ללדת בבית זה לא "אומץ", זאת (גם) דרך בטוחה ובריאה, מאת: מוריה נוה - מגזין גלויה
תפריט
תפריט

״עַל זֶה הָיָה דָוֶה לִבֵּנוּ עַל אֵלֶּה חָשְׁכוּ עֵינֵינוּ״ (איכה ה׳, י״ז)
בעקבות ההתרחשויות הכואבות ומעוררות האימה בימים אלו, נאספים אל המגזין שירים, תפילות וכתיבה אישית הנכתבים בעקבות ה-7 באוקטובר 2023 נוכח ההתמודדות בעקבות התקיפה ולאורך ימות המלחמה. גם ראיונות אישיים, מתוך הכאב הגדול מתפרסמים מעת לעת.
אפשר גם לקרוא בתכנים ותיקים יותר באתר שעשויים להעניק בזמן הזה שפה וכלים להתמודדות. מוזמנות.ים לקרוא על ליווי רוחני, אבלות, יתמות, קושי, חוויה של חסרון ואמונה.
בתקווה שנתבשר בבשורות טובות! 

ללדת בבית זה לא "אומץ", זאת (גם) דרך בטוחה ובריאה

י"ט בסיון תש"ף 11.6.2020
קו מפריד גלויה

מוריה נווה ילדה את שני ילדיה בבית. למי שהרימו עליה גבה היא מזכירה את יתרונות לידת הבית ולנשים לפני לידה היא מציעה לבחור האם ללדת בבית או בבית חולים.

כשאני מספרת שאת שני הילדים שלי זכיתי ללדת בבית, יש שמרימים גבה, ויש שישר יורים את המילים המוכרות עד כמה זה מסוכן ולא אחראי וכולי.

לידת בית היא לא ברירת המחדל, אך היא אופציה חוקית ומותרת במדינת ישראל. בארץ יש הנחיות חוקיות בנוגע ללידות בית שמסדירות למי מותר ללדת בבית, למי מותר ליילד בבית ואיך לעשות זאת. 

לידת בית (בהריון לא בסיכון) היא בחירה אחראית ובריאה ולא מסוכנת יותר מלידה בבית חולים. ובכל זאת, הממסד מערים קשיים על יולדות בית ועל מיילדות, רופאות ורופאים שעוסקים בתחום. אישה שרוצה ללדת בבית לא מקבלת מענק לידה ובנוסף צריכה לשלם אלפי שקלים למיילדת פרטית. גם אם היא משלמת כמו כולם ביטוח לאומי ומיסים. לעומת זאת, על כל לידה בבית חולים, ביטוח לאומי מעביר לביה״ח 13.000 ש״ח, מה שהופך את תחום הילודה להכנסה גדולה מאוד עבור בתי החולים בארץ. וזה בסדר גמור, רק חשוב שנדע שיש עוד שיקולים שמשפיעים על המערכת.

בארץ לידה בבית חולים היא ברירת המחדל, אבל מדינות כמו הולנד ואנגליה מעודדות נשים בריאות עם הריון בסיכון נמוך ללדת בבית בטענה שזו הדרך הבטוחה והבריאה ביותר ללדת. כמובן שיש רופאים ורופאות שחולקים עליהם. אבל יש גם רבים וטובים שמעודדים את הגישה.

לידת בית יתרונות
צילום: Esther Wilhelmsson

יתרונות לידת בית

בחרתי ללדת את שני ילדי בבית לא בגלל שאני ״אמיצה״ ומוכנה לקחת סיכונים מיותרים, ובוודאי שלא בשביל החוויה האישית שלי. בחרתי בכך מתוך לימוד ורכישת ידע, מתוך חיבור לגוף שלי ומתוך ההבנה שעבורי ועבור ילדיי זו תהיה הבחירה הטובה והבריאה ביותר. 

ללידת בית יש לא מעט יתרונות על פני לידה בבית חולים:

א. אוקסיטוצין: ההורמון שמקדם את השלב הראשון של הלידה (השלב הלטנטי שבו צוואר הרחם נפתח ומאפשר לתינוק לצאת אל תעלת הלידה) נקרא ״אוקסיטוצין״ (הקרוי גם ״הורמון האהבה״). הוא מופרש בגוף כשאת מרגישה בנוח. כשאת רגועה ונינוחה והאווירה מתאימה לך. אם תרגישי סטרס או איום כלשהו הגוף יתחיל להפריש אדרנלין. אדרנלין אמנם חשוב בשלב צירי הלחץ אבל עלול למנוע מהגוף להגיע לשלב הזה בביטחה. בדרך כלל הבית הוא המקום שבו את מרגישה בנוח ולכן יש סיכוי סביר שהגוף ידע לפתח את הלידה באופן טבעי במרחב הזה. כמובן שיש נשים שירגישו הכי בנוח דווקא בבית חולים ולהן לא מתאים ולא בטוח ללדת בבית.

