור לנו לעבור תקופות של חוסר יציבות ועירעור השיגרה, כמו התקופה שאנו חיים בה עכשיו. היוגה היא עוגן יציב בזמנים של חוסר וודאות.

צילום: מעיין אורה שוהם

יוגה כמענה לנשים

היוגה התחילה במזרח הרחוק כאימון לגברים בלבד. אבל כיום המוני נשים ברחבי העולם מתרגלות כל יום יוגה ויש לה יתרונות גדולים במיוחד עבור הגוף הנשי. תירגול יוגה מעצים את ההקשבה לגוף ומתוך כך את הצורך בהתאמת התירגול לימים במחזור החודשי הנשי ובכל הזמנים במיוחדים שאשה חווה במהלך חייה.

היוגה משפרת את האיזון ההורמונלי ותומכת ברחם בזמן וסת, הריון, לידה, אחרי לידה, ובגיל המעבר. 

תירגול קבוע של יוגה בזמן ההריון (וכמובן לפניו) יעזור מאוד לעבור את התקופה בצורה טובה יותר. גוף חזק וגמיש נושא את ההריון בקלות רבה יותר ועם פחות כאבים. תנוחות יוגה בזמן ההריון עוזרות גם להזרים עוד חמצן ודם בגוף האם והעובר. כמובן שבזמן הלידה עבודה נכונה של תנועה ונשימה מתוך חיבור פנימי יכולה לשנות לחלוטין את החוויה המכוננת של הבאת חיים אל העולם.

הרבה נשים שואלות אם יוגה זה מרזה והתשובה היא שיוגה עוזרת לתקן את האובססיה שלנו עם רזון ולהתחיל לקבל ולאהוב את עצמנו בדיוק כפי שאנחנו. מן הסתם, כמו כל עבודה גופנית כמובן שהתירגול גם יעזור לשמור על גוף חזק בריא ויציב ועם פחות עודפי שומן ומחלות אבל זה הרבה יותר עמוק מזה.

תירגול יוגה היא דרך נפלאה להתחבר לגוף באופן טבעי ובריא. חיבור בריא לגוף משפר את החיים המיניים והזוגיים ואת כל חוויות החיים שקשורות בחיבורי גוף נפש רוח נשמה.  וכמובן שגם חיזוק שרירי רצפת האגן (שביוגה נקרא מולה באנדה) משפיע ישירות על איכות החיים המיניים. חיבור נכון לגוף יגרום לנו באופן טבעי גם לאכול אכילה שמטיבה איתנו יותר. 

מי שרוצה להתנסות בתירגול מוזמנת לאתגר שנתחיל בקרוב בקבוצת הפייסבוק ״שלושים ימים של יוגה. עשר דקות ביום״ חודש זה זמן מצויין להכניס הרגל חדש לחיים וקצת כל יום זו בדיוק הדרך. בנוסף, אני ממליצה על הספר ״יוגה של האישה״ תירגול על פי המחזורר החודשי שיכול להטיב עם כל אחת.

אני ממליצה מאוד לכל אישה לתרגל מתוך הקשבה פנימית לכל החלקים שלה וגם למצבה ההורמונלי המשתנה מיום ליום. יש ימים בהם יש אנרגיה לתירגול מאומץ וימים בהם הגוף מבקש תירגול עמוק ואיטי ללא מאמץ. ההקשבה לתנודות הגוף והנפש מביאה איתה מתנות רבות לבריאות הגופנית הנפשית והרוחנית שלנו.

ברכת השמש או ברכת השם

אנשים דתיים נרתעים לפעמים מתירגול יוגה מתוך פחד מאלמנטים של עבודה זרה ששזורים בתירגול העתיק מהמזרח. אחד הרצפים הבסיסיים ביוגה נקרא – ברכת השמש, רצף שבא להודות לשמש על האור והחום שהיא מביאה לעולם. אחת המורות שלי ליוגה היתה קוראת לרצף הזה, ברכת ה׳/השם ובכך מחזירה את הכוח למקור שלו.

באופן אישי אני לא חוששת מעבודה זרה. כל עוד הלב שלנו נקי ואנחנו באות לתירגול מתוך רצון להיטיב עם עצמנו וחיבור לבורא האחד מה שלא שייך לנו – פשוט לא ייכנס. כמובן שיש המון מורים ושיטות, ונכון לכל אחד ואחת למצוא את המורים שמתאימים לו ולמה שהוא מחפש. אבל המורה החשוב ביותר ביוגה הוא הגוף שלנו בכבודו ובעצמו. עם הזמן והתירגול מתפתחת הקשבה עמוקה לגוף ויחסים של אמון ואהבה איתו, ואפשר לסמוך עליו שיוביל אותנו נכון.