הרבה פעמים נשים שיוצאות מהבית במהלך השלב הלטנטי חוות האטה בקצב התפתחות הלידה וזה לא בכדי. יציאה מהבית, נסיעה בכבישים, מילוי טפסים בקבלה, אורות פלורסנט ובדיקות פולשניות – כל אלה יכולים להפריע לגוף להפריש את האוקסיטוצין הדרוש כדי לקדם את הלידה ובכך לעקב את ההתפתחות התקינה של הלידה. זה הזמן לומר שגם בחדר לידה אפשר להיטיב את התנאים. להתחשב ביולדות שבוחרות בלידה טבעית ולאפשר להן תנאים מתאימים ומכבדים לכך.

אולי כדאי לכתוב פה שגם פוסקי הלכה צריכים להכיר את חשיבות האוקסיטוצין כמקדם לידה בהקשר של מגע בין בני הזוג במהלך הלידה. חיוני שאישה יולדת תרגיש בנוח במהלך הצירים. כל אישה על פי הטבע הפנימי שלה ומה שמיטיב איתה באותם רגעים מקודשים. זו לא פריבילגיה. אלא קריטי ברמת פיקוח נפש ממש. 

ב. מיילדת צמודה: כשאת יולדת בבית, יש לך מיילדת צמודה שנשארת איתך לכל אורך הלידה ומכירה אותך עוד מתקופת ההריון, בשונה מבתי חולים שם יש מיילדת אחת על כל שתיים שלוש יולדות, החלפת משמרות, ולעיתים עומסים על חדרי הלידה וחוסר באנשי צוות. אין בכך שום אשמה או ביקורת כלפיי הצוות הרפואי שעובד במסירות רבה, אלא תיאור המצב בב״יח בארץ כיום. לבית חולים אפשר להביא דולה שתומכת ביולדת ברמה הנפשית אך היא לא מוסמכת כמו מיילדת לזהות סיכונים ולטפל במקרי חירום. מיילדת מוסמכת יודעת לזהות סיכונים בשלב מוקדם ולפנות לבית חולים במידת הצורך. 

ג. התערבות לא רצויה לאם: יש שמתייחסים ללידה כאל אירוע רפואי שצריך להיות מנוהל על ידי רופאים (למשל אנשים ששואלים – ״ילדת בבית? מי ייילד אותך?״) ויש שמתייחסים אליה כאירוע טבעי ובריא שקורה מתוך העוצמה של האישה היולדת. להבדלים בין הגישות יש השלכות מרחיקות לכת על אופי הלידה ועל רמת ואופן ההתערבות הרפואית בה:

בלידות בית יש פחות התערבויות לא רצויות של הצוות הרפואי בגוף האם, כמו קרעים, חתכים, ואקום, לידת מלקחיים או ניתוח קיסרי. בלידת בית, גם תנוחת הלידה או האופן בו את בוחרת להעביר את הצירים, נתון לבחירתך. תנועה חופשית, ריקוד או תנוחות יוגה עוזרים לתינוק להתברג נכון באגן וגם מקלים משמעותית על הצירים. לא תמיד הפרוטוקולים של בית חולים מאפשרים לאישה לנוע על פי רצונה וזה יכול להקשות מאוד על מהלך הלידה. 

הריון ולידה (למעט מקרים של סיכון בהם התערבות רפואית היא חיונית ומצילת חיים) הם אירועים בריאים וטבעיים לחלוטין. הגוף שלנו נברא ללדת. הוא מופלא ביכולות שלו ומכיר את המלאכה וככל שיפריעו לו פחות הדרך תהיה קלה יותר. 

ד. סיכונים לתינוק: הרוב הכמעט מוחלט של סיכונים בלידה לא מתרחש ברגע ומיילדת מוסמכת תדע לאבחן סיכון מתפתח ולפנות לבית חולים במידת הצורך. סטטיסטית, אחוז תמונת התינוקות, בפלח של נשים בריאות ולידות לא בסיכון, זהה בלידות בבית ולידות בבית חולים. כל לידה כרוכה בסיכון כלשהו ולפעמים קורים אסונות, גם בבית וגם בבית חולים. כשתינוק מת בלידת בית מיד מתפרסמת כתבה שהוא מת בגלל שנולד בבית. כשזה קורה בבית חולים אף אחד לא יכתוב שזה קרה בגלל בית החולים, אפילו אם היתה שם רשלנות רפואית או הדבקה בחיידק שהסתובב שם אבל לא היה מגיע לבית היולדת.

מוריה נווה
צילום: תמר הרצברג-שוסיוב

לבחור איפה ללדת

לא לכל אישה מתאים ללדת בבית, אבל זו זכותה של כל אישה לבחור איך ואיפה ללדת. לא באמת משנה איפה את בוחרת ללדת, העיקר שאת בוחרת, העיקר שאת זוכרת שהכח הזה של הלידה נמצא בתוכך, שאת יולדת מתוך הבית הפנימי שלך (וחיה ונושמת מתוך המקום הזה). העיקר שאת מאמינה בעצמך, בגופך, בכוחותייך המופלאים, ובזכות לפגוש אותם ברגעים נדירים כמו לידה. רגעים ששום מילים לא יוכלו לתאר.

אני מודה על הזכות המופלאה ללדת אל העולם חיים חדשים, להיות בגופי שער בין עולמות, לקבל נשמה חדשה בגוף קטן אל מסע חדש של חיים ולעטוף אותה באהבה אינסופית. היו כאלה שאמרו לי ״נס שזה עבר בשלום״ ובא לי להגיד שזה לא נס שזה עבר בשלום. כל לידה היא נס. כל לידה היא פלא. כל אישה יולדת היא צינור, היא שער היא שותפה לנס ולבריאה והיא הדבר הכי קדוש. לידה היא באמת נס ופלא, אבל היא גם הדבר הכי טבעי בעולם.

בתפילה ללידות טובות ומעצימות ולחופש הבחירה בלידה במהרה בימינו ונאמר אמן.

רוצה לקבל עדכונים ממגזין גלויה?

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח אגרת עדכון מהמגזין מפעם לפעם

***

המלצות לקריאה נוספת במגזין גלויה:

שירים ותפילות על הריון ולידה:

לקריאה נוספת על 

נשואה ואמא לשניים.
לאחרונה הוציאה אלבום בכורה "אור באור נוגע". מלמדת יוגה עם מוסיקה חיה לנשים בירושלים וגם אונליין.

פוסטים נוספים מאת מוריה נוה

י״ג בניסן תשפ״ב 14.4.2022
גלויה מארחת
מוריה נווה
בָּרוּךְ / שֶׁנָּתַן לִי כּוֹחוֹת בַּגּוּף /כּוֹחוֹת
כ״ד בכסלו תשפ״א 10.12.2020
גלויה מארחת
מוריה נווה
רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם / הֲרֵינִי מוֹחֶלֶת וְסוֹלַחַת / לְעַצְמִי
י״ח בחשון תשפ״א 5.11.2020
גלויה מארחת
מוריה נווה
היוגה מביאה אל קדמת הבמה שילוב של גוף ונפש. למרות שהחלה את דרכה כתרגול לגברים בלבד היא מביאה מזור ומסייעת לבעיותיהן של נשים רבות.
י"ט בסיון תש"ף 11.6.2020
גלויה מארחת
מוריה נוה
⏱️ 3 דקות קריאה
מוריה נווה ילדה את שני ילדיה בבית. למי שהרימו עליה גבה היא מזכירה את יתרונות לידת הבית ולנשים לפני לידה היא מציעה לבחור האם ללדת בבית או בבית חולים.

אהבתם? מוזמנים לשתף

במילון המונחים של מגזין גלויה כבר ביקרת?

אל״ף בי״ת גלויה – האינדקס שיוביל אותך לנושאים נוספים
שנכתב עליהם במגזין.

גְּלוּיָה היא מגזין מקוון המתקיים כספריה צומחת ומטרתו לְדַבֵּר גְּלוּיוֹת עַל מָה שֶׁכָּמוּס באמצעות הנגשת ידע על זוגיות, הלכה ומיניות, מוגנוּת, טקסי חיים עבור שלבים שונים בחיי היחידאות והיחד. כל זאת לצד שירים, ראיונות אישיים, תפילות, מסות ופרוזה המעניקים שאר רוח בנוסף למאמרים שבאתר.
במגזין גלויה רשומות רבות מאת כותבות וכותבים מגוונים השותפים לקול הרחב במרחבי הדעת.

אפשר להתעדכן במה חדש בגלויה ובאגרות שנשלחו, לצד הקולות הקוראים למשלוח תכנים אל צוות המגזין.

תמיד אפשר לקרוא הַכֹּל מִכֹּל כֹּל ברצף.

Scroll to Top

תודה שנרשמת

קו מפריד גלויה

עכשיו אפשר לגלות לך עוד

אייקון קול קורא

קול קורא במגזין גלויה
׳גְּלוּיָה׳ מזמינה אתכם.ן לשלוח טקסטים ויצירות אחרות לגליון בנושא אירועי ה-7 באוקטובר. מה אפשר להגיש? איך עובד התהליך?
כל זאת ועוד – במרחק הקלקה מכם.

מגזין גלויה
אצלך במייל

קו מפריד גלויה

הפרטים שלך ישארו כמוסים וישמשו רק למשלוח מאמרים מהמגזין מפעם לפעם

הפניה נשלחה בהצלחה

קו מפריד גלויה

נחזור אליך בהקדם