בשבילי היוגה היא ממש עבודת השם. פעם חשבתי שהגוף מושך למטה והנשמה למעלה. עם התירגול חווית החיים שלי השתנתה ומיום ליום אני מרגישה איך הגוף בעצמו מחבר אותי בהיקשרות עמוקה לבורא דרך התירגול. הגוף שלנו נושא בתוכו את כל הזכרונות, התת מודע והחלקים הנסתרים. דרך התירגול ועם הזמן כאבים מתרפאים, מחסומים נפתחים והפוטנציאל שלנו הולך ומתגלה. גוף חזק וגמיש יהיה בית ראוי יותר לנשמה ולנפש שלנו. בעניי חיבור בין הגוף לנשמה זה חלק מהגאולה והתהליך של השיבה לארץ ישראל. חזרה הביתה.

לחזור הביתה, לחזור אל הגוף

בשבילי יוגה, זו חזרה בתשובה כל יום – הביתה – אל הגוף.

היוגה עוזרת לפתח הקשבה אל התנודות שרוחשות בתוכנו, לחזק את המערכת הפנימית. הנפש משפיעה על הגוף, אבל גם הגוף משפיע על הנפש והתירגול עוזר להרגיש אחדות בין כל החלקים שמרכיבים את ה״אני״.

בגוף האדם שבע מרכזי אנרגיה עיקריים שנקראים ״צ׳אקרות״ ומקבילים לשבע הספירות התחתונות (חסד, גבורה, תפארת, נצח, הוד, יסוד, מלכות). תרגילי היוגה מתייחסים גם למרכזים אלה ועוזרים להביא את הנפש והרוח לאיזון אנרגטי.

 ולפתוח בתוכנו נתיב חדש של חמלה אהבה עצמית וריפוי.

עם הזמן הגוף הופך למורה שלנו. הוא מלמד אותנו תורה, הוא נושא בתוכו חכמה עתיקה ואם נלמד להקשיב נכון נקבל מתנות רבות שיעצימו ויעמיקו את חווית החיים שלנו. הקשבה לגוף מגלה לנו לא רק את העבר ואיך לרפא את הדברים שקרו אלא מספרת לנו גם על העתיד – על הפוטנציאל שלנו ועל החלקים הגבוהים שבתוכנו שעדיין לא מימשנו.

כשאני מתרגלת יוגה אני בעצם מתרגלת אהבה עצמית, חיבור לפנימיות שלי, חיבור ל״אני״ העליון. אני מחזירה לגוף את מה שאבד לו. נושמת אל כל תא ותא ונזכרת כמה אהבה יש בעולם ואיך היא זורמת בכל רגע נתון מהלב של העולם עד לעומק הלב של כל אחד ואחת מאיתנו.

כשאני מתרגלת יוגה אני מתחברת לאלוהים שזורם בתוכי ומחייה אותי כל רגע מחדש. אני לומדת לאהוב אותי ואת העולם, נזכרת שיש לי שורשים, שיש לי מקום.

חוזרת בתשובה שלמה

הביתה.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

נשואה ואמא לשניים.
לאחרונה הוציאה אלבום בכורה "אור באור נוגע". מלמדת יוגה עם מוסיקה חיה לנשים בירושלים וגם אונליין.

פוסטים נוספים מאת מוריה נוה

כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
גלויה מארחת
מוריה נווה
רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם / הֲרֵינִי מוֹחֶלֶת וְסוֹלַחַת / לְעַצְמִי
י"ט בסיון תש"ף 11.6.2020
גלויה מארחת
מוריה נוה
⏱️ 3 דקות קריאה
מוריה נווה ילדה את שני ילדיה בבית. למי שהרימו עליה גבה היא מזכירה את יתרונות לידת הבית ולנשים לפני לידה היא מציעה לבחור האם ללדת בבית או בבית חולים.
י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
גלויה מארחת
מוריה נווה
בָּרוּךְ / שֶׁנָּתַן לִי כּוֹחוֹת בַּגּוּף /כּוֹחוֹת
י״ח בחשון תשפ״א 5.11.2020
גלויה מארחת
מוריה נווה
היוגה מביאה אל קדמת הבמה שילוב של גוף ונפש. למרות שהחלה את דרכה כתרגול לגברים בלבד היא מביאה מזור ומסייעת לבעיותיהן של נשים רבות.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